Jump to content
Sign in to follow this  
aka68

Τα Μαχαιροπίρουνα Επηρεάζουν Τη Γεύση

Recommended Posts

Υλικό, μέγεθος, βάρος, σχήμα και χρώμα επιδρούν θετικά ή αρνητικά στη γαστριμαργική μας απόλαυση

Πιο περίπλοκη διαδικασία από ό,τι νομίζαμε φαίνεται ότι είναι η «χημεία» της γεύσης, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες. Όπως είδαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, το χρώμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαχαιροπίρουνο επηρεάζουν τη γεύση μας.
Στη «γευσιγνωστική» μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 φοιτητές οι οποίοι συμμετείχαν σε τρία πειράματα, με ζητούμενο να διαπιστωθεί πώς ακριβώς ο τύπος του μαχαιροπίρουνου μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εθελοντών, το γιαούρτι ήταν πιο γλυκό όταν τρωγόταν με λευκό κουταλάκι, από όταν τρωγόταν με μαύρο. Ακόμα, όταν οι συμμετέχοντες καλούνταν να φάνε γλυκό με μικρό κουταλάκι δήλωναν ότι καταλάβαιναν εντονότερα τη γλυκιά γεύση, από όταν χρησιμοποιούσαν μεγάλο κουτάλι ή πιρούνι.

«Προτού ακόμη φάμε το φαγητό, ο εγκέφαλός μας έχει διαμορφώσει μια κρίση, η οποία επηρεάζει την γενικότερη γαστριμαργική μας εμπειρία» προσθέτουν οι επιστήμονες.

«Εμπλέκονται δηλαδή πολύ περισσότερα στοιχεία από εκείνα που εμφανίζονται στο πιάτο. Πολλά πράγματα που μπορεί μέχρι σήμερα να νομίζαμε ότι δεν παίζουν ρόλο, τελικά παίζουν ρόλο στο παιχνίδι της γεύσης» αναφέρουν.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=519462

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aλλος ενας μυθος των γονιων μας καταριπτεται,ολο μην τρως παιδακι μου με τα χερια μας ελεγαν :bigemo_harabe_net-74:

Share this post


Link to post
Share on other sites

:bigemo_harabe_net-64:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×