Jump to content

ΣΤΗΛΕΣ ΑΠΙΟΝΙΣΜΟΥ ΝΕΡΟΥ


TOMCAT

Recommended Posts

Ασχολούμαι με την κατασκευη και αναγομωση στηλων απιονισμου νερου στη Θεσ/νικη.

Οποιος ενδιαφερεται να ενημερωθει,να αγορασει ή να αναγομωσει μια στηλη που ηδη εχει,μπορει να επικοινωνησει μαζι μου.

Επειδη θελω και γω να ενημερωθω απο εσας τους ειδικους,για το εαν ή οχι συμφερει μια τετοια στηλη για τα ενυδρεια σας απο την αγορα μιας R.O.(παροτι εχω διαβασει αρκετα forum) μπορουμε να το συζητησουμε.

Ευχαριστω πολυ.

Θωμας.

Link to comment
Share on other sites

Καλωσήρθες Θωμά στο Aquazone. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου.

Καλό θα ήταν να μας αναφέρεις το νερό που βγαίνει από την στήλη τι τιμές έχει από σκληρότητα σε μS και τι pH δίνει.

Ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε τις τιμές που υπάρχουν σε σχέση με απόδοση (Λίτρα ανά ημέρα) καθώς και το κόστος συντήρησης και την διάρκεια.

Επίσης σε τι διαστάσεις/συσκευασίες κυκλοφορούν και τι συστατικά κρατούν από το νερό.

Link to comment
Share on other sites

Καθως και τιμες για να συγκρινουμε

Link to comment
Share on other sites

Επειδη ερχεται 3ημερο και θα απουσιασω,θα σας ενημερωσω για οτι θελετε με την πρωτη ευκαιρια,την Τριτη ή την Τεταρτη δηλαδη.

Ευχαριστω εκ των προτερων για το ενδιαφερον σας.

Θα τα πουμε συντομα.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον κυριοι,επανηλθα...

Θα σας εξηγησω παρακατω με απολυτη ειλικρινεια(εχει σημασια αυτο) οτι ειναι σχετικο με τις στηλες και εαν εχετε καμια απορια την ακουω ευχαριστως...

Καταρχην

Οι στηλες διατιθενται σε 4 μεγεθη και οι ονομασιες ειναι οι εξης...

300-600-1200-2000

Πριν απο 30 χρονια η ονοματολογια αυτη ηταν τα λιτρα που εβγαζε η καθε στηλη και μετα χρειαζοταν αναγομωση.(πχ 600αρα σημαινε οτι εβγαζε 600 λιτρα απιονισμενου νερου)...Τα χρονια ομως περασαν και τα νερα καθε περιοχης γινανε ακομα σκληροτερα οποτε αυτη τη στιγμη καθε τετοια στηλη βγαζει τα μισα περιπου λιτρα απ οτι λεει το ονομα της(πχ η 600αρα βγαζει περιπου 300 λιτρα απιονισμενου νερου,αναλογα με την περιοχη βεβαια βγαζει και παραπανω).

Καθε στηλη περιεχει μεικτο στρωμα ειδικων ιοντοανταλλακτικων ρητινων (ανιονικη-κατιονικη) που ειναι ικανες να συγκρατησουν ολα τα αλατα που περιεχονται στο νερο, οπως:

NaCl CaCl2 MgCl2

NaHCO3 Ca(HCO3)2 Mg(HCO3)2

Na2SO4 CaSO4 MgSO4

Na2SO3 CaSO3 Mg(NO3)2

FeSO4 MnSO4 SiO2CaSiO4

και παραλληλα ολα τα ιχνη χαλκου και σιδηρου, κ.α.

Το νερο της στηλης ειναι δυνατον να συγκριθει μονο με ποιοτητα νερου που εχει υποβληθει σε 2 ή 3 αποσταξεις και εχει ηλεκτρικη αντισταση μεχρι 2.000.000 ohm/cm.

