Jump to content

Που Οφείλονται Τα Χρώματα Του Ουρανού


Recommended Posts

Πράγματι τα μόρια του οξυγόνου και του αζώτου -που αποτελούν τα δύο κύρια συστατικά της ατμόσφαιρας- είναι μικρότερα από το μήκος κύματος του φωτός. Όσο μικραίνει το μήκος κύματος του φωτός τόσο εντονότερη καθίσταται η ιδιότητα αυτή, με αποτέλεσμα το μπλε φως που έχει μικρότερο μήκος κύματος από το πράσινο και το κόκκινο (τα τρία βασικά χρώματα) να διασκορπίζεται πολύ περισσότερο.

Έτσι, την ημέρα ο ουρανός είναι μπλε γιατί το μπλε φως του ήλιου σκεδάζεται έντονα με αποτέλεσμα να φαίνεται πως έρχεται από κάθε σημείο του ουρανού. Όσο για το ερώτημα γιατί δε γίνεται μωβ αφού το μωβ έχει μικρότερο μήκος κύματος, η εξήγηση έχει ως εξής: Πρώτον, το μάτι μας είναι πιο ευαίσθητο στο μπλε χρώμα ώντας όπως είπαμε βασικό χρώμα και δεύτερον το μωβ απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας.

http://www.techgear.gr/why-is-the-sky-any-color-66924/

Το 2006, φυσικοί του βρετανικού National Physical Laboratory διεξήγαγαν μια σχετική έρευνα. Κατέγραψαν τα χρώματα του ουρανού σε διάφορους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, και έτσι μπόρεσαν να αποφανθούν πού κυριαρχεί περισσότερο το μπλε χρώμα.

Από τα 25 μέρη που μελέτησαν, το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας μπορεί να καυχηθεί ότι έχει τον πιο γαλανό ουρανό.

http://www.scienceillustrated.gr/site/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82/

Δεν είναι όλο το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Το ορατό φάσμα του φωτός είναι αυτό ανάμεσα από τα 720 νανόμετρα και τα 380 νανόμετρα.

http://www.astrovox.gr/bluesky.html

Link to comment
Share on other sites

Η δύση του ήλιου ενώνεται με την ανατολή σε ένα βίντεο!

Τις μέρες του Αρκτικού Φωτός η δύση και η ανατολή του ηλίου «μπλέκονται» σε ένα παράξενο παιχνίδι που διαρκεί 8-12 ώρες γεμάτο φώτα και χρώματα. Είναι μέρα, ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό, ξαφνικά νυχτώνει και μετά από λίγο ξανά ανατολή! Φαντασμαγορικό!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...