Jump to content

Recommended Posts

Channa sp. Assam

 

Επιστημονικό όνομα: Channa sp. Assam ή lal cheng
Κοινές ονομασίες: Blue Bleheri
Ελληνικό όνομα:
Γενική κατηγορία: Snakeheads
Τάξη: Perciformes
Οικογένεια: Channidae

Μέγεθος: 18 – 20 εκατοστά.

Βιότοπος: Ασία, Βόρεια – Δυτική Βεγγάλη.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: από 5,5 κατά την καλοκαιρινή μέχρι 7 κατά την χειμερινή περίοδο.
ΚΗ: 8
GH:10
Θερμοκρασία: 18-24°C
Λίτρα: 100 λίτρα για ένα ενήλικο ζευγάρι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι αρπακτικό είδος, όπως όλα της οικογένειας. Κάθε ψάρι που θα μπορούσε να χωρέσει στο στόμα του, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει γεύμα του σε περίπτωση που πεινάσει. Δεν πρέπει λοιπόν να διατηρούνται με ψάρια μικρότερα από τα 2/3 του μεγέθους τους. Έχει πολύ επιθετική συμπεριφορά ιδιαίτερα σε μικρά ενυδρεία. Θα μπορούσε να συγκατοικήσει με άλλα ψάρια από την ίδια περιοχή και τις ίδιες απαιτήσεις, όπως και με άλλα είδη channa που είναι στο ίδιο μέγεθος σε ενυδρείο ανάλογου μεγέθους. Ωστόσο, σε περίοδο αναπαραγωγής, ακόμα και μεγάλου μεγέθους ψάρια μπορεί να δεχτούν επιθέσεις και να τραυματιστούν σοβαρά ή και να σκοτωθούν. Επομένως η καλύτερη επιλογή είναι να κρατήσουμε τα ψάρια αυτά σε ξεχωριστό, "species” ενυδρείο.

Διαχωρισμός φύλλου: Τα θηλυκά κατά το μήκος των πτερυγίων διατηρούν τους χρωματισμούς στα πλευρά και έχουν πιο στρογγυλές κοιλιές, ενώ το αρσενικό σκουραίνει στα πλευρά αρσενικά έχουν ψηλότερο και πιο έντονα χρωματισμένο μπλε ραχιαίο πτερύγιο και σχηματίζεται μια γραμμή – εξόγκωμα στο κεφάλι. Το αρσενικό γίνεται μικρότερο από το θηλυκό.

Διακόσμηση ενυδρείου: Το ενυδρείο πρέπει να είναι πυκνοφυτεμένο ώστε τα ψάρια να νιώθουν ασφάλεια αλλά και να υπάρχουν κρυψώνες όπου θα μπορούν να καταφεύγουν όταν ενοχληθούν. Ρίζες, πέτρες και φυτά αποτελούν βασικό στοιχείο στον βιότοπο τους και είναι απαραίτητα αν θέλουμε να τους δώσουμε ένα μικρό κομμάτι του φυσικού τους περιβάλλοντος. Τα φυτά επιφανείας βοηθούν να κρατηθεί η ένταση του φωτός στο ενυδρείο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και αποτρέπουν τα ψάρια να πραγματοποιούν άλματα καθώς είναι δεινοί άλτες. Παρουσιάζουν επίσης την τάση να εκμεταλλεύονται κάθε μικρό άνοιγμα του ενυδρείου για να δραπετεύσουν. Καλό είναι λοιπόν να φροντίζουμε να κλείνει με ασφάλεια το καπάκι του ενυδρείου.

Ζώνη κολύμβησης: Σε όλο το ενυδρείο.

Διατροφή: Τα ψάρια αυτού του είδους που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι κατά 90% άγρια πιασμένα. Για το λόγο αυτό μπορεί να μας πάρει μερικές μέρες ώστε να συνηθίσουν τη τροφή που θα τους παρέχουμε. Ιδανικά θα μπορούσαμε να τα ταΐζουμε έντομα και σκουλήκια, αν φυσικά μπορούμε να τα προμηθευτούμε. Μετά από ένα διάστημα προσαρμογής όμως, θα φάνε την κατεψυγμένη ή αποξηραμένη τροφή τους προσφερθεί, όπως κατεψυγμένη και αποξηραμένη γαρίδα (τροφή για χελωνάκια) καθώς και αποξηραμένο bloodworm.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 12 χρόνια.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: channa bleheri , channa gachua ,channa pulchra, pleco

