Jump to content

Γέμισε Ψάρια Το Β.αιγαίο - "καλό Σημάδι" Λένε Οι Παλιοί


Recommended Posts

Γέμισε ψάρια το Β.Αιγαίο - "Καλό σημάδι" λένε οι παλιοί

Tεράστιες ποσότητες αφρόψαρων, τις μεγαλύτερες των τελευταίων 30 ετών αλιεύουν από το Φεβρουάριο τα γρι-γρί στο βόρειο Αιγαίο. "'Απειρες" ποσότητες γαύρου και σαρδέλας αλιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες σε Θερμαϊκό και Θρακικό Πέλαγος, όπου έχουν φτάσει σχεδόν όλα τα ψαροκάικα της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΠΜΑ, τα αποθέματα του γαύρου αυξήθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο κατά 80% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και της σαρδέλας κατά 70%.

Μικρή αύξηση είχαν οι ποσότητες του κολιού και της γόπας, ενώ εδώ και 10 χρόνια έχει εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες το σκουμπρί, για το οποίο πάντως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ποτέ δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα και εμφανίζονται μικροί πληθυσμοί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο κυρίως το καλοκαίρι όταν κατεβαίνουν παγωμένα ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο τεράστιος πληθυσμός οφείλεται αφενός στον ήπιο χειμώνα και αφετέρου στο γεγονός ότι την περίοδο της αναπαραγωγής υπήρχε άφθονο ζωοπλαγκτόν, έτσι χάθηκαν πολύ λίγα αβγά. Ο γόνος μεγάλωσε και τα ψάρια γέμισαν τη θάλασσα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...