Jump to content

Ο «Πιο Αποδοτικός» Λαμπτήρας Led Του Κόσμου


Recommended Posts

Η ολλανδική Philips παρουσίασε το πρωτότυπο ενός λαμπτήρα φωτοδιόδων (LED) τον οποίο περιγράφει ως τον «πιο αποδοτικό του κόσμου». Προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει το 2015 για να αντικαταστήσει αρχικά τους μακρόστενους λαμπτήρες φωτισμού στα γραφεία και αργότερα στο σπίτι.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συσκευή προσφέρει 200 lumen φωτισμού για κάθε Watt ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκριτικά, πολλοί λαμπτήρες LED περιορίζονται στα 70 lm/W, οι λαμπτήρες φθορισμού δεν ξεπερνούν τα 100 lm/W, ενώ τη χειρότερη απόδοση παρουσιάζουν οι συμβατικοί λαμπτήρες φωτισμού, οι οποίοι εκπέμπουν πολύ θερμότητα και δίνουν μόλις 15 lm/W.

Η Philips δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τιμή για τη νέα λάμπα, ωστόσο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο BBC ότι το κόστος θα είναι ανάλογο με αυτό των σημερινών λαμπτήρων LED, οι οποίοι στοιχίζουν σημαντικά περισσότερο από τους λαμπτήρες πυράκτωσης ή τους δημοφιλείς συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού.

Ο φωτισμός αντιστοιχεί σήμερα σε περισσότερο από το 19% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας τα οποία επικαλείται η Philips, οι ΗΠΑ καταναλώνουν κάθε χρόνο 200 terrawatt ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό. Η χρήση του αποδοτικότερου λαμπτήρα θα εξοικονομούσε 12 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιόριζε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 60 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.

Τέλος, η Philips επισημαίνει ότι ο νέος λαμπτήρας κρατά χαμηλά την κατανάλωση χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητα του φωτός, δηλαδή την θερμοκρασία του λευκού και την απόδοση των χρωμάτων. Η νέα λάμπα προσφέρει μαλακό θερμό φωτισμό στο εύρος θερμοκρασίας των 3.000 με 4.000 Kelvin.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=507338 (βιντεο παρουσίαση)

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα μεραφέρθηκε στην σωστή κατηγορία!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...