Jump to content
Alexpsycho

Sps Νεκρώσεις Σε Ολιγοθρεπτικά Συστήματα.

Recommended Posts

Για πολλούς από εμάς τους εθισμένους στα SPS κοράλλια, υπάρχουν πολλά πράγματα για να μας ανησυχούν:
οι φυσικοί εχθροί και παράσιτα, σκαμπανευάσματα στις παραμέτρους, φωσφορικά, νιτρικά, RTN, και ειδικά STN. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να έχουμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας, για την ασφαλή διατήρηση των κοραλλιών και τα «ασαφή» αυτά προβλήματα.
Λοιπόν, η ικανοποίηση που παίρνετε από τα χρόνια της ανατροφής και της ανάπτυξης των sps κοραλλιών είναι απερίγραπτη. Μόνο εκείνοι που έχουν βιώσει αυτή την ευφορία θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την αξία του. Γι 'αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Ειδικά όταν τα ακριβοπληρωμένα μας SPS κοράλλια αρχίσουν να νεκρώνουν με STN (Αργή νέκρωση των ιστών). Είναι πραγματικά δύσκολο,και αισθανόμαστε αβοήθητοι,όταν τα κοράλλια μας αρχίζουν να νεκρώνουν χάνοντας αργά και βασανιστικά τον ιστό τους... και είναι ένα πολύ κοινό θέμα που συζητείται μεταξύ sps keepers παγκοσμίως.
 
Έτσι τι είναι αυτό; Πώς θα πάει; Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε; Πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε από το να συμβεί ξανά; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για μας από εμάς,και  είμαστε σε θέση να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με λογική.
 
Καθ 'όλη την περασμένη χρονιά έχω βιώσει ο ίδιος,και έχω δει πολλές φωτογραφίες με STN,RΤΝ ,υποθετικές θεραπείες που έχουν θετικά αποτελέσματα  αλλά και αρνητική κατάληξη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πράγματα βελτιώθηκαν χωρίς κάποια ενέργεια ή προειδοποίηση,αλλά και περιπτώσεις που οι λάθος χειρισμοί και η απειρία του χομπίστα, στέρησαν από το κοράλλι κάθε πιθανότητα να επιβιώσει. Η καταστροφή στο «δέρμα», του κοραλλιού ξεκινά από την  βάση,ή την μέση και εξαπλώνεται μέχρι τις αξονικές κορυφές (tips).Τελικά,τι είναι αυτό που κάνει τα κοράλλια να καταρρέουν χωρίς προειδοποίηση; Προς το παρόν, οι λόγοι είναι ακόμα ασαφής, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι όλα αρχίζουν με εναλλαγές της αλκαλικότητας. Μερικοί λένε ότι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας/αλατότητας, μπορούν επίσης να οδηγήσουν τα κοράλλια στην καταστροφή.Επί του παρόντος, υπάρχει μια νέα πεποίθηση ότι σε ένα σύστημα χαμηλών θρεπτικών συστατικών (όπως Zeo, Ultralith,Bio-pellets κτλ), μπορεί να προκαλέσει STN.
 
Εδώ είναι μερικές εικόνες από κοράλλια που αντιμετωπίζουν STN. Παρακαλούμε, σημειώστε ότι αυτές οι εικόνες δεν είναι για εκείνους που έχουν προβλήματα υγείας γιατί αποτελούν τον εφιάλτη κάθε χομπίστα :
 
post-819-0-14850900-1364730253_thumb.jpg post-819-0-54974500-1364730271_thumb.jpg post-819-0-70348500-1364740113_thumb.jpg post-819-0-87019700-1364740388_thumb.jpg
 
post-819-0-68363500-1364730290_thumb.jpg post-819-0-30387300-1364740137_thumb.jpg post-819-0-13005500-1364740154_thumb.jpg post-819-0-99046300-1364740416_thumb.jpg
 
Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί λόγοι που προκαλούν νεκρώσεις κανένας δεν είναι πιο χαρακτηριστικός από αυτές που προκαλούνται σε ολιγοθρεπτικά συστήματα.
 