Στην αρχη λοιπον οι ρητινες μεσα στη στηλη εχουν ενα κυανοπρασινο χρωμα το οποιο γινεται κιτρινο απο πανω προς τα κατω,εφοσον περασουν τα αντιστοιχα λιτρα νερου,και οταν κιτρινισει ολοκληρη η στηλη μας δινει να καταλαβουμε οτι χρειαζεται αναγομωση.

Για να περασουμε και στις τιμες,χωρις να περιλαμβανεται η τιμη εγκαταστασης(η οποια ειναι απλουστατη αν εχεις τρυπανι γιατι θελει απλα 4 τρυπες στον τοιχο)...

300αρα-----200ευρω+ΦΠΑ

600αρα-----300ευρω+ΦΠΑ

1200αρα-----450ευρω+ΦΠΑ

2000αρα-----500ευρω+ΦΠΑ

και αναγομωση...(οι τιμες ισχυουν αν ερθετε οι ιδιοι στο καταστημα μας αλλιως επιβαρυνεστε με επιπλεον 5ευρω+ΦΠΑ/στηλη αν ειστε εντος Θεσνικης ή ακομη και επιπλεον τα μεταφορικα των πρακτορειων σε περιπτωση που ειστε εκτος Θεσνικης)...

300αρα-----15ευρω+ΦΠΑ

600αρα-----30ευρω+ΦΠΑ

1200αρα-----45ευρω+ΦΠΑ

2000αρα-----50ευρω+ΦΠΑ

Συμπερασματα...

Το νερο απο στηλες ειναι το καλυτερο ποιοτικα απιονισμενο νερο της αγορας.(Δεν γνωριζω αν τα ψαρια χρειαζονται καποια συμπληρωματα στο νερο γιατι δεν ειμαι ειδικος στα ψαρια,αλλα στηλες χρησιμοποιουν τα περισσοτερα νοσοκομεια,ικα,δημοσιες υπηρεσιες,χημεια,μικροβιολογικα εργαστηρια,κ.α. της Ελλαδας.)

Παρεπιπτοντως,οι τιμες που σας δινω ειναι οι φθηνοτερες της αγορας,σε στηλες.

Το κατα ποσο ειναι οικονομικοτερο ή οχι νομιζω πως εξαρταται απο την ποσοτητα που θελει ο καθενας για να λειτουργησει το ενυδρειο του.

Δυστυχως ισως,το μεινεκτημα των στηλων ειναι η αποδοση σε λιτρα την οποια επιτυγχανει κανεις με μια Α.Ο.

Γνωριζετε ομως ποσο κοστιζει η συντηρηση μιας Α.Ο. και καθε ποτε γινεται?

Υπολογιζετε στην τιμη μιας Α.Ο. το νερο που πετατε καθε φορα?

Υπολογιζετε την αλλαγη των φιλτρων,ενδεχομενη αλλαγη μεμβρανης,κ.α.?

Αν ολα αυτα διατηρουν τις Α.Ο. στην κορυφη της συμφεροτερης,ποιοτικοτερης και αποδοτικοτερης λυσης θα το κρινετε στην πραξη εσεις που ειστε ειδικοι.

Εγω απλα σας εκανα μια παρουσιαση της δουλειας μου και οποιος εχει ερωτησεις περιμενω με χαρα να του απαντησω.

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Το νερό που παίρνει κανείς από τη στήλη τι αγωγιμότητα έχει (μS)? Επίσης, τι σκληρότητας είναι (γενικής και ανθρακικής)? Το έχετε μετρήσει?

Πιστεύω ότι για μεγάλες καταναλώσεις νερού όπως αυτές που κάνω εγώ (~250 λτ καθαρό νερό τη βδομάδα) η λύση της στήλης έρχεται πολύ ακριβότερα από μια συσκευή ΑΟ με όλα τα παρελκόμενα (συντήρηση, αλλαγή προφίλτρων, κόστος νερού...)

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά η σκληρότητες θα είναι στο μηδέν (ή πολύ κοντά στο μηδέν) εφόσον πρόκειται για ρητίνη mix-bed. Όσο για το pH εξαρτάται από πολλά αλλά όταν έχεις μέτρηση tds=0 τότε δεν ενδιαφέρει και πόσο, το ph φτάχνει εύκολα.

