Jump to content

Διάβασαν Το Γονιδίωμα Ενός «Ζωντανού Απολιθώματος»


Recommended Posts

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=508413

Τα γενετικά μυστικά ενός «ζωντανού απολιθώματος» τα οποία μαρτυρούν πολλά και για τη δική μας εξέλιξη αποκάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών. Οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν ολόκληρο το γονιδίωμα του κοιλάκανθου, ενός ψαριού που ζει στα βάθη των ωκεανών και το οποίο μοιάζει καταπληκτικά με τους προγόνους του που «έσκιζαν» τις θάλασσες πριν από τουλάχιστον 300 εκατομμύρια χρόνια.

Από τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» προέκυψε ότι κάποια από τα γονίδια του ψαριού εξελίχθηκαν με πολύ αργούς ρυθμούς, «χαρίζοντάς» του την πρωτόγονη όψη του.

Συγχρόνως τα ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς ο κοιλάκανθος συνδέεται με τα πρώτα ζώα της στεριάς. Το συγκεκριμένο ψάρι διαθέτει τέσσερα μεγάλα, παχιά πτερύγια, τα οποία, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, αποτελούν τους «προγόνους» των άνω και κάτω άκρων.

Στο παρελθόν υπήρχαν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο κοιλάκανθος έχει στενή σχέση με τα πρώτα τετράποδα, τα πρώτα όντα που βγήκαν από τον ωκεανό και περπάτησαν στη στεριά. Ωστόσο η καινούργια μελέτη δείχνει ότι ένα άλλο ψάρι που ονομάζεται δίπνευστος και διαθέτει επίσης τέσσερα πτερύγια, έχει περισσότερα κοινά γονίδια με τα ζώα της στεριάς.

Ο κοιλάκανθος μπορεί να φθάσει τα δύο μέτρα σε μήκος και εντοπίζεται συχνά σε σπηλιές βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εθεωρείτο ότι είχε εξαφανιστεί επί εκατομμύρια έτη, ώσπου το 1938 ένα ψάρι του είδους πιάστηκε στα δίχτυα κάποιου ψαρά κοντά στις ακτές της Αφρικής. Εκτοτε έχουν ταυτοποιηθεί δύο είδη κοιλάκανθου, ένα αφρικανικό και ένα ινδονησιακό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...