Jump to content

Θέλω Τη "βοήθεια" - Συμβουλή Σας


Recommended Posts

Φιλαράκια καλησπέρα,

μετά την ευχάριστη έκπληξη το ενυδρείο μου, να γεμίσει με μπλε μηλοσαλίγκαρα και αλμπινάκια ancistrus, όπως σας έχω πει και λίγο καιρό πριν, ήρθε μία ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη που ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω...

Κάθε χρόνο για διακοπές πηγαίνω σε νησί του Σαρωνικού, αλλά είμαι υποχρεωμένος μία ημέρα κάθε βδομάδα να παίρνω το πρωινό πλοίο να επιστρέφω Πειραιά για έλεγχο του ενυδρείου, αλλαγές νερού, μετρήσεις, συμπλήρωμα της ταΐστρας και το βράδυ επιστροφή και πάλι στο νησί. Δηλαδή για ένα μήνα είμαι κάθε εβδομάδα σε ένα πλοίο.

Κι έρχεται η απροσδόκητη έκπληξη. Η σύζυγος μου πρότεινε αντί να πηγαινοέρχομαι στο νησί, φέτος να βάλω τα σαλιγκαράκια (20-25 τον αριθμό) και τα... αγκιστράκια (ένα ζευγάρι με 4 μωρά περίπου 3 cm και άλλα 10 στο 1 cm) μαζί με δύο ριζούλες γεμάτες ανούμπιες, σε ένα μικρότερο ενυδρείο 50άρι που έχω (45 καθαρά) και να το πάρω μαζί μου, ώστε και να μην ταλαιπωρούμαι στο πήγαινε - έλα και να τα προσέχω καλύτερα.

Φυσικά δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη και μετά από πολλή... σκέψη βρήκα την ιδέα της υπέροχη.

Άλλοι παίρνουν μαζί τους σκυλιά, γατιά, πουλιά, εγώ θα πάρω ψάρια και σαλιγκάρια :bigemo_harabe_net-74:

Σκέφτομαι λοιπόν να κάνω τα εξής:

1.- Να τους αλλάξω ενυδρείο μία μέρα πριν το ταξίδι για να συνηθίσουν το νέο περιβάλλον

2.- Την ίδια μέρα να ταΐσω καλά, αλλά την ημέρα του ταξιδιού καθόλου

3.- Λίγη ώρα πριν φορτώσω το αυτοκίνητο, να αδειάσω αρκετό από το νερό του ενυδρείου και να αφήσω μέσα περί τα 25 - 30 λίτρα

4.- Έβγαλα από την αποθήκη και ετοίμασα αεραντλία μπαταρίας, που θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις το ενυδρείο μπει στο πορτ μπαγκάζ (το αυτοκίνητο είναι station) και θα σταματήσει όταν τοποθετηθεί στη νέα του θέση στο νησί. Φυσικά θα έχω μαζί μου και ανταλλακτικές μπαταρίες για παν ενδεχόμενο

5.- Φυσικά το φωτιστικό θα μείνει Αθήνα, οπότε θα έχουν μόνο το φυσικό φως της ημέρας από το παράθυρο

6.- Αντί για το fluval 305 που λειτουργεί τώρα στο λίγο μεγαλύτερο ενυδρείο λέω να ετοιμάσω το biopower 200, που κάπου υπάρχει στην αποθήκη, με βιολογικό από το fluval. Το βιολογικό θα μπει σε διχτάκι και θα μείνει μέσα στο ενυδρείο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να οξυγονώνεται από την αεραντλία.

7.- Πρώτη δουλειά μόλις φτάσω είναι να ετοιμάσω νερό για συμπλήρωμα (εννοείται πως θα πάρω μαζί μου όλο το βαλιτσάκι με τα απαιτούμενα για μετρήσεις και αποχλωρίωση) προσθέτοντας και βακτήρια και θα θέσω σε λειτουργία το φίλτρο.

- Είναι ασφαλής η διαδικασία που σκέφτομαι ή έχω ξεχάσει κάτι ουσιαστικό?

- Πιστεύετε, ότι είναι καλύτερα αντί για το biopower να ανοίξω το fluval, να αδειάσω λίγο από το νερό του και να το πάρω μαζί μου?

- Το ταξίδι από την αποσύνδεση από το ρεύμα μέχρι να ξαναδουλέψει κανονικά το ενυδρείο είναι περίπου 2 - 2,5 ώρες, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη βιολογία?

- Αν τελικά μου προτείνετε να πάρω μαζί το ήδη έτοιμο fluval θα ήταν καλύτερα όλη η βιολογία του να μπει σε διχτάκια και μέσα στο ενυδρείο με την αεραντλία ή να παραμείνει στο ανοικτό κάνιστρο?

- Αν δεν πάρω το fluval η βιολογία που θα περισσέψει πως θα μπορέσω να την "σώσω"?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.. :bigemo_harabe_net-145:

Link to comment
Share on other sites

Όλα καλά ακούγονται, το μόνο που δεν έγραψες και θα πρότεινα, είναι να πάρεις το νερό από το μεγάλο ενυδρείο και να γεμίσεις το μικρό όταν θα μεταφέρεις τα ψάρια και τη βιολογία απ το ένα στο άλλο. Τη μέρα του ταξιδιού να πάρεις μαζί σου εκτός από το ενυδρείο κλπ ένα δοχείο με το νερό που θα αδειάσεις.

Φαντάσου το σαν να είχες να επιλέξεις ανάμεσα σε μια αλλαγή νερού 20% ή σε μια αλλαγή νερού 70% πχ.

Ποια θα επέλεγες;

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Master Gee ευχαριστώ για την απάντηση.

Σωστά το σκέφτεσαι, αλλά το μεγαλύτερο είναι 80άρι καθαρά.

Μία μέρα πριν θα μπουν στο 45άρι καθαρά με όλο το νερό από το 80άρι.

Από τα 45 θα μείνουν μέσα 25-30, οπότε θα φύγουν 15-20 λίτρα, που θα αναπληρωθούν με αλλαγή.

Δηλαδή θα αλλάξει νερό της τάξης 35-45%.

Σκέφτομαι ότι ίσως τα βοηθήσει μετά την ταλαιπωρία του ταξιδιού μία αλλαγή μεγαλύτερη του 20%.

Link to comment
Share on other sites

Το φίλτρο μπορεις να το μπολιάσεις απο το μέγαλο σου και να το βάλεις να τρέχει 4-5 μέρες στο βασικό ενυδρείο, μετά το παίρνεις έτσι οπως ειναι και το μεταφέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...