Αργή νέκρωση των ιστών είναι κάτι που όλοι οι κάτοχοι SPS δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν. Γιατί; Επειδή η αιτία είναι δύσκολο να βρεθεί. Είναι μόνο μέσα από τη δική σας ανάλυση αν μπορείτε να βρείτε τον καταλύτη για αυτό το ατυχές συμβάν. Και μερικές φορές ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό.
 
Υπόθεση για τα ολιγοθρεπτικά ενυδρεία.Είναι σχεδιασμένα για να καθαρίζουν σε βαθμό εργαστηρίου το νερό και τα κοράλλια να μεγαλώνουν/θρέφονται από πρόσθετα, όπως αμινοξέα / πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα που θα λάβουν από την στήλη νερού για να εμφανίσουν τα παστέλ χρώματα που όλοι ονειρευόμαστε. Πολλοί χομπίστες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σήμερα χρησιμοποιούν αυτό το είδος της μεθόδου με τη χρήση ενός συστήματος Ultralith/Zeo.Τα συστήματα αυτά απαιτούν από εσάς να εκτελείτε μια καθημερινή ρουτίνα στην προσθήκη αυτών των συμπληρωμάτων (που ανέφερα πριν). Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία μάρκετινγκ. Δημιουργώντας ένα ολιγοθρεπτικό περιβάλλον εξαλείφοντας τα απαραίτητα στοιχεία που τα κοράλλια σας θα χρησιμοποιήσουν όπως τα φωσφορικά και νιτρικά άλατα,στη συνέχεια, είστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε τα συμπληρώματα για να πάρουν τις μοναδικές αυτές χρωματικές απολήξεις,και να τηρείται τακτικό καθημερινό πρόγραμμα προσθήκης αυτών των ζουμιών.Τέλος,αυτός είναι και ο λόγος(αν δεν το γνωρίζετε),που χρειάζεται ένα τακτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα αλλαγής νερού.
 
Τα κοράλλια σας περπατάνε ουσιαστικά πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Γιατί; Σκεφτείτε ότι τα κοράλλια σας στερούνται όλα αυτά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Αν χάσετε την ρουτίνα προσθήκης συμπληρωμάτων, ή αν υπερδοσολογείτε τα συμπληρώματα,εισέρχεστε στη ζώνη κινδύνου ενδεχομένως έναρξη μιας μαζικής εκδήλωσης STN. Επίσης, οι μη-ULNS ουσίες στην αγορά, όπως η βότκα / Ζάχαρη / βιταμίνη C (Βασικές πηγές άνθρακα) είναι επίσης υπεύθυνες για STN εκδηλώσεις. Επιτρέπουν στο σύστημά σας την εξάλειψη των φωσφορικών και νιτρικών αλάτων,αλλά σε πλήρη εξάλειψη αυτών των σημαντικών στοιχείων τα κοράλλια σας θα μπούνε σε ύφεση.
 
Κάνοντας κάποια έρευνα για αιτίες νεκρώσεων στα κοράλλια, βρήκα αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Debbie MacKenzie που εξηγεί πώς η στέρηση τροφής (όπως στην προκειμένη περίπτωση μέσω PO4 και NO3), μπορεί να προκαλέσει το θάνατο κοραλλιών. Εδώ είναι ένα απόσπασμα:
 
