Jump to content
lina1209

Χελωνάκι Που Δεν Τρώει

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Μόλις πριν μια βδομάδα απέκτησα ένα χελωνάκι 3 μηνών με κίτρινα χαρακτηριστικά στο κεφαλάκι του. Δυστυχώς μια εβδομάδα τώρα δεν έχει ακουμπήσει καθόλου φαγητό. Του δίνω μικρές αποξηραμένες γαριδούλες κ διαλύω λίγο κρόκο αυγού ( το διαβασα σε ένα post) αλλά τίποτα..σα να μη το βλέπει ..επίσης να σημειώσω ότι δε βγαίνει καθόλου να στεγνώσει.. το έχω σε ένα κλασικό σπιτάκι για χελώνες που είνaι από πάνω ανοικτό. προς το παρόν είναι εξαιρετικά ζωηρό και με αφήνει και του χαϊδεύω το κεφάλι χωρίς να φοβάται ( κάτι που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ομολογώ). Το χειρότερο από όλα είναι ότι ζω στην Ολλανδία και δεν υπάρχει ήλιος ούτε για δείγμα...χρήματα για ενυδρείο κ λάμπες δεν υπάρχουν. Είμαι κάτοχος μιας χελώνας νερού εδώ και 23 χρόνια ( βρίσκεται στην Ελλάδα με τους γονείς μου), έτσι όταν πήρα την απόφαση να το αγοράσω δεν είχαν καν στο μυαλό μου για ενυδρεία κλπ. Με στεναχωρεί πολύ που δεν τρώει και φοβάμαι πως θα μου ψοφήσει. Η μόνη μου παρηγοριά είναι ότι του ρίχνω βιταμίνες στο νερό ! Άρρωστο δε φαίνεται...το καβούκι στο πάνω μέρος είναι σκληρό και απο κάτω λίγο πιο μαλακό ( φαντάστηκα ότι είναι νέο και είναι μαλακό το κάτω μέρος. Αν μπορεί κάποιος να μου δώσει κάποια λύση θα ήμουν ευγνώμον.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα Λίνα και καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Συμπλήρωσε την φόρμα εδώ για να έχουμε μια πιο σφαιρική ιδέα των συνθηκών σου. Το πιο πιθανό είναι να μην σου τρώει λόγο χαμηλής θερμοκρασίας και έλλειψης λάμπας.

Κάνε μας μια παρουσίαση και εδώ είμαστε για να τα κουβεντιάσουμε όλα

Edited by Mr_Zoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Παραθέτω τη φόρμα δυστυχώς όχι πλήρως συμπληρωμένη δεδομένου ότι αυτή τη στιγμη δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για διαφορετικό εξοπλισμό και δε μπορώ να μετρήσω το ph του νερού βρύσης . Με χαρά αναφέρω οτι το χελωνάκι μου ανεβαίνει πια καθημερινά στη νησίδα του, αλλά δυστυχως συνεχίζει να είναι κακόφαγο..τρώει μισή γαρίδα τη μέρα. Έχω παρατηρήσει ότι παλεύει να τη φάει κάποιες φορες αλλά δε μπορεί, άλλες φορες δε δεν της δίνει ουδεμία σημασία (έχω αρχίσει να τη κόβω κομματάκια να το διευκολύνω). Είναι 3 μηνών και δε ξέρω αν πρέπει να αρχίσω να του ρίχνω λαχανικά βρασμένα. Του έχω ρίξει βραστό κοτόπουλο και δε του άρεσε, Είναι κινητικότατο. Φοβάμαι μη μου πέσει σε χειμερία νάρκη κ αφου δεν τρώει αναρωτιέμαι πως θα αντέξει. Τι μπορώ να κάνω για να φάει?

