Jump to content

Τι Χάλασε;


petran

Recommended Posts

Καλησπέρα. Έχω το Ferplast Cayman 60 Professional το οποίο έχει ενσωματωμένο φωτισμό στο καπάκι. Συγκεκριμένα διαθέτει χρονοδιακόπτη και λάμπες 2x15w T8.

Το έχω 6-7 χρόνια, αλλά ο φωτισμός είχε λειτουργήσει μόνο λίγες (2-3) ώρες για για τα 4-5 πρώτα από αυτά, και μάλιστα όχι καθημερινά.

Τελευταία που το επαναλειτουργώ παρουσιάζει το εξής πρόβλημα: Όταν βάζω το διακόπτη στη θέση ON, τις περισσότερες φορές τα φώτα ανάβουν μόνο για κλάσμα δευτερολέπτου και μετά σβήνουν πάλι. Μετά από πολλές προσπάθειες, συνήθως μένουν αναμμένα. Αλλά και με το χρονοδιακόπτη επίσης δεν άναβαν πάντα. Σήμερα μάλιστα δεν ανάβουν καθόλου, ούτε καν το στιγμιαίο άναμμα που έκαναν πριν.

Τι μπορεί να φταίει; Μπορεί να είναι οι λάμπες, ο διακόπτης ή το ballast? Πως θα είμαι σίγουρος να μην κάνω άδικα έξοδα;

Ελπίζω όχι το ballast γιατί αφενός το ανταλλακτικό το βρίσκω online στο εξωτερικό από 30€ χωρίς μεταφορικά, ενώ και η αντικατάσταση κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση δείχνει.

Link to comment
Share on other sites

Αν οι λαμπες ειναι μαυρισμενες στην ακρη τους ισως να ειναι καμμενες! Ισως παλι να ειναι καμμενο και το starter. Σε αλλη μπριζα το δοκιμασες;

Link to comment
Share on other sites

Έχει μία παροχή για όλο τον εξοπλισμό και η αντλία σίγουρα λειτουργεί.

Μαυρισμένες δε φαίνονται, αλλά θα ήταν καμένες ταυτόχρονα και θα άναβαν στιγμιαία και οι δύο;

Με το ηλεκτρονικό ballast θα έχει και starter? Είχα καταλάβει πως όχι.

Link to comment
Share on other sites

Αν εχει ηλεκτρονικο ballast δεν εχει σταρτερ οποτε δεν ειναι αυτο το προβλημα. Εγω θα προτεινα να κοιταξεις για αρχη τις λαμπες. Δηλαδη αν εχουν σκουριασει οι ακρες και να βαλεις μια αλλη λαμπα να δοκιμασεις και ετσι να αποκλεισεις οτι δεν ειναι οι λαμπες.

Link to comment
Share on other sites

Δυστηχως κατα 99% ειναι το μπαλαστ.:-(

Link to comment
Share on other sites

:-((((

Στο μεταξύ δεν ανάβουν καθόλου πλέον.

Για να αποκλείσω τις λάμπες: ισχύει ότι με ένα μόνο ballast για δύο λάμπες, εάν καεί η μια λάμπα δεν ανάβει ούτε η άλλη; κάπου το διάβασα κι αυτό.

Και κρίνοντας από την καλή μου τύχη, σίγουρα το ballast δε θα επισκευάζεται, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου αν και δεν εχει σχεση με το ενυδρειο εμενα μου καηκε προσφατα το ηλεκτρονικο μπαλαστ στο φαναρι του αυτοκινητου μου που ειναι ξενον.

Σε καποια φαση αρχισε να αναβει με δυσκολια μετα οποτε ηθελε και σε καποια φαση καθολου. Πηγα στον ηλεκτρολογο και τελικα μου αλλαξε το μπαλαστ και τελιωσε η ιστορια. Απο αυτα που μου περιγραφεις ειμαι σχεδον 100% σιγουρος πως προκειτε για το μπαλαστ. Και ναι εαν το μπαλαστ τροφοδοτει και τις 2 λαμπες τοτε μετα δεν αναβει καμια μετα.

Link to comment
Share on other sites

Οσο για την μια λαμπα εαν μπορει να αναβει ανεξαρτητα απο την αλλη εξαρτατε την συνδεσμολογια εαν ειναι συνεδεμενες παραλληλα η οχι, αλλα στην περιπτωση σου μου φαινεται λιγο δυσκολο αυτο το σεναριο απο την στιγμη που το ολο σκηνικο στο καναν ταυτοχρονα και οι δυο λαμπες μαζι.

Το μπαλαστ δεν επισκευαζεται, σορρυ.

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Επισης δεν χρειαζεται να κανεις καποια παραγγελεια, αρκει να βγαλεις το υπαρχων μπαλαστ και πηγαινε το σε ενα ηλεκτρολογικο καταστημα οπου εκει μπορουν και να στο μετρησουν για να δουν εαν ειναι καμμενο η οχι. Απο εκει και περα εαν οντως ειναι καμμενο τοτε θα σου δωσουν καινουργιο αλλης μαρκας αλλα με τα ιδια βατ και απλα το ξαναβαζεις οπως ηταν το παλιο τα καλωδια και θα παιξει μπαλα κανονικα. Τωρα τιμες αναλογα τα βατ πιστευω κανενα 20αρι με 30αρι το πολυ.

Link to comment
Share on other sites

http://www.eco-lamps.gr/products/76--ballast-t8.aspx

Για να παρεις μια ιδεα.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

Θα βγάλω το ballast να ψάξω κάποιο ίδιων προδιαγραφών, φαίνεται η πιο λογική λύση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...