Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing most liked content since 20/09/2016 in all areas

 1. 27 points
  Χρόνια Πολλά AQUAZONE!!!! Το αγαπημένο μας Aquazone σήμερα κλείνει τα 12 του χρόνια ζωής. Συγκεκριμένα ήταν 29/07/2005 και 22:09 το βράδυ. Χρόνια πολλά σε όλους εσάς που στηρίζετε 12 χρόνια τώρα αυτήν την προσπάθεια, και εκ μέρους όλης της ομάδας σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να βελτιώσουμε κάθε πλευρά του χόμπι μας για όλους εσάς γιατί το αξίζετε... Η εκδήλωση για τον εορτασμό των 12 γενεθλίων του αγαπημένου μας Aquazone θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 18.00 παράλληλα με την μηνιαία συνάντηση όπου θα ακολουθήσουν αρκετές εκπλήξεις. Θα χαρούμε να παρευρεθείτε όλοι σας για να γιορτάσουμε μαζί.
 2. 26 points
  Αγαπητοί φίλοι του Aquazone , με χαρά σας προσκαλούμε για 12η φορά στην εκδήλωση μας για την κοπή της πίτας στην Αθήνα για το 2017!!! Ημερομηνία ορίζεται η Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00..... "Πάντα το συγκεκριμένο γεγονός,λόγο της μεγάλης προσέλευσής ήταν η μεγαλύτερη και καλύτερη ευκαιρία να γνωριστούμε όλοι μεταξύ μας η' να τα ξαναπούμε οι ήδη γνωστοί,μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα." "Αν δεν έχετε ξανάρθει σε εκδήλωση του Aquazone μην σας αποθαρρύνει.Είναι τόσο ευχάριστο το κλίμα που θα νιώσετε πως γνωριζόμαστε όλοι χρόνια.Άλλωστε το χόμπι που όλοι αγαπάμε είναι κάτι που μας ενώνει από την πρώτη κουβέντα Ο χώρος για άλλη μια φορά θα είναι το Flocafe Δέλτα Φαλήρου(Παλαιά Λεωφ. Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτίνη ) Tήλ: 2109411070. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη διεύθυνση για τις ειδικές εκπτώσεις που θα παρέχει σε όλα τα μέλη! Θα διεξαχθεί κλήρωση με πολλά και πλούσια δώρα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα και εταιρίες στο Aquazone. Ευχόμαστε να τιμήσετε όλοι το αγαπημένο μας Forum με την παρουσία σας!!! Οδηγίες προσέλευσης......... http://www.athinorama.gr/restaurants/place.aspx?id=10000077
 3. 23 points
  Θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλα τα Μέλη του Aquazone και οχι μόνο Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία για εσάς τις οικογένειες σας και τα ζωντανά σας. Το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων ας μεταδώσει αίσθημα χαράς και γαλήνης αναπτερώνοντας το ηθικό όλων μας για το 2017 που έρχεται. Χρόνια πολλά σε όλους από την ομάδα του Aquazone.
 4. 19 points
  Το ενυδρειο συνεχίζει την διαδρομή του ακομη.Ακολουθουν μερικές φωτο.
