Jump to content

Λίπανση


kinigareos85

Recommended Posts

Σκέφτομαι να βάλω στο ενυδρείο ένα ''σύστημα'' (μπουκάλι-σετ ορού) ώστε να πέφτει το λίπασμα σταγόνα σταγόνα.. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν βάλω στο μπουκάλι το λίπασμα και το υπόλοιπο νερό ή δεν κάνει γιατί χάνει τις ιδιότητες το λίπασμα από τη στιγμή που έρθει σε επαφή με το νερό και μετά θα πέφτει στην ουσία κάτι ''άχρηστο'' στο ενυδρείο?Επίσης τα λιπάσματα κάνει να αναμειχθούν όλα μαζί?

Link to comment
Share on other sites

γιατί να το κάνεις αυτό σε τι θα σε εξυπηρετήσει?

Link to comment
Share on other sites

γιατι να νερωσεις το λιπασμα..?που το ακουσες-διαβασες αυτο???

Link to comment
Share on other sites

Αντώνη αυτό θα εξυπηρετήσει ώστε να πέφτουν τα λιπάσματα της εβδομάδας μόνα τους σταγόνα-σταγόνα(ίσως απορροφούν καλύτερα;ρωτάω δε ξέρω) και να μην πέφτει απότομα αλλά να πέφτει μια συγκεκριμένη ποσότητα ανα ημέρα.

Klaz αυτό με το νερό το ρωτάω ώστε στο δοχείο να μην έχω σκέτο το λίπασμα αλλά να υπάρχει και νερό ώστε να εχει διάρκεια το σύστημα π.χ μιας εβδομάδας! Κατάλαβες τι εννοώ η μήπως σε μπερδεψα;

Link to comment
Share on other sites

ετσι ομως δεν θα γνωριζεις με ακριβεια τι βαζεις...δεν ειμαι υπερ του νερωματος ετσι οπως το σκεφτεσαι.πυλωτικα θα μπορουσες να το δοκιμασεις με λιγα ml και με μετρημενο το νερακι που θα βαλεις και βλεπεις...

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα να δεις, εαν βαλεις μεσα καποιο γενικο λιπασμα που εχει χιλικα τοτε μπορεις να το αραιώσεις με απεσταγμενο νερο και καθε εβδομαδα το πολυ θα πρεπει να ανανεωνεις το μειγμα σου. Βεβαια θα πρεπει να υπολογισεις ποσες σταγονες θα σου ριχνει την ημερα ετσι ωστε να διαλυσεις το νερο της φιάλης με αναλογη ποσοτητα λιπασματος για τα λιτρα και φυτα του ενυδρειου σου. Οπως καταλαβαινεις θα πρεπει να πειραματιστεις λιγο πριν βρεις την σωστη αναλογια και ποσοτητα που θα πρεπει να πεφτει στο ενυδρειο σου. Απο την αλλη μην δοκιμασεις να αναμιξεις με διαφορα, πχ ολη την σειρα της Seacheam γιατι αυτα τα λιπασματα ειναι μελετημενα να πεφτουν ξεχωριστα γιατι καποια στοιχεια θα σου οξειδωνονται οποτε δεν θα εχεις και το καλυτερο αποτελεσμα μην σου πω πως μπορει να εχεις και προβληματα αλγεων.

Link to comment
Share on other sites

Έπειτα Απο δοκιμές με σκέτο νερό σε μπουκάλι 500ml παρατήρησα πως αδειάζει πολύ γρήγορα οπότε rik ούτε καν σκέψη για εβδομάδα που λες! Καλά θα ήταν αλλά δεν είναι εφικτό μάλλον τουλάχιστο στην απλή μορφή όπως το είχα στο μυαλό μου. Οπότε μάλλον θα γίνει αγορά http://www.aquascape-boutique.fr/epages/233807.mobile/?ObjectPath=/Shops/233807/Products/ACDS-002&Locale=en_GB το συγκεκριμένο μιας και είναι μονόδρομος ώστε να υπάρχει σταθερή εβδομαδιαία λιπανση ακόμη και σε περίοδο διακοπών! Αν το εχει δοκιμάσει κάποιος θα ήθελα μια γνώμη για το αν αξίζει η όχι.

