Jump to content

Recommended Posts

Colisa Lalia Dwarf Gourami, Trichogaster lalius, Trichopodus lalius


Επιστημονικό Όνομα: Colisa Lalia (Hamilton, 1822)
Κοινές ονομασίες: Dwarf Gourami, Trichogaster lalius, Trichopodus lalius
Ελληνικό Όνομα: Γκουράμι
Γενική κατηγορία: Labyrinthfish
Τάξη: Perciformes
Οικογένεια: Osphronemidae

Μέγεθος: Στο ενυδρείο συνήθως δεν ξεπερνά τα 8 εκατοστά. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Βιότοπος: Ασία. Πακιστάν, Μπανγκλαντές και στο Δέλτα του ποταμού Γάγγη. Ζουν κυρίως σε περιοχές με πυκνή βλάστηση όπως οι βάλτοι, τα χαντάκια, οι λίμνες, τα ρέματα και τα αρδευτικά κανάλια.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6,0-8,0 (Ιδανικότερα τα πιο ουδέτερα, όξινα νερά)
KH: 2-18°dKH
GH: 2-18°dGH
Θερμοκρασία: 25-28°C
Λίτρα: Ένα ενυδρείο 54 λίτρων (60*30*30) είναι αρκετό για να φιλοξενήσει ένα ζευγάρι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Το Dwarf Gourami είναι ένα ψάρι που ενώ είναι κατάλληλο για κοινωνικά ενυδρεία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Είναι συγχρόνως ντροπαλό αλλά και επιθετικό στην προστασία της περιοχής του. Σε ένα ενυδρείο πρέπει να κρατιέται μόνο ένα αρσενικό λόγω επιθετικής συμπεριφοράς, εκτός αν το ενυδρείο είναι πραγματικά μεγάλο και πυκνοφυτεμένο. Είναι καλύτερα να κρατάμε ένα ζευγάρι ή χαρέμι αυτών των ψαριών στο ενυδρείο.

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, έχουν μεγαλύτερο ραχιαίο πτερύγιο, με πολύ πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά, τα οποία είναι γκρι.

Διακόσμηση ενυδρείου: Χρειάζονται πυκνοφυτεμένο ενυδρείο, στο οποίο θα υπάρχουν και φυτά επιφάνειας. Επειδή είναι ντροπαλό ψάρι είναι απαραίτητη η δημιουργία σκιών και κρυψώνων στο ενυδρείο και συνιστάται η χρήση σκούρου υποστρώματος για να αποφύγουμε το στρες που μπορεί να δημιουργηθεί στο ψάρι. Είναι σημαντικό να υπάρχει καπάκι στο ενυδρείο, ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία του αέρα που αναπνέει το ψάρι μέσω ενός οργάνου, του λαβυρίνθου, ίδια με την θερμοκρασία του νερού.

Ζώνη κολύμβησης: Σε όλες τις ζώνες κολύμβησης.

Διατροφή: Όπως σε όλα τα ψάρια έτσι και στα Dwarf Gourami πρέπει να παρέχεται ποικιλία στην διατροφή τους, ώστε να είναι υγιή και να αναπτύξουν έντονα χρώματα. Πάραυτα τα ψάρια θα δεχθούν τις περισσότερες αποξηραμένες τροφές του εμπορίου.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 2-4 χρόνια.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Όπως επισημάναμε παραπάνω τα Colisa Lalia έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες γι’ αυτό ψάρια όπως τα γκάπυ (Guppy) και οι μονομάχοι (Betta), δηλαδή τα ψάρια με μακριές ουρές δεν είναι κατάλληλα για να συμβιώσουν με τα γκουράμι επειδή κυρίως τα αρσενικά μπορεί να γίνουν επιθετικά απέναντι τους. Ιδανικοί συγκάτοικοι είναι ψάρια μικρότερου μεγέθους και με φιλικό ταμπεραμέντο όπως ψάρια από τις οικογένειες των Cyprinids, Rasboras, κάποια Barbs και Loaches καθώς και αν το γεωγραφικό πλάτος δεν μας επηρεάζει στην επιλογή των συγκατοίκων τα Τέτρα(Tetras), τα Κορυντόρας(Corydoras) και οι Οτόκυκλοι(Otocinclus). Σε φυτεμένο ενυδρείο μπορούν να συμβιώσουν με κάποιες γαρίδες όπως οι Red Cherries και οι Amano .