"Υπάρχει ένας καλός λόγος να υποπτευόμαστε ότι τα χαμηλά αποθέματα των λιπιδίων και η μείωση τους προηγούνται της λεύκανσης σε πολλές περιπτώσεις και όχι από το αποτέλεσμα, όπως θα μπορούσε κανείς να υποπτεύεται. Ευρεία εμφάνιση λοιμωδών νόσων και προβλημάτων μεταξύ των παρασιτικών (όχι λεύκανση) στα κοράλλια είναι άλλη μια αιτία σοβαρής ανησυχίας για τους επιστήμονες,τα τελευταία χρόνια. Και,όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, επιβραδύνει την ανάπτυξη (όχι λεύκανση) και πράγματι συμβαίνει σε ορισμένες «παρθένες» περιοχές εδώ και δεκαετίες. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να υποπτευόμαστε ότι κάποια βασική παράμετρος έχει προκαλέσει αυτές τις αλλαγές και έτσι αποδυναμώθηκε η κοραλλιογενείς κοινότητα στο σύνολό της, επιτρέποντας μια προδιάθεση σε πολλά κοράλλια στην "λεύκανση" κάτω από την πίεση της θερμοκρασίας.Η στέρηση τροφής είναι σίγουρα σύμφωνα με το πρότυπο παρουσίασης των συμπτωμάτων (επιβράδυνση της ανάπτυξης, χαμηλά αποθέματα λιπιδίων, μειωμένη ανοσία και αναπαραγωγή, την τελικά θάνατος)."
 
Με απλά λόγια χωρίς τροφή τα κοράλλια δεν μεγαλώνουν και τελικώς καταλήγουν.
 
Έτσι, τώρα ξέρετε τι είναι αργή νέκρωση των ιστών και με τι μοιάζει.Όπως,ξέρετε τώρα και τι πρέπει να προσέξετε κατά την ανάλυση/παρατήρηση των sps κοραλλιών.Πράγματα όπως διακυμάνσεις αλατότητας, διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, της αλκαλικότητας και εξαιρετικά χαμηλά σε θρεπτικά συστήματα πρέπει να αποφεύγονται. Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε τα προβλήματα σας:
 
Αυξομοιώσεις στην Θερμοκρασία:
post-819-0-62028500-1364742494_thumb.gif
 
Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχουν συχνές διακυμάνσεις στην θερμοκρασία της τάξης των 3-5 βαθμών C, θα πρέπει να εφαρμόσετε κάποιο είδος της συσκευής ελέγχου. Το καλύτερο θα είναι είτε έναν ειδικά σχεδιασμένο ελεγκτή θερμοκρασίας, όπως ο eliwell. ή ένα παρόμοιο σύστημα ελέγχου (όπως ο Reef Keeper ή ο Profilux). Κατά τους χειμερινούς μήνες, χρησιμοποιούμε θερμοστάτες για να συμβαδίσουμε τις απαιτήσεις θέρμανσης. Οι περισσότεροι θερμαντήρες έχουν έναν ελεγκτή,αλλά συχνά μπορεί να αποτύχει με την φθορά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί και είναι ανάγκη να την ρίξουμε. Πολλοί χομπίστες χρησιμοποιούν ανεμιστήρες, οι οποίοι κατευθύνονται προς την επιφάνεια του νερού ή ψυκτικά τα οποία απαιτούν πολλή ηλεκτρική ενέργεια για να τρέξουν. Με μια μονάδα ελέγχου ελέγχου θερμοκρασίας, μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να τους απενεργοποιήσουν, με πολύ μικρή διακύμανση, και αντίστροφα με τους ανεμιστήρες / ψύκτες σας. Η θερμοκρασία θα πρέπει να σταθεροποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, και δεν θα διακυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.
 
Αυξομοιώσεις στην αλατότητα:
post-819-0-56353500-1364742563_thumb.jpg
 
Η πιο σημαντική πτυχή της διατήρησης sps κοραλλιών είναι η διατήρηση των επιπέδων αλατότητας. Το καλύτερο εργαλείο για τη διατήρηση της αλατότητας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα από τα Top Auto Off (ATO) κοινώς αυτόματη αναπλήρωση νερού, η οποία αποτελείται απο αισθητήρες. Οι αισθητήρες αυτοί λένε τον ελεγκτή να συμπληρώνει με γλυκό νερό από το δοχείο αποθήκευσης όταν αυτό εξατμίζεται απο το ενυδρείο.Έτσι η αλατότητα μένει σταθερή.Τώρα, αν θέλετε ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα και το κομμάτι τεχνολογία, ώστε η μονάδα του υπολογιστή να έχει τον ελέγχο(όπως ένα Profilux ή RKE) αυτό επιβλέπει το έργο που επιτελείται από την ATO. Σε περίπτωση που ο αισθητήρας αποτύχει, ο ελεγκτής του συστήματος μπορεί να παρακάμψει την ATO. Μπορεί να αντλήσει ή να κλείσει μια αντλία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορείτε να παρακολουθείτε την αλατότητα σας ψηφιακά μέσω ενός συστήματος ελέγχου, και να ορίσετε τα επιθυμητά επίπεδα με βάση τις ανάγκες σας. Οι διακυμάνσεις της αλατότητας θα ανήκουν στο παρελθόν.
 