 5. 19 points
  Παραμονές της Παναγίας μια μέρα, πριν φύγω για να πάω στην δουλεία έκανα την συνηθισμένη εβδομαδιαία αλλαγή νερού. Όταν τελείωσα έκλεισα λοιπόν την αντλία της όσμωσης και έφυγα βιαστικά για το καράβι (εκεί δουλεύω), δυστυχώς όμως πάνω στην βιασύνη μου ξέχασα να κλείσω την βάνα της όσμωσης, το αποτέλεσμα όταν γύρισε η γυναίκα μου ήταν να έχουν χυθεί 2 κουβάδες νερό στο πάτωμα, αφού τα μάζεψε έβαλε και μερικές πετσέτες στο πάτωμα να ρουφήξουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Το βράδυ που γύρισα διαπίστωσα ότι 2 κουβάδες είχαν πέσει στο παρκέ και 3 είχε ρουφήξει το έπιπλο, κινέζικο MDF την άλλη μέρα το πρωί μίλησα με έναν γνωστό μαραγκό και μου είπε ότι "το ενυδρείο πρέπει να αδειάσει χτες" αλλιώς το σπίτι θα γινόταν πισίνα. Έτσι λοιπόν πήγα τα ψάρια στον Γίωργο (ZOO AREA), άδειασα το ενυδρείο το κατέβασα από το έπιπλο και το έβαλα στο μπαλκόνι όπου το έπλυνα. Το έπιπλο ήταν έτοιμο να διαλύσει. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να διορθώσω και μερικά στραβά που δεν μου άρεσαν στο προηγούμενο SET UP. Έτσι λοιπόν παράγγειλα το έπιπλο το οποίο έγινε από κόντρα πλακέ θαλάσσης 2cm Έγιναν οι απαραίτητες τρύπες για τα φίλτρα και το σύστημα αλλαγών μπήκε φωτισμός στα ντουλάπια και πρίζες για τις συσκευές... Τοποθετήθηκε το ενυδρείο επάνω, αφού βάφτηκε η πλάτη καφέ και μονώθηκε και μπήκαν όλα στην θέση τους... Στα καλώδια απο τις πρίζες συνδέθηκαν βύσματα με τα οποία θα συνδεθούν στο ντουλάπι που φτιάχτηκε και εκεί θα μπούν όλα τα όργανα και ο πίνακας ελέγχου... Μπήκαν σωλήνες μπαστούνια κλπ... Δέθηκαν οι ρίζες μεταξύ τους... Έγινε μια τροποποιησει στο καπάκι προστέθηκαν 2 λάμπες SERA LED 1,12 και Ledοταινία, μπήκαν ανεμηστηράκια για να γίνεται ψύξη στα φώτα... Μπήκαν τα φίλτρα και γέμισε νερό... Στην συνέχεια έπρεπε να φτιάξω τον πίνακα ελέγχου μέσα στο ντουλάπι που θα έμπαινε πάνω από το ενυδρείο... Μετά τις τρύπες που ανοίχτηκαν στο ντουλάπι σχεδιάστηκε στο photoshop και δόθηκε για κοπή και εκτύπωση σε πολυκαρβονικό το panel... Και ξεκίνησε η συναρμολόγηση... Και μετά από 1 μήνα λειτουργίας τα παιδιά επέστρεψαν... Αυτοί οι 2 τα έχουν βρει και την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές έχουν αυγά 2 ημερών... Και μερικές φώτο από το κλείσιμό των φώτων και το moonlight... Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια για την απίστευτη βοήθεια και εξυπηρέτηση του Γιώργου (Zoo Area) και του Νιντάλ που φιλοξένησε τα ψάρια για αρκετό καιρό σπίτι του παρόλο το φορτωμένο πρόγραμμα που είχε εκείνες τις ημέρες!!!
 6. 18 points
  Όπως λέει και ο τίτλος θα ήθελα να πω κάποια πράγματα για τους παλιούς και για τους ανερχόμενους παλιούς, αλλά συνάμα και για εμένα. Αρκετά παλιά και έμπειρα μέλη έχουν εξαφανιστεί και πλέον δεν γράφουν άλλο. Αυτό με λυπεί για δυο λόγους γιατί χάνει το χόμπι και γιατί χάνουν και η ίδιοι. Αν εξαιρέσουμε κάποιους που έχουν δικαιολογημένα αίτια απουσίας οι περισσότεροι έμπειροι δεν γράφουν για λόγους εγωισμού, αυτό λέει ο λογισμός μου. Δυστυχώς οι περισσότεροι ότι προσέφεραν το πρόσφεραν για αυτοπροβολή και για τουπέ και μόλις κάτι πήγε στραβά και στράβισαν θίχτηκε ο εγωισμός και εξαφανίστηκαν έτσι απλά. Γνωρίζω πως λίγο πολύ όλοι μας έχουμε έναν εγωισμό αυτό είναι αναπόφευκτο, το θέμα είναι όμως να κυριαρχούμε τον εγωισμό μας και την αυτοπροβολή μας ώστε να μην πάρει το πάνω χέρι. Θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν πως δεν υπήρξαν στιγμές που δεν βρέθηκα σε έπαρση από κάποιο εξαιρετικό (κατ’ εμε) ποστ ή δεν θέλησα να αυτοπροβληθώ, η δεν θίχτηκε ο εγωισμός μου, και πιστευτώ ακράδαντα πως και από εσάς δεν θα υπήρξε στιγμή που να μην νιώσατε αυτά τα αισθήματα γενικά στην ζωή σας, και αν λέτε όχι λέτε ψέματα στον εαυτό σας ή άθελα σας εθελοτυφλείτε. Θα ήθελα όλοι οι παλιοί να αφήσουν των εγωισμό τους κατά μέρος και σιγά σιγά να μοιράσουν τις γνώσεις τους, μιας και προσπαθώ να είμαι ένας σωστός ΧΟ δεν ξεχνώ την παραβολή με το τάλαντο όλοι μας έχουμε δώρο ένα τάλαντο και ο σκοπός του δεν είναι να το θάψουμε αλλά να το πολλαπλασιάσουμε και να το μοιράσουμε ως δώρο αφού το εκλάβαμε ως δώρο. Δεν είμαι αλάνθαστος ούτε είμαι κάποιος άγιος που έχω πολεμήσει και νικήσει των εγωισμό αλλά το παλεύω ώστε να τον κυριαρχώ και να τον δαμάζω ώστε ποτέ να μην πάρει το πάνω χέρι και μια καλή σφαλιάρα για τον εγωισμό είναι η ουσιαστική συγνώμη. Για αυτό ζητώ συγνώμη για τις απρεπής προτάσεις, λέξης, και ότι άλλο έχω γράψει κατά καιρούς. Για τους ανερχόμενους παλιούς που θα αποκτήσουν ή έχουν εμπειρία έχω να πω τα εξής: Μην διακόπτετε την προσφορά όποια και να είναι αυτή από διάφορες μελλοντικές καταστάσεις που θα συναντήσετε μέσα στο φόρουμ. Σίγουρα θα έρθουν στιγμές που αυτός ο ριμαδις εγωισμός σας θα θιχτεί και θα σας θέση σαν δικαιολογία ότι και καλά θίχτηκε η αξιοπρέπεια σας και για αυτό αποχωρείτε. Μην του κάνετε το χατίρι και παλέψτε το συνεχίζοντας την προφορά. Καλή σας μέρα.
 7. 18 points
  Μερικές απίστευτες φωτο
 8. 18 points
  Λίγα λόγια γιαυτό το πανέμορφο ψαράκι... Ανακαλύφθηκέ και αναγνωρίστηκε σχετικά πρόσφατα το 2007,από τους Costa & Nielsen και περιγράφηκε στην μελέτη "Taxonomy of the plesiolebiasine killifish genera,Pituna,Plesiolebias and Maratecoara (Teleostei: Cyprinodontiformes: Rivulidae), with descriptions of nine new species". Το σημαντικό για αυτό το μικροσκοπικό ψαράκι (2 εκατοστά+ ουρά) είναι ο βιότοπος του, που δέν είναι άλλος από το νησί Arapujá στην πόλη της Altamira στον Rio Xingu. Εδώ και περίπου ένα χρόνο το νησί κάηκε και ισοπεδώθηκε βάση σχεδίου λόγο του φράγματος Belo Monte καθώς με την λειτουργία τους φράγματος αυτό θα πλημμυρίσει και θα 'βουλιάξει' μέσα στον Rio Xingu. Το άλλοτε καταπράσινο νησί αυτήν την στιγμή είναι μία έκταση με αποκαίδια... Εδώ μία φωτό του Marc Sabaj Perez από το iXingu από τις φωτιές... Εδώ και το πώς είναι το νησί στην πρόσφατη μας εξερευνητική αποστολή....Μόνο κάποιοι θάμνοι έχουν φυτρώσει και σύντομα και αυτοί θα πνιγούν μέσα στα νερά του ποταμού.... Πάμε να δούμε όμως αυτό το υπέροχο ψαράκι μέσα από δύο φωτό του F.Vermeulen http:\\itrainsfishes.net Αρσενικό Plesiolebias Altamira: Θυληκό Plesiolebias Altamira: Τα ψαράκια αυτά στο χόμπι μας όχι μόνο για την σπανιότητα τους, αλλά και για το μέγεθος αλλά και τον μεγάλο χρόνο επώασης των αβγών που μπορεί να είναι από 6 έως 9 μήνες απευθύνονται κυρίως σε έμπειρους χομπίστες που έχουν δουλέψει αρκετά με killifish Νοτίου Αμερικής και ειδικά με μικροσκοπικά είδη που έχουν αυξημένες ανάγκες στο μεγάλωμα των μικρών. Παρόλο τον μεγάλο χρόνο επώασης συνήθως τα αβγά τους είναι γόνιμα με αρκετά καλό ποσοστό επώασης. Τί γίνετε όμως με την διατήρηση του είδους? Το πανεπιστήμιο του Para στην Altamira (UPFA) στην μονάδα αναπαραγωγής έχουν περίπου 50 ψάρια τα οποία διέσωσαν από το νησί, που όμως δέν τους έχουν δώσει παρά ελάχιστα αβγά μέχρι τώρα, και ο χρόνος δυστυχώς 'τελειώνει' λόγο του σύντομου χρόνου ζωής που έχουν. Τις ημέρες λοιπόν που ήμασταν στο πανεπιστήμιο και αναδιαμορφώσαμε τα ενυδρεία για τις αναπαραγωγές των πλέκο έψαξα και βρήκα την φοιτήτρια που τα είχε αναλάβει. Από την μικρή μας συζήτηση, τις δυσκολίες στην μετάφραση αλλά και τα ενυδρεία που αντίκρυσα μου ήταν σαφές ότι δέν υπήρχε εμπειρία στην αναπαραγωγή των ψαριών αυτών και δυστυχώς σύντομα τα ψάρια θα χανόντουσαν μιάς και ήταν όλα μαζί σε ένα ενυδρείο....