Jump to content

Αποριες αρχαριου,μερος...243426172736ον!!


Recommended Posts

post-3180-1174318884_thumb.jpgpost-3180-1174318884_thumb.jpgκαταρχας να χαιρετισω την παρεα του forum.πραγματικα παρα πολυ καλη προσπαθεια σε ολα τα παιδια.

επι της ουσιας τωρα,ειμαι ενας υπεραρχαριος στο θεμα.και σαν να μην εφτανε αυτο,την πατησα ακουγοντας τις καταστροφικες συμβουλες των εδω ....ειδικων καταστηματαρχων της πολης μου.

εχω λοιπον ενα μινι ενυδρειακι κρυου νερου στα 14 λιτρα.αγορασμενο τον οκτωβριο.( μηκος 34cm, πλατος 17cm, υψος 24cm).μεσα υπαρχει ενα χρυσοψαρο ,common, πιστευω ειναι το ειδος.αρχικα υπηρχαν 5 χρυσοψαρα!!!!.και ο ειδικος μου ειχε πει να παρω 8!!!!!.τελικα απο οσα διαβασα και το ενα ηδη πολυ ειναι για τα λιτρα αυτα.στο μελλον υπαρχει προγραμμα μεγαλυτερου ενυδρειου.

απλα για την ωρα θελω να αρχισω να βαζω σε μια σειρα ολα οσα διαβασα στο site,ωστε να αρχισω να καταλαβαινω τα βασικα.

απο τεστ,υγρο ειναι μονο της ΝΗ4.τα αλλα ειναι τα στικ της τροπικαλ.5 σε 1.απο οτι διαβασα τελικα και αυτα αλλαγμα θελουν.

τιμες που εχω ειναι

ΝΗ4 =0

ΝΟ2=0

ΝΟ3=30

GH=10

KH=10

pH=8

κανονικα το νερο της βρυσης ειναι πολυ σκληρο.μιλαμε για τιμες περιπου 15.στις αλλαγες βαζω απιονισμενο.αλλαγες νερου καθε 6-7 μερες κατα 50%.με προσθηκη tetra aquasafe.φιλτρο ειναι μαρκα elite (δυστυχως πεταξα το κουτι για να δω λεπτομερειες).αλλα θυμαμαι οσον αφορα την ισχυ του,οτι ηταν περιπου 45 λιτρα την ωρα.πιστευω λοιπον οτι με καλυπτει.στο εσωτερικο του ομως εχει απλα δυο θεσεις με σφουγγαρια,και αλλες δυο μικρες που ο πωλητης μου ειπε να βαζω καρβουνο.απο οτι ειδα ομως τελικα κατι τετοιο δεν χρειαζεται.τελικα αξιζει το φιλτρο;και ρωταω γιατι εκτος απο μηχανικο καθαρισμο,δεν βλεπω να μπορω να βαλω αυτα τα βιολογικα υλικα που μπαινουν στα φιλτρα.

και προχωροντας παραπερα,θελω να βαλω κανα απλο φυτο μεσα.απο το ψαξιμο που εκανα κατεληξα στα εξης:

annubia petite

java moss

ceratophyllum demersum

cryptocorine becketi

hygrophylla polysperma

microsorum pteropus

θα ηθελα λοιπον τη γνωμη σας ,αναφορικα με την επιλογη.προσωπικα λεω να παω σε αυτα με τισ πιο μικρες διαστασεις.και αυτα που θα μπορεσουν να επιζησουν απο το ψαρακι.

με το θεμα φωτισμος εχω ψιλομπερδευτει ολιγον.εκει που ειχα καταληξει για daylight,μετα διαβασα οτι για τα φυτα καλυτερα ειναι μια grolux που δινει στο κοκκινο-μπλε φασμα.το καλο με την περιπτωση grolux ειναι οτι εχω δει οτι υπαρχει λαμπα της sylvania στο μικρο μηκος που με βολευει,αλλα και στα λιγα βατ.ειναι η F8W. πιστευω οτι στην περιπτωση μου,και με τα ευκολα φυτα ειναι καλα.

για CO2 διαβασα για ενα flurish excel.πιστευετε οτι δεν θα κανει δουλεια σε ενα 10λιτρο;τοσο απο λειτουργικης αποψης οσο και απο..οικονομικης!!

για υποστρωμα δεν εχω κατι.απλα χαλικι.το μονο που διαβασα ειναι ο λατεριτης.

