Jump to content

Επιστημονικό Πείραμα Με Θαλάσσιο Σαλιγκάρι Και Αστακό


Recommended Posts

http://www.ecotimes.gr/3910/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BB/\

Επιστήμονες πρόσφατα διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι του είδους Aplysia εξολοθρεύει έναν αστακό εκτοξεύοντας πάνω του ένα μωβ μελάνι σε συνδυασμό με κολλώδες μίγμα χημικών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χημικό στοιχείο «οπαλίνα» στο μελάνι που εκτοξεύει το θαλάσσιο σαλιγκάρι δεν τρομάζει απλά τους κυνηγούς τροφής για παράδειγμα τους αστακούς, αλλά επηρεάζει τα αισθητήρια όργανα, απενεργοποιώντας τους υποδοχείς χημικών.

Για να ανακαλύψουν πώς αυτό το στοιχείο μπλοκάρει τις αισθήσεις, οι ερευνητές επάλειψαν στις κεραίες αστακών εκχυλίσματα οπαλίνας. Όταν οι αστακοί δε μπορούν να βρουν κάτι για να γεμίσει το στομάχι τους, στοχεύουν τα θαλάσσια σαλιγκάρια Aplysia. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έριξαν στο ενυδρείο με τους αστακούς νερό με άρωμα γαρίδας και μελέτησαν πως τα κύτταρά του αστακού που δέχονται τα χημικά σήματα αντέδρασαν στη μυρωδιά της τροφής. Τελικά ανακάλυψαν ότι τα κολλώδη συστατικά της οπαλίνας είχαν επιβραδύνει τη λειτουργία των κυττάρων, εξολοθρεύοντας τις χημικές τους αισθήσεις, με συνέπεια οι αστακοί να αδυνατούν να λάβουν χημικά σήματα.

Link to comment
Share on other sites

http://www.ecotimes.gr/3910/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BB/\

Επιστήμονες πρόσφατα διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι του είδους Aplysia εξολοθρεύει έναν αστακό εκτοξεύοντας πάνω του ένα μωβ μελάνι σε συνδυασμό με κολλώδες μίγμα χημικών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χημικό στοιχείο «οπαλίνα» στο μελάνι που εκτοξεύει το θαλάσσιο σαλιγκάρι δεν τρομάζει απλά τους κυνηγούς τροφής για παράδειγμα τους αστακούς, αλλά επηρεάζει τα αισθητήρια όργανα, απενεργοποιώντας τους υποδοχείς χημικών.

Για να ανακαλύψουν πώς αυτό το στοιχείο μπλοκάρει τις αισθήσεις, οι ερευνητές επάλειψαν στις κεραίες αστακών εκχυλίσματα οπαλίνας. Όταν οι αστακοί δε μπορούν να βρουν κάτι για να γεμίσει το στομάχι τους, στοχεύουν τα θαλάσσια σαλιγκάρια Aplysia. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έριξαν στο ενυδρείο με τους αστακούς νερό με άρωμα γαρίδας και μελέτησαν πως τα κύτταρά του αστακού που δέχονται τα χημικά σήματα αντέδρασαν στη μυρωδιά της τροφής. Τελικά ανακάλυψαν ότι τα κολλώδη συστατικά της οπαλίνας είχαν επιβραδύνει τη λειτουργία των κυττάρων, εξολοθρεύοντας τις χημικές τους αισθήσεις, με συνέπεια οι αστακοί να αδυνατούν να λάβουν χημικά σήματα.

http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/513700/thalassio-saligari-exolothreuei-astako-me-mov-melani/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...