Jump to content

Have You Met Salmonela?


Recommended Posts

Αυτή είναι η Σαλμονέλα. Είναι η 1η μου νεροχελώνα. Είναι 3 εκατοστά παρόλο που φαίνεται μεγαλύτερη στο βίντεο.
Την πήρα πριν 2 μήνες.
Κατοικεί προς το παρών σε ενυδρείο 25 λίτρων, έχει water heater, φίλτρο, χώρο για πάρκινγκ πάνω από το ενυδρείο με θερμαινόμενο πατάκι. Οι θερμοκρασίες είναι αμφίβολες, αλλά φαίνεται να λειτουργούν (το ηλεκτρονικό θερμόμετρο κρίθηκε ανεπαρκές).
Τα μεσημεράκια χελωνιάζει 2-2,5 ώρες στη βεράντα που έχει να διαλέξει σκιά/ήλιο φυτά να κρυφτεί.
Τρέφεται κυρίως με bloodworms, λιγότερο krill και μια φορά τη βδομάδα γκουρμεδιάζει με κοτόπουλο ή τόνο ή συκωτάκι (ότι υπάρχει διαθέσιμο). Σουπιοκόκαλο υπάρχει στη διάθεση της όλη την ώρα. Την έχω ταϊσει και καρότο και αγριοράδικο δικής μου καλλιέργειας. Το αγριοράδικο το έφαγε καταλάθος και από τότε δεν το ξανά θέλει.... και τις το κάνω πίτα γύρο με κριλλ και τη ξεγελάω... (δεν ξέρω αν είναι σωστό να τη ταίζω με το ζόρι κάτι που δεν θέλει) Σε λίγο θα αρχίσω τη καλλιέργεια γεωσκώληκα.
Όταν την πήρα πριν 2 μήνες, τα ποδαράκια της εκτός από ένα ήταν: μαύρο νύχι (όπου είχε) / άσπρη γλίτσα / καφέ κρούστα / μαύρο δέρμα.
Η διαμόρφωση τότε του ενυδρείου ήταν κούτσουρο υπερυψωμένο εκτός νερού + λάμπα από πάνω,αλλαγή νερού κάθε μέρα, έβγαινε λιαζόταν ήταν χαρούμενη για 3 μέρες. Με συμβούλεψε έμπειρος με χελώνες να τη κρατήσω στεγνή και να τη βάζω σε νερό μόνο για φαγητό και να τη κάνω μπάνιο με μπεταντίν.
Τότε ξεκίνησαν οι μαύρες μέρες (2 βδομάδες+) για τη Σαλμονέλα, κλεισμένη στο άδειο ενυδρείο με το θερμαινόμενο πατάκι από κάτω, ελάχιστο φωτισμό για να μη στρεσάρετε και ανά 2 μέρες την έκανα μπάνιο με κοτονάκι και μπεταντίν. Δεν νομίζω ότι το απόλαυσε!! Πέσανε όλα τα νύχια που της είχαν απομείνει ένα ένα μαζί με τη καφέ κρούστα, ευτυχώς η άσπρη γλίτσα έφυγε κατευθείαν, γιατί το είχα άγχος ότι ήταν πύον. Την έβγαζα στον ήλιο, ούτε αυτό το απολάμβανε... έβαζε τα πόδια της μπροστά στα μάτια. Σιγά σιγά συνήθισε τον ήλιο, ξεκινήσαμε με 2 λεπτά και τώρα καθόμαστε άνετα μέχρι και μισή ώρα!!
Τώρα έχει αρχίσει να βγάζει καινούρια άσπρα νυχάκια (η μαυρίλα στο δέρμα παραμένει στα περισσότερα σημεία όμως), την έχω πετύχει μερικές φορές παρκαρισμένη στον πάνω όροφο, με το που κόβει κίνηση τσουλάει με τη μία στο νερό!
Όλοι χαρούμενοι, λοιπόν...
Συμβουλές, παρατηρήσεις κτλ δεκτές.
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην παρέα μας.... Η μαύρη γλίτσα που λες μπορεί να μην φύγει ποτέ, μιας και μπορεί να αποτελεί νεκρό δέρμα....

Αν το ζώο διατρέφεται κανονικά και είναι δραστήριο, δεν έχεις να ανησυχείς για κάτι. Αυτή την άσπρη γλίτσα στα πόδια της, την έχω ξανά δεί, είναι μύκητας και την είχα αντιμετωπήσει με φάρμακο του εμπορείου, για fungus στα ψάρια....

Κράτα μας ενήμερους για τις εξελίξεις της Σαλμονέλας (πραγματικά ασυνήθιστο όνομα για κατοικίδιο.....), και για οτιδήποτε χρειαστείς (αχρείαστοι να είμαστε) εδώ είμαστε

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, έχω διαβάσει το ποστ σχετικά με τις ασθένειες. Το μαύρο δεν είναι γλίτσα είναι απλά το δέρμα ... Η άσπρη γλίτσα δεν ξέρω αν ήταν μύκητας γιατί έφυγε μόνο που του άλλαζα το νερό κάθε μέρα.

Όσο για το όνομα βρήκα και άλλη Σαλμονέλα στο ίντερνετ, οπότε δεν είναι τόσο πρωτότυπο!!

Θα ξαναποστάρω νέα σχετικά με τις πατούσες της Σαλμονέλας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...