Jump to content

Ευπαλίνειο Όρυγμα Σάμου


Recommended Posts

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF_%CF%8C%CF%81%CF%85%CE%B3%CE%BC%CE%B1

SAMOSsiragaL.png

μια σήραγγα 1.036 μέτρων (189 σε βάθος από την κορυφή και διάμετρο 1,8 * 1.8) μέτρα από κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του τυράννου Πολυκράτη τον 6ο αιώνα π.Χ. με σκοπό να μεταφερθεί νερό από την πηγή που βρισκόταν πίσω από το βουνό στην πρωτεύουσα της Σάμου. Το υδραγωγείο λειτουργούσε στο νησί για περίπου 1.000 χρόνια.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει αιώνες μετά την κατασκευή του είναι το γεγονός ότι η σήραγγα διανοίχθηκε από τα 2 άκρα της συγχρόνως. Η συνάντηση των 2 τμημάτων κάτω από την κορυφή του βουνού πραγματοποιήθηκε με μαθηματική ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι οι γεωλογικές συνθήκες ανάγκασαν τον Μηχανικό Ευπαλίνο να εκτραπεί πολλές φορές από την ευθυγραμμία.

Link to comment
Share on other sites

Λόγω καταγωγής, διαμονής και σχετικού ενδιαφέροντος έχω περπατήσει και το αρχαίο τεχνικό έργο (σήραγγα) αλλά και τα έργα συλλογής - διακίνησης του νερού.

Είναι από τα πράγματα που σε κάνουν πολύ υπερήφανο. Και πιστέψτε με έχω δει στα μάτια όλων αυτών των ξένων που τώρα μας κάνουν μαθήματα "σύγχρονου πολιτισμού" τόσο ζήλια όσο και θαυμασμό για αυτό το έργο.

Τα σχόλια δικά σας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...