Αυτός φυσικά ήταν και ο λόγος που ήμασταν εκεί, να ανταλλάξουμε απόψεις και να προσφέρουμε τις γνώσεις μας σαν χομπίστες στην αναπαραγωγή των ψαριών, βοηθώντας τους επιστήμονες και ενώνοντας 'τους κρίκους' στην αλυσίδα του κύκλου της ζωής των ψαριών, μιάς και οι επιστήμονες βλέπουν τα ψάρια περισσότερο 'σε βάζα' και όχι εν ζωή. Αυτό είναι κάτι που γίνετε πρώτη φορά και το πανεπιστήμιο εκεί 'δικαιούται' ένα μεγάλο μπράβο! Έτσι λοιπόν πήρα 'λευκή επιταγή' να κάνω ότι νομίζω και με την βοήθεια τους φίλου μου Marcel Leider φτιάξαμε νέα ενυδρεία και χωρίσαμε τα ψάρια σε χαρέμια. Το setup των ενυδρείων ήταν με αερόφιλτρο, bare bottom, με κομμάτια από πλακάκια/τούβλα για να κρύβονται οι θυληκές, κομμάτια από Egeria Densa και φυσικά βαζάκια με τύρφη, ακριβώς όπως έχω δείξει στα άλλα μου πόστ σε βίντεο για τα Nothobranchius Guentheri. Δυστυχώς δέν έχω φωτό από τα ενυδρεία αλλά κάποιες κακές φωτό από το κινητό του φίλου Marcel όταν χωρίζαμε τα ψάρια, γιατί όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ για να προλάβουμε την αποστολή της επόμενης ημέρας... Και μόλις σε λίγες εβδομάδες με χαρά σας ανακοινώνω τα πρώτα αποτελέσματα.....!!!!!!!! Σήμερα με ενημέρωσαν από την μονάδα αναπαραγωγής ότι μόλις σε μία εβδομάδα συνέλεξαν 24 αβγά από το πρώτο ενυδρείο και 6 με 10 αβγά από το κάθε ένα από τα υπόλοιπα!!! Μιά ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτυχία και μιά αχτίδα φωτός για την διατήρηση αυτού του ψαριού...μακάρι να υπήρχε βέβαια και ο βιότοπος του.... Τους συμβούλεψα να αφήνουν πλέον την τύρφη και να ελέγχουν για αβγά ανά δύο εβδομάδες έτσι ώστε να μήν στρεσάρουν συχνά τα ψάρια.... Το χόμπι μας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και αυτό είναι μιά τρανή απόδειξη!!!Θα σας ενημερώνω με τις εξελίξεις μιάς και έχουμε και καλά νέα από τις αλλαγές που κάναμε στα πλεκοενυδρεία.....!!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΙ...και όχι το ποιός 'την έχει μεγαλύτερη'...'την γνώση'....
 9. 17 points
  Ενα μικρο φωτογραφικο update μετά απο 20 μερων αποχή
 10. 16 points
  Λόγο της ημέρας έπρεπε να βρεθώ κοντά σε ενυδρεία έστω και μακριά . Χρόνια πολλα AquaZone !!! απο το Μονακό .
 11. 16 points
  Γενική κατηγορία ενυδρείου Κοινωνικό Αμερικής Γενικές Πληροφορίες Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 120x50x50 Συνολικά Λίτρα:300 Sump (λίτρα):25 Οργανισμοί Φυτά: Vallisneria spiralis, vallisneria americana, echinodorus vezuvius Ψάρια: 2 cryptoheros sajica (m+f), 5 thorichthys meeki, 24 pristella maxillaris, sturisoma panamense, L168 Dekeyseria brachyura, Parancistrus aurantiacus, L106 Hemiancistrus guahiborum Άλλα είδη: Clea helena Διακοσμητικά υλικά Φόντο: Μπλε σκούρα αφίσα Πέτρες: Βόταλα βασάλτη Ξύλα: Πλάτανος, αμπέλι, βελανιδιά Άλλα διακοσμητικά :- Υπόστρωμα:- Βυθός: Μπεζ χαλαζιακή άμμος Φωτισμός Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 2 led spot 8w 6400k, 1 led spot 4000k Διάρκεια φωτισμού:8 ώρες η 4000κ και 7 ώρες οι δύο 6400κ Υποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση: Χοντρό και ψιλό