Jump to content

Trichogaster Trichopterus (Blue Gourami)


Akridas66

Recommended Posts

Επιστημονικό Όνομα: Trichogaster Trichopterus

Κοινές Ονομασίες: Blue Gourami, Crosby Gourami, Golden Gourami, Opaline Gourami, Three Spot Gourami, Two Spot Gourami.

Ελληνικό Όνομα: -

Γενική κατηγορία: Λαβυρινθόψαρα.

Κλάση: Perciformes.

Οικογένεια: Osphronemidae.

Μέγεθος: Το μέγεθος του ξεκηνάει απο 9 εκατοστά και μπορεί να φτάσει τα 15 εκατοστά. Τα αρσενικά με τα θυληκά δεν εχουν διαφορές στο μέγεθος.

Βιότοπος: Ασία.

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 6 - 8 (Ιδανικά: ...)

KH: - °dKH

GH: 5 - 20 °dGH (Ιδανικά: ...°dGH)

Θερμοκρασία: 23 - 28 °C (Ιδανικά: ...°C)

Λίτρα: Για ένα χαρέμι (1 Αρσ.-2 Θυλ.) χρειάζονται 60 λίτρα με έμφαση στο μήκος για να κολυμπάνε.

Κοινωνική συμπεριφορά: Αρκετά ήρεμο ψάρι, πρέπει να συντηρείται με άλλα ήρεμα είδη πού δέν θα τσιμπάνε τα πτερύγια τού. Μπορούμε να έχουμε είτε 3 θυληκά είτε ένα χαρέμι (1 Αρσ.- 2 Θυλ.) σε 60 λίτρα. Δέν πρέπει να έχουμε 2 αρσενικά μαζί γιατί γίνονται επιθέτικα μεταξύ τους καθώς καί πολύ μικρά είδη μπορεί να γίνουν τροφή.

Διαχωρισμός φύλου: Τά αρσενικά έχουν μεγαλήτερο καί μακρύτερο θωρακικό πτερύγιο καί πίο έντονα χρώματα απ' ότι τα θυληκά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Το ενυδρείο μάς μπορεί να είναι αρκετά φυτεμένο, έχωντας φυτά επιφάνειας, πέτρες, ξύλα γιά να μπορούν να κρύβονται και να νιώθουν ασφαλής καί να δείξουν όλα τα χρώματα τούς.

Ζώνη Κολύμβησης: Κολυμπούν στήν επιφάνεια και στη μέση τού ενυδρείου μάς.

Διατροφή: Χρείαζονται ποικηλία στήν διατροφή τούς καί δέχονται αποξηραμένες τροφές όπως και κατεψυγμένες.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Τά Μπλέ Γκουράμι είναι πολύ φιλήσυχα ψάρια καί μπορούμε να τα έχουμε μαζί με πολλά είδη μαζί, αποφέυγοντας μίκρα είδη όπως Neon Tetras, γιατί λόγο τού μίκρου μεγέθους τούς μπορεί να γίνουν τροφή. Απαγορευτική είναι η συγκατοίκηση με άλλα είδη Γκουράμι καθώς δέν ανέχονται να είναι στό ίδιο ενυδρείο, με άσχημη κατάληξει στο τέλος.

Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν πολλές χρωματικές ποικηλίες, η άγρια μορφή τού έχει 3 μάυρες τελείες(η μία είναι το μάτι τού) καί είναι σε ένα βαθύ μπλέ, οι άλλες χρωματικές ποικηλίες είναι από μπλέ χρώμα με διάφορες γραμμές εώς τελείως χρυσό/κίτρινο.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Ψάρι το οποίο χτίζει φωλιά από φυσαλίδες. Γιά νά πετύχουμε τήν αναπαραγωγή τού πρέπει να μεταφέρουμε το αρσενικό με 2 θυληκά σε ένα ενυδρείο γεννήστρα με μικρό ύψος, χωρίς χαλίκι/άμμο(Bare Bottom). Όταν το αρσενικό διαλέξει το ταίρι τού, πρέπει να απομακρύνουμε τα υπόλοιπα θυληκά. Όταν ολοκληρωθεί η αναπαραγωγή το αρσενικό προσέχει τα αυγά στήν φωλιά με τίς φυσαλίδες και το θυληκό πρέπει να απομακρυνθεί καί εκείνο. Τα αυγά θα κάνουν 24 ώρες περίπου να σκάσουν καί τα νεογέννητα θα χρειαστούν 5 μέρες γιά να γίνουν ελέυθεροι κολυμβητές, εκεί κάπου μεταφέρουμε καί το αρσενικό στο κεντρικό ενυδρείο μας. Τα μικρά πρέπει να τα ταίζουμε με νεοεκκολαυθησα Αρτεμια.