Γενική κατηγορία χελωνιέρας:

trachemys scripta υποειδος scripta (yellow bellied slider) με κίτρινα μάγουλάκια

Γενικές Πληροφορίες:

Διαστάσεις Χελωνιέρας: (ΜxΠxΥ): 32*23*9

Συνολικά Λίτρα:

Sump (λίτρα):

Οργανισμοί:

Χελώνες:

Διακοσμητικά υλικά:

Φόντο:-

Πέτρες:-

Ξύλα:-

Ψεύτικα Φυτά: ενα δεντράκι στη νησίδα

Στεριά:νησίδα ενσωματωμένη στη χελωνιέρα

Άλλα διακοσμητικά :

Βυθός:

Φωτισμός:

UVB λάμπα(Αντικατάσταση φώς ημέρας): δεν έχει λάμπα παρα μόνο έκθεση στο φως του ήλιου 2 φορες τη βδομάδα

Άλλες λάμπες:

Διάρκεια φωτισμού:

Απόσταση UVB λάμπας απο στεργιά:

Υποστήριξη οργανισμών :

Φίλτρανση:

Θέρμανση/ Ψύξη:

Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:

Διατροφή: αποξηραμένες γαρίδες, τόνο κονσέρβας

Παράμετροι:

pH: νερό βρύσης

Γενική σκληρότητα (GH):

Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):

Αμμωνία (ΝΗ3):

Νιτρώδη (ΝΟ2):

Νιτρικά (ΝΟ3):

Φωσφορικά (PΟ4):

Μέση Θερμοκρασία (°C):

Συντήρηση:

Αλλαγές νερού: καθημερινά

Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: βιταμίνες νερού

Άλλες ρουτίνες συντήρησης:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φίλη lina πρέπει επειγόντως να αναβαθμίσεις των εξοπλισμό σου.Κατ' αρχάς είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ζωάκι σου δεν έχει "όρεξη" για να φάει λόγο θερμοκρασίας. Οι χελώνες (όπως και τα ψάρια) είναι ομόθερμα ζώα (κοινός ψυχρόαιμα όπως λανθασμένα τα λέμε) οπότε έχουν θερμοκρασία σώματος ίδια με αυτή του περιβάλλοντος στο οποίο διβιούν. Δεδομένου ότι πρέπει να έχουν σταθερή θερμοκρασία νερού 25-26 βαθμούς κελσίου,και αέρα 28-30+ κάτω από την λάμπα θέρμανσης,είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σου πέσει σε χειμέρια νάρκη. Επίσης με την έλλειψη φωτός,εκτός του ότι το ζώο χάνει την αίσθηση της μέρας, δεν μπορεί να προσλάβει το απαραίτητο ποσό uv-b ακτινοβολίας που είναι απαραίτητη για την σύνθεση βιταμίνης D3, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα κόκαλα ώστε να μην σου εμφανίσει σταδιακά αυτό που λένε Μεταβολική Ασθένεια των Κοκάλων και στα χελωνάκια εμφανίζετε με μαλάκωμα του κελύφους των. Ένα ακόμα κομμάτι που πρέπει να κοιτάξεις το συντομότερο δυνατών είναι η αγορά φίλτρου,που θα σου απομακρύνει τις ακαθαρσίες και τα περισσεύματα τροφής,τα οποία ανεβάζουν την αμμωνία και τα νιτρικά που μπορεί να σου προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια και το κέλυφος της. Εννοείτε πως το φφίλτρο σε συνδιασμό με τον θερμοστάτη μας παρέχουν και μία σταθερότητα των παραμέτρων του νερού,που βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη των ζώων μας (στην παρούσα φάση είναι σαν να σε έχουμε εσένα σε ένα δωμάτιο που ανοιγοκλέινουν συνέχια τα παράθυρα και έχεις μία "ζέστη" και μία "κρύο")

Αυτά για αρχή,ελπίζω να μην σε τρόμαξα. Για ότι απορία έχεις είμαστε εδώ να την κκουβεντιάσουμε

Share this post


Link to post
Share on other sites

σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.Η αλήθεια είναι πως με τρομαξες λιγάκι..άλλα όπως και να έχει έπρεπε να ξέρω πριν αγοράσω. Ομολογώ ότι η χελώνα μου στην Ελλάδα 25 χρόνια τώρα δεν έχει δει τέτοια πράγματα, άλλα άλλο η Ελλάδα κ με τον ήλιο της και άλλο η Ολλανδία. Το σπίτι στην Ολλανδία έχει σταθερή θερμοκρασία 23 βαθμούς, για αρχή το να το βάλω κοντά στο καλοριφέρ ενδείκνυται? Προσ το παρόν και αφού λεφτά δεν υπάρχουν ψάχνω ένα φως UV να το βοηθήσω το καημένο..για καλό το πήρα σε κακό θα του βγει..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι. Τελικά βρήκα τρόπο να μου στείλουν τη λάμπα UV απο την Ελλάδα. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι τι απόσταση πρέπει να έχει η λάμπα από το χελωνάκι και πόσες ώρες τη μέρα πρέπει να έχω τη λάμπα αναμμένη. Και μια ψιλοχαζή ερώτηση αλλά αναγκαία, επειδή η λάμπα θα μου έρθει σε 20 μέρες και μέχρι τότε δε θέλω να ταλαιπωρείται το χελωνάκι μου, μπορώ να του βάλω από πάνω ένα απλό πορτατίφ για να του ζεσταίνει το νερό κάποιες ώρες? Υπάρχει περίπτωση να το βλάψει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπερα!