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ποιο πρακτικό. Ποια η απόδοση π.χ. της 300αρας σε ppm ή μS. Δηλαδή πόσα ppm αλάτων αφαιρεί η κάθε στήλη. Π.χ. εδώ: http://www.ro-man.com/shop/product_info.ph.../products_id/98 λέει ότι το συγκεκριμένο unit αφαιρεί 7500ppm. Αν έχω στη βρύση μου 150 ppm προφανώς και θα κρατήσει πολύ περισσότερο από ότι σε κάποιου που έχει νερό από γεώτρηση και έχει 500ppm στη βρύση. Έχοντας κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με την απόδοση θα μπορέσει να υπάρξει σύγκριση με μια συσκευή α/ο.

Link to comment
Share on other sites

Κοιταξτε...

Τα πραγματα ειναι απλα.

Οι στηλες αναλογα με το μεγεθος και το νερο του καθενος βγαζουν και καποια ποσοτητα απιονισμενου νερου.

Η ποιοτητα παραμενει ομως ιδια!!!

Δεν εχει σημασια αν εχεις μικρη ή μεγαλη στηλη!

Δεν εχει σημασια εαν εχεις 300ppm ή 50ppm στην παροχη της γιατι το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο,δηλαδη θεωρητικα και πρακτικα μηδενικες τιμες σε σκληροτητα και αγωγιμοτητα!(τα ποσιμα νερα της Ελλαδας χαρακτηριζονται σκληρα αλλα μην τρελαθουμε κιολας με τιμες 10000ppm!Την θαλασσα θα φιλτραρετε???)

Να αναφερω απλα οτι συμφωνα με ενδεικτικες μετρησεις,το νερο που παραγει η στηλη εχει ηλεκτρικη αγωγιμοτητα μεταξυ 0,5 – 1,5 Ms/cm και pH μεταξυ 5,0 και 6,5.

Νομιζω οτι το προβλημα των στηλων ειναι η ποσοτητα και οχι η ποιοτητα...

Τωρα οσον αφορα το παραδειγμα...Εαν ο φιλος οπως ειπε χρειαζεται 250lt νερου την εβδομαδα,τοτε συμφωνα με τις τιμες που σας εδωσα,εαν αγορασει μια στηλη των 2000 η οποια θα του βγαλει θεωρητικα παντα γυρω στα 1000lt νερο ή και παραπανω,τοτε καθε μηνα χρειαζεται να πληρωνει γυρω στα 70 με 80 ευρω για αναγομωση(ΦΠΑ και μεταφορικα περιλαμβανονται).

Εαν αυτο ειναι ασυμφορο και μια Α.Ο. εχει φθηνοτερο κοστολογιο τοτε δεν το συζηταμε.

Εαν ομως καποιος ξοδευει πχ 50lt την εβδομαδα ή λιγοτερο,τοτε με την ιδια στηλη και τα ιδια χρηματα θα κανει αναγομωση καθε 5-6 μηνες.Αυτη την προοπτικη ηθελα να συζητησουμε.Σας συμφερει ή ακομα και ετσι η Α.Ο. ειναι οικονομικοτερη?

Link to comment
Share on other sites

θέλω μόνο να συμπληρώσω ότι μια στήλη μπορεί να δώσει πολύ και καλό νερό ακόμα και αν έχει αλλάξει όλο το χρώμα στη ρητίνη :thumbup: ..

.. για λόγους ασφάλειας μετράς για χλώριο με ένα φτηνό τεστακι .. που είναι και το πρώτο <κακό πράμα > που θα εμφανιστεί ..

.. αυτό το λέω για τους φίλους του γλυκού νερού που θέλουν να έχουν απλα <μαλακό> νερό

η ευκολία της στήλης δεν συγκρίνεται με την α/ο ..

.. ανοίγεις βρύση .. παίρνεις νερό σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από α/ο ..

.. και όσο η ρητίνη είναι σωστή … η σιγουριά είναι δεδομένη ..