Aυξομοιώσεις που αφορούν την Αλκαλικότητα:
post-819-0-72233500-1364742604_thumb.gif
 
Το μόνο πράγμα που μπορεί να είναι εύκολα απαρατήρητο είναι η αλκαλικότητα. Εάν έχετε είτε έναν αντιδραστήρα ασβεστίου, δοσολογείται kalkwasser με κάποιον αντιδραστήρα ή χρησιμοποιείτε περισταλτική αντλία, τον ρυθμό της οποίας ελέγχετε.Παρόλα αυτά η αλκαλικότητα μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Λόγω απόφραξης της γραμμής το Kalkwasser μπορεί να βγει εκτός ισορροπίας (υψηλές συγκεντρώσεις), με τις προσθήκες ζώων,την πρόσληψη σας από τις αλλαγές προκαλεί το fragging , διαταραχές στο pH κλπ. Δεν υπάρχει ένας πραγματικός τρόπος για τον έλεγχο αυτό, εκτός από τη χρήση ενός σταθερού μηχανισμού...Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε γνωρίζοντας πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του συστήματός σας είναι να εκτελέσετε μέρα με την ημέρα ALK μετρήσεις χρησιμοποιώντας ένα τεστ  Μόλις αισθανθείτε ικανοποιημένοι με το ποσοστό που αντιστοιχεί στο ποσοστό πρόσληψης,οι διακυμάνσεις θα είναι ελάχιστες και σε ανεκτά επίπεδα.
 
Κάθε φορά που θα χρησιμοποιήσετε κάποια καινούργια παρτίδα συνθετικό αλάτι καλό είναι να κάνετε ένα τέστ το dKh πριν το χρησιμοποιήσετε για αλλαγή νερού.Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω ασυμβατότητας η αλκαλικότητα εκτινάχθηκε από το 6,5-7,5 που απαιτούν αυτές οι μέθοδοι στο 9,5-10 πράγμα που από μόνο του για αδιευκρίνιστους λόγους(ίσως λόγω διαύγειας του νερού) οδηγεί σε RTN/STN.
post-819-0-31866700-1364745307_thumb.jpg
 
Αποφύγετε την προσθήκη ρυθμιστικών διαλυμάτων (buffers),όταν προσπαθείτε να σταθεροποιηθεί το pH σας (ή ALK). Μερικοί χομπίστες  καταπολεμούν των ταλάντευση του pΗ με προσθήκη ενός όξινου προϊόντος, όπως είναι η μαγειρική σόδα. Η σχέση μεταξύ της Αlk και το pH είναι θετική, οπότε αν έχετε ενισχύσει μία παράμετρο, η άλλη θα ενισχυθεί επίσης. Γι 'αυτό να είστε προσεκτικοί, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει STN.
 