σφουγγάρι, siporax, eheim compact 2000 Θέρμανση/ Ψύξη: eheim jagger 150w Λίπανση: - Παροχή CO2:- Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:- Διατροφή: Πολλές και διάφορες ξηρές, artemia και bloodworm από κατεψυγμένες, 1-2 φορές την εβδομάδα και λαχανικά για τους δούλους Παράμετροι pH:7,2 Γενική σκληρότητα (GH):- Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):5 Αμμωνία (ΝΗ3):0 Νιτρώδη (ΝΟ2):0 Νιτρικά (ΝΟ3):10-20 Φωσφορικά (PΟ4):0 Μέση Θερμοκρασία (°C):26 Συντήρηση Αλλαγές νερού: Το 1/3 εβδομαδιαίως Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: Μικρή προσθήκη νερού όσμωσης σε ποσοστό 1-6 Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Καθάρισμα μηχανικής φίλτρανσης κάθε 20-30 ημέρες Οι φωτογραφίες μου εξακολουθούν να είναι κακές και ουσιαστικά είναι σε θέση να προσφέρουν μόνο μια ιδέα του ενυδρείου. Επειδή όμως δεσμεύτηκα να μη στήσω άλλη γυάλα (), πιστεύω ότι θ' αξιωθώ να πάρω φωτογραφική της προκοπής σύντομα. Τα sajica μεταφέρθηκαν στο ενυδρείο πριν λίγες μέρες και ακόμα προσπαθούν να βολευτούν. Έχουν πιάσει την αριστερή πίσω φωλιά και ετοιμάζονται για γεννοβόλημα. Θα περιμένω τους επόμενους μήνες ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα φύλα των firemouth και τις γενικότερες ισορροπίες. Πιστεύω ότι θα ενημερώσω το θέμα εν καιρώ με υλικό καλύτερης ποιότητας και με τη βοήθεια κάποιου ψαροκαμμένου "γείτονα". Μάκηηηη @avraamp... Φωτογραφίες: Βίντεο:
 12. 16 points
  Κυκλοφορούν αυτά τα εργαλεία στην ελλαδα? Υπάρχει κάποιο link να δούμε και τιμές?? Άσχετο αλλά με αφορμή το θέμα του Θανάση δεν μπορώ να μην αναφέρω την μεγαλύτερη θαυμάστρια του ενυδρείου μου τους τελευταίους 4 μήνες. Βέβαια ακόμα δεν φτάνει τον μαγνήτη αλλά δεν πειράζει. Ανεβάζω μια φώτο της γιατί εκτός από χαζοreefas είμαι και χαζομπαμπας!
 13. 16 points
 14. 16 points
  Είχαμε θετική κατάληξη στο θέμα των αγγελιών, ένας μόνο άνθρωπος ήρθε από Τρίπολη και μου τα ξεσήκωσε όλα, οπότε όλα καλά. Κυριολεκτικά δεν έμεινε τίποτα, πήρε και τα 3 ενυδρεία κι ό,τι είχα από εξοπλισμό, να ναι καλά ο άνθρωπος ούτε παζάρια έκανε και μου δωσε και κάτι παραπάνω. Ευχαριστώ το φόρουμ για τη φιλοξενία της αγγελίας, ευχαριστώ όλους, μα όλους εδώ μέσα για την απίστευτη και συγκινητική συμπαράσταση που δείξατε, ειλικρινά ήταν συγκινητική. Αλλαγή ρότας λοιπόν στη ζωή μου, οφείλω ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όλους όσους με βοήθησαν κι όσους γνώρισα από κοντά, υπόσχομαι ότι η συνδρομή μου στο φόρουμ θα παραμείνει ως έχει και θα προσπαθήσω να έρχομαι και στις συναντήσεις όποτε κι όταν μπορώ. Να στε καλά όλοι.
 15. 16 points
  Εμενα τα χει βαφτισει ολα η γυναικα μου! Τα λεει κωλοψαρα! Χαχαχα! Greetings from the dark side!
 16. 15 points
  Μια φωτο του ενυδρείου σήμερα.
