Jump to content

H «Δίκαιη Κούπα» Του Πυθαγόρα!


Recommended Posts

H «δίκαιη κούπα» του Πυθαγόρα!

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή η «δίκαιη κούπα» είναι είναι μια ανακάλυψη του Πυθαγόρα για να πίνει με μέτρο το κρασί του αλλά και για να σερβίρει τους μαθητές του, υπερτονίζοντας την έννοια του μέτρου και των ορίων. Η ιδέα του Πυθαγόρα ήταν απλή: Έπρεπε να περιοριστεί η απληστία στο ποτό! Πώς θα γινόταν αυτό; Το πήλινο ποτήρι αδειάζει κατά έναν «μαγικό» τρόπο όταν εκείνος που το κρατάει αποδειχτεί… πλεονέκτης και το γεμίσει περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Στην κούπα υπάρχει χαραγμένο ένα όριο, μια γραμμή. Αν το υγρό που περιέχει δεν υπερβεί τη γραμμή αυτή, ο πότης απολαμβάνει το κρασί του. Εάν, όμως, ξεπεράσει τη γραμμή του ορίου, τότε η κούπα αδειάχει και το κρασί χύνεται από τη βάση. Αδειάζει όλη η κούπα, όχι μόνο η επιπλέον ποσότητα. Πως όμως γίνεται αυτό; Στο κέντρο της κούπας βρίσκεται μια στήλη τοποθετημένη ακριβώς πάνω από έναν σωλήνα που οδηγεί στο κάτω μέρος της

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, κάποια στιγμή είχα δει από κοντά μια τέτοια κούπα... Είχαμε μεγάλους προγόνους!!!

Link to comment
Share on other sites

παιζει να την εχω ακομη αυτην την κουπα! Ξερετε απο τοτε τις καλες εποχες που πηγαιναμε διακοπες στην Σαμο! :bigemo_harabe_net-74::bigemo_harabe_net-74::bigemo_harabe_net-74::bigemo_harabe_net-74:

Link to comment
Share on other sites

έχω μία τέτοια κούπα στην κατοχή μου, είναι πολύ εντυπωσιακό. Κρίμα που 2.500 χρόνια μετά η απληστία είναι ακόμα μέρος της καθημερινότητας μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...