Jump to content

Αυγά: Τελικά, Βλάπτουν Ή Όχι Την Υγεία;


Recommended Posts

Αυγά: Τελικά, βλάπτουν ή όχι την υγεία;

Τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και αρκετών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Νεότερα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αυγών συσχετίζεται με βελτιωμένη ποιότητα δίαιτας και καλύτερη αίσθηση πληρότητας μετά τα γεύματα και μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη διαχείριση του βάρους. Επιπλέον, ουσίες που βρίσκονται στον κρόκο του αυγού μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη διαταραχών της όρασης λόγω γήρατος. Οι πρόσφατες βελτιώσεις στις φάρμες έχουν ανεβάσει τα πρότυπα για την ασφάλεια των αυγών, μειώνοντας τα περιστατικά μόλυνσης με Σαλμονέλα που παρατηρούνταν σε κάποια μέρη της Ευρώπης.

Τα τρέχοντα δεδομένα συνιστούν ότι η κατανάλωση αυγών ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης δίαιτας δεν αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στα περισσότερα άτομα.

Ένα μέσο αυγό κότας ζυγίζει περίπου 60 γραμμάρια και αποτελείται κατά 11% από το κέλυφος, 58% από το ασπράδι και 31% από τον κρόκο. Το ασπράδι αποτελείται κυρίως από νερό (88%) και πρωτεΐνες (9%), ενώ ο κρόκος κυρίως από νερό (51%) και λιπίδια (31%) και πρωτεΐνες (16%).

http://www.aniwthoi.net/2013/03/blog-post_1871.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Τα ασπράδια ρίχνουν την πίεση
Περιέχουν ένα πολύτιμο πεπτίδιο με δράση παρόμοια με εκείνη των φαρμάκων ενάντια στην υπέρταση
Την αρτηριακή πίεση ρίχνει ένα πεπτίδιο που εντοπίζεται στο ασπράδι των αβγών, σύμφωνα με νέα μελέτη κινέζων ερευνητών.

Σε πειράματα που έκαναν σε υπερτασικούς αρουραίους οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jilin είδαν ότι τα τρωκτικά στα οποία χορηγείτο το πεπτίδιο RVPSL, εμφάνιζαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων τους.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το εν λόγω πεπτίδιο είναι ικανό να περιορίσει την αρτηριακή πίεση σε επίπεδα που επιτυγχάνονται μέσω χαμηλών δόσεων αντιυπερτασικών φαρμάκων με δραστική ουσία την καπτοπρίλη. Φαίνεται να λειτουργεί δηλαδή με τον ίδιο τρόπο με τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (AME).

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=507125

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...