Γενικές πληροφορίες: Ψάρι με πολύ όμορφα χρώματα και πολύ ήρεμο και κοινωνικό. Προτιμάει χαμηλή ροή απ' το φίλτρο μάς.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο!Εμένα με καλύπτει!

Θέλω να προσθέσω ότι στην Ελληνική Ονομασία μπορεί να γραφτεί Μπλε Γκουράμι και επίσης ξανατσέκαρε μια το άρθρο για ορθογραφικά-τονισμό ;)

Link to comment
Share on other sites

Τα σχόλια και οι επιμέρους παρατηρήσεις μου... :)

Επιστημονικό Όνομα: Trichogaster Trichopterus (Pallas, 1770)

Μέγεθος: Στην φύση μπορεί να φτάσει τα 15 εκατοστά αλλά συνήθως μικρότερο. Στο ενυδρείο 10 – 12 εκατοστά.

Βιότοπος: Ασία. Παντού στην Ασία; Μήπως να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος προσδιορίζοντας το γεωγραφικά (δλδ Νοτιοανατολική Ασία) και να αναφέρεις κάποιες χώρες; Σχετικά με τον βιότοπο τους: Συναντάται σε ορυζώνες, βάλτους, κανάλια και στα χαμηλής ροής ή στάσιμα νερά στις ρηχές παρόχθιες περιοχές με πυκνή βλάστηση.

Λείπουν οι ιδανικές τιμές

Λίτρα: Μου φαίνονται πολύ λίγα τα 60 λίτρα για ένα χαρέμι ενηλίκων ψαριών. Άλλωστε τι μήκος μπορεί να έχει ένα ενυδρείο αυτών των λίτρων; Ψάχνοντας βρήκα αποδεκτά λίτρα :

seriouslyfish, aquaworld 80 λίτρα

Badmansropicalfishes μήκος ενυδρείου 120 εκατοστά

Fishbase μήκος ενυδρείου 100 εκατοστά

Fishprofiles 140 λίτρα ή περισσότερα

Κοινωνική συμπεριφορά: Δε θα έλεγα πως πρόκειται για ένα φιλήσυχο ψάρι. Το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να αποδειχτεί αρκετά επιθετικό, ανάλογα ίσως με τον χαρακτήρα του κάθε ψαριού αλλά φυσικά και το μέγεθος του ενυδρείου που τους προσφέρουμε. Από όσα γνωρίζω γίνεται αρκετά επιθετικό κατά την περίοδο αναπαραγωγής (και όχι μόνο) διεκδικώντας σθεναρά την περιοχή του. Όπως σωστά αναφέρεις δεν βάζουμε 2 αρσενικά μαζί ακόμα και σε μεγάλα ενυδρεία και δεν βάζουμε μαζί τους πολύ μικρά είδη. Επίσης έχω αναφέρεις παρακάτω μετά από τυχόν αναπαραγωγή πρέπει να απομακρυνθεί το θηλυκό γιατί δέχεται τις επιθέσεις του αρσενικού. Άρα δε μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά ήρεμο ψάρι.

Διαχωρισμός φύλου: Αυτό που λες για το θωρακικό πτερύγιο δεν το διάβασα πουθενά. Όσο γνωρίζω, τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο και πιο μυτερό ραχιαίο πτερύγιο σε σχέση με τα θηλυκά που έχουν μικρότερο και πιο στρογγυλεμένο ραχιαίο. Νομίζω πως τα ώριμα θηλυκά να είναι πιο φουσκωμένα και στην κοιλιά αλλά δεν ξέρω να το πω με σιγουριά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Οι πέτρες καλό θα είναι αν μην είναι ασβεστολιθικές. Όπως σε όλα τα ψάρια που κάνουν φωλιές με φυσαλίδες αν θέλουμε να πετύχουμε μέγιστο αριθμό εκκολαπτόμενων αυγών θα πρέπει να βάλουμε άμμο στο ενυδρείο, για να μπορούν να συλλέγουν όσα αβγά ξεκολλούν από την φωλιά και πέφτουν στο βυθό. Φυσικά αυτό αφορά species ενυδρείο.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Σε αυτά που γράφεις καλό είναι να προστεθεί πως θα πρέπει να αποφεύγονται άλλα κυριαρχικά ψάρια όπως κιχλίδες και ψάρια fin nippers (που τσιμπάνε τα πτερύγια των συγκάτοικων τους) όπως Serpae Tetras ή Tiger Barbs. Ανάλογα το διαθέσιμο χώρο του ενυδρείου μπορεί να συγκατοικήσει με πολλά είδη που ζουν σε παρόμοιες παραμέτρους νερού. Μάλλον θα μπορούσαμε να επιλέξουμε Loaches, Corydoras, Plecos ίσως και κάποια πιο μεγαλόσωμα τέτρα; Αν ναι ποια θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ασφαλή;

Υποείδη και υβρίδια: Το fishbase αναφέρει : Συναντάμε τρεις μορφές του μπλε γκουράμι. Και οι τρεις είναι αρκετά συνηθισμένες στο εμπόριο. Η πρώτη, είναι ο άγριος τύπος και συχνά πωλείται ως three spot gourami. Έχει ομοιόμορφο ανοιχτό μπλε χρώμα και δύο μαύρες ή σκούρο μπλε κηλίδες στα πλευρά του (η τρίτη "κηλίδα" είναι στην πραγματικότητα το μάτι του ψαριού). Η δεύτερη μορφή καλείται opaline ή grosby gourami. Έχει παρόμοιο ανοιχτό μπλε χρώμα, αλλά αντί για κηλίδες, έχει σκούρες μπλε ραβδώσεις κατά μήκος του σώματος του. Η τρίτη μορφή είναι η ονομαζώμενη gold gourami, εξαιτίας οτυ χρώματος του. Τα σημάδια σε αυτή την ποικιλία μπορεί να ποικίλουν από τις ραβδώσεις που διατηρούν τα opaline gouramis ως τις κηλίδες που έχουν τα άγριου τύπου μπλέ γκουράμι.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Πόσα λίτρα πρέπει να έχει η γεννήστρα; Η φίλτρανση στη γεννήστρα πως γίνεται; Δεδομένου ότι θέλουμε σχεδόν μηδενική ροή νερου. Μόλις αρχίσουν να κολυμπούν ελεύθερα μπορούν να καταναλώνουν αμέσως αρτέμια; Είναι δηλαδή αρκετά μεγάλα ή θα πρέπει να τους παρέχουμε infusoria; Υπάρχουν και άλλες ζωντανές τροφές που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να μεγαλώσει νεογνά ψαριών. Microworms, vinegar eals. Υποθέτω πως και αυτά είναι κατάλληλα για τα συγκεκριμένα gouramis.

Εδώ γράφει πως ωριμάζουν σεξουαλικά όταν φτάσουν σε μέγεθος τα επτά εκατοστά ή σε ηλικία 12 – 14 εβδομάδων. Αν βρεις κάποια άλλη πηγή να το διασταυρώσεις μπορείς να το γράψεις.

Εδώ μια πολύ όμορφη παρουσίαση με φωτογραφίες της διαδικασίας αναπαραγωγής

Στις γενικές πληροφορίες μπορούμε να αναφέρουμε πως αν πεινάει αρκετά τρώει ύδρες και πλανάρια γεγονός που μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί αν δε μπορεί να απαλλαγεί διαφορετικά από αυτούς τους οργανισμούς.

Επίσης δε ξέρω αν πρέπει να αφήνουμε κάποια απόσταση ανάμεσα στην επιφάνεια του νερού και το καπάκι του ενυδρείου, ώστε το ψάρι να μπορεί να αναπνέει πιο έυκολα καθαρό αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και απο μενα.

Οι παρατηρησεις του Θοδωρου ειναι πολυ ευστοχες και το προφιλ θα πρεπει να διορθωθει λιγο.

Αυτο με την σταθμη του νερου νομιζω οτι ισχυει,ειδικα αν το ενυδρειο ειναι με καπακι.Οπως ξερουμε τα λαβυρινθοψαρα αναπνεουν απο την επιφανεια και

η χαμηλη σταθμη σιγουρα τα βοηθαει να εχουν περισσοτερο καθαρο αερα

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, να δείτε και κατα πόσο είναι σωστά αυτά που γράφω...

Link to comment
Share on other sites

Θα το κοιταξω και αυτο...απλα χαθηκα στα λινκ και απο τα 10 πχ που μας προτηνε π ραστα εγω ανοιξα τα 3 για να μην χαθω στις διαφορες που ειχαν...και επελαξα μαλλον τα λαθος...θα το ξανακοιταξω απ την αρχη και βλεπουμε...για την ορθογραφια συγνωμη αλλα την εχω ξεχασει λογο greeklish και λογο οτι εχω χρονια να γραψω εκθεση,για το ονομα αυτου που το βρηκε το ξεχασα να το γραψω.....

Link to comment
Share on other sites

Μην ανησυχεις για τίποτα φίλε! Αυτός που έχει όρεξη για δουλειά φαίνεται! Άλλωστε είμαστε εδώ για να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον !!! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Επιστημονικό Όνομα: Trichogaster Trichopterus (Pallas, 1770)

Κοινές Ονομασίες: Blue Gourami, Crosby Gourami, Golden Gourami, Opaline Gourami, Three Spot Gourami, Two Spot Gourami. Gold Gourami - Blue Gourami, White Gourami

Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Λαβυρινθόψαρα.

Κλάση: Perciformes.
Οικογένεια: Osphronemidae.

Μέγεθος: Στην φύση μπορεί να φτάσει τα 15 εκατοστά αλλά συνήθως είναι μικρότερο. Στο ενυδρείο το μέγεθος τους φτάνει τα 10 – 12 εκατοστά.

Βιότοπος: Συναντάται κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία (Ποταμός Μεκονγκ στη Νότια Κίνα, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταιλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία και σε κάποια μέρη της Ινδονησίας). Το φυσικό τους περιβάλλον βρίσκεται σε ήρεμα νερά χαμηλής στάθμης, με πολύ πλούσια βλάστηση όπως λίμνες, τάφροι και έλη.

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 6 - 8
KH: - °dKH
GH: 5 - 20 °dGH
Θερμοκρασία: 23 - 28 °C

Λίτρα: Για την διατήρηση ενός ζευγαριού απαιτείται ενυδρείο τουλάχιστον 100 λίτρων και με ελάχιστο μήκος 100 εκατοστά. Όσα περισσότερα είναι τα λίτρα στα οποία τα φιλοξενούμε και σε συνδυασμό με την ύπαρξη φυτών και ξύλων που τους προσφέρουν κρυψώνες, τόσο πιό ήρεμα γίνονται και αποφεύγουμε προβλήματα επιθετικότητας προς τους άλλους συγκάτοικους του ενυδρείου.

Κοινωνική συμπεριφορά: Δεν θα λέγαμε ότι πρόκειται για φιλήσυχο ψάρι. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε ψαριού. Μερικά είναι ήρεμα και παραμένουν έτσι ενώ κάποια άλλα είναι μπορεί να γίνουν επιθετικά καθώς μεγαλώνουν και ενηλικώνονται. Τα αρσενικά γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους προς άλλα αρσενικά του είδους τους αλλά και όταν διεκδικούν την περιοχή τους απέναντι στους υπόλοιπους συγκάτοικους. Δεν συνίσταται να φιλοξενούνται δύο αρσενικά στο ίδιο ενυδρείο ακόμα και όταν αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Αντίθετα μπορεί να φιλοξενηθούν μαζί θυληκές χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε μεγάλα, πυκνοφυτεμένα ενυδρεία με πολλές κρυψώνες και χαμηλή ροή αυτό το gourami έχει πιό ήρεμες συμπεριφορές και μπορεί να γίνει ένας καλός συγκάτοικος.

Διαχωρισμός φύλου: Τά αρσενικά έχουν μεγαλύτερο και μυτερό ραχιαίο πτερύγιο ενώ στα θυληκά είναι πιό μικρό με στρογγυλεμένη άκρη και είναι πιό στρογγυλα στην κοιλιά τους.

Διακόσμηση ενυδρείου: Είναι σκληρά ψάρια και προσαρμόζονται στις περισσότερες συνθήκες. Προτιμούν όμως τα καλά φυτεμένα ενυδρεία με φυτά επιφανείας, ξύλα και πέτρες (οι πέτρες καλό θα είναι να μην είναι ασβεστολιθικές) που παρέχουν πολλές κρυψώνες. Θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη ροή έτσι ώστε να μην καταστρέφονται οι φωλιές τους. Αν θέλουμε το ενυδρείο μας να είναι βιοτοπικό καλό θα είναι ο βυθός μας να αποτελείται από άμμο έτσι ώστε να μπορούν να συλλέγουν όσα αβγά ξεκολλούν από την φωλιά και πέφτουν στο βυθό. Καλο θα ήταν να διατηρούμε μία απόσταση 2 – 3 εκατοστών από την επιφάνεια του νερού ως το καπάκι επειδή ως ψάρι αναβατίδα αναπνέει απο την επιφάνεια.

Ζώνη Κολύμβησης: Κολυμπούν στήν επιφάνεια και στην μεσαία ζώνη του ενυδρείου μας.

