Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/30/2019 in all areas

 1. 2 points
  Συνήθως η αναλογία καθαρου/ακαθαρτου νερού κυμαίνεται μεταξυ 1/3 και1/4. Κάνε ένα τεστ με δύο μπουκάλια να δεις που περίπου είσαι.
 2. 2 points
  Πάνω κάτω στο ίδιο στάδιο βρίσκονται και τα 2 ενυδρεία σου, απλά στο μεγάλο λόγω περισσότερων λίτρων η συγκέντρωση αμμωνίας είναι μικρότερη. Το αμμο στοπ όμως δε θα σε βοηθήσει καθόλου στο στρώσιμο, απλά δεσμέυει μέρος της ααμμωνίας που θπάρχει στο νερό. Ο ζωντανός βράχος είναι αυτός που με βάση τα δεδομένα του ενυδρείου σου τώρα θα σώσει τα ψαράκια που βρίσκονται μέσα. Η αμμωνία ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις είναι καταστορφική για τα ψάρια.
 3. 2 points
  Λοιπόν φίλε Παράσχο καλημέρα, είναι εύκολο να παρουσιάσεις το μεγάλο ενυδρείο σου σε ένα νέο θέμα? Σου μιλάμε γενικά και αόριστα ενώ δεν ξέρουμε αν στο μεγάλο έχεις σκίμμερ , τί βράχο έχεις(νεκρο ή ζωντανό) , τί αραγωνίτη έχεις , τί βακτήρια ρίχνεις, πόσο ακριβώς τρέχει το ενυδρείο, τι υλικά φίλτρανσης χρησιμοποιείς και που,? Είναι κρίμα να είσαι σε ένα φόρουμ που σε βοηθάει και στην τελική να ακούς κάποιον άνθρωπο που απλά θέλει να πουλήσει να σου λέει οτι είναι οκ το ενυδρείο για ζωντανά μη έχοντας καν την εικόνα των μετρήσεών σου στο ενυδρείο. Τώρα κάνεις ότι σου είπαν τα παιδιά παραπάνω και τον σταυρό σου να αντέξουν.. Όπως σου είπαν τα παιδιά παραπάνω και εγώ σε προηγούμενη σελίδα σε άλλο θέμα ένα ενυδρειάκι θαλασσινού μικρό είναι πολύ πιο δύσκολο στην συντήρηση και διατήρηση ζωντανών. Ότι σου λέω στο λέω άκρως φιλικά και με διάθεση να βοηθήσω αλλά ότι σου γράφουμε εδώ να ξέρεις είναι από εμπειρίες που έχουμε περάσει και την έχουμε πατήσει, και σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε άτομα να μην την πατήσουν και αυτοί όπως εμείς. Καταλαβαίνεις οτι είναι λίγο περίεργο να μας ρωτάς να σου λέμε κάτι και να κάνεις κάτι άλλο και να ζητάς βοήθεια για κάτι που έκανες ενώ σου είπαμε να μην το κάνεις, και δεν θέλω να είμαι απόλυτος απλά εδώ δεν μιλάμε για πολιτικές απόψεις που ο καθένας έχει την αποψή του αλλά για μια επιστήμη που ειδικά τα πρώτα στάδια στρωσίματος του νερού ενός ενυδρείου είναι ίδια για τον καθένα μας και ειδικά όταν είμαστε νέοι στο χόμπυ της θάλασσας. ΑΚΡΩΣ φιλικά, Γιώργος
 4. 1 point
  700lt Tanganyika Γενικές Πληροφορίες Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ):184x62x65 Συνολικά Λίτρα:718 Οργανισμοί Ψάρια: Tropheus Duboisi F1, Eretmodus Marksmithi F1 Διακοσμητικά υλικά Πέτρες:100+kg Ocean Rock Βυθός:40kg αραγωνιτης Φωτισμός Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος):2x54w Διάρκεια φωτισμού:08:00-20:00 Υποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση:Fluval FX6, Eheim 2217 Θέρμανση/ Ψύξη:2x300w, ITC-308 controller Διατροφή:Tropical spirulina Forte, JBL Novo