Jump to content

Τεχνικό Φυλλάδιο Jbl Manado


dpap

Recommended Posts

Επειδή το manado είναι ένα υπόστρωμα που χρησιμοποιείται από αρκετούς χομπίστες, παραθέτω την μικρή προσωπική μου εμπειρία, μαζί με αναφορές και δημοσιεύσεις, που έχω διαβάσει σε Ελληνικά και Γερμανικά forum, καθώς και με μια μετάφραση του τεχνικού φυλλαδίου.

 

Το έχω χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής σε 3 ενυδρεία. Στο ένα από αυτά μπήκε σαν υπόστρωμα και από πάνω χαλίκι. Τα φυτά που μπήκαν δεν είχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις και επειδή δεν τους δόθηκε και η κατάλληλη φροντίδα, είτε παρέμειναν στάσιμα είτε χάλασαν εντελώς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φταίει το υπόστρωμα.

 

Μια παρατήρηση που έχει γίνει και από πολλά μέλη που έχουν χρησιμοποιήσει το παραπάνω υπόστρωμα είναι η δυσκολία στο φύτεμα. Λόγω του μικρού του βάρους, αν δεν φυτέψουμε "καλά" τα φυτά μας, υπάρχει περίπτωση να βγουν στην επιφάνεια. Για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά "βάρη" για τα φυτά όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία :

30127401_zps21861012.jpg

Ένα άλλο θέμα που έχει αναφερθεί από αρκετούς χομπίστες που διατηρούν γατόψαρα στα ενυδρεία τους και σχετίζεται πάλι με το μικρό βάρος του manado, είναι η ευκολία με την οποία τα παραπάνω ψάρια, ανακατεύουν τον βυθό και «σηκώνουν» το υπόστρωμα. Εδώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί αν έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο υπόστρωμα κάτω από το manado πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βγει στην επιφάνεια, μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με έξαρση άλγεων. Στην ίδια περίπτωση, τα ασπόνδυλα που μπορεί να διατηρούμε στο ενυδρείο μας, κινδυνεύουν. Μια τρίτη παρατήρηση σχετικά με το βάρος, είναι και η προσοχή που πρέπει να δείχνουμε, όταν χρησιμοποιούμε σκούπα βυθού. Η σκούπα, μπορεί εύκολα να τραβήξει τους κόκκους του manado.

 

Χομπίστες που χρησιμοποιούν μαγνήτες για τον καθαρισμό των τζαμιών, θα έχουν παρατηρήσει, ότι όταν πλησιάζουν πολύ κοντά στο υπόστρωμα, μερικοί κόκκοι, μετατοπίζονται από τη μαγνητική έλξη.  Εδώ ίσως χρειάζεται προσοχή, όπως και με όλα τα υποστρώματα, να μην πιάσουμε με το μαγνήτη κάποιο κόκκο και χαράξουμε άθελά μας τα τζάμια.

 

Η σημαντικότερη παρατήρηση κατά την άποψή μου, είναι οι αλλαγές που επιφέρει στις σκληρότητες του νερού. Μια προσπάθεια για αναλυτικότερη μελέτη έχει γίνει σε αυτό το θέμα. Διαβάζοντας ξενόγλωσσα φόρουμ, βρήκα πολλές αναφορές για αυτήν την συμπεριφορά του manado.  Η λύση που προτείνεται από αρκετούς, είναι το πολύ καλό πλύσιμο του υποστρώματος με ζεστό νερό. Η επίδραση του manado στις σκληρότητες του νερού, εξηγείται από την παρακάτω δήλωση του κατασκευαστή :

 

Το manado λειτουργεί ως "μπαταρία" θρεπτικών συστατικών, απορροφώντας τα από τη στήλη του νερού και προσφέροντάς τα απευθείας στις ρίζες των φυτών.

 

Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι μέχρι να ισορροπήσει το υπόστρωμα, απελευθερώνει αρχικά στη στήλη του νερού ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, για να μην την "στεγνώσει" εξ αρχής και δημιουργηθεί πρόβλημα με τα φυτά.

Να σημειώσουμε, ότι το έγγραφό που παρατίθεται, είναι ακριβής μετάφραση του τεχνικού φυλλαδίου του κατασκευαστή και όλες οι πληροφορίες και τα συμπεράσματα, δίνονται από αυτόν.

 

Γενικά, το παραπάνω υπόστρωμα, "δείχνει" τον καλύτερό του εαυτό, όταν πια έχει ισορροπήσει το σύστημά μας και έχει ωριμάσει ο βυθός. Αν έχουμε φυτά χαμηλών απαιτήσεων, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο του, σε άλλη περίπτωση, προτείνεται η χρήση του με υποστρώματα πλούσια σε οργανικά στοιχεία.

 

Περιμένουμε, τα σχόλιά σας και τις εμπειρίες σας με το συγκεκριμένο υπόστρωμα στο θέμα που βρίσκεται εδώ.

Jbl manado.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...