Jump to content

Φίλτρο ενεργού άνθρακα για πόσιμο νερό


Recommended Posts

Πριν από λίγο τέλειωσε η επίδειξη από μια γνωστή μου κυρία για ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα για πόσιμο νερό που πουλάει (δεν θα πω μάρκα για ευννόητους λόγους). Η τιμή διόλου ευκαταφρόνητη (περίπου 1000€).

Εγώ σκέφθηκα ότι ίσως με βολεύει και για τα ενυδρεία μου οπότε με την άδειά της έκανα τις μετρήσεις μου.

Ως προς το χλώριο :

-νερό βρύσης (κίτρινο) - νερό μηχανήματος (διάφανο)

-νερό βρύσης με αντιχλώριο Aquasafe τηςTetra (ελαφρά κίτρινο) - νερό μηχανήματος (διάφανο)

*Ως ένδειξη χρωματισμού πάντα στην ίδια ποσότητα νερού :

νερό με ελάχιστη χλωρίνη (αρκετά σκούρο πορτοκαλί - κάτι σαν bourbon)

Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ) :

-Νερό βρύσης : 10

-Νερό ενυδρείου με CO2-τύρφη : 6

-Νερό μηχανήματος : 6

*Eνδεικτικά : Βρόχινο νερό : 6

PH :

-Νερό βρύσης : 7,5

-Νερό ενυδρείου με CO2-τύρφη : ~7

-Νερό μηχανήματος : 9

*Eνδεικτικά : Βρόχινο νερό : 5-6

Όπως καταλαβαίνετε με παραξένεψε η τόσο μεγάλη μεταβολή του PH οπότε ξαναέκανα το test άλλες δύο φορές χωρίς να αλλάξει κάτι.

Στην συνέχεια πήραμε τηλέφωνο κάποιον πιο έμπειρο από την εταιρία που τέλος πάντων οι απαντήσεις του δεν με κάλυψαν (π.χ έχουμε και εμείς ενυδρεία και χρησιμοποιούμε αυτό το νερό, και όλα καλά κλπ.).

Κάτι πήγε να μου αναφέρει για ιχνοστοιχεία αλλά δεν καταλήξαμε κάπου.

Πως μπορεί να υπάρχει αυτή η (υπερβολική κατ'εμέ) αύξηση του PH;

*Σημείωση : όλα τα test έγιναν με υγρά test της Τetra, και το test του PH από δύο διαφορετικά μπουκάλια (στην περίπτωση που κάποιο είχε χαλάσει)

Link to comment
Share on other sites

Το νερό, ως γνωστόν, αποτελείται από δύο μόρια υδρογόνου και ένα μόριο οξυγόνου ενωμένα μεταξύ τους με ομοιοπολικό δεσμό. Εξαιτίας ενός χημικού φαινομένου τα μόρια του νερού διίστανται σε ένα κατιόν υδρογόνου και ένα ανιόν υδροξυλίου. Το σύστημα ισορροπεί και τότε λέμε ότι έχουμε ιοντική ισορροπία. Αυτό ισχύει πάντα και σε κάθε διάλυμα. (θυμίζω ότι το pH είναι ο αρνητικός λογάριθμος της συγκέντρωσης των υδρογονοκατιόντων) Έστω τώρα ότι με κάποιο τρόπο, λόγου χάρη με την προσθήκη ενός χημικού στοιχείου, δεσμεύουμε τα υδρογονοκατιόντα. Αυτόματα υπάρχει πλεονασμός υδροξυλίων και άρα έχουμε βασικό pH, δηλαδή μεγαλύτερο του 7. Θεωρώ φίλε chrisx ότι και στην περίπτωσή σου κάποιο από τα στοιχεία του φίλτρου, το οποίο προφανώς δεν είναι απλός άνθρακας, δεσμεύει τα υδρογονοκατιόντα. Αυτό βέβαια με την προυπόθεση ότι δεν αποδεσμεύει άλλες ουσίες το φίλτρο οι οποίες επηρεάζουν τις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις των τεστ... :thaman:

Link to comment
Share on other sites

george hmmy, καλημέρα

Αν θυμάμαι καλά είμαστε συνάδελφοι (κάπου είχα δει ότι το 2ο μέρος του nickname σου σημαίνει Ηλ/γος Μηχ/κος & Μηχ/κος Η/Υ). Αν είναι έτσι πως και γνωρίζεις χημεία γιατί εγώ είμαι "σκράπας", έχω να κάνω από το Λύκειο. :thaman:

Πέρα από την πλάκα, σε ευχαριστώ για την τεκμηριωμένη και κατατοπιστική απάντησή σου. Το πιο πιθανό να είναι κάτι από τα δύο που αναφέρεις :

Θεωρώ φίλε chrisx ότι και στην περίπτωσή σου κάποιο από τα στοιχεία του φίλτρου, το οποίο προφανώς δεν είναι απλός άνθρακας, δεσμεύει τα υδρογονοκατιόντα. Αυτό βέβαια με την προυπόθεση ότι δεν αποδεσμεύει άλλες ουσίες το φίλτρο οι οποίες επηρεάζουν τις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις των τεστ...

Όντως, παρέλειψα να αναφέρω ότι ο κύλινδρος του ενεργού άνθρακα του συγκεκριμένου φίλτρου "ντύνεται" με μία στρώση υλικού (μοιάζει με μπεζ υαλοβάμβακα) παρακράτησης μεγαλύτερων σωματιδίων που δυστυχώς δεν κατάφερα να μάθω την σύνθεσή του. Πιθανόν το υλικό αυτό να δεσμεύει τα υδρογονοκατιόντα, η να αποδεσμεύει ουσίες που να επηρεάζουν το test.

Θα το ψάξω αν μπορέσω περισσότερο. Σε ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Tα φιλτρα ενεργου ανθρακα δεν αυξομειωνουν το ΡΗ

Ο βασικοσ λογος ειναι οτι τα φιλτρα καθαρου ενεργου ανθρακα δεν κατακρατουν ασβεστιο.

Πιθανως η η ποιοτητα του φιλτρου δεν ειναι καλη η δεν εκανες σωστες μετρησεις.

Ελπιζω να βοηθησα

Link to comment
Share on other sites

Kαλά που το ξέθαψες αυτό!!!

Τέσπα για την ιστορία, οι μετρήσεις ήταν σίγουρα σωστές γιατί έγιναν με 2 διαφορετικά τέστ της tetra και αργότερα με νέο τέστ της API. Άρα μάλλον συνέβαινε το 1ο που αναφέρεις (και ευτυχώς γιατί τελικά δεν προέβηκα ποτέ στην αγορά του εν λόγω φίλτρου αλλά στην αγορά μιας καλής RO).

Link to comment
Share on other sites

Η RO δινει τα αποτελεσματα που θελεις αλλα ταυτοχρονα αφερει απο το νερο και ιχνοστοιχεια απαραιτητα οπως ασβεστιο μαγνησιο καλιο και λοιπα.και ειναι και αρκετα ακριβη λυση.Υπαρχουν και πιο οικονομικες λυσεις παλι με φιλτρα ανθρακα αλλα και με αντιστοιχη πιστοποιηση.Οι τιμες των φιλτρων διαφερουν πολυ χωρις αυτο να ανταποκρινετε και στη ποιοτητα τους.Βλεπε http://www.nsf.org/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...