ULNS (Ultra Low Nutrient Systems):
post-819-0-65400800-1364743225_thumb.jpg
 
Τα κοράλλια χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν. Χρειάζονται φως και χρειάζονται και τροφή (ζωοπλαγκτόν). Έτσι, όταν αφαιρέσουμε τα θρεπτικά συστατικά, τους επιβάλουμε να ζούνε σε πολύ κακή κατάσταση. Μόνο μέσω πρόσθετων διαλυμάτων(κοινώς ζουμιά..)όπως αμινοξέα,ιχνοστοιχεία (κάλιο, σίδηρο,στρόντιο, κλπ), τους επιτρέπουμε να αποκτήσουν ξανά την υγεία τους. Γιατί λοιπόν να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία; Αλλά για να μην παρεκκλίνω, αν υπόκεινται σε αυτό το είδος του περιβάλλοντος, σκεφτείτε την ρύπανση της δεξαμενής σας.Με την προσθήκη του αζώτου (ή Νιτρικά σε αυτή την περίπτωση), και φωσφόρου (ή φωσφορικά), δίνετε στα κοράλλια ότι χρειάζονται για να αναπτυχθούν.Σε μικρές ποσότητες, αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα στο νερό. Μόνο αν υπερβάλουμε βλέπουμε υπερανάπτυξη από φύκια και άλγες. Έτσι τροφοδοτούμε τη δεξαμενή μας από τις ζωοτροφές που τα ψάρια και τα κοράλλια τρέφονται. Προσθέστε πρωτεΐνες, όπως oι γαρίδες mysis,microplankton,αυγά Silversides,cyclops,rotifers,brine shrimp.Μην αποψύχεται τις κατεψυγμένες τροφές σας για ένα χρονικό διάστημα.Αφήστε λίγα φωσφορικά άλατα στο νερό σας. Γκάζι για το skimmer. Αφήστε το skimmate να γίνει βούρκος.
 
Κάντε το αυτό μέχρι να παρατηρήσετε τα μακροφύκια στο refugium σας να απογειώνονται. Μπορείτε να δείτε την  chaetomorpha σε μια έκρηξη ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα σημάδι που μπορεί να επιβραδύνει, τα αυξημένα νιτρικά/φωσφορικά σας. Μερικοί λένε ότι η δόση καλίου ή βαρίου (η ZeoVit πωλεί Κ-Balance και Β-Balance) ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας και στο χρώμα των κοραλλιών σας. Ένας δείκτης της χαμηλής σε κάλιο περιεκτικότητας του νερού είναι η απώλεια του μπλε / κόκκινου χρώματος σε montiporas και acroporas.Ψάξτε για αυτό το πράγμα όταν αναρωτιέστε σχετικά με την προσθήκη καλίου και βαρίου. Αν δεν είστε σίγουροι για την προσθήκη αυτή, μόλις ολοκληρωθεί η 25% αλλαγή νερού με ένα καλό συνθετικό αλάτι,αυτό φτάνει για να αναλάβει την ισορροπία των τιμών αυτών.
 
 
Μερικές φορές, μπορείτε να συντομεύσετε την φωτοπερίοδο σας,γιατί τα κοράλλια σε αυτή την κατάσταση είναι πιο ευαίσθητα στο φως .. ειδικά όταν είναι ερεθισμένα και ζούνε σε φτωχό από θρεπτικά περιβάλλον. Υψηλής έντασης φωτισμός μπορεί να προκαλέσει STN, οπότε να είστε προσεκτικοί.Σε περιπτώσεις προχωρημένης νέκρωσης καλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει το κόψιμο του υγιούς κοραλλιού και τοποθέτηση του σε κάποιο άλλο σημείο στο ενυδρείο,το dip με κάποιο σκεύασμα ιωδίου,η χρήση αντιβιοτικών όπως Doxycycline/Tetracycline αλλά όλα αυτά δείχνουν να δουλεύουν ελάχιστα...κοινώς έχουν πολύ κακή πρόγνωση και είναι δύσκολο να επαναφέρετε ένα κοράλλι στο 100%. 
post-819-0-43168600-1364743186_thumb.jpg
 
 
Αν έχετε κάποια ιστορία να πείτε, ή θέλετε να την μοιραστείτε, παρακαλούμε να κάνετε τα σχόλιά σας παρακάτω. Θα θέλαμε να ακούσουμε,γιατί είμαι βέβαιος ότι πολλοί από σας έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Όλοι μας μπορούμε να μάθουμε από την ιστορία σας.
 
 
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είχα πρόσφατα την εμπειρία από αργή νέκρωση των ιστών στα περισσότερα από τα λίγα sps που έχω.

Το περίεργο είναι ότι κάποια ποιο "δύσκολα" κοράλλια δεν κατάλαβαν τίποτα, ενώ κάποια άλλα ποιο εύκολα, είτε νεκρώθηκαν τελείως, είτε έμειναν άθικτες μόνο οι κορυφές τους. !!!

