Jump to content
Sign in to follow this  
aka68

Επιστημονικό Πείραμα Με Θαλάσσιο Σαλιγκάρι Και Αστακό

Recommended Posts

http://www.ecotimes.gr/3910/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BB/\

Επιστήμονες πρόσφατα διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι του είδους Aplysia εξολοθρεύει έναν αστακό εκτοξεύοντας πάνω του ένα μωβ μελάνι σε συνδυασμό με κολλώδες μίγμα χημικών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χημικό στοιχείο «οπαλίνα» στο μελάνι που εκτοξεύει το θαλάσσιο σαλιγκάρι δεν τρομάζει απλά τους κυνηγούς τροφής για παράδειγμα τους αστακούς, αλλά επηρεάζει τα αισθητήρια όργανα, απενεργοποιώντας τους υποδοχείς χημικών.

Για να ανακαλύψουν πώς αυτό το στοιχείο μπλοκάρει τις αισθήσεις, οι ερευνητές επάλειψαν στις κεραίες αστακών εκχυλίσματα οπαλίνας. Όταν οι αστακοί δε μπορούν να βρουν κάτι για να γεμίσει το στομάχι τους, στοχεύουν τα θαλάσσια σαλιγκάρια Aplysia. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έριξαν στο ενυδρείο με τους αστακούς νερό με άρωμα γαρίδας και μελέτησαν πως τα κύτταρά του αστακού που δέχονται τα χημικά σήματα αντέδρασαν στη μυρωδιά της τροφής. Τελικά ανακάλυψαν ότι τα κολλώδη συστατικά της οπαλίνας είχαν επιβραδύνει τη λειτουργία των κυττάρων, εξολοθρεύοντας τις χημικές τους αισθήσεις, με συνέπεια οι αστακοί να αδυνατούν να λάβουν χημικά σήματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.ecotimes.gr/3910/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BB/\

Επιστήμονες πρόσφατα διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι του είδους Aplysia εξολοθρεύει έναν αστακό εκτοξεύοντας πάνω του ένα μωβ μελάνι σε συνδυασμό με κολλώδες μίγμα χημικών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χημικό στοιχείο «οπαλίνα» στο μελάνι που εκτοξεύει το θαλάσσιο σαλιγκάρι δεν τρομάζει απλά τους κυνηγούς τροφής για παράδειγμα τους αστακούς, αλλά επηρεάζει τα αισθητήρια όργανα, απενεργοποιώντας τους υποδοχείς χημικών.

Για να ανακαλύψουν πώς αυτό το στοιχείο μπλοκάρει τις αισθήσεις, οι ερευνητές επάλειψαν στις κεραίες αστακών εκχυλίσματα οπαλίνας. Όταν οι αστακοί δε μπορούν να βρουν κάτι για να γεμίσει το στομάχι τους, στοχεύουν τα θαλάσσια σαλιγκάρια Aplysia. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έριξαν στο ενυδρείο με τους αστακούς νερό με άρωμα γαρίδας και μελέτησαν πως τα κύτταρά του αστακού που δέχονται τα χημικά σήματα αντέδρασαν στη μυρωδιά της τροφής. Τελικά ανακάλυψαν ότι τα κολλώδη συστατικά της οπαλίνας είχαν επιβραδύνει τη λειτουργία των κυττάρων, εξολοθρεύοντας τις χημικές τους αισθήσεις, με συνέπεια οι αστακοί να αδυνατούν να λάβουν χημικά σήματα.

http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/513700/thalassio-saligari-exolothreuei-astako-me-mov-melani/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×