 17. 15 points
  Τα παρακάτω τα γράφω για όλους όσους αρχίζει το χόμπι να τους βαραίνει και σκέφτονται να τα παρατήσουν. Προτού κάνουν αυτήν την κίνηση θα ήθελα να διαβάσουν τα παρακάτω. Επίσης τα γράφω και για όλους τους υπόλοιπους ώστε να δραστηριοποιηθούμαι στην προσφορά και στην αλληλεγγυη. Καταρχήν το να είσαι φτωχός δεν είναι ντροπή ούτε σημαίνει ανικανότητα, ούτε υποδεέστερος, και πάνω από όλα δεν σημαίνει ότι ως φτωχός πρέπει να απαρνηθούμε κάθε απόλαυση από αυτή την ζωή. Μια από αυτές είναι και το χόμπι, και όσοι έχουμε χόμπι το ενυδρείο ατυχήσαμε γιατί κακά τα ψέματα δεν είναι και από τα φτηνότερα χόμπι. Έτσι σκεφτικά πως μπορούμε να στήσουμε ένα ενυδρείο με μικρός κόστος αλλά και με πολύ μικρές απαιτήσεις στην συντήρηση του, συνάμα να είναι όμορφο αλλά όχι και τεράστιο γιατί δεν μπορούμε να έχουμε χαμηλό κόστος. Ακούστε πως το σκέφτηκα 1. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ενυδρείο άλλα το κόστος να μην ξεφεύγει. 2. Δεν θέλουμε θερμαντήρα καίει πολύ ρεύμα. 3. Θέλουμε φως αλλά μόνο led. 4. Θέλουμε οικονομικό φίλτρο σε κατανάλωση και σε απόκτηση. 5. Θέλουμε φυτά, αλλά να αντέχουν στο κρύο, να μην χρειάζονται πολλά λιπάσματα και καθόλου CO2 6. Θέλουμε λίπασμα που να είναι πολύ φτηνό και να μας πάει χρόνια. 7. Θέλουμε φτηνό και καλό βυθό 8. Θέλουμε ψάρια τα οποία α) να μην είναι ακριβά στο να τα αποκτήσουμε, ώστε να μπορούμε να τα αγοράσουμε και αν πάθουν κάτι να μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε. β) Θέλουμε να είναι ανθεκτικά στις αρρώστιες. γ) θέλουμε να αντέχουν σε χαμηλό άλλα και σε υψηλό Ph ώστε για της αλλαγές νερού να μας καλύπτει μόνο το νεράκι από την βρύση. δ) θέλουμε να αντέχουν στο κρύο του χειμώνα και στην ζέστη του καλοκαιριού δηλαδή μεταξύ 15-30 βαθμούς κελσίου. ε) και αν γουστάρουμε το καλοκαιράκι να κάνουμε και μια αναπαραγωγή ώστε να δωρίσουμε ψαράκια σε άλλους φτωχούληδες. στ) θέλουμε τα ψάρια να είναι και όμορφα όχι γκριζωπές σαρδέλες. Νομίζω πως στο φόρουμ υπάρχουν αρκετή ειδήμονες ώστε να πραγματοποιηθούν όλα αυτά. Εγώ πετώ κάποιες ιδέες για όλα αυτά που ανέφερα και όποιος θέλει προσθέτει. 1. Σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε ένα DIY ενυδρείο και αν δεν πιάνουν τα χέρια μας υπάρχουν πολλά μέλη εδώ που μπορούν να φτιάξουν ενυδρεία. Και αν κάποιος που έχει λίγα χρήματα δεν θα του βαρύνει να αγοράσει και την σιλικόνη. Μπορεί κάποιος να έχει ενυδρείο στα αχρησιμοποίητα ας μην κοιτάμε να βγάλουμε από παντού λεφτά ας δωρίσουμε και κάτι. 2. Σε αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι. 3. Αν πιάνουνε τα χέρια μας μπορούμε να φτιάξουμε ένα φτηνό φωτιστικό με led με κατανάλωση 10-20 watt και αν δεν πιάνουν υπάρχουν μέλη που πιάνουν τα χέρια τους ώστε να βοηθήσουν η να βρούμε κάποιο έτυμο και φτηνό στην αγορά. 4. Εδώ μπορούμε να βρούμε φίλτρα με κατανάλωση 5watt την ώρα, ή να φτιάξουμε ένα φίλτρο Αμβούργου. 5-6 Αυτό με τα φυτά δεν είναι πρόβλημα υπάρχουν πολλά DIY λιπάσματα που τα φτιάχνεις μια φορά και σε πάνε για χρόνια με πολύ χαμηλό κόστος απόκτησης σε σχέση με το πόσο θα μας πάνε. Άσε που υπάρχουν φυτά που δεν θέλουν ούτε αυτό το λίπασμα γιατί τα αρκούν τα θρεπτικά συστατικά από το νερό της αλλαγής. Όσο για τα φυτά υπάρχουν τόσοι πολύ χομπιστες με φυτά που όλο και κάποιος θα βρεθεί να δώσει από το περίσσευμα του. 7. Σε ένα σχετικά μικρό ενυδρείο χωρίς περίεργα φυτά δεν θέλουμε κάτι το εξειδικευμένο σε βυθό και νομίζω πως και εδώ έχουμε φτηνές λύσεις. 8. Υπάρχουν αρκετά ψαράκια αλλά κάποια είναι ακριβά και κάποια δεν τα βρίσκεις στην Ελληνική αγορά έτσι προτείνω αυτό που έχω μιας και έχει όλα αυτά που αναφέρω και κοστίζει 2-3 ευρώ.