​Τελικά δεν μπόρεσα να προσδιορίσω τι ήταν αυτό που έφταιγε.

Η αλλαγή φωτισμού από Τ5 σε led θα μπορούσε να είναι ένας λόγος, αλλά η προσαρμογή τους στην αλλαγή φωτιστικών συνθηκών έγινε κανονικά....

Τα βασικά στοιχεία του νερού και οι διακυμάνσεις ήταν και είναι στα κανονικά επίπεδα...

​Παράσιτα από γνωρίζω δεν πρέπει να έχω, εκτός από αστερίνες που δεν τις πέτυχα πάνω σε ζωντανούς οργανισμούς, παρά μόνο στον βράχο και στα τζάμια...

Από ένα σημείο και μετά, και μη γνωρίζοντας τι είναι αυτό που φταίει ώστε να το καταπολεμήσω / διορθώσω, άφησα τα πράγματα να εξελιχτούν από μόνα τους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ καλο αρθρο Αλεξανδρε.Μπραβο :bigemo_harabe_net-145:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπραβο :bigemo_harabe_net-146:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υπεροχο αρθρο Αλεξ!!

Η αληθεια ειναι οτι με επιασε μια ανασφαλεια και καρφωθηκα στο τζαμι να κοιταω το ενυδρειο :pinch:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάλι εγραψες Αλεξ.

Μπράβο για το πολύ ωραίο αρθρο σου.

:bigemo_harabe_net-64:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ωραιο αρθρο.συγχαρητηρια αλεξανδρε.

και εγω αντιμετωπιζω και συνεχιζω να εχω τετοιου ειδους προβληματα.πλεον κανω κανονικα τις ρουτινες μου και δεν ασχολουμαι αλλο.δεν κρυβω πως εχω αρχισει να κουραζομαι.αν δεν θελουν αυτα,δεν τα θελω και εγω....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραίο άρθρο και σημαντικές πληροφορίες!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετική ανάλυση!!!

Δυστυχώς και εγώ είχα και έχω μικρές STN όταν όμως πρόσφατα είδα τι πάει να πει RTN... έμεινα άφωνος. Να μεγαλώνεις ένα κοράλλι για μήνες και να το χάνεις σε λίγες ώρες. Όπως γράφεις και εσύ Αλέξ ίσως να έφταιξε ο υπερβολικός φωτισμός, ίσως αυξομειώσεις αλκαλικότητας, ίσως κάποιο καινούργιο μαγικό ζουμί, ίσως.. ίσως...

Το μόνο σίγουρο είναι, πως όσο ποιο απλά διατηρούμε τον υφαλό μας τόσο περισσότερο θα χαρούμε το χόμπι.Και τελικά καταλήγω πως και οι νεκρώσεις, τα φραγκαρίσματα, οι απώλειες, είναι στο πρόγραμμα, τα αποδέχομαι...και γλυτώνω τα ψυχοφάρμακα :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπραβο Αλεξ,κατατοπιστικοτατος!

Ειναι παρα πολυ οι παραγοντες που εχουν σαν αποτελεσμα την καταληξη ενος sps

Το καλυψες το θεμα και με το παραπανω! :bigemo_harabe_net-64:

Share this post


Link to post
Share on other sites

πολύ ενδιαφέρων :bigemo_harabe_net-64:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν και αγχωθηκα, εξαιρετικο το αρθρο σου :bigemo_harabe_net-64:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υπεροχο αρθρο Αλεξ!! πολλα μπραβο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλό και εξαιρετικό άρθρο!

Μπράβο Αλέξη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

καλημερα και πολλα μπραβο στον αλεξανδρο....................!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπραβο Αλεξ .. Πολύ καλό άρθρο .θα συμφωνήσω ότι αλκαλικοτητα και αλατοτητα είναι οι πιθανοτερες αιτίες σε τέτοια προβλήματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ουφφφφ.....πάω για μετρήσεις!Μπράβο alex!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης