Jump to content
Sign in to follow this  
nantia

Have You Met Salmonela?

Recommended Posts

Αυτή είναι η Σαλμονέλα. Είναι η 1η μου νεροχελώνα. Είναι 3 εκατοστά παρόλο που φαίνεται μεγαλύτερη στο βίντεο.
Την πήρα πριν 2 μήνες.
Κατοικεί προς το παρών σε ενυδρείο 25 λίτρων, έχει water heater, φίλτρο, χώρο για πάρκινγκ πάνω από το ενυδρείο με θερμαινόμενο πατάκι. Οι θερμοκρασίες είναι αμφίβολες, αλλά φαίνεται να λειτουργούν (το ηλεκτρονικό θερμόμετρο κρίθηκε ανεπαρκές).
Τα μεσημεράκια χελωνιάζει 2-2,5 ώρες στη βεράντα που έχει να διαλέξει σκιά/ήλιο φυτά να κρυφτεί.
Τρέφεται κυρίως με bloodworms, λιγότερο krill και μια φορά τη βδομάδα γκουρμεδιάζει με κοτόπουλο ή τόνο ή συκωτάκι (ότι υπάρχει διαθέσιμο). Σουπιοκόκαλο υπάρχει στη διάθεση της όλη την ώρα. Την έχω ταϊσει και καρότο και αγριοράδικο δικής μου καλλιέργειας. Το αγριοράδικο το έφαγε καταλάθος και από τότε δεν το ξανά θέλει.... και τις το κάνω πίτα γύρο με κριλλ και τη ξεγελάω... (δεν ξέρω αν είναι σωστό να τη ταίζω με το ζόρι κάτι που δεν θέλει) Σε λίγο θα αρχίσω τη καλλιέργεια γεωσκώληκα.
Όταν την πήρα πριν 2 μήνες, τα ποδαράκια της εκτός από ένα ήταν: μαύρο νύχι (όπου είχε) / άσπρη γλίτσα / καφέ κρούστα / μαύρο δέρμα.
Η διαμόρφωση τότε του ενυδρείου ήταν κούτσουρο υπερυψωμένο εκτός νερού + λάμπα από πάνω,αλλαγή νερού κάθε μέρα, έβγαινε λιαζόταν ήταν χαρούμενη για 3 μέρες. Με συμβούλεψε έμπειρος με χελώνες να τη κρατήσω στεγνή και να τη βάζω σε νερό μόνο για φαγητό και να τη κάνω μπάνιο με μπεταντίν.
Τότε ξεκίνησαν οι μαύρες μέρες (2 βδομάδες+) για τη Σαλμονέλα, κλεισμένη στο άδειο ενυδρείο με το θερμαινόμενο πατάκι από κάτω, ελάχιστο φωτισμό για να μη στρεσάρετε και ανά 2 μέρες την έκανα μπάνιο με κοτονάκι και μπεταντίν. Δεν νομίζω ότι το απόλαυσε!! Πέσανε όλα τα νύχια που της είχαν απομείνει ένα ένα μαζί με τη καφέ κρούστα, ευτυχώς η άσπρη γλίτσα έφυγε κατευθείαν, γιατί το είχα άγχος ότι ήταν πύον. Την έβγαζα στον ήλιο, ούτε αυτό το απολάμβανε... έβαζε τα πόδια της μπροστά στα μάτια. Σιγά σιγά συνήθισε τον ήλιο, ξεκινήσαμε με 2 λεπτά και τώρα καθόμαστε άνετα μέχρι και μισή ώρα!!
Τώρα έχει αρχίσει να βγάζει καινούρια άσπρα νυχάκια (η μαυρίλα στο δέρμα παραμένει στα περισσότερα σημεία όμως), την έχω πετύχει μερικές φορές παρκαρισμένη στον πάνω όροφο, με το που κόβει κίνηση τσουλάει με τη μία στο νερό!
Όλοι χαρούμενοι, λοιπόν...
Συμβουλές, παρατηρήσεις κτλ δεκτές.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην παρέα μας.... Η μαύρη γλίτσα που λες μπορεί να μην φύγει ποτέ, μιας και μπορεί να αποτελεί νεκρό δέρμα....

Αν το ζώο διατρέφεται κανονικά και είναι δραστήριο, δεν έχεις να ανησυχείς για κάτι. Αυτή την άσπρη γλίτσα στα πόδια της, την έχω ξανά δεί, είναι μύκητας και την είχα αντιμετωπήσει με φάρμακο του εμπορείου, για fungus στα ψάρια....

Κράτα μας ενήμερους για τις εξελίξεις της Σαλμονέλας (πραγματικά ασυνήθιστο όνομα για κατοικίδιο.....), και για οτιδήποτε χρειαστείς (αχρείαστοι να είμαστε) εδώ είμαστε

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, έχω διαβάσει το ποστ σχετικά με τις ασθένειες. Το μαύρο δεν είναι γλίτσα είναι απλά το δέρμα ... Η άσπρη γλίτσα δεν ξέρω αν ήταν μύκητας γιατί έφυγε μόνο που του άλλαζα το νερό κάθε μέρα.

Όσο για το όνομα βρήκα και άλλη Σαλμονέλα στο ίντερνετ, οπότε δεν είναι τόσο πρωτότυπο!!

Θα ξαναποστάρω νέα σχετικά με τις πατούσες της Σαλμονέλας

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παλικάρι η Σαλμονέλα!Να την χαίρεσε και σύντομα διπλάσια!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By LiverPython
   Γενικές Πληροφορίες:
   Διαστάσεις Χελωνιέρας: (ΜxΠxΥ): 55εκ Χ 35εκ Χ 35εκ (παραγγελία ενυδρείου)
   Συνολικά Λίτρα: Επιτρεπόμενα (67λτ) / Πραγματικά (31λτ)   Οργανισμοί:
   Χελώνες: 1 Χ Red eared slider ( περίπου 2 χρονών), μάλλον θηλυκό

   Διακοσμητικά υλικά:
   Φόντο: Αφίσα όπισθεν πλάτης ενυδρείου
   Πέτρες, Ξύλα, Ψεύτικα Φυτά:  -
   Στεριά: 1 medium exo-terra ως basking spot & 1 small exo-terra για ξεκούραση εντός νερού
   στερεωμένα με μαγνήτες νεοδμίου
   Βυθός: Κενός (διακοσμητική αφίσα με βότσαλο, εκατέρωθεν ενυδρείου)

   Φωτισμός:
   UVB λάμπα (Αντικατάσταση φώς ημέρας): exo-terra uvb 100 (5.0.) 13W /κάθε 6 μήνες
   Άλλες λάμπες: trixie basking spot lamp 75W με dimmer
   Διάρκεια φωτισμού λαμπών: 10 ώρες / μέρα, με ψηφιακό χρονοδιακόπτη
   Απόσταση UVB λάμπας από στεριά: 17-18εκ

   Υποστήριξη οργανισμών :
   Φίλτρανση: aquael midikani 800, (σφουγγάρι / κεραμικό μακαρόνι 2λτ / filter wool) με προσαρμοσμένο sparybar κάτω απο το νερό
   Θέρμανση/ Ψύξη: aquael easy-heater 100W
   Άλλες τεχνικές ευκολίες: aquael mini plus, λειτουργεί ως μόνιμη αντλία για ανατάραξη επιφάνειας και ως αεραντλία μετά από κάθε αλλαγή νερού για 30 λεπτά, diy καπάκι από πολυκαρμπονικό για την νύχτα (συνθήκες υγρασίας).
   Διατροφή: tetra reptomin sticks / tartamix sticks / αποξ. γαρίδες  κάθε μέρα διαφορετικό trixie ασβέστιο σε σκόνη / taberaqua caparazon / taberaqua vitaminco 2 φορές την εβδομάδα στην τροφή, περιστασιακά λαχανικά/ φρούτα/ σκουλήκια

   Παράμετροι:
   Αμμωνία (ΝΗ3): 0mg/lt (τεστ api)
   Νιτρώδη (ΝΟ2): 0mg/lt (τεστ api)
   Νιτρικά (ΝΟ3): 5-7mg/lt (test aquili)
   Φωσφορικά (PΟ4): 0,1mg/lt (τεστ sera)
   Μέση Θερμοκρασία (°C): νερού 26,5 / basking spot 33

   Συντήρηση:
   Αλλαγές νερού:  Εβδομαδιαία 33% (σκούπα βυθού)  &  2lt προσθήκη νερού λόγω εξάτμισης στην μέση της εβδομάδας.
   Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: seachem prime & seachem stability σε κάθε αλλαγή
   Άλλες ρουτίνες συντήρησης: τρίψιμο καβουκιού με οδοντόβουρτσα & εφαρμογή tropical sanirept (αντισηπτικό καβουκιού) 1 φορά τον μήνα, καθαρισμός με βούρτσα (ατσαλίνα) τους σωλήνες  των φίλτρων  κάθε 2 μήνες, καθαρισμός με μη τοξικό σφουγγάρι σε βυθό & τοιχώματα & βεντούζες υλικών 2 φορές την εβδομάδα, αλλαγή filter wool κάθε 3 μήνες.
    
   Φωτογραφίες: συνημμένες (θα ακολουθήσουν και άλλες)
    
   Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχα ποτέ μου ενυδρείο ή κάτι παρόμοιο. Η χελώνα ήρθε ως δώρο που δεν θα χρειάζονταν καθόλου φροντίδα κτλ κτλ. Μπήκα στο internet να δώ πόσες γαρίδες πρέπει να ταίζω την ημέρα και τότε….. τότε ξεκίνησα να ανακαλύπτω τον κόσμο της res και τις απαιτήσεις της.

   Τα είχα παίξει τελείως από την πολλή παραπληροφόρηση με αποτέλεσμα να κάνω πολύ και τζάμπα δουλειά..

   Στο αρχικό setup (μικρότερο ενυδρείο) έκανα ολική αλλαγή νερού κάθε εβδομάδα με ολικό καθαρισμό του ενυδρείου, όλων των διακοσμητικών καθώς και του μικρού φίλτρου (μόνο σφουγγάρι) που είχα μέσα. Η χελώνα ταΐζονταν πάντα σε άλλο μέρος, έξω από το ενυδρείο.  Το αξιοπερίεργο είναι ότι όταν (μετά από 1 χρόνο) προμηθεύτηκα υγρά τεστ για αμμωνία / νιτρώδη και έκανα μετρήσεις πριν την εβδομαδιαία αλλαγή, δεν είδα ποτέ αμμωνία ή νιτρώδη.

   Το σημερινό setup είναι πολύ διαφορετικό με πολλή λιγότερη δουλειά και περισσότερο παιχνίδι / επαφή με την χελώνα..

   Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία που δεν μπορώ να κατανοήσω.. Για αυτό πήρα το θάρρος να απευθυνθώ εδώ..

   Η ιστορία του νέου ενυδρείου

   Το νέο ενυδρείο (συνημμένες φωτό), εφόσον πλύθηκε, στήθηκε κτλ, μπολιάστηκε από το petshop που αγόρασα τα περισσότερα πράγματα που έχω. Το μπόλιασμα έγινε μετά από 4 ώρες, μέχρι τότε τα σφουγγάρια που μου είχε δώσει να στύψω ήταν σε σακούλα με νερό του ενυδρείου του. 

   Έστυψα στο μακαρόνι αλλά και στο νερό και έτσι λογικά ξεκίνησε η υπάρχουσα βιολογία με την χελώνα να γουστάρει από την 1η μέρα το νέο της σπίτι..

   Άκουσα πολλούς, διάβασα πολύ (ούτε στο πολυτεχνείο τόσο) και δοκίμασα πολλά, τα περισσότερα λάθος και σήμερα κατέληξα σε αυτό που βλέπετε στις φωτό και διαβάζετε στην περιγραφή.

   Στο εξωτ. φίλτρο περιελάμβανε εκτός από 1λτ κεραμικό μακαρόνι και 1λτ ζεόλιθο της aquael που χρησιμοποιούσα μέχρι να τον αντικαταστήσω από κεραμικό μακαρόνι. Έτσι σήμερα έχω 2λτ κεραμικό μακαρόνι μόνο + σφουγγάρι + filter wool.

   Τα δεδομένα τους τελευταίους 2 μήνες που έχω πια όλα τα απαραίτητα τεστ.

        1)      Δεν έχω μετρήσει ποτέ αμμωνία / νιτρώδη και τα νιτρικά δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ τα 7mg/lt. Στο παρελθόν έχω αφήσει χωρίς αλλαγή (μόνο προσθήκη νερού, λόγω εξάτμισης) περίπου 1 μήνα και πάλι δεν είχα αμμωνία / νιτρώδη. Δυστυχώς δεν είχα τότε τεστ νιτρικών και δεν μπορώ να ξέρω.

        2)      Έχει σχηματιστεί καφέ άλγη (στίγματα) στα σημεία του basking spot που βρέχεται από νερό. 2 φορές την εβδομάδα τρίβω με οδοντόβουρτσα για να φύγει. Δεν θέλω να μειώσω τις ώρες φωτός γιατί θα είναι λίγες για την χελώνα. Εχω δοκιμάσει να το αφήσω και η άλγη μόνο επεκτείνεται στα πέριξ (τζάμια, θερμοστάτη κτλ), δεν κάνει τον κύκλο της να φύγει.

       3)      Κάτω από το basking spot (εντός νερού) δημιουργείται λευκή γλίτσα, στο σημείο που αυτό γειτνιάζει με το τζάμι. Το basking spot είναι πλαστικό, όχι ξύλο..

       4)      Έχω μονίμως αφρό μετά την 3 μέρα (από την αλλαγή) στην επιφάνεια του νερού.

           5)      Πρίν από 3 εβδομάδες έκανα αλλαγή 80% και ξεκίνησα να ρίχνω seachem stability (μικρόβια) κάθε μέρα, για 7 μέρες,  όπως προβλέπεται. Το νερό κρύσταλλο, καθόλου αφρός, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησα και τάιζα μέσα στο ενυδρείο. Όταν σταμάτησα τα μικρόβια (πλέον ρίχνω μόνο στην ποσότητα νερού που ετοιμάζω για αλλαγή, όπως κάνω με το prime), ξεκίνησε πάλι ο αφρός κτλ κτλ..


    
   Οι απορίες:

        1)      Τελικά έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αζώτου? Γιατί δεν βλέπω αξιοσημείωτα νιτρικά, ούτε τις τελευταίες 3 εβδομάδες?

        2)      Τι γίνεται με την άλγη?

        3)      Τι γίνεται με την γλίτσα?

        4)      Τι γίνεται με τον αφρό?


    
   Τι κάνω λάθος? Έχω πολύ μεράκι και η χελώνα πραγματικά με αποζημιώνει με αυτά που κάνει όταν με βλέπει (μην ακούτε αυτά που λένε για τις χελώνες ότι δεν θέλουν χάδια κτλ, εδώ βγάζει το κεφάλι και τρίβετε στα δάχτυλά μου, χωρίς να δαγκώνει).. Δεν μπορώ όμως να βρω την άκρη στα ψιλά γράμματα και από ότι έχω καταλάβει, εκεί παίζεται το παιχνίδι..


   Ευχαριστώ για τον χρόνο που δαπανήσατε!!  
    
    


×