Jump to content

Όταν Η Υιοθεσία, Συμβαίνει Μεταξύ Των Κιχλίδων


adlib

Recommended Posts

Για διάφορους λόγους, αρκετοί άνθρωποι διαλέγουν να υιοθετήσουν κάποιο παιδί. Αυτό συμβαίνει αρκετά χρόνια και είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο.

Πως θα σας φαινόταν όμως αν αυτό ακριβώς, γινόταν με τις κιχλίδες?

 

Η υιοθεσία στα ζώα εν μέρη αμφισβητεί τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, οπού λέει οτι τα ζώα πρέπει να μεγαλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα απο τα δικά τους μικρά.

Οι επιστήμονες για καιρό προσπαθούσαν να εξηγήσουν για ποιους λόγους να συμβαίνει, γιατί να μειώσεις των αριθμό των μικρών σου, ενώ την ίδια ώρα δίνεις περισσότερες πιθανότητες σε κάποιον άλλο?

 

Το πανεπιστήμιο της Βιέννης ενδιαφέρθηκε για το θέμα και "βούτηξε" στα βαθιά. Συγκεκριμένα στην λίμνη Tanganyika για να παρατηρήσει ένα συγκεκριμένο είδος κιχλίδας. Το Neolamprologus Caudopunctatus, ένα είδος που είναι μονογαμικό και φτιάχνει φωλιές για να προστατέψει τα μικρά του.

 

riskmanageme.jpg

Ομάδα απο Neolamprologus Caudopunctatus στην λίμνη Tanganyika

 

Βουτώντας στα 12 μέτρα στον πάτο της λίμνης μπόρεσαν και μάζεψαν δείγματα DNA από 350 γονείς και γόνο από 30 φωλιές. Μετά από τις απαραίτητες μελέτες, βγήκαν τα αποτελέσματα.  Οι περισσότερες φωλιές είχαν γόνο που δεν προερχόταν απο το ζευγάρι της φωλιάς, μάλιστα πολλές φωλιές είχαν γόνους από αρκετούς γονείς. Επειδή η περιοχή των φωλιών ήταν χαρτογραφημένη, οι επιστήμονες  είδαν οτι οι γόνοι ταξίδεψαν απο 1 μέχρι και πάνω απο 40 μέτρα για να φτάσουν στην φωλιά των θετών τους γονιών.

Είναι γνωστό οτι τα μικρά ψαράκια μπορούν να κολυμπήσουν κάποια μέτρα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν τα 40, οπότε το πιο πιθανό είναι να τα μετέφεραν οι γονείς τους.  Το να μεταφέρουν σε πολύ μακρινές φωλιές τα μικρά τους, εξασφαλίζει την επιβίωση τους ακόμα και αν όλες οι φωλιές κοντά στην δική τους δεχτούν επίθεση. Γιατί όμως οι άλλοι γονείς να δεχτούν να υιοθετήσουν τα μικρά? 

 

neolamprologus-caudopunctatus1.jpg

Neolamprologus Caudopunctatus pair and fry

 

Είναι γνωστό οτι το μικρότερο σε μέγεθος ψάρι θα δεχθεί επίθεση πρώτο. Οι επιστήμονες απέδειξαν οτι εκεί υπολογίζουν και οι θετοί γονείς. Δέχονται να υιοθετήσουν γόνο που είναι μικρότερος σε μέγεθος απο τον δικό τους και δίνουν τους δικούς τους μικρότερους γόνους για υιοθεσία.  

Ένα είδος ψαριού που δέχεται πολύ συχνά επιθέσεις απο θηρευτές, πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση. Ο χρόνος έχει δείξει στα N.Caudopunctatus, οτι το να μοιράζεις τον γόνο σε διάφορες φωλιές δίνει μεγαλύτερα ποσοστά να σωθεί κάποιο μικρό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλών χρόνων εξέλιξης, που διασφάλισε την επιβίωση αυτού του πανέμορφου ψαριού, που βλέπουμε συχνά-πυκνά στα ενυδρεία μας.

 

 

 

 

 

 

πηγή:

http://phys.org

Έγινε επεξεργασία - adlib
Link to comment
Share on other sites

Τι ειπες τωραααα!!!! Και πανεμορφο και τσακαλι!

Link to comment
Share on other sites

δίνεις ρέστα Στάθη!!!!!!!!!!!!!!! μην σταματάς φίλε μου!!!!

Link to comment
Share on other sites

Έχει γίνει μια φορα στα Apistogramma Borellii μου. Πραγματικά μαγικο!

Link to comment
Share on other sites

Απίστευτο!

Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ ενδιαφέρων!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Έχει γίνει μια φορα στα Apistogramma Borellii μου. Πραγματικά μαγικο!

Δηλαδή Βασίλη? Π.χ. είχες 2 ζευγάρια και ανταλλάξανε μερικά μικρά?

Χαίρομαι που σας άρεσε παιδιά και εγώ το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρων. :)

Έγινε επεξεργασία - adlib
Link to comment
Share on other sites

Στάθη είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα τέτοια θέματα. Μόνο στη φύση μπορούμε να παρατηρήσουμε την φυσιολογική ζωή των ψαριών. Όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε πως 100 ή 200 λίτρα νερού μπορούν να αποτελέσουν μια μικρογραφία της φύσης δυστυχώς κάνουμε λάθος.

Για εμένα ένα από τα στοιχεία που κρατάι ζωντανό το ενδιαφέρον μου για το χόμπι είναι η αναζήτηση τέτοιων πληροφοριών. Από την άλλη πλευρά βέβαια, όσο περισσότερες πληροφορίες συλλέγω, καταλαβαίνω πόσα πράγματα στερούνται τα ψαράκια μου ζώντας σε ένα ενυδρείο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...