Jump to content
 • Τελευταίες 10 Δημοσιεύσεις

  • Εγώ εκτός από τα πλυσίματα, θα έκανα και γενική ενίσχυση στις σιλικόνες πριν το χρησιμοποιήσω, για τον "φόβο των Ιουδαίων"...
  • Χρόνια Πολλά, αγόρια και κορίτσια του ΑΖ,  να ζήσετε ευτυχισμένοι και να σας χαίρονται τα ζωντανά σας.
  • Πω πω, ρε φίλε, μεγάλη πίκρα αυτή η μπίχλα (κυανοβακτήριο;) στο ενυδρείο σου! Προσωπικώς θα έκανα τα εξής:   1. Σκούπα βυθού με το σωλήνα εξαγωγής/αλλαγής του νερού, της τάξης του 50% καθημερινώς, ώσπου να καθαρίσω όλο το πρόβλημα. Το νέο νερό που θα έβαζα, θα φρόντιζα να είναι καθαρό και να έχει θερμοκρασία 26°C, ενώ το αντιχλώριο θα φρόντιζα να έχει και Aloe Vera που βοηθά στην ανάπλαση των πτερυγίων. 2. Θ'αγόραζα τεστ αμμωνίας. Προτείνω τα υγρά τεστ της API, που είναι πολύ αξιόπιστη εταιρεία (χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση). Επίσης να ξέρεις ότι γενικά τα strips ΔΕΝ είναι αξιόπιστα στις μετρήσεις τους. 3. Θα έβαζα μερικά Ramshorn snails μέσα στο ενυδρείο, θα βοηθούσαν πολύ στο καθάρισμα. 4. Αν έχεις καπάκι να το χρησιμοποιείς οπωσδήποτε, γιατί οι μονομάχοι είναι πολύ καλοί άλτες και μάλλον δεν θες να τον βρεις στον καναπέ σου να παίζει με το gameboy... 5. Το πρώτο φίλτρο που πρότεινες (Resun φίλτρο Magi 200) το έχω χρησιμοποιήσει και εγώ στο παρελθόν με καλά αποτελέσματα. Μπορείς να στριμώξεις στον κάδο του βιολογικό υλικό (προτίμησε μπόλι από ενυδρείο που τρέχει εδώ και καιρό). Ρυθμίζεις τη ροή να είναι χαμηλή και γυρίζεις τη ράβδο ψεκασμού προς το πλαϊνό τζάμι, ώστε να μην ενοχλεί το ψαράκι. Το εξωτερικό κρεμαστό φίλτρο δεν το προτείνω, γιατί θες καπάκι. 6. Αν δεν κάνω λάθος, τα φυτά που του έχεις είναι Cryptocorynes. Προσωπικώς, δεν θα τα πρότεινα για μονομάχο. Προτίμησε Anubias δεμένες σε ξύλο, Ceratophyllum demersum και Pistia stratiotes για την επιφάνεια, θα τα εκτιμήσει ιδιαίτερα το ψαράκι σου, αφού προτιμά συχνά να βρίσκεται στην επιφάνεια (λαβυρινθόψαρο γαρ, αναπνέει και αέρα), αλλά δεν το βοηθάς μ'αυτά τα φυτά που έχεις. Εκτός αυτού, τα φυτά που σου προτείνω θα κάνουν καλή δουλειά με την καταπολέμηση της αμμωνίας. Αν θες, κάνε αυτά για καμιά βδομάδα και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε ξανά.   Τότε μόνο, αν δεν έχεις αποτελέσματα, αναγκαστικά θα πάμε σε αντιβίωση.   Υ.Γ: επειδή περιορίζεσαι με τα 4Mb φωτογραφιών, κάνε το εξής κόλπο: κλείσε το ΑΖ (εν ανάγκη και τον browser σου) και ξανάνοιξέ το, θα δεις ότι σ'αφήνει ν'ανεβάσεις και άλλες φωτογραφίες.  
  • Στο καπάκι πλέον έχουν μπει δυο ανεμιστήρες των 90mm με δυνατότητα αντικατάστασης τους (γιατι μαζεύουν αλμύρα και κάτι μου λέει πως κάθε ενα-δυο χρόνια θα χαλάνε). Ο ένας βάζει αέρα και ο άλλος βγάζει. Θα τοποθετηθούν και fan guards σε μαύρο ματ χρώμα. 
   Ευτυχώς το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στο σπίτι μου δεν είναι τόσο ακραίες όσο οι χαμηλοί μονοψήφιοι αριθμοί που βλέπω τον χειμώνα (λείπω από το σπίτι και δεν ανάβω θέρμανση μιας και πολλές φορές πάω μόνο για 4-5 ώρες ύπνου κάθε μέρα),  είμαι σίγουρος ότι δεν θα περνάω τους 26 βαθμούς. Η εξάτμιση έχει αυξηθεί από όταν τους εγκατέστησα αλλά αυτό είναι εύκολα διαχειρίσιμο. 

