Jump to content

Ναυάγια Παγωμένα Στο Χρόνο


Recommended Posts

Για χιλιάδες χρόνια, τα νερά καλούσαν τον άνθρωπο να τα δαμάσει, προκαλώντας τα περιπετειώδη πνεύματα να βγουν στα ανοιχτά, συναντώντας πολλές φορές την καταδίκη τους.
Τα ίχνη μάλιστα από τους τολμηρούς αυτούς εξερευνητές, ανεμοδαρμένους θαλασσόλυκους και δαιμόνιους εμπόρους μπορούν ακόμα να βρεθούν στους πυθμένες των βυθών, με τον χρόνο να έχει παγώσει τα ναυάγια και τους δύτες να εξερευνούν πλέον κάθε σπιθαμή της καταστροφής.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πλέον ότι υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ναυάγια στους βυθούς των ωκεανών, με τις εκτιμήσεις να ξεφεύγουν από κάθε πρόβλεψή μας.
Χαμένα, κατεστραμμένα, βυθισμένα, τα ναυάγια αυτά αποτελούν πλέον αξιοθέατα μαγνητίζοντας τους ερασιτέχνες δύτες, τους υποβρύχιους αρχαιολόγους και τους κυνηγούς θησαυρών φυσικά...

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/522868/nauagia-pagomena-sto-hrono/

wreckama12.jpg

Link to comment
Share on other sites

αντε να βρουμε και κανα ναυαγιο με κανα θυσαυρο μεσα @#$@ την τυχη μου :sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm:

ναι ναι όπως τα λες!!... ποιος έχασε την τύχη του να τη βρούμε εμείς?? xexexe :bigemo_harabe_net-74: :bigemo_harabe_net-74:

Link to comment
Share on other sites

αντε να βρουμε και κανα ναυαγιο με κανα θυσαυρο μεσα @#$@ την τυχη μου :sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm::sarcasm:

απ'το στομα σου και στου θεου τ' αυτι , καλοκαιρακι πλησιαζει βουτιες θα κανουμε λες να κουτουλισουμε πανω σε κανενα ; :bigemo_harabe_net-134:

Link to comment
Share on other sites

ας κουτουλισω πανω σε ενα σεντουκι με θυσαυρο και ας χτυπησω (λιγακι εννοειται χαχαχχααχαχαχχαχαχα)

Link to comment
Share on other sites

...«Κι ύστερα θα καλαφατίσουμε ένα μεγάλο καράβι
Καινούριο, ολοκαίνουριο και θα το ρίξουμε στη θάλασσα
Θα χουμε γεράσει μα θα μάς γνωρίσουνε.
Μόνο τα παιδιά μας δε θα μοιάζουνε μ εμάς».
(Μ.Αναγνωστάκης, ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ)

20.000 ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες http://www.pireas2day.gr/02,24,2028,00.aspx

Το 90% των ναυαγίων που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο, βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, στη μήτρα του ελληνικού πολιτισμού.

Το μεγαλύτερο ναυάγιο των κλασικών χρόνων ανακαλύφθηκε στα νοτιοανατολικά της Αλοννήσου, με εκτόπισμα πάνω από 100 τ. και φορτίο περίπου 4.000 αγγεία.
Το εν λόγω ναυάγιο χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. αιώνα, ανατρέποντας την, ως τότε, επικρατούσα άποψη ότι τέτοια πλοία ναυπηγήθηκαν μόνο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο αποκαλύπτοντας ότι και στην ναυτική τέχνη της ναυπηγικής είχαμε τα πρωτεία!
Και μετά την κλασική εποχή στη βυζαντινή και στη νησίδα Πελαγονήσι των Σποράδων, όπου διασώζεται μισό πλοίο της χρονικής περιόδου 1100-1150 μ.Χ σε βάθος 36 μέτρων.

Παγκοσμίως γνωστό είναι το αρχαιότερο ναυάγιο ενός πλοίου του 2200 π.Χ , βυθισμένο στο λιμάνι της νήσου Δοκού απέναντι από την Ύδρα. 700 αγγεία εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας ήταν το φορτίο του πρωτοελληνικού πλοίου.
Από την ναυμαχία της Σαλαμίνας μπορεί να ξέφυγαν αλλά όχι και από την καταιγίδα που ήταν αρκετή για να βυθίσει τα περσικά πλοία στα Κόκκινα, μέρος του κόλπου της Αναβύσσου γύρω από το ακρωτήρι. Ακόμη στον Σαρωνικό κόλπο εντοπίστηκαν δυο ναυάγια των πρώιμων βυζαντινών χρόνων στις νησίδες Κοράκια στο Πόρτο Χέλι και Βλυχός στην Ύδρα.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=495594

Link to comment
Share on other sites

πολύ ωραίο και Ελληνικό άρθρο!! μπράβο φίλε aka68 :bigemo_harabe_net-122: :bigemo_harabe_net-122:

Έγινε επεξεργασία - nospanos
Link to comment
Share on other sites

:bigemo_harabe_net-122:

Link to comment
Share on other sites

Η Μεθώνη των ναυαγίων και των... νετρίνων

«Navigare con Sapienza». Αυτή ήταν η συμβουλή («πλεύσε με σοφία») στους ναυτικούς του ύστερου Μεσαίωνα αποτυπωμένη σε χάρτες από τους κοσμογυρισμένους τότε Ενετούς. Λέγεται ότι η φράση αυτή ολοκληρωνόταν κοντά στη Μεθώνη και η λέξη «Sapienza» έπεφτε πάνω σε ένα νησάκι μπροστά στο λιμάνι της. Γι' αυτό βαφτίστηκε έτσι η Σαπιέντζα.

Το νησί ήταν γνωστό αγκυροβόλιο αλλά και σημαντικό λιμάνι στη Μεσόγειο για όποιον ήθελε να ελέγχει το πέρασμα προς την Ανατολή. Γι' αυτό δεν προκαλεί εντύπωση που οι Ενετοί, οι θαλασσοκράτορες της εποχής, το πήραν μετά τη Δ' Σταυροφορία, το 1209, με τη «Συνθήκη της Σαπιέντζας». Ο θρύλος λέει ότι σε έναν κολπίσκο του νησιού, σε μια σπηλιά που δεν υπάρχει πια, κρυβόταν ο πειρατής Μανέτας.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=510480

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...