το αν συμφέρει η όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες …

.. στις περισσότερες περιπτώσεις πιστεύω ότι η ζυγαριά γέρνει υπέρ της α/ο

Έγινε επεξεργασία - salTasos
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω το φίλο μας εαν οι εταιρείες απιονισμένου νερού που πωλούνται στα SuperMarket για σίδερο και μπαταρίες χρησιμοποιούνε τη μέθοδο των στηλών ή κάποια άλλη.

Επίσης εαν παρέλθει το όριο για την αναγόμωση η σκληρότητα αυξάνεται γραμμικά ή εκθετικά? Δηλαδή τα επομενα 50 λίτρα θα έχουν σκληρότητα 20 ppm και τα επόμενα 50λίτρα 40ppm ή 100ppm?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί φίλοι εγώ λόγω της εργασίας μου χρησιμοποιώ στήλη και έτσι χρησιμοποιώ νερό απ΄αυτή και για τις αλλαγές στο κοινωνικό ενυδρείο ( Αγγελόψαρα ,Νeon ,corydoras ) .Το έχω μετρήσει με υγρα τεστ

PH περίπου 6,0 GH 3 KH 3 ΝΟ3 Ο

Εγώ που χρησιμοποιώ μόνο 12 λίτρα στήλης και άλλα 18 περίπου βρύσης για την αλλαγή πιθανόν να με συμφέρει επειδή είναι μικρή ποσότητα αν υπολογίσουμε οτι θέλω περίπου 36 λίτρα τον μήνα.Η στήλη είναι 2000 λίτρων.Σε συνδυασμό και με τις ανάγκες της εργασίας πάει αρκετό καιρό.Το πλεονέκτημα είναι αυτό που ανάφερεται πιο πάνω απο άλλο φίλο οτι ανοίγεις τη βρύση και εχεις αμέσως το νερό που χρειάζεσαι.

Βέβαια όταν οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες τότε χρειάζεται σκέψη αν η α/ο είναι πιο συμφέρουσα.

Φιλικά Σωκράτης :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

1)Οι εταιριες που βγαζουν απιονισμενο νερο στα σουπερ μαρκετ "συνηθιζεται" να χρησιμοποιουν τη μεθοδο του απιονισμου με ηλεκτρικους απιονιστες οι οποιοι δουλευουν με ανιονικη και κατιονικη ρητινη ξεχωριστα,βγαζουν μεγαλες ποσοτητες νερου,κανουν αυτοματη αναγεννηση αλλα κοστιζουν καποιες χιλιαδες ευρω...

Το κακο ειναι μαλλον,οτι οταν πεσει λιγη δουλεια παραπανω,ισως ξεπερνανε και τα λιτρα που αναλογουν σε μια αναγεννηση οποτε μερικα μπετονακια περιεχουν απλα νερο βρυσουλας και διοχετευονται στο εμποριο χωρις ελεγχο φυσικα...(Και για να μην παρεξηγηθω,υποθεση κανω για οσους εχετε προβληματα με το νερο απο σουπερ μαρκετ)

2)Απ οτι διαπιστωνω σε οσα λετε,εδω και σε αλλα forum,θεωρητικα και πρακτικα,το απιονισμενο νερο απο στηλες ειναι το καλυτερο νερο της αγορας.Το μειονεκτημα της στηλης,το ξαναλεω,ειναι οταν καποιος εχει μεγαλη καταναλωση οποτε ισως καταληγει ασυμφορη λυση.Για μικρες ποσοτητες απιονισμενου νερου ομως,δεν εχω πειστει οτι η Α.Ο. ειναι συμφεροτερη λυση...

3)Νομιζω οτι με την παρουσιαση της δουλειας μου εχω καλυψει τα περισσοτερα σημαντικα θεματα που σας αφορουν για τις στηλες απιονισμου.

Τελικα ομως,για να περασουμε και στο προκειμενο (μια που ειμαστε στις μικρες αγγελιες) συμφωνα και με τις τιμες που σας εδωσα,υπαρχει καποιος που ενδιαφερεται για μια τετοια αγορα?Υπαρχει καποιος που θα ηθελε να επικοινωνησει μαζι μου για την αναγεννηση υπαρχουσας στηλης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...