Jump to content

Τα Μάτια Των Ζώων Στο «Μικροσκόπιο»


Recommended Posts

Ο φωτογράφος Suren Manvelyan τράβηξε τις υπέροχες φωτογραφίες που ακολουθούν από τα εξής ζώα: Σαύρα Anole, καϊμάν (ερπετό που μοιάζει με αλιγάτορα), καμήλα, κοινή σαύρα βασιλίσκος, αγελάδα, αλεπού της Σαχάρας, ιπποπόταμος, λεμούριος, λάμα, μακρώτις κουκουβάγια, κοράκι και γκέκο τοκάι.

Μπορείτε να αντιστοιχίσετε τα μάτια με τους… ιδιοκτήτες τους;

1B6A2F63C4168B3E9A1B4D29F0E4635B.jpg

Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς είναι οι πολύ παράξενες κόρες ορισμένων ματιών. Ενώ οι άνθρωποι και τα (περισσότερα) πουλιά έχουν στρογγυλές κόρες ματιών, οι σαύρες, τα φίδια και οι γάτες έχουν στενές (και κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με το «μάτι της γάτας» - με κόρη που δεν είναι κυκλική).

Οι επιστήμονες πίστευαν για χρόνια πως η στενή κόρη βοηθούσε στη βελτίωση της νυκτερινής όρασης, αλλά πρόσφατες μελέτες εξήγαγαν διαφορετικά συμπεράσματα. Οι στενές κόρες οφείλονται στις διαφορετικές ομόκεντρες ζώνες των ματιών τους, που η κάθε μια συγκεντρώνει διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός και τα στέλνει στον αμφιβληστροειδή. Έτσι, μπορούν να συστέλλουν τις κόρες τους χωρίς να αποκλείουν καμιά ζώνη εστίασης.

Ανεξήγητη είναι επίσης η προέλευση του χρώματος της ίριδας. Μερικοί πιστεύουν ότι το χρώμα των ματιών βοηθά στο καμουφλάζ, γι’ αυτό και τα καϊμάν έχουν μάτια στο χρώμα του σώματός τους, όπως και τα κοράκια. Ωστόσο, υπάρχουν και είδη που τα μάτια τους ξεχωρίζουν από το σώμα τους. Η κουκουβάγια έχει μάτια χρώματος ανοικτό πορτοκαλί, λόγω της ύπαρξης ασυνήθιστων μελανοκυττάρων.

http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/533130/ta-matia-ton-zoon-sto-mikroskopio/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...