Jump to content

Ανταρκτική: Περισσότεροι Πάγοι Λόγω Υπερθέρμανσης!


Recommended Posts

Παρόλο που ο πάγος που επιπλέει στην Αρκτική έχει συρρικνωθεί δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο θαλάσσιος πάγος που περιβάλλει την Ανταρκτική περιέργως αυξήθηκε ελαφρά στο ίδιο διάστημα. Ολλανδοί ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι έλυσαν το μεγάλο παράδοξο.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη στην επιθεώρηση Nature Geoscience, o πάγος επεκτείνεται στη θάλασσα γύρω από την Ανταρκτική λόγω της θέρμανσης και της τήξης των πάγων που καλύπτουν το έδαφος της ηπείρου.

Το υγρό, γλυκό νερό που προκύπτει από αυτό το λιώσιμο κυλά κάτω από τους παγετώνες και φτάνει τελικά στη θάλασσα, όπου επιπλέει σε ένα επιφανειακό στρώμα -το ψυχρό, γλυκό νερό είναι λιγότερο πυκνό από το αλμυρό, σχετικά θερμό νερό του Νότιου Ωκεανού.
Όταν αργότερα έρθει το φθινόπωρο, το επιφανειακό στρώμα ψυχρού νερού είναι πιο εύκολο να μετατραπεί σε επιπλέοντες πάγους.

«Ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική αυξάνεται παρά την παγκόσμια θέρμανση» δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Μπιντάγια, επικεφαλής της μελέτης στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας. «Αυτό προκαλείται από την τήξη των παγοκρηπίδων στην κάτω επιφάνειά τους» επισήμανε.

Οι πάγοι που επιπλέουν επεκτείνονται μόλις κατά 1,9% ανά δεκαετία, ωστόσο οι παγετώνες στο έδαφος της Ανταρκτικής συρρικνώνονται κατά 250 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους) ανά έτος.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=475681

20C3B001EF25AE38D80CEAF068F80577.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...