Διατροφή: Κυρίως εντομοφάγα στην άγρια ​​φύση, τα Gourami αυτά είναι πολύ εύκολο να ταϊστούν. Δέχονται εύκολα νιφάδες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, και απολαμβάνουν τα ζωντανά και κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως τα μικρά σκουλήκια και οι προνύμφες εντόμων. Υπάρχει η πιθανότητα να φάνε και κάποια μαλακά φυτά από το ενυδρείο συνήθως χωρίς να προκαλέσουν όμως, σημαντικές ζημίες.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Τά Μπλέ Γκουράμι μπορούμε σε πυκνοφυτεμένο ενυδρειο να τα φιλοξενήσουμε με άλλα είδη που ζουν σε παρόμοιες παραμέτρους νερού. Θα πρέπει να αποφεύγονται άλλα κυρίαρχα ψάρια όπως κιχλίδες και ψάρια fin nippers καθώς και μικρά είδη όπως Neon Tetras, γιατί λόγο τού μίκρου μεγέθους τούς μπορεί να γίνουν τροφή. Θα μπορούσαν να συγκατοικίσουν με είδη που κινούνται ήρεμα όπως Loaches, Corydoras, Plecos (loricariids), μεγαλόσωμα tetras (characins) και άλλα μεσαίου / μεγάλου μεγέθους gouramis.

Υποείδη και υβρίδια: Συναντάμε τρεις μορφές του μπλε γκουράμι. Και οι τρεις είναι αρκετά συνηθισμένες στο εμπόριο. Η πρώτη, είναι ο άγριος τύπος και συχνά πωλείται ως three spot gourami. Έχει ομοιόμορφο ανοιχτό μπλε χρώμα και δύο μαύρες ή σκούρο μπλε κηλίδες στα πλευρά του (η τρίτη "κηλίδα" είναι στην πραγματικότητα το μάτι του ψαριού). Η δεύτερη μορφή καλείται opaline ή grosby gourami. Έχει παρόμοιο ανοιχτό μπλε χρώμα, αλλά αντί για κηλίδες, έχει σκούρες μπλε ραβδώσεις κατά μήκος του σώματος του. Η τρίτη μορφή είναι η ονομαζόμενη gold gourami, εξαιτίας του χρώματος του. Τα σημάδια σε αυτή την ποικιλία μπορεί να ποικίλουν από τις ραβδώσεις που διατηρούν τα opaline gouramis ως τις κηλίδες που έχουν τα άγριου τύπου μπλέ γκουράμι.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Ψάρι το οποίο χτίζει φωλιά από φυσαλίδες. Το ύψος του νερού στη γεννήστρα θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 15 με 20 εκατοστά και να υπάρχουν πολλά φυτά επιφανείας. Επειδή η ροή του νερού στο ενυδρείο θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενική τα αερόφιλτρα θεωρούνται ιδανικά για την φίλτρανση στη γεννήστρα.
Προτείνεται με τον αρσενικό να βάζουμε 2 -3 θυληκές καθώς μπορεί να γίνει επιθετικός σε μία θυληκιά που δεν θέλει να ζευγαρώσει. Όταν θα επιλέξει το ταίρι του, τότε αφαιρούμε τις άλλες θυληκές. Καλό θα ήταν το ζευγάρι να το ταΐζουμε με ζωντανή τροφή. Όταν η κοιλιά της θυληκιάς γεμίσει με αυγά, το αρσενικό θα φτιάξει μία μεγάλη φωλια με φυσαλίδες ανάμεσα στα φυτά της επιφάνειας ενσωματόνοντας σε αυτή και μικρά τμήματα των φυτών. Μετά θα πλησιάσει την θυληκιά για το ζευγάρωμα, το οποίο γίνεται κάτω από την φωλιά όπως σε όλα τα ψάρια αναβατίδες. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και μπορούν να γονιμοποιηθούν περίπου 500 με 1200 αυγά. Όταν δεν υπάρχουν άλλα αυγά η θυληκιά θα πρέπει να απομακρύνεται από την γεννηστρα γιατί το αρσενικό μπορεί να της επιτεθεί. Το αρσενικό θα προσέχει την φωλιά επανατοθετόντας τα αυγά που πεφτουν για περίπου 20 – 30 ώρες μέχρι να γίνει η εκκόλαψή τους. Ο γόννος θα αρχίσει να κολυμπάει ελεύθερα μετά από περίπου 4 με 5 ημέρες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να απομακρυνθεί και το αρσενικό. Ο γόνος θα πρέπει να ταιστεί με infusoria
ή υγρή τροφή για γόνους την πρώτη εβδομαδα. Μετά είανι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να δεχθούν τριμματισμένες νιφάδες, brine shrimp, nauplii, microworm.

Οι γόνοι έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα πρέπει να παρακολουθούνται διαρκώς. Τα μεγαλύτερα θα πρέπει να απομακρύνονται καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φάνε τα μικρότερα.