Η λαμπα σου πρεπει να ειναι περιπου 20 εκατοστα απο την ακτη σου!

Τωρα για τις 20 μερες βαλε μια λαμπιτσα δεν νομιζω οτι θα κανει κατι αλλα βαλτη απο το τιποτα!

Οχι ομως να φωτιζει το νερο τις χελωνιερας σου αλλα την ακτη !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επίσης μην μπερδευόμαστε...η λάμπα ακτινοβολίας δεν είναι για να ζεσταίνει το νερό,αλλά μόνο την ξηρά όπως είπε και ο Γιάννης από πάνω...Το να "ταλαιπωρηθεί" 20 μέρες που λες δεν είναι τίποτα,αρκεί να μην συνεχίσει να ταλαιπωρήτε μετά./ Και τί εννοώ με αυτό,με την λάμπα μόνο δεν καθαρίσαμε...Όλα αυτά που αναφέραμε παρα πάνω πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

σε υπερευχαριστώ !! Διορθωσε με αν κάνω λάθος ...σύμφωνα με αυτά που διάβασα σε άλλες σελίδες του φόρουμ..θέλω δύο λάμπες..μια θέρμανσης και μια UV?

Mr..Zoo είδα το μήνυμα σου λίγο αργά! σε ευχαριστώ...Τώρα πως θα καταφέρω να έχω δυο λάμπες σε χελωνιέρα ενας θεός το ξέρει!!

Edited by lina1209

Share this post


Link to post
Share on other sites

σε υπερευχαριστώ !! Διορθωσε με αν κάνω λάθος ...σύμφωνα με αυτά που διάβασα σε άλλες σελίδες του φόρουμ..θέλω δύο λάμπες..μια θέρμανσης και μια UV?

Mr..Zoo είδα το μήνυμα σου λίγο αργά! σε ευχαριστώ...Τώρα πως θα καταφέρω να έχω δυο λάμπες σε χελωνιέρα ενας θεός το ξέρει!!

Λαμπα θερμανσης με uvb ειναι το ιδιο!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalhspera..exw peripou paromoio provlhma..Agorasa to xelwnaki mou prina apo ena mhna peripou k eixe trelh oreksh k kinhtikothta,den evgaine na liastei omws k8l..parolo pou htan mikro to ksekinhsa sthn wmh trofh parallhla me ta garidakia..kp mera efage parapanw k kserase to ena kommati,amesws tou ka8arisa to nero..Ektote..den exei ksanafaei(perasan 4 meres)k vgainei k liazetai sunexws,einai kinhtiko otan paw na tou allaksw to nero alla mexri ekei...exw anhsuxhsei arketa..kelufos,matia k derma einai OK
omws an sunexisei etsi....toses meres erixna mono garidakia,smr dokimasa kotopoulo alla oute to murise!!ti mporw na kanw?????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φίλη roilla καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις τις οδηγίες για τα νέα μέλη και να γράφεις μόνο με Πεζά Ελληνικά, καθώς είναι μέσα σε αυτούς τους κανονισμούς...

Σε παρακαλώ ξανά βάλε το μήνυμα σου με σωστό τρόπο γραφής

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα παιδιά είμαι καινούρια εδώ. Θέλω την βοήθεια σας. Μόλις πριν δύο μέρες αγόρασα ένα χελωνακι. Του έφτιαξα ένα ενυδρείο με στεριά πετρουλες και ένα μέρος να μπαίνει μέσα. Όμως αυτές τις δύο μέρες δεν έφαγε καθόλου. Δοκίμασα να του δώσω γαριδουλα και δεν την άγγιξε. Μπορείτε να με βοηθήσετε?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×