   Μιας και το ανέφερα αυτές τις μέρες θα ανοίξω ένα καινούριο τοπικ να συζητήσουμε λίγο για τη κατανάλωση ρεύματος από τα ενυδρεία και πως μπορούμε να μειώσουμε το κόστος γιατί το χειμώνα οι θερμαντήρες σε έμενα δουλεύουν 20-22 ώρες το 24ωρο για τις περισσότερες μέρες του χειμώνα. και τσούζει λίγο..... έχω κάποιες ιδέες στο μυαλό μου.
  • Παει μεχρι 14 ποντους. έμενα μου το πούλησαν για τελικό μέγεθος πάντως.  Νομίζω οτι κάνει για τα λίτρα μου. ελεγα για δυο κλόουν και αυτο αλλά τελικά τώρα που έβαλα και το six line λεω να μη βάλω αλλα ψάρια (βασικά ή θα έβαζα αυτο ή κατι αλλο οχι ολα μαζι) γιατί κατι σαν να μη μου πηγαίνει καλά  και σίγουρα το επιπλέον τάισμα δεν θα βοηθήσει τη κατάσταση. Ηδη που ταΐζω καθημερινά πλέον το six line σαν να ανεβήκαν οι αλγες.....

    
  • Εχεις καπακι ε? για φωτισμό βάλε Τ5 στο καπάκι σου. 15 ευρώ η κάθε λάμπα +10 ευρώ για ενα διπλό ηλεκτρονικό μπαλλαστ. και όταν μπορέσεις χτυπάς ένα σύστημα λεντ σε κάνα χρόνο (χωρίς να ειναι υποχρεωτικό, οι Τ5 έχουν εξαιρετική διάχυση φωτός κατι στο οποίο πάσχουν λιγο τα λεντ ακόμη). Θα ανεβάσω φωτό απο το καπάκι μου στο topic μου αν θες να ρίξεις μια ματιά.

   Όπως τα βλέπω μόλις πάρεις το ρεφρακτόμετρο θα είσαι οκ εχεις ολα τα πράγματα για να ξεκινήσεις για μήνες μεχρι να ζωντανέψει ο βράχος. Κάποιος πούλαγε ενα vertex αυτές τις μέρες κάπου στα 30 ευρώ. Μη πάρεις καινούριο κάθε τόσο που παρακολουθώ πουλάει και κάποιος.  controller θερμοκρασίας πάρε αν δεν εχεις γιατί ήρθε το καλοκαίρι....

   Σχετικά με τα τέστ, μπορείς να τα καθυστερήσεις για λιγο καιρό γιατί το στρώσιμο θα γίνει είτε εσυ μετράς είτε όχι αρκεί να κάνεις την τυποποιημένη διαδικασία.  Λόγω βράχου θα πρέπει να μετράς λίγο τα φωσφορικά και για τα υπόλοιπα προτείνω το σετ της ΑΡΙ που με 30 ευρώ μετράει Ph αμμωνία νιτρικά νιτρώδη και έχει μεγάλη ποσότητα στα αντιδραστήρια. πολύ αργοτερα πας σε +3 ακομη βασικά σετ για reef.
   Απλά ακολούθα τις οδηγίες και εχε μεγάλη υπομονή, ιδίως αφού ξεκινάς με νεκρό βράχο (σε αυτά τα λίτρα θες 5 κιλά βράχο οπότε το κόστος δεν είναι απαγορευτικό για να πάρεις ζωντανό να γλυτώσεις τη πολύ βαβούρα. ανάλογα το πορτοφόλι σου βέβαια).
   Δεν ασχολήθηκα με νεκρό βράχο και δεν μπορώ να σε βοηθήσω στο πως να ξεκινήσεις πάντως είναι λίγο παραπάνω διαδικασία.  Σκέψου καλά το σχήμα που θα δώσεις στο βράχο σου για να ξεμπερδεύεις από την αρχή. Επίσης θεωρώ το bare bottom setup των θαλασσινών βολικότερο. σκέψου το και αυτό. Και δες τι θα κάνεις με αντίστροφη όσμωση.  (δεν ξέρω αν το σκιμμερ σου είναι καλό ή όχι)

    
  • Υ. Γ. Είμαι διχασμένος γι όλο αυτό το πράγμα που έχει καλύψει τα πάντα στο ενυδρείο σου. Σε κάποια σημεία και σε κάποιες φώτο μου κάνει και για κυανοβακτηριο. Όπως και να έχει επηρεάζει την ποιότητα του νερού σου. Όσες θεραπείες και να κάνεις με όσα φαρμακα εάν δεν αλλάξει η ποιότητα του νερού θα είναι άσκοπες κατ'εμέ. 
  • Χρόνια σου πολλά!
  • Ήταν μια πολύ ωραία συνάντηση αυτή του Σαββάτου. Ωραίο πράγμα να γνωρίζεις από κοντά άτομα με τα οποία συζητάς διαδικτυακά χρόνια, αλλά και να συναντάς φίλους που έχεις να δεις πολύ καιρό! Κάτι τέτοια μας κάνουν να ξεσκάμε από την ρουτίνα της καθημερινότητας.  Θέληση να υπάρχει και εδώ θα είμαστε να το επαναλάβουμε.
 • Ανακοινώσεις

  • Ευχαριστουμε θερμα τις εταιριες και τα καταστηματα για τα πολλα και ομορφα δωρα που θα προσφερουν για την Πιτα του Aquazone ..

    

   Aquario

   Aquariumhop

   Aquascape

   Astron-Tetra

   Fish and Pet

   Fishnet

   Igna

   Ionwaters

   Lionfish

   Missirlis aquarium

   Petline

   Petsupermarket

   The Fishroom

   Waterwaves

   • Like 6
   • Thanks 3
×