Γενικές πληροφορίες: Το gourami αυτό αν πεινάει αρκετά τρώει ύδρες και πλανάρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τα ψάρια μας νηστικά για να φάνε τις άλγες. Παρ’ όλο που είναι ανθεκτικά ψάρια και προσαρμόζονται σε πολλές συνθήκες νερού δεν προτείνεται σε αρχάριους ανεξάρτητα από το χαρακτήρα τους.

Πηγές:

www.seriusly fish.com

www.FishProfiles.com

www.aquaticcommunity.com/fish/goldgourami.php

www.badmanstropicalfish.com/profiles/profile84.html

Link to comment
Share on other sites

Όταν έκανα τον έλεγχο για την διόρθωση του προφίλ δεν διάβασα πουθενά σχετικά με το αν πρέπει να τα φιλοξενούμε σε ζευγάρι ή χαρέμι και σε πόσα λίτρα. Τις περισσότερες φορές γινόταν αναφορά σε ενυδρεία με μεγάλο μήκος όπως 90εκατοστά και πάνω. Έβαλα λοιπόν σαν ελάχιστο το 1 μέτρο και τα 100 λίτρα.

Επίσης σχετικά με την αναπαραγωγή στο seriuslyfish αναφερόταν η φίλτρανση στη γεννήστρα με air powered filtrer για μηδενική ροή. Δεν ξέρω αν το μετέφρασα σωστά γιατί δεν γνωρίζω την λειτουργία του αερόφιλτρου?

Επίσης δεν διάβασα για την διάρκεια ζωής τους στο ενυδρείου.

Περιμένω διορθώσεις.....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Επιστημονικό Όνομα: Trichogaster Trichopterus (Pallas, 1770)

Κοινές Ονομασίες: Blue Gourami, Crosby Gourami, Golden Gourami, Opaline Gourami, Three Spot Gourami, Two Spot Gourami, White Gourami

Ελληνικό Όνομα: -

Γενική κατηγορία: Λαβυρινθόψαρα.

Τάξη: Perciformes.
Οικογένεια: Osphronemidae.

Μέγεθος: Στην φύση μπορεί να φτάσει τα 15 εκατοστά αλλά συνήθως είναι μικρότερο. Στο ενυδρείο το μέγεθος τους φτάνει τα 10 – 12 εκατοστά.

Βιότοπος: Συναντάται κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία (Ποταμός Μεκόνγκ στη Νότια Κίνα, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία και σε κάποια μέρη της Ινδονησίας). Το φυσικό τους περιβάλλον βρίσκεται σε ήρεμα νερά χαμηλής στάθμης, με πολύ πλούσια βλάστηση όπως λίμνες, τάφροι και έλη.

Συντήρηση στο ενυδρείο: Σαν αναβαντίδα θέλει χαμηλή ροή στο νερό, επιφάνεια νερού χωρίς ανατάραξη (τουλάχιστον στη μια πλευρά του ενυδρείου), δεν προτιμά τα ψηλά ενυδρεία και μπορεί να διατηρηθεί πολύ καλά τόσο σε blackwater συνθήκες με ξερά φύλλα, όσο και σε καλοφυτεμένα ενυδρεία με άφθονα φυτά επιφανείας. Το ενυδρείο πρέπει να έχει χώρο ανάμεσα στο καπάκι και την επιφάνεια του νερού για να μπορεί να ανασαίνει το απαραίτητο οξυγόνο.

PH: 6 – 8,5 (Ιδανικά: 6,5-7,5)
KH: - °dKH
GH: 5 - 20 °dGH
Θερμοκρασία: 23 - 28 °C

Λίτρα: Για την διατήρηση μιας μικρής ομάδας από 1 αρσενικό και 2-3 θηλυκά απαιτείται ενυδρείο με ελάχιστο μήκος 100 εκατοστά και περίπου 140 λίτρα χωρητικότητα. Όσα περισσότερα είναι τα λίτρα στα οποία τα φιλοξενούμε και σε συνδυασμό με την ύπαρξη φυτών και ξύλων που τους προσφέρουν κρυψώνες, τόσο πιο ήρεμα γίνονται και αποφεύγουμε προβλήματα επιθετικότητας προς τους άλλους συγκάτοικους του ενυδρείου.