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε το είδος, πρώτα από όλα θα πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθεί ένα ζευγάρι μέσα από μια ομάδα 4-5 ατόμων. Αν απλά βάλουμε μαζί ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα ψάρια θα ταιριάξουν. Από την στιγμή που θα ξεχωρίσει το ζευγάρι από την ομάδα μας, τα υπόλοιπα ψάρια θα πρέπει να απομακρυνθούν. Το ενυδρείο που θα τοποθετηθούν, θα πρέπει να είναι έντονα φυτεμένο και με αρκετές κρυψώνες, ώστε το ζευγάρι να κινείται με άνεση και να νιώθει ασφαλές. Η καλή διατροφή, μια σχετικά μεγάλη αλλαγή νερού και θερμοκρασία νερού στα πάνω όρια, είναι πιθανό να βοηθήσει την εκκίνηση της διαδικασίας. Το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρο ανάμεσα στα φυτά και όχι σε κάποια κρυψώνα όπως σε αρκετά είδη της ίδιας οικογενείας. Τα γονιμοποιημένα αυγά επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, από όπου και συλλέγονται από το αρσενικό. Το είδος αυτό είναι mouthbrooder και το αρσενικό κρατάει τα αυγά και τον γόνο στο στόμα του για επτά με δέκα ημέρες. Κατά το διάστημα αυτών των ημερών το αρσενικό παραμένει σε κάποια κρυψώνα και το θηλυκό αναζητά τροφή. Μόλις βρει τροφή, επιστρέφει στην κρυψώνα τους και ο αρσενικός αφήνει τον γόνο και τον παίρνει στο στόμα το θηλυκό, ώστε να τα ταΐσει. Αυτό γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια αυτών των ημερών. Είναι άριστοι γονείς και πολύ καλοί φύλακες. Δεν επιτρέπουν σε κανένα ψάρι να πλησιάσει τα μικρά και καλό θα ήταν της μέρες αυτές να απομακρύνετε κάθε τυχόν συγκάτοικο του ενυδρείου σας, ώστε να αποφευχθούν οι σχεδόν βέβαιες απώλειες. Μόλις λοιπόν περάσουν αυτές οι μέρες ο αρσενικός αφήνει τα μικρά του, τα οποία όμως δεν απομακρύνονται από κοντά του και συνεχίζουν να τυγχάνουν της προστασίας του.
Ταΐζουμε κανονικά τροφές για μικρά ψάρια. Αλλά και αρτέμια έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο μεγάλωμα τους.

Γενικές πληροφορίες: Είναι το πιο μικρό σε μέγεθος ανάμεσα στους "γίγαντες" της κατηγορίας και αυτό σε συνδυασμό με τον όμορφο χρωματισμό του το καθιστούν το πιο δημοφιλή από τα snakeheads. ένα από τα πιο δημοφιλή snakeheads ανάμεσα στους ενυδρειόφιλους. Τα ψάρια αυτά είναι υποτροπικά είδη, δηλαδή ζουν σε περιοχές με ζεστά και υγρά καλοκαίρια και σχετικά ψυχρούς χειμώνες, και δίνουν μεγάλη σημασία στη αλλαγές των εποχών. Μπορούμε λοιπόν να προσομοιώσουμε τόσο τις εποχές όσο και την αλλαγή των εποχών. Για να αναπαραστήσουμε λοιπόν το καλοκαίρι και τα στάσιμα νερά (που σιγά σιγά πέφτει η στάθμη τους) των πλημμυρισμένων περιοχών όπου ζούνε, χαμηλώνουμε τη στάθμη του ενυδρείου στα 3/4 και "παλιώνουμε" το νερό προσθέτοντας ξερά φύλλα. Επειδή την περίοδο αυτή τα νερά είναι φτωχά σε οξυγόνο, τα channa έχουν την ικανότητα να παίρνουν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των λαβυρινθόψαρων. Για τον χειμώνα, κάνουμε μια καλή αλλαγή νερού και προσθέτουμε φρέσκο, "καθαρό" και πιο δροσερό, νερό ώστε να αναπαραστήσουμε, κατά το δυνατό, τις περιοχές που πλημμυρίζουν ξανά κατά την περίοδο των βροχών. Αν και στη φύση, ανέχονται για κάποιο χρονικό διάστημα υψηλές θερμοκρασίες, δεν πρέπει να τα κρατάμε σε τέτοιες θερμοκρασίες για όλο το χρόνο. Είναι αναγκαίο λοιπόν να εξασφαλίσουμε ένα τρόπο ψύξης (πχ chiller) για την καλοκαιρινή περίοδο. Συνεπώς μεγάλη προσοχή στην διακύμανση της θερμοκρασίας για την μακροημέρευση και καλή κατάσταση των ψαριών μας.

 

Channa sp. Assam

 

Channa sp. Assam

 

Channa sp. Assam

 

Channa sp. Assam

 

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη volcanotimes

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη volcanotimes

 


video αναπαραγωγής
 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...