Rift, Vitalis Rift Lake Green Pellets, NorthFin Veggie, NewLife Spectrum cichlid formula Παράμετροι pH:7,6 Νιτρικά (ΝΟ3):5-15 Μέση Θερμοκρασία (°C):25,5 Συντήρηση Αλλαγές νερού:40% κρύο κάθε βδομάδα Προετοιμασία νερού/πρόσθετα:Microbe-lift Special Blend, API Stress Coat+ Άλλες ρουτίνες συντήρησης:Καθαρισμό φίλτρων κάθε μήνα εναλλάξ Η πορεία του ενυδρείου από τα 60 στα 700lt Photo credit: @Rythor Instagram: https://instagram.com/alex_papadopoulos?utm_source=ig_profile_share&igshid=n92krmg3yxt5
 5. 1 point
  Αμερική ...πλατύ και Μολυ να βάλεις , χαλίκι ένα ξυλο και κανα δυο εύκολα φυτακι είναι το ποιο εύκολο και θα το χαρείς ... θα δεις και γέννες θα έχεις και τα φυτακια σου και είναι ότι πρέπει για 120 λιτρα
 6. 1 point
  Αν μπορείς και για μεγαλύτερο ακόμα καλύτερα. Tanganyika σίγουρα. Για malawi θεωρώ ελάχιστο τα 300 λίτρα λόγω μεγέθους των ψαριών και ταυτόχρονα τσακωμών. Εγώ θα σε συμβούλευα να μην κινηθείς με γνώμονα την ευκολία στησίματος του βιότοπου αλλά ανάλογα με το τι σου αρέσει πιο πολύ. Εξάλλου αν πάρουμε για παράδειγμα την αφρική το aquascape περιέχει άμμο,πέτρες ή/και κοχύλια. Οπότε πάρε τον χρόνο σου και διάβασε για τα βιοτοπικά ενυδρεία ανά τον κόσμο και στη συνέχεια αποφασίζεις τι σου αρέσει περισσότερο.
 7. 1 point
  Ταΐζω 5 με 6 γεύματα την ημέρα, κάθε γευμα διαφορετική τροφή. Οπότε κάθε μέρα τρώνε όλες τις τροφές από λίγο. Όλες μου οι τροφές είναι πελετς εκτός από την σπιρουλινα της τροπικαλ που είναι φυλλαράκι.
 8. 1 point
 9. 1 point
 10. 1 point
  Άντε ακόμη μερικές φωτογραφίες... έτσι όπως είναι ο καιρός είναι για μέσα, που διάθεση για ποδήλατο.
 11. 1 point
  Mπράβο Ορέστη! Για το μεγάλο δεν εχω να πω πολλά..περιμένω να δω την εξέλιξη! Οσο για το ιπποκαμπάδικο απλά όνειρο!Αγαπημένο ζωντανό αλλά δύσκολο..κράτα μας ενήμερους
 12. 1 point
  Ο συγκεκριμένος τρόπος στρωσίματος υπάρχει αλλά είναι για έμπειρους χομπίστες γιατί ναι μεν ο ζωντανός βράχος κάνει αυτό που σου είπε ο φίλος thediscusman αλλά μπορεί(σχεδόν σίγουρο) να σου δημιουργήσει σκαμπανευάσματα σε άλλα στοιχεία νερού που ούτε αυτά τα θέλεις γιατί μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όπως είναι τα φωσφορικά..Γιαυτό και σωστά αναφέρεις οτι η ποσότητα ζωντανού βράχου που μπορείς να προσθέσεις σε ένα ενυδρείο με ψαρια μέσα είναι μικρές. Γενικά θέλω να γράψω τόσα πολλά που σταματάω γιατί κάθε τι που γράφω μου φέρνουν άλλα στο μυαλό που δεν ξέρω αν μπορώ να αναφερθώ γιατί είναι και πολύ λογικό να πεις τί μπουρδες γράφει, τί είναι όλα αυτα? Γιαυτό σκοπός είναι να διαβάσεις τα αρχικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις και θα σου δημιουργηθούν από μόνες τους οι ερωτήσεις για πολλά άλλα θέματα.. Ο φίλος thediscusman σωστά στο προτείνει σαν λύση σε αυτό το πρόβλημα που έχεις τώρα αλλά θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός..