Κοινωνική συμπεριφορά: Δεν θα λέγαμε ότι πρόκειται για φιλήσυχο ψάρι. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε ψαριού. Μερικά είναι ήρεμα και παραμένουν έτσι ενώ κάποια άλλα είναι μπορεί να γίνουν επιθετικά καθώς μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται. Τα αρσενικά γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους προς άλλα αρσενικά του είδους τους αλλά και όταν διεκδικούν την περιοχή τους απέναντι στους υπόλοιπους συγκάτοικους. Δεν συνίσταται να φιλοξενούνται δύο αρσενικά στο ίδιο ενυδρείο ακόμα και όταν αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Αντίθετα μπορεί να φιλοξενηθούν μαζί θηλυκά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε μεγάλα, πυκνοφυτεμένα ενυδρεία με πολλές κρυψώνες και χαμηλή ροή αυτό το gourami έχει πιο ήρεμες συμπεριφορές και μπορεί να γίνει ένας καλός συγκάτοικος.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός είναι δυνατός μόνο στα ενήλικα ψάρια όπου τα αρσενικά έχουν μακρύτερο και μυτερό, ενώ τα θηλυκά έχουν μικρότερο και πιο στρογγυλεμένο ραχιαίο πτερύγιο και πιο φουσκωτή κοιλιά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Είναι σκληρά ψάρια και προσαρμόζονται στις περισσότερες συνθήκες. Προτιμούν όμως τα καλά φυτεμένα ενυδρεία με φυτά επιφανείας, ξύλα και πέτρες (οι πέτρες καλό θα είναι να μην είναι ασβεστολιθικές) που παρέχουν πολλές κρυψώνες. Θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη ροή έτσι ώστε να μην καταστρέφονται οι φωλιές τους καθώς και ο δυνατός φωτισμός. Αν επιδιώκουμε μια πιο βιοτοπική προσέγγιση ή αναπαραγωγή των φιλοξενούμενων μας η επιλογή του βυθού θα πρέπει να είναι άμμος.

βοηθώντας έτσι τα ψάρια να συλλέγουν όσα αβγά ξεκολλούν από την φωλιά και πέφτουν στο βυθό.

Ζώνη Κολύμβησης: Κολυμπούν στην επιφάνεια και στην μεσαία ζώνη του ενυδρείου μας.

Διατροφή: Κυρίως εντομοφάγα στη ​​φύση. Στο ενυδρείο η διατροφή τους δε θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς θα δεχτούν νιφάδες και άλλα επεξεργασμένες τροφές και απολαμβάνουν ζωντανές και κατεψυγμένες τροφές (προνύμφες μικρών εντόμων, δάφνια κλπ). Καταναλώνουν με ευχαρίστηση πλανάρια και ύδρες. Υπάρχει η πιθανότητα να φάνε και κάποια μαλακά φυτά από το ενυδρείο συνήθως χωρίς να προκαλέσουν όμως, σημαντικές ζημίες.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Συνίσταται η συγκατοίκηση με άλλα ειρηνικά είδη παρόμοιου ή μεγαλύτερου μεγέθους. Καλό είναι να αποφεύγονται τα κυρίαρχα ψάρια (πχ κιχλίδες), ψάρια που αρέσκονται να δαγκώνουν πτερύγια (fin nippers) αλλά και μικρότερα είδη που μπορεί να δέχονται επιθέσεις από τα blue gourami. Θα μπορούσαν να συγκατοικήσουν με είδη που κινούνται ήρεμα όπως Loaches, Corydoras, Plecos (loricariids), μεγαλόσωμα tetras (characins).

Υποείδη και υβρίδια: Συναντάμε τρεις μορφές του μπλε γκουράμι. Και οι τρεις είναι αρκετά συνηθισμένες στο εμπόριο. Η πρώτη, είναι ο άγριος τύπος και συχνά πωλείται ως three spot gourami. Έχει ομοιόμορφο ανοιχτό μπλε χρώμα και δύο μαύρες ή σκούρο μπλε κηλίδες στα πλευρά του (η τρίτη "κηλίδα" είναι στην πραγματικότητα το μάτι του ψαριού). Η δεύτερη μορφή καλείται opaline ή grosby gourami. Έχει παρόμοιο ανοιχτό μπλε χρώμα, αλλά αντί για κηλίδες, έχει σκούρες μπλε ραβδώσεις κατά μήκος του σώματος του. Η τρίτη μορφή είναι η ονομαζόμενη gold gourami, εξαιτίας του χρώματος του. Τα σημάδια σε αυτή την ποικιλία μπορεί να ποικίλουν από τις ραβδώσεις που διατηρούν τα opaline gouramis ως τις κηλίδες που έχουν τα άγριου τύπου μπλε γκουράμι.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Όπως τα περισσότερα ψάρια της οικογενείας, φτιάχνει τη φωλιά του από φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού και εκεί εναποθέτει τα αυγά του (bubble nester). Η επιτυχής αναπαραγωγή σε κοινωνικό ενυδρείο παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες γι’ αυτό απαιτείται ξεχωριστό ενυδρείο αναπαραγωγής χωρητικότητας 40 - 80 λίτρων. Το ύψος του νερού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 εκατοστών, φυσιολογικές τιμές νερού χωρίς να πλησιάζουμε τα άκρα, ελάχιστη ροή νερού και ένα μικρό αερόφιλτρο είναι τα χαρακτηριστικά του ενυδρείο αναπαραγωγής. Η ύπαρξη φυτών που φτάνουν ως την επιφάνεια ή επιπλέοντων φυτών ή κάποιου άλλου υλικού θα βοηθήσει ώστε η φωλιά να παραμείνει στη θέση της.