Υποείδη και υβρίδια: Οι εκτροφείς έχουν αναπτύξει με επιλεκτικές αναπαραγωγές αρκετές χρωματικές μορφές του ψαριού. Τα “γνήσια”, άγρια μορφή με ανοιχτό μπλε χρώμα, με κόκκινες κάθετες ραβδώσεις στο σώμα και κόκκινο στα πτερύγια, τα “Sunset” που είναι σχεδόν εξολοκλήρου κόκκινα με μπλε στα πτερύγια και την πλάτη, τα “Powder” (τα οποία είναι γνωστά και ως “Coral Blue Gourami”) τα οποία έχουν ομοιόμορφο ανοιχτό μπλε με ελάχιστο κόκκινο χρώμα και τα “Neon” τα οποία είναι κυρίως μπλε.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα ψάρια αυτά είναι Bubble Nesters (το ζευγάρι φτιάχνει φωλιά από φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού και εναποθέτει εκεί τα αυγά του) και η αναπαραγωγή τους είναι παρόμοια με των Μονομάχων. Η φωλιά φτιάχνετε με την βοήθεια φυτών επιφάνειας, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η παρουσία τους στο ενυδρείο. Γεννούν μέχρι 600 αυγά. Το αρσενικό φυλάει τα αυγά μέχρι να εκκολαφθούν, δηλαδή για 1-2 μέρες, ενώ το θηλυκό δεν παίρνει μέρος στο μεγάλωμα των μωρών και γι’ αυτό πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο ενυδρείο επειδή το αρσενικό θα της επιτεθεί. Το αρσενικό πρέπει να φύγει από το ενυδρείο πριν αρχίσουν να κολυμπούν τα μωρά, δηλαδή σε περίπου 4 μέρες από την αναπαραγωγή, επειδή ίσως περάσει τα μωρά για τροφή. Το ενυδρείο στο οποίο θα αναπαραχθούν πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 25°C, η οποία θα αυξηθεί σταδιακά μέχρι τους 28°C ώστε να τα εξιτάρει για να αναπαραχθούν, ph 6,5-7,0 και dH 4-10. Για την πρώτη βδομάδα τα μωρά πρέπει να ταϊστούν με infusoria, η οποία αναπτύσσεται και στην moss που είναι σημαντικό να υπάρχει στο ενυδρείο της αναπαραγωγής. Μετά μπορούμε να δοκιμάσουμε να ταΐσουμε τα μωρά με walterworms, microworms και ναύπλιους artemia salina.

Γενικές πληροφορίες: Τα Dwarf Gourami είναι ένα από τα ομορφότερα διακοσμητικά ψάρια που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις στις παραμέτρους του νερού και αν του δώσουμε το σωστό περιβάλλον σίγουρα θα μας ανταμείψει. Δυστυχώς λόγω των εντατικών αναπαραγωγών και της βίαιης ανάπτυξης τους από τους εκτροφείς, τα ψαράκια αυτά παρουσιάζουν πολλά οργανικά προβλήματα. Επίσης είναι επιρρεπή σε κάποιες ασθένειες και παράσιτα. Τέλος έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές και σε ψάρια που ζουν στην αιχμαλωσία η μέθοδο Spitting, δηλαδή η εκτόξευση νερού μέσα από το στόμα των ψαριών για να πετύχουν τροφή έξω από το νερό και να την οδηγήσουν τελικά στο νερό.

 

 

 

Dwarf Gourami, Trichogaster lalius, Trichopodus lalius

 

Dwarf Gourami, Trichogaster lalius, Trichopodus lalius


Dwarf Gourami, Trichogaster lalius, Trichopodus lalius

Αρσενικό (αριστερά) και θηλυκό (δεξιά) dwarf gourami

 

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον χρήστη freeman

 

πηγή: wikimedia commons

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη bbetta στα πλαίσια των εργασιών της BetTeam

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...