 13. 1 point
  Καλά έκανες. Να βάζεις καθημερινά ώστε να υπάρχει μία μορφή διοξειδίου στο ενυδρείο. Είναι σημαντικό επίσης να μετρήσεις νιτρικά ώστε σε περίπτωση που είναι 0 να μην υπάρχει "τροφή" για τα φυτά. Αλήθεια όμως γιατί δεν προσθέτεις και άλλα φυτά? Νομίζω πως έχεις αρκετό χώρο για πολλά και διάφορα είδη πχ για πίσω δεξιά μία egeria densa που πιστεύω θα δείξει πολύ ωραία + ότι πρόκεται για ταχύτατης ανάπτυξης φυτό που θεωρείται ρουφήχτρα θρεπτικών άρα θα μπορεί να σε βοηθήσει και στις άλγες. Ρίξε και μια ματιά εδώ: https://www.aquazone.gr/forums/forums/topic/86082-φυτά-με-βάση-το-βαθμό-δυσκολίας/ Εγώ εντελώς πρόχειρα θα έβαζα τα εξής φυτά κρίνοντας με το μάτι και μόνο. egeria densa θα άφηνα την valisneria ή θα την αντικαθιστούσα με hygophila polysperma ή ludwigia palustris. το ξύλο θα το κάλυπτα εντελώς με κάποια moss ή με κάποια μικρή anubia ή java fern. στη μέσαια ζώνη, θα έφερνα το ξύλο λίγο πιο μπροστά όπως είναι και πίσω θα φύτευα μία hygrophila corymbosa. Τώρα για μπροστά θα το γέμιζα με stayrogyne repens και στην επιφάνεια ίσως κερατόφυλλο αλλά δεν ξέρω πως θα επηρεαστεί μετά o φωτισμός σου. Γενικώς δηλαδή έχεις πολλές επιλογές για φυτά μιας και αυτά είναι που θα σε βοηθήσουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στις άλγες
 14. 1 point
  Καλημέρα φιλαράκι.. Μίλησα τις προάλλες που γράφαμε αλλά δεν μπόρεσα να μιλήσω με Παναγιώτη που ήθελα. Σήμερα ξαναπήρα κ έχει ρεπό..
 15. 1 point
  Είναι η απάντηση που ήθελα να δω, πραγματικά σου μιλάω γιατί είναι αυτο ακριβώς που πρέπει να κάνεις για το καλό της τσέπης σου και για το καλό της υγείας των ζωντανών που βάζουμε στα ενυδρεία μας.. Να ΜΗΝ βιαζόμαστε!! Αυτό που πρέπει να κάνεις τώρα είναι να βάλεις το φιλτράκι με αντιφώσφορο και άνθρακα, να προσθέτεις ακριβώς όπως σου λέει το σκεύασμα των βακτηρίων την ποσότητα που πρέπει και ανα τρεις μέρες να κανεις τις μετρήσεις ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2 και ΝΟ3.. όταν αυτές οι μετρήσεις είναι σταθερές στις τιμές που θα σου αναφέρω για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 βδομάδες τότε θα μεταφέρεις τους κλοουν στο μικρό ενυδρειάκι ξανά.. ΝΗ3/ΝΗ4 : Θα πρέπει να είναι 0 με μετρήσεις ανα 3 μέρες για 2 βδομάδες(θα πρεπει να είναι 0 σε όλες τις μετρήσεις) ΝΟ2: Θα πρέπει να είναι 0 με μετρήσεις ανα 3 μέρες για 2 βδομάδες(θα πρεπει να είναι 0 σε όλες τις μετρήσεις) NO3: Aπό 0-15 με μετρήσεις ανά 3 μέρες Όταν αυτές οι μετρήσεις είναι σταθερές και σε αυτές τις τιμές αυστηρά που σου είπα και τονίζω το αυστηρά, τότε θα κάνεις μια αλλαγή νερού της τάξης των 25-35% θα ξαναμετρήσεις για να δεις οτι οι τιμές είναι εκεί που σου είπα και τότε θα ξαναβάλεις τα κλοουνάκια στο ενυδρειάκι το μικρό. Τώρα για να πεις οτι είσαι έτοιμος να βάλεις και κοραλλάκια τα πράγματα αλλάζουν, εκτός από τις μετρήσεις που σου προανέφερα υπάρχουν επιπλέον μετρήσεις που θα πρέπει να κανεις ανα τακτα χρονικά διαστήματα(ανα βδομάδα) και αυτές είναι ανθρακική σκληρότητα νερού (kH) που θα πρέπει να χεις σταθερά μετρήσεις από 7 εως 10-11, ασβέστιο(Ca) που θα πρέπει να χεις σταθερά μετρήσεις από 380 εως 450, μαγνήσιο(Μg) που θα πρέπει να είσαι πάνω από 1250 και κάτω από 1400-1450. Όλα αυτά είναι για να διατηρήσεις εύκολα κοραλλακια , αν καποια στιγμή στο μέλλον είσαι έτοιμος από πλευράς γνώσεων να πας σε άλλα κοράλλια πιο δύσκολα ως προς την συντήρησή τους τότε το εύρος του κάτω με του πάνω ορίου για κάθε ένα στοιχείο από αυτά που σου ανέφερα κλείνει κατά πολύ. Ας φτάσει εκείνη η ώρα και ξανασυζητάμε.. Να προσθέσω σε όλα τα παραπάνω οτι το Ph επίσης θα πρέπει να είναι αυστηρ'α 7,9-8,3 και αλατότητα 1024-1026.. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός αλλά ρώτα ότι δεν καταλαβαίνεις... Αυτά τα γενικά που σου προανέφερα τα έχεις ξανακούσει ή τώρα τα ακούς πρώτη φορά?
