Jump to content

Recommended Posts

Hyphessobrycon amandae Ember tetra, Fire tetra

 

Επιστημονικό Όνομα: Hyphessobrycon amandae (Géry and Uj, 1987)
Κοινές Ονομασίες: Ember tetra, Fire tetra
Ελληνικό Όνομα:
Γενική κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: 2 εκατοστά με την ουρά.

Βιότοπος: Ν. Αμερική, στην λεκάνη του ποταμού Araguaia στην Βραζιλία . Ζει στα σχετικά αργά, σκούρα νερά των παραποτάμων και των καναλιών, όπου υπάρχει πυκνή παρόχθια ή υπερκείμενη του νερού βλάστηση.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5-7 (Ιδανικά: 6,6)
KH: -
GH: 1-10°dGH (Ιδανικά: -°dGH)
Θερμοκρασία: 24-28°C (Ιδανικά: 25-26°C)
Λίτρα: 40 λίτρα κατ' ελάχιστο για μια μικρή ομάδα 6 ατόμων.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ένα πολύ ειρηνικό ψάρι από τα πιο κατάλληλα για κοινωνικό ενυδρείο. Είναι σμηνόψαρο και θα πρέπει να διατηρούνται σε ομάδα τουλάχιστον 6 ατόμων και αν είναι δυνατό πάνω από 10 άτομα. Όπως στα περισσότερα τέτρα όσο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων, τόσο πιο φυσική συμπεριφορά και όμορφα χρώματα θα εμφανίσουν.

Διαχωρισμός φύλου: Τα ώριμα θηλυκά είναι λιγότερο δραστήρια και πιο “γεμάτα” από τα αρσενικά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλουμε να προσομοιώσουμε το φυσικό τους περιβάλλον δε χρειάζεται να προσθέσουμε πολλά πράγματα στην διακόσμηση του ενυδρείου που θα τα φιλοξενήσει. Άμμος, λίγα ξύλα ή ρίζες και μερικά ξερά φύλλα, αρκούν για να κάνουν το ψαράκι να νοιώθει σαν το σπίτι του. Όπως σε όλα τα είδη που προέρχονται από τα “μαύρα” νερά του Αμαζονίου, η χρήση τύρφης στην επεξεργασία του νερού, θα βοηθήσει όχι μόνο να πετύχουμε τις τιμές νερού που απαιτούνται, αλλά και να αποκτήσει το νερό την χαρακτηριστική καφέ απόχρωση.

Παρά το γεγονός ότι τα υδρόβια φυτά δεν αποτελούν συστατικό στοιχείο του φυσικού τους περιβάλλοντος, είναι μια πολύ καλή επιλογή και για ένα καλοδιατηρημένο και πυκνοφυτεμένο ενυδρείο. Ωστόσο, σε χαμηλό φωτισμό θα αναδείξουν καλύτερα τα χρώματα τους.

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως κινείται στο μέσον του ενυδρείου αλλά και στα υπόλοιπα επίπεδα.

Διατροφή: Είναι παμφάγο και θα δεχτεί όποια τροφή του προσφερθεί, αρκεί να έχει το κατάλληλο μικρό μεγεθος. Ποικιλία από αποξηραμένες, κατεψυγμένες (artemia, bloodworms, daphnia κλπ) και ζωντανές (artemia, grindal, daphnia κλπ) θα δώσουν το καλύτερο χρωματικό αποτέλεσμα.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Λόγω του μικρού του μεγέθους και του φιλήσυχου χαρακτήρα του, δε θα μπορούσε να συνυπάρξει με αρκετά μεγαλύτερα και ταραχώδη ψάρια. Μπορεί να συγκατοικήσει εύκολα με πολλά είδη ψαριών όπου ζουν στις ίδιες συνθήκες χημείας νερού όπως μικρά tetra, pencilfish, apistograma, corydoras.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι από τα tetra που θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει, αν ήθελε να ασχοληθεί με την αναπαραγωγή. Δεδομένου όμως της δυσκολίας που παρουσιάζουν στο σύνολο τους τα tetra ως προς την αναπαραγωγή, δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι ιδιαίτερα εύκολο. Απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες και ακριβείς χειρισμοί.

Οι χειρισμοί μας είναι κοινοί για όλα τα είδη της οικογενείας. Αρχικά προετοιμάζουμε το κοπάδι μας ταΐζοντας για δύο με τρεις εβδομάδες ζωντανές τροφές. Τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα αν έχουμε την δυνατότητα αυτό το διάστημα να διατηρήσουμε χώρια τα αρσενικά από τα θηλυκά. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα δούμε κάποια θηλυκά με φουσκωμένες, γεμάτες αυγά κοιλιές. Διαλέγουμε το θηλυκό με τα περισσότερα αυγά και το πιο έντονα χρωματισμένο και δραστήριο αρσενικό. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και περισσότερα από ένα ζευγάρια. Ένα επιμελώς καθαρισμένο και σωστά στημένο ενυδρείο 20 λίτρων φαίνεται να επαρκεί για την αναπαραγωγή ενός ζευγαριού. Το σωστό στήσιμο του ενυδρείου αναπαραγωγής περιλαμβάνει σχολαστικά καθαρισμένο ενυδρείο, moss ή μικρά ματσάκια από μάλλινη κλωστή καλά δεμένα ώστε να σχηματίζουν κάτι σαν το κάτω μέρος μιας σφουγγαρίστρας όπου λαμβάνει χώρα το ζευγάρωμα, λεπτή σήτα 2 με 3 εκατοστά πάνω από τον βυθό ώστε να μη φαγωθούν τα αυγά από τα ενήλικα ψάρια, στρωμένο αερόφιλτρο, θερμοκρασία λίγο μεγαλύτερη από την κανονική και μαλακό νερό (ph<6,5 και gh<5).

Μόλις γεννηθούν τα αυγά απομακρύνουμε τα ενήλικα. Μετά από 24 με 36 ώρες θα πρέπει να εκκολαφθούν και μετά από 2 με 3 ημέρες τα μικρά θα αρχίσουν να κολυμπούν ελεύθερα. Αυτό σημαίνει πως έχουν καταναλώσει τον λεκιθικό τους σάκο και είναι έτοιμα να δεχτούν (λόγω του μικρού τους μεγέθους) infusoria μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να δεχτούν microworms ή ναυπλίους αρτέμιας.

Γενικές πληροφορίες: -

Ember tetra, Fire tetra

 

Ember tetra, Fire tetra male female
Θηλυκό και αρσενικό

 

 

image.jpeg.35be77cfa98747c8e1e899969ea43877.jpeg

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον χρήστη Ζ_Χ.

 
Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη theodor72 στα πλαίσια των εργασιών της ProfiTeam

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...