Jump to content

Οι Καρχαρίες Καταδύονται Για Να Αποφύγουν Την Πανσέληνο


Recommended Posts

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας παρακολούθησαν 39 γκρίζους υφαλοκαρχαρίας (Carcharhinus amblyrhynchos) στους οποίους είχαν τοποθετηθεί πομποί ηχητικών κυμάτων. Για σχεδόν τρία χρόνια, η ομάδα παρακολούθησε τις οριζόντιες και κατακόρυφες κινήσεις των καρχαριών γύρω από τους τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής.

Η ανάλυση των μετρήσεων έδειξε ότι το βάθος στο οποίο κινούνται οι γκρίζοι υφαλοκαρχαρίες αυξομειώνεται ανάλογα με τρεις παράγοντες: την εποχή, την ώρα της ημέρας και τη φάση του σεληνιακού κύκλου.

Το χειμώνα, οι καρχαρίες παρέμεναν πιο κοντά στα θερμά επιφανειακά νερά, σε μέσο βάθος 35 μέτρων, πιθανότατα για να διατηρήσουν υψηλά τη θερμοκρασία του σώματός τους. Από την άνοιξη και μετά, καταδύονταν σε μεγαλύτερο βάθος, 60 μέτρα κατά μέσο όρο.

Το περίεργο όμως ήταν ότι η συμπεριφορά των καρχαριών επηρεαζόταν και από τη φάση της Σελήνης, καθώς το μέσο βάθος στο οποίο κολυμπούσαν μεγάλωνε την πανσέληνο και ελαχιστοποιούνταν με τη νέα Σελήνη.

ροηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η πανσέληνος οδηγεί στα βάθη και άλλους μεγάλους θηρευτές της ανοιχτής θάλασσας, όπως οι ξιφίες και διάφορα είδη τόνου. Το φαινόμενο δεν έχει εξηγηθεί ικανοποιητικά, ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτά τα αρπακτικά ψάρια καταδύονται σε βαθύτερα νερά ακολουθώντας τη λεία τους.

Επίδραση στη συμπεριφορά των καρχαριών είχε όμως και το φως του ήλιου, με τους καρχαρίες να καταδύονται πιο βαθιά το μεσημέρι και να επιστρέφουν σε μικρότερα βάθη το απόγευμα. Και σε αυτή την περίπτωση οι κατακόρυφες μετακινήσεις παραμένουν δυσεξήγητες. Οι παρατηρήσεις, πάντως, υποδεικνύουν ότι οι γκρίζοι υφαλοκαρχαρίες για κάποιο λόγο απεχθάνονται το έντονο φως, ακόμα και το έντονο φεγγαρόφως.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=508244

Link to comment
Share on other sites

φιλε aka68 πολυ ενδιαφερον και θα ηθελα να σου πω οτι απολαμβανω ολα τα θεματα σου. απο οτι καταλαβαινω ψαχνεσαι πολυ :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

Καρχαρίας αόρατος στο φως, φωσφορίζει στο σκοτάδι!

Πρόκειται για το σπάνιο είδος etmopterus spinax, ο οποίος έχει μικρό μέγεθος και μπορεί και παραμένει ασφαλής αφού κανείς δεν μπορεί να τον δει.

Σύμφωνα με την Huffington Post, αν και ο εν λόγω καρχαρίας φωσφορίζει στο σκοτάδι, ωστόσο έχει την ικανότητα να δημιουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση με αποτέλεσμα να ενσωματώνεται πλήρως στο περιβάλλον του και να μην γίνεται αντιληπτός.

Μετά από ανάλυση του καρχαρία, οι επιστήμονες είδαν πως έχε εννέα «φωτεινές» περιοχές στο σώμα του όπου το φως φυλακίζεται και έτσι δημιουργείται ένας αόρατος μανδύας. Οι επιστήμονες εικάζουν πως η εν λόγω ικανότητά του παίζει κάποιο ρόλο στην αναπαραγωγή, δίνοντας το σήμα ότι είναι έτοιμος να αναπαραχθούν ή πως είναι ο καλύτερος υποψήφιος για ζευγάρωμα.

Link to comment
Share on other sites

φιλε aka68 πολυ ενδιαφερον και θα ηθελα να σου πω οτι απολαμβανω ολα τα θεματα σου. απο οτι καταλαβαινω ψαχνεσαι πολυ :bigemo_harabe_net-64:

+1.000.000 :bigemo_harabe_net-64: :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...