Link to comment
Share on other sites

Το αν δουλευει το συστημα του ορου ειναι αλλο θεμα, εγω απλα σου ειπα για τα διαλύματα το τη θα μπορούσες. :)

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα ήταν και υπέροικονομικο μάλιστα αλλά τα 500ml σε πολύ χαμηλή ροή τα αδειάζει σε 8 ώρες=>1.5 λίτρο τη μέρα αρα για τη βδομάδα πλην τη μέρα αλλαγής θα θέλει 9 λίτρα πραγμα που δε γίνεται γιατί θα μαζεύω νερά από το πάτωμα!όσο για τα διαλυματα που είπες έχω μια ερώτηση:στο ενυδρειο με το που πέσει το λίπασμα δεσμεύεται αμέσως Απο τα φυτά η το απορροφούν σιγά σιγά;

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι και τοσο απλα τα πραγματα. Τα φυτα απο την μερια τους εχουν την ικανοτητα να αποθηκευσουν αρκετα θρεπτικα για ωρα αναγκης αλλα ως ενα σημειο. Απο την αλλη πρεπει να φτασει το λιπασμα στα φυλλα τους κυριως εαν μιλαμε μονο για υγρη λιπανση και στο χρονο που μεσολαβει γινονται διαφορες χημικες ενωσεις μεσα στο διαλυμα απο την στιγμη που πεφτει το λιπασμα στο νερο του ενυδρειου, άλλα οξειδονωνται και κατακρημνίζονται και άλλα αναγωνται δινοντας τα ηλεκτρονια τους και αλλαζουν σαν χημικη ενωση και γινονται μη αποροφησημα απο τα φυτα.

Εν ολιγης υπαρχει το κεφαλαιο οξειδοαναγωγης (Redox).

Πολλες εταιριες χρησιμοποιουν χιλικες ενωσεις για να προστατεψουν τα χρησημα γενικος θρεπτικα του σκευασματος, ετσι ωστε να εχουν τον χρονο τους τα φυτα να τα καταναλωσουν με το πασο τους, πραγμα ομως που εκμεταλλεύονται και οι αλγες ομως, το θεμα ειναι πως οταν κανουν χρηση το ταδε στοιχειο το φυτο αποβαλει την χιλικη ενωση δεσμευοντας καποιο αλλο στοιχειο του νερου σε μη αφομοίωσημη μορφη μετα για το φυτο.

Γενικος το καλυτερο λιπασμα κατα την γνωμη μου ειναι η τακτικες μικρες αλλαγες νερου για να ανανεωνουμε συνεχεια καποια στοιχεια οπως το ασβεστιο και το μαγνησιο και δευτερων η προσθηκη μικρων δοσεων λιπασματος μερα παρα μερα σε καποια σχετικη σειρα, και βεβαια δεν πρεπει να αγνοησουμε την σωστη μεσα σε λογικα πλαισια χημικη συσταση και παραμετρους του νερου για τα συγκεκριμενα φυτα που φιλοξενουμε, δηλαδη ΡΗ, ΚΗ, CO2, κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά κατατοπιστικοτατη η απάντηση σου και σε ευχαριστώ παρά πολύ γιατί μου ελυσες αρκετούς προβληματισμούς που είχα! Μου δημιουργησες όμως έναν καινούριο:όταν λες για μικρές και τακτικές αλλαγές μιλάς για κάτι έξτρα Απο το 30% της εβδομάδας; Να αλλάξω τακτική δηλαδή; Επίσης μέχρι τώρα χρησιμοποιώ γενικό λίπασμα ωστόσο σκέφτομαι να ενταξω και κάλιο για αρχη! Να προτίμησω κάποιο έτοιμο σκευάσμα(seachem) η μήπως να έκανα καμία δοκιμή με kno3;

Link to comment
Share on other sites

Θα ηθελα πολλα να σου πω, αλλα οντως θα επρεπε να σου γραψω ολωκληρη ιστορια..........