Μπορούμε να ταΐζουμε τα ψάρια μας με ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές ώστε να ενδυναμώσουμε τη διάθεση τους για αναπαραγωγή. Με την διατροφή αυτή κάποιο ή κάποια από τα θηλυκά σύντομα θα γεμίσει αυγά και θα στρογγυλέψει. Τότε θα πρέπει να γίνει η εισαγωγή του ζευγαριού στο ενυδρείο αναπαραγωγής ή απλά αφαιρούμε από το ενυδρείο τα υπόλοιπα ψάρια. Το αρσενικό θα φτιάξει μία μεγάλη φωλιά με φυσαλίδες ανάμεσα στα φυτά της επιφάνειας ή σε κάποια γωνιά, ενσωματώνοντας σε αυτή και μικρά τμήματα των φυτών. Μετά θα πλησιάσει την θυληκιά για το ζευγάρωμα, το οποίο γίνεται κάτω από την φωλιά όπως σε όλα τα ψάρια αναβατίδες. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και μπορούν να γονιμοποιηθούν μερικές εκατοντάδες αυγών. Όταν δεν υπάρχουν άλλα αυγά το θηλυκό θα πρέπει να απομακρύνεται από το ενυδρείο γιατί κινδυνεύει πλέον να σκοτωθεί από το αρσενικό. Το αρσενικό θα προσέχει συνεχώς την φωλιά επανατοποθετώντας τα αυγά που πέφτουν για περίπου 20 – 30 ώρες μέχρι να γίνει η εκκόλαψή τους. Ο γόνος θα αρχίσει να κολυμπάει ελεύθερα μετά από περίπου 4 με 5 ημέρες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να απομακρυνθεί και το αρσενικό. Ο γόνος θα πρέπει να ταϊστεί με infusoria ή υγρή τροφή για γόνους την πρώτη εβδομάδα. Μετά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να δεχθούν θρυμματισμένες νιφάδες, brine shrimp, nauplii, microworm.

Οι γόνοι έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα πρέπει να παρακολουθούνται διαρκώς. Τα μεγαλύτερα θα πρέπει να απομακρύνονται καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φάνε τα μικρότερα.

Γενικές πληροφορίες: Όλες οι αναβατίδες διαθέτουν ένα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό όργανο, τον λαβύρινθο, που τους παρέχει την δυνατότητα να παίρνουν οξυγόνο κατευθείαν από τον ατμοσφαιρικό αέρα αντί από το νερό μέσω των βράγχιων τους. Έτσι έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να επιβιώσουν σε νερά φτωχά σε οξυγόνο, όπου άλλα ψάρια δε θα μπορούσαν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να παραμελούμε τις σωστές και τακτικές αλλαγές νερού, που είναι σημαντικές για την καλή υγειά και την ανάπτυξη του ψαριού. Θα πρέπει επίσης το ενυδρείο που διατηρεί τέτοια ψάρια να διαθέτει καπάκι, όχι μόνο γιατί τα περισσότερα απ΄αυτά είναι ικανοί άλτες, αλλά και για να διατηρείται ο αέρας υγρός και σε θερμοκρασία αντίστοιχη με αυτή του νερού ώστε να μη καταστραφεί ο λαβύρινθος του ψαριού.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Του έδωσα τελικά την παραπάνω μορφή. Οι κύριες αλλαγές που έκανα είναι:

- αλλαγή στα λίτρα και πρόταση για χαρέμι αντί ζευγάρι

- αλλαγή του κειμένου για την αναπαραγωγή

.... και πολλές άλλες μικροαλλαγές (αύξηση ph στο 8,5, αφαίρεση άλλων gourami από ιδανικούς συγκάτοικους, προσθήκη στις γενικές πληροφορίες κ.α.)

Φυσικά περιμένω τυχόν παρατηρήσεις και σχόλια... :)

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι το προφιλ ειναι ετοιμο Θοδωρα.Προσωπικα δεν εχω να προσθεσω κατι παραπανω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...