 16. 1 point
  τελείως μπακαλίστικα θα σου πω ότι ξεκινάς με αμμωνία η οποία μετατρέπεται σε νιτρώδη και με την σειρά τους αυτά σε νιτρικά..
 17. 1 point
  Αν μιλαμε για το ριφακι σου.... Απλα αρχισε ο κυκλος του αζωτου. Να περιμενεις... και να διαβαζεις... https://www.aquazone.gr/forums/forums/topic/54770-βασικά-στάδια-κύκλου-αζώτου/
 18. 1 point
  Αυτο το ασπρο στα φυλλα ειναι αλατα ασβεστιου. Εχεις σκληρο νερο και ελλειψη CO2 , τοτε τα φυτα "τραβανε" ανθρακα απο το Ca(HCO3)2 και αποτελεσμα- CaCO3+CO2+H2O Δηλ.αλατα σαν αυτα που βλεπεις μεσα στο βραστηρα. Exel γιατι σταματησες; Ειχαν τα φυτακια σου μια πηγη ανθρακα, τωρα ουτε αυτο.... Κανε τεστ (υγρο) για νιτρικα (στο πετσοπ 1-2€ θα σου παρουν), αν εχεις μηδεν - τζαμπα παλευεις. Αλγες κανουν party οταν φυτα δεν εχουν να φανε ομως εχουν αρκετο φως.
 19. 1 point
  Μην φοβάσαι. Ειναι σκουλήκι που ζεί στο βυθό και σε τρύπες βράχων. Τρώει ότι τροφή πέφτει. Υπάρχει υποψία οτι όταν πεινάσει μπορεί να επιτεθεί σε Clam. Μην ασχοληθείς, και αργότερα αν θες, βάζεις ενα wrasse και σου ελέγχει τον πληθυσμό τους.
 20. 1 point
  Ενα βίντεο από το κανάλι μου στο YouTube Δεν είναι και η καλύτερη βιντεοσκόπηση και μοντάζ. Εν καιρώ καλύτερα!!! Στάλθηκε από το ONEPLUS A5000 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 21. 1 point
  Κάποιες Macro φωτογραφίες από LPS, Anemone, Zoanthids. Giesemann VerVve LED ( μόνο με τα μπλε και UV κανάλια στο 80%) # Lee filter 1/2 half orange Στάλθηκε από το ONEPLUS A5000 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 22. 1 point
  Φωτογραφικό update. Camera: Sony a6000 Lense: smc pentax-a 50mm f1.7 #No filter Φωτιστικό Giesemann VerVve. #Reef addicted Στάλθηκε από το ONEPLUS A5000 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 23. 1 point
 24. 0 points
  Δυστυχώς μετά από 8+χρονια έρχονται τα γεράματα και όχι μόνα τους, του Halichoeres leucurus μου. Αρχισε να μην βλέπει καλά να τρώει ότι έπιανε και μετά να καθόταν κάτω με λαχανιασμα διότι δεν είχε άλλες δυνάμεις. Έτσι σήμερα μας άφησε... Ένα αγαπημένο ψάρι, εργάτης και πολύ όμορφο με εξαιρετική συμπεριφορά.... Καλό του ταξίδι λοιπόν. Halichoeres leucurus
×