Jump to content

Σύστημα Φωτισμού Ανατολής-Δύσης


christosvas

Recommended Posts

Επιστρέφω μετά από πολλά χρόνια διακοπής στο χόμπυ του ενυδρείου. Το ενυδρείο που ετοιμάζω είναι 60x35x40 και θέλω να έχει αρκετή βλάστηση. Έτσι ένα βασικό που χρειάζομαι είναι ο σωστός φωτισμός. Μετά από ψάξιμο, αποφάσισα να βάλω δύο Τ5ΗΟ λάμπες. Βρήκα ήδη μια Sylvania GroLux και μια Aqualight 10000K (αυτήν μου την πρότεινε ο πετ σοπάς). Ελπίζω να είναι καλός ο συνδυασμός, αυτό θα φανεί στην πορεία :-).


Αυτό που θα ήθελα πολύ είναι να δημιουργήσω ένα σύστημα φωτισμού ανατολής-δύσης! Αυτό που σκέφτομαι είναι ένα dimmable ballast 1-10V (€32) που βρήκα στην αγορά σε συνδυασμό με controller κιτ το οποίο σύμφωνα με κάποιους που το έφτιαξαν θα κοστίσει γύρω στα €50 (όπως έκανε ο Delta εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=65714&hl=). Αυτό που μου άρεσε είναι ότι ήταν βασισμένο στο arduino. Θα χρειαστώ βέβαια και ένα απλό χρονοδιακόπτη, επειδή το dimmable ballast δεν σβήνει τελείως με τον controlller. Αν βρω κάποιον που να κατασκευάζει το controller θα με ενδιέφερε να το αγοράσω, αλλιώς θα χρειαστεί να μελετήσω λίγο τα arduino και αν το φτιάξω μόνος μου (αυτό μάλλον θα πάρει αρκετό χρόνο, μιας και δεν έχω ασχοληθεί με ηλεκτρονικά για πολλά χρόνια :) ).
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες ξανά. Για τον μικροελεγκτή δεν ξέρω να σου πω , αλλά νομίζω ότι η λάμπα με τα 10.000 κέλβιν μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα με άλγες. :)

Link to comment
Share on other sites

αλλά νομίζω ότι η λάμπα με τα 10.000 κέλβιν μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα με άλγες. :)

+ 1

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την συμβουλή!

Ποιά λάμπα θα ήταν καλύτερη? Μήπως 6500Κ? Υπάρχουν κάποιες μάρκες/τύποι που συνιστάτε? Θέλω να έχω αρκετή βλάστηση χωρίς όμως να βάλω CO2 ή λιπάσματα. Θα ξεκινήσω με κάποιο υπόστρωμα με θρεπτικά, αλλά θέλω να προσπαθήσω να δημιουργήσω ένα ισορροπημένο σύστημα που να μήν χρειάζεται προσθήκη λιπάσματος. Αυτό βέβαια θα φανεί στην πορεία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Τορα το ειδα το θεμα...ουτε 2 χρονια μετα....

Για αρτνουινο..εισε λογακι ατιχος...

Το ειχα ετοιμο με γραμενο κοδικα,rtc κλπ κλπ αλλα τα ξυλωσα για αλλο project.

Φιλικη συμβουλη..

Αν δεν το εχεις να γραφεις c/c++ etc etc...

Ετοιμασου για μπολικο διαβασμα και ξενυχτι!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...