Jump to content

Οι Ελεύθερες Ρίζες, Δραστικές Μορφές Οξυγόνου


Recommended Posts

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=492996

Ενδέχεται να βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων και στην αναγέννηση ιστών

Οι ελεύθερες ρίζες, δραστικές μορφές οξυγόνου που ενοχοποιούνται για τη γήρανση, την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο, ενδέχεται να βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων και στην αναγέννηση ιστών, ανακοίνωσαν βρετανοί ερευνητές. Τα πειράματά τους έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες εμποδίζουν την αναγέννηση της ουράς σε γυρίνους.

Η ομάδα του δρος Αμάγια μελετούσε ένα βιολογικό μονοπάτι που ονομάζεται Wnt και επιτρέπει στα αμφίβια, όπως οι βάτραχοι και οι σαλαμάνδρες, να αναγεννούν τους ιστούς τους έπειτα από τραυματισμούς.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με γυρίνους, οι οποίοι είναι γνωστό ότι μπορούν να αναγεννούν εύκολα την ουρά τους στην περίπτωση που αποκοπεί.
Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια της διαδικασίας αναγέννησης ενεργοποιείται μια σειρά από μεταβολικά γονίδια, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων που συμμετέχουν στην παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ισχυρής οξειδωτικής ουσίας.
Η έρευνα έδειξε ότι οι γυρίνοι δεν αναγεννούν την ουρά τους αν απενεργοποιηθούν αυτά τα γονίδια, ή χορηγηθούν στα πειραματόζωα μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών.

Δεδομένου βέβαια ότι οι άνθρωποι δεν αναγεννούν χαμένα άκρα, παραμένει ασαφές τι σημασία έχουν τα ευρήματα στην κλινική πράξη.
Φαίνεται όμως ότι οι ελεύθερες ρίζες έχουν μια ποικιλία δράσεων και λειτουργιών και η πλήρης εξουδετέρωσή τους ενδέχεται να οδηγεί σε προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...