Οσο για τις αλλαγες μπορουν να γινονται ανα 2,3 μερες . Μιλαμε για 5, 10% πανω κατω, αλλα θα πρεπει να πειραματιστεις και να υπολογησεις και τα διαθεσημα ΝΟ3 σου να μενουν σταθερα μεσα σε λογικα πλαισια 20 με 25 θεωρουνται καλα. Και το γενικο σου λιπασμα θα πρεπει να το ριχνεις αναλογα τα φυτα σου σε ποιο μικρες δοσης και σε ποιο πολλες μερες διαιρωντας στην ουσια την εβδομαδιαια δοση. Το καλιο και ο σιδηρος παντα υπαρχει στο ντουλαπι μου και το ΚΝΟ3 εαν χρειαζεται μετα απο καποια αλλαγη νερου που μπορει να εχω καποια ελειψη νιτρικων. Λιπασματα υπαρχουν πολλα και διαφορα και δεν μπορω να μιλησω για ολα μια που δεν τα εχω δοκιμαση ολα αλλα η Seachem και η Brightwell σου δινουν την δυνατοτητα να πειραματιστεις με τα ξεχωριστα σκευασματα τους και εχω ακουσει καλες κριτικες σαν γενικο λιπασμα εβδομαδιαιας χρησης για το Dennerle A1.

Eδω μπορεις να δεις την προταση της Seachem

Link to comment
Share on other sites

Της dennerle μπερδευτικα και αντι να γραψω καθημερινης εγραψα εβδομαδιαιως...........

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά το σκευασμα της dennerle φαίνεται να είναι όλο το σετ της seachem σε ημερήσια δοσολογια. Προφανώς θα είναι καλό όμως η τιμή του είναι κάπως απαγορευτική. :( τώρα όσο αφορά τις μικρές αλλαγές μάλλον θα πειραματιστω και θα κρατησω και μετρήσεις για να μπορώ να συγκρινω ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα και αν δυνάμαι να ελάττωσω τα λιπάσματα ακόμη καλύτερα. Ευχαριστώ και πάλι για τις πολύτιμες πληροφορίε/συμβουλές σου που πάντα τεκμηριωνονται σωστά και υπεύθυνα!

Link to comment
Share on other sites

H Dennerle ειναι πολυ καλη εταιρια σιγουρα αν και οπως ειπα δεν την εχω δοκιμαση αλλα απο τα λεγομενα ανθρωπων που εχουν δοκιμαση το συγκεκριμενο προιον. Ας πουμε οτι ειναι κατι σαν το flourish της seacheam, γιατι με τα υπολοιπα οπως καταλαβαινεις παιζουμε οπως εμεις νομιζουμε καλυτερα για τα φυτα μας και τις απαιτησεις τους. Υπαρχουν πολλοι τροποι οπως καταλαβαινεις συντηρησεις ενος φυτεμενου, απο την εβδομαδιαια λιπανση για τους ποιο αρχαριους και φυτα μικροτερων απαιτησεων μεχρι την καθημερινη ενασχοληση κοιταζοντας την ισοροποια με τακτικες αλλαγες και διορθωσεις που κρινουμε απαραιτητες ή την υπερδοσολογια και μετα κανοντας ενα γενικο reset με μεγαλες αλλαγες νερου στο τελος της εβδομαδας οπως με την μεθοδο του Tom Barr.

Κατα τα αλλα ευχαριστω για τον καλο σου λογο και ελπιζω να βρεις την σωστη συνταγη για το ενυδρειο σου.......... :)

Link to comment
Share on other sites

Παντως περα απο την λιπανση δωσε μεγαλη βαση και στο φωτισμο και το διοξειδιο γιατι αλλιως δεν θα βρεις ποτε την σωστη ισοροποια στο ενυδρειο σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...