Jump to content

Mudskippers?


dim84

Recommended Posts

Αν και φίλος του Αμαζόνιου και των μαύρων μαλακών νερών, περιτριγυρίζομαι σε μια σκέψη τώρα που άδειασε το θαλασσινό ενυδρείο. Εβλεπα θυμάμαι κάποια ντοκιμαντερ με τα αμφίβια Gobies, mudskippers και τελευταία σκέφτομαι τη πιθανότητα να έστηνα ένα ενυδρείο που θα τα φιλοξενούσε. Δεδομένου ότι είναι αμφίβια ψάρια και ζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους εκτός νερού, όπου κυνηγούν και αναπαύονται, χρειάζονται και το κατάλληλο στήσιμο. Έχω βρεί κάποιες πληροφορίες σε ξένα site, αλλά έχω ακόμα κάποιες απορίες.

Το ενυδρείο που θα στήσω αν το προχωρήσω τελικά είναι 150 λίτρα χωρίς κάποιο καπάκι όμως. Σκέφτομαι να είναι το μεγαλύτερο μέρος του καλυμμένο με άμμο ή αραγωνίτη και με μαγκροβια φυτα και ρίζες. Και ένα άλλο μικρότερο μερος με νερό. Γενικά δεν θα ήθελα να μπλεχτώ με paludarium καταστάσεις, ούτε να φτιάξω κάτι πολύπλοκο και με πολύ τεχνιτό εξοπλισμό και έξοδα. Σκέφτομαι κάτι σχετικά απλό, χωρίς τρελό εξοπλισμό, όσο δυνατό πιο κοντά στο βιότοπό τους.

Οι απορίες που έχω είναι οι εξής:

1. Αφού η έκταση και η στάθμη του νερού θα είναι σχετικά περιορισμένη πού μπαίνει ο θερμοστάτης και τί φίλτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί? Είναι απαραίτητο το φίλτρο?

2. Ο ζωντανός ή νεκρός αραγωνίτης που χρησιμοποιούμε στα θαλασσινά μπορεί να χρησιμοποιηθεί?

3. Διάβασα ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο καπάκι γιατί πολύ εύκολα τα mudskippers μπορούν να την κάνουν εκτός ενυδρείου αλλά παράλληλα καλό είναι λέει να μην κλείνει αεροστεγώς για να ανανεώνεται ο αέρας. Τί κάλυμα μπορεί να μπεί?

4. Η υγρασία πώς συντηρείτε, καθώς θέλει σχετικά υψηλά ποσοστά? Μόνο με το σκέπαστρο γίνεται?

Για είδος τώρα δεν έχω σκεφτεί τί θα μπορούσα, αν και διαφοροποιούνται μεταξύ τους σε μέγεθος, συμπεριφορά και πεοσαρμοστικότητα σε συνθήκες ενυδρείου. Γενικά ότι πληροφορίες ξέρετε ας μου πείτε και ακόμα καλύτερα αν έχει ασχοληθεί κανένας με το είδος αυτό..

Link to comment
Share on other sites

Βασικα απ οτι εχω διαβασει λιγο,αυτα τα ζωντανα θελουν λασπη μιας και εκει ζουν.

Το θεμα ειναι που θα βρεις αυτα τα ζωντανα εδω στην Ελλαδα..δεν τα εχω δει ποτε και οσα χρονια ειμαι εδω,κανεις δεν ειχε κανει τετοιο ενυδρειο ωστε να εχουμε πληροφοριες.

Την υγρασια μπορεις να την συντηρεις με καποιο fogger το οποιο κανει τεχνιτη ομιχλη αλλα και υγρασια.

Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή το καινούριο ημερολόγιο της sera (τα έχει εξώφυλλο ) πριν ενα μήνα περίπου έπιασα την κουβέντα με τον κ.Βασίλη Ζαχαρόπουλο απο fish&pet στον Άλιμο και αν θυμάμαι καλά μου έλεγε ότι τα έφερνε στο παρελθόν για paladarium και μου είχε πει κάποια πράγματα αλλα δεν τα θυμάμαι , δεν χάνεις τίποτα να τον ρωτήσεις....

Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω αποφασίσει ακόμα αν θα το προχωρήσω. Διαφορετικά νομίζω πως θα μπορούσα να κάνω κάποια παραγγελία απο κάποιο κατάστημα φαντάζομαι. Μάλλον οι πληροφορίες είναι περιορισμένες απ΄ότι καταλαβαίνω για το συγκεκριμένο είδος.. Fogger σε τί τιμές βρίσκονται? Δεν έχω ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Fogger κοιτα στο ebay κατι σαν αυτο http://www.ebay.co.uk/itm/BIG-MIST-MAKER-UK-POWER-ADAPTER-FLOAT-Metal-Fogger-NO-LED-Aeroponics-/321106180812?pt=UK_HomeGarden_Garden_PondsWaterFeatures_UK&hash=item4ac36b7acc

Σιγουρα θα βρεις πολλες πληροφοριες σε ξενα φορα,εδω παντως δεν εχω δει να εχει φτιαξει καποιος κατι αναλογο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...