τελος ολα αυτα τα μικρο και μακροστοιχεια που αναφερονται στα αρθρα σχετικα με φυτεμενα ενυδρεια ,οπως τα N,K,P,Fe

θα πρεπει να τα προσθετω με μορφη λιπασματος;

για την ωρα εχω ενα που λεγεται floralpride της tetra.ιδεα δεν εχω τι περιεχει.απλα αυτο μου δωσανε.ειχα την μεγαλειωδη ιδεα να παω εδω σε ενα ποταμι και να παρω κατι φυτα να βαλω στα ψαρια.αυτα βεβαια στην ...προ aquazone εποχη,οταν νομιζα οτι τα πραματα ειναι πολυ απλα.τουτεστιν γεμιζουμε νερο και ριχνουμε μεσα οτι ναναι.ομως αν εξαιρεσει κανεις οτι το ενα δε το αφηνουν να βγαλει φυλλο,συνεχιζουν να υπαρχουν.το ενα μεγαλωνει κιολας.

ολα αυτα βεβαια θα πεταχτουν.θα βαλω υποσρτωματακι και ολα τα σχετικα.

αυτα τα...ολιγα για την ωρα!!sorry για το μακροσκελες κειμενο.απλα επειδη ολα αυτα θα τα προμηθευτω απο θεσσαλονικη,θελω να ψιλοξεκαθαρισω καποια πραγματα πριν κατεβω εκει.

YΓ. εβαλα και μια απλη φωτο μπας και βοηθησει την κατασταση.

ΥΓ2.το καπακι οντως δειχνει ολιγον γελοιο.οπως καταλαβαινετε,για το θεμα του φωτισμου θα καταφυγω στη λυση καποιου φωτιστικου γραφειου.μιλαω για την βαση.εχω δει κατι αναλογες περιπτωσεις σε φωτο στο site.

Link to comment
Share on other sites

Καλός ήρθες φίλε

καταρχάς το ενυδρείο σου είναι πολλή μικρό για να δεχθεί χρυσόψαρα. κατά την γνώμη μου λοιπόν θα πρέπει να το μετατρέψεις σε ενυδρείου τροπικού νερού, δηλαδή να βάλλεις μέσα ένα μικρό καλοριφέρ. Από ψάρια θα μπορούσες να βάλλεις μέσα έναν μονομάχο επίσης θα σου έλεγα να βάλεις guppy αλλά αυτά γεννάνε συνέχεια εκτός εάν βάλλεις μόνο αρσενικά.

Σε ένα τόσο μικρό ενυδρείο δεν μπορούμε να έχουμε βιολογικό καθαρισμό με το συγκεκριμένο φίλτρο παρά μόνο μηχανικό. για τον λόγο αυτό καλλίτερα θα είναι να κάνης αλλαγές νερού κάθε μέρα της τάξεως του 10%.

Από φυτά θα μπορούσες να βάλεις ανθεκτικά φυτά όπως Αnnubia nana, Microsorium Pteropus-Windelov και για λάμπα μια grolux. Μπορείς να βάλεις και flurish exce αλλά ίσος δεν θα είναι απαραίτητο αλλά κακό δεν θα κάνει. Σαν λίπασμα μπορείς να βάλεις ένα λίπασμα γενικής χρήσης που να περιέχει ιχνοστοιχεία και Fe. Προσοχή όμως στην λίπανση διότι το ενυδρείο σου είναι μικρό και τα φυτά που σου προτείνω είναι αργής ανάπτυξης για τον λόγο αυτό βάλε στην αρχή την μισή δόση από αυτήν που προτείνει η εταιρία του λιπάσματος που θα πάρεις.

Στον βυθό σου βάλε ένα χαλικάκι 3-4 mm και είσαι πλήρες καλυμμένος.

Τέλος θα ήθελα να σου προτείνω εάν αγαπάς αληθινά αυτό το χόμπί κάνε υπομονή μάζεψε λίγα χρήματα και πάρε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Χρηστο στο μονο που θα διαφωνισω ειναι στο φιλτρο.Επειδη εχω το συγκεκριμενο περιπου 2 χρονια

τον καλυπτει και δεν χρειαζεται να κανει αλλαγες καθημερινες.Εαν κανει εβδομαδιαιες αλλαγες

30% του νερου του ενυδρειου θα ειναι ενταξει.

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα και παλι.σε περιπτωση που βαλω καμια annubia και microsorum pteropus,παιζει ρολο το γεγονος οτι το φιλτρο προκαλει ρευμα μεσα στο ενυδρειο;

επισης εχετε κατι στη θεσνικη να προτεινετε;και για να δω για αυτα τα φυτα,αλλα και να παρω καμια ιδεα για καινουργιο ενυδρειο.

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα και παλι.σε περιπτωση που βαλω καμια annubia και microsorum pteropus,παιζει ρολο το γεγονος οτι το φιλτρο προκαλει ρευμα μεσα στο ενυδρειο;

επισης εχετε κατι στη θεσνικη να προτεινετε;και για να δω για αυτα τα φυτα,αλλα και να παρω καμια ιδεα για καινουργιο ενυδρειο.

Δεν εχουν προβλημα με την ροη του φιλτρου.Μαγαζια που μπορεις να δεις φυτα στην Θεσ/νικη:

AZORES τηλ.2310841583

ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ τηλ.2310272217

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...