Jump to content

Πώς Οι Άνθρωποι Έγιναν Τόσο Καλοί Στο Να Πετάνε Πέτρες


Recommended Posts

Είμαστε το μόνο ζώο που μπορεί να εκτελεί βαλλιστικές κινήσεις με ταχύτητα και ακρίβεια

-οι παίκτες του μπέιζμπολ, για παράδειγμα, μπορούν να πετούν τη μπάλα με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα. Το μοναδικό αυτό ανθρώπινο ταλέντο βασίζεται σε ανατομικές προσαρμογές που εμφανίστηκαν στον πρόγονό μας Homo erectus πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, υποδεικνύει η τελευταία μελέτη στο περιοδικό «Nature».

«Οι χιμπατζήδες είναι εξαιρετικά δυνατοί και αθλητικοί. Κι όμως, τα νεαρά αρσενικά μπορούν να εκτοξεύουν αντικείμενα με ταχύτητα μόλις 32 χιλιομέτρων ανά ώρα» επισημαίνει ο Νιλ Ρόουτς του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Συγκριτικά, ένας 12χρονος παίκτης του μπέιζμπολ μπορεί να ρίχνει τη μπάλα με τριπλάσια ταχύτητα.

«Όταν ο άνθρωπος εκτοξεύει ένα αντικείμενο, πρώτα περιστρέφει το βραχίονά του προς τα πίσω, μακριά από το στόχο. Στη διάρκεια αυτής της φάσης τεντώνονται οι τένοντες και οι σύνδεσμοι που περνούν από τον ώμο, οπότε αποθηκεύεται ελαστική ενέργεια» εξηγεί ο Δρ Ρόουτς. «Όταν αυτή η ενέργεια απελευθερώνεται, επιταχύνει το βραχίονα προς τα εμπρός, παράγοντας την ταχύτερη κίνηση που μπορεί να δώσει το ανθρώπινο σώμα» προσθέτει. Η επιτάχυνση είναι μάλιστα τόσο μεγάλη ώστε αντιστοιχεί σε 25 πλήρεις περιστροφές του ώμου ανά δευτερόλεπτο.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=519704

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...