Jump to content

Η Ιστορία Της Ιχθυολογίας Του Frank Magallanes .


Recommended Posts

Η Ιστορία της ιχθυολογίας

του Frank Magallanes, OPEFE

Εισαγωγή

Η βίβλος είναι το πρώτο βιβλίο το οποίο ανήγγειλε τον Αδάμ ως το πρώτο άτομο που θα ονοματίσει τα είδη. Εντούτοις δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιστοχώρος εξετάζει τις καταγραμμένες επιστημονικές πληροφορίες πρέπει να υπερκεραστεί η θεολογική οδός και να εστιάσουμε αντί αυτού στην ανθρώπινη ιχθυολογική μέθοδο καταγραφής. Οι επιστήμες άρχισαν ουσιαστικά στην Ευρώπη και αργότερα συνέχισαν στον Νέο Κόσμο με σκοπό να προοδεύσουν στα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Για πρακτικούς λόγους, η επιστήμη είναι ακόμα σχετικά νέα στην Αμερική. Πολλοί αγνόησαν τις μελέτες που μπορούν να βρεθούν στα χειρόγραφα του Χριστόφορου Κολόμβου που έγραψε για την πανίδα που είδε στο νέο κόσμο ή τους Αιγυπτίους που κατέγραφαν τα ψάρια τους στους τοίχους των πυραμίδων. Ακόμη και οι εξερευνήσεις του Leif Ericsson's που προηγήθηκαν χρονικώς του Κολόμβου είχαν αναφορές για ψάρια, όπου οι μετέπειτα επιστήμονες θα «ανακάλυπταν». Αλλά ακόμη και με αυτήν την γνώση της ιστορίας, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τους αυτόχθονες όπου οι ίδιοι ονόμασαν είδη. Μέρος των οποίων φέρουν το τοπικό όνομα στην ταξινόμηση των ειδών.

Η έναρξη της ταξινόμησης, κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να «καταλογισθεί» στον John Ray (1628-1705). Ο Ray εισήγαγε το σύνθετο σύστημα ομαδοποίησης και βελτίωσε πολύ τη γλωσσική περιγραφή. Ο Ray χρησιμοποίησε το γένος και τη μέθοδο των ειδών για να ονοματίσει τους οργανισμούς. Πρωτίστως οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, ειδικότερα ο Αριστοτέλης (384-322 Π.Χ.) πιστώνονται με την αρχική ταξινόμηση, έχοντας ακριβή γνώση της ανατομίας των ψαριών και έχοντας την δυνατότητα να κάνει σωστό διαχωρισμό μεταξύ υδρόβιων θηλαστικών και κητών. Αλλά η εργασία του επόμενου συγγραφέα ήταν αυτή που έλαβε τους περισσότερους επαίνους και αναγνώριση.

Karl Linnaeus (1707-1778) έθεσε αυστηρή προσέγγιση στην μέθοδο που χρησιμοποιείται σήμερα. Ο Linnaeus (δείτε την άνωθεν εικόνα) θεωρείτε από όλους ως ο πατέρας της ταξινόμησης. Ήταν η δική του εργασία που ήταν ογκώδης στο εγχείρημα της, ξεπερνώντας όλους ενώπιον του συμπεριλαμβανομένου και του Ray. Ο Linnaeus δημιούργησε ένα σύστημα κλειδιών για την ταξινόμηση των ειδών που ήταν απλά να χρησιμοποιηθούν. Αυτό επέτρεψε σε πολλούς να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο για να αναγνωρίσουν οι ίδιοι οργανισμούς. Η πρώτη ταξινόμηση της φύσης (ανόργανη ύλη, φυτά και ζώα) από τον Linnaeus, έλαβε χώρα το 1735 και έγινε αμέσως αποδεκτή από τους ομότιμούς του. Αυξήθηκε η φήμη και η αξιοπιστία του ανά τον κόσμο. Αργότερα, δημιούργησε ένα σχολείο (πανεπιστήμιο της Upsala) στη Σουηδία, το οποία έγινε το κέντρο ταξινόμησης με εισροή σπουδαστών από όλο τον κόσμο. Ονόμασε την μελέτη του Systema Naturae. Όταν ο Linnaeus πέθανε η μελέτη του βρισκόταν στην 13 έκδοση, αυτή η μελέτη εν τούτοις συνεχίσθηκε και με επόμενες εκδόσεις μέσω τον μαθητών του για τα επόμενα 50 έτη. Κατά την διάρκεια του χρόνου έγιναν μερικές τροποποιήσεις στην αρχική μέθοδο από τον Ray. Από τη 10η έκδοση η λίστα των ονομάτων και των ειδών συνεχώς συρρικνωνόταν μέχρι που έφθασαν την συντομευμένη τους μορφή. Ο Linnaeus πρότεινε ότι ήταν αρκετό εάν αρχικά αναγνωρίζονταν τα είδη μεταξύ εκείνων του γένους. Αυτή η απλή απάντηση καθιέρωσε το διώνυμο σύστημα της ονοματολογίας. (binominal system of nomenclature)...........

Απο εδω και

κάτω όποιος νομίζει ας συνεχίση τη μετάφραση .

Η πηγή είναι εδω .

Εγω το βρήκα κάπου σε κάποιο σκληρό δίσκο , μάλλον κάποιος ξεκίνησε μετάφραση και μου το έδωσε όταν ήμουν συντονιστής .

Ζητώ συγγνώμη που δεν θυμάμε ποιός ήταν για να τον αναφέρω .

Καλό θα ήταν κάποιος που μπορεί να συνεχίσει το έργο .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...