 18. 15 points
  Το αγοράκι μου είχε διάθεση να βοηθήσει στον καθαρισμό του ενυδρείου.... Ο Νικόλας μου...
 19. 15 points
  Γενική κατηγορία ενυδρείουΚοινωνικό, φυτεμένο φυσικής προσέγγισηςΓενικές ΠληροφορίεςΔιαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ):1,40x0.40x0.40Συνολικά Λίτρα:200 Sump (λίτρα):Οργανισμοί Φυτά: Limnofila sessiflora, ludwigia mullertii,alternanthera reineckii mini, hygrophila polysperma rosanervig, staurogyne sp. bihar, ludwigia arculata, echinodorus vesuvius, anubia nanaΨάρια: 25 cardinal tetra, 8 carnegiella strigata, 8 gastropelecus sternicla, 3 sturisoma panamense, 1 L 106 και ένας αρσενικός ξιφοφόρος Άλλα είδη: red cherry shrimp, babaulti blue shrimp, clea helena Διακοσμητικά υλικάΦόντο: Βαμμένη μπλε σκούρα πλάτηΠέτρες:Ξύλα:Άλλα διακοσμητικά :Υπόστρωμα: microbe-lift/bloom and grow μαζί με seachem flourite Βυθός:ΦωτισμόςΠηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 2 led 6500k και 1 4000k στα 16w με 1500 lumen η κάθε μία Διάρκεια φωτισμού:8 ώρεςΥποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση: Astro 2212, eheim 2326Θέρμανση/ Ψύξη: eheim 2326Λίπανση: Παροχή CO2:Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:Διατροφή:ΠαράμετροιpH: 7.00Γενική σκληρότητα (GH):Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 4Αμμωνία (ΝΗ3):Νιτρώδη (ΝΟ2):Νιτρικά (ΝΟ3):Φωσφορικά (PΟ4):Μέση Θερμοκρασία (°C):26ΣυντήρησηΑλλαγές νερού:30% εβδομαδιαίως με μίξη βρύση-όσμωσηΠροετοιμασία νερού/πρόσθετα:Άλλες ρουτίνες συντήρησης:Φωτογραφίες:
 20. 14 points
  Καλησπέρα για αλλη μια φορα!!! Εχω ξεκινήσει για 5η φορα ενα ενυδρειο με Μονομάχο αυτη την φορά απο τα 60 λίτρα πεσαμε στα 40 λίτρα δεν ειναι εντελως έτοιμο ακομα. Σε μερικές μέρες θα κανω την αναλυτική παρουσίαση!!! Προς το παρων μια φωτογραφια για να χορτάσει το ματι!!! Γενική κατηγορία ενυδρείουΑσίαΓενικές ΠληροφορίεςΔιαστάσεις Ενυδρείου (38x25x46):Συνολικά Λίτρα: 40Sump (λίτρα):ΟργανισμοίΦυτά: προσεχώς θα βαλω,προς το παρων πιστια μονο.Ψάρια: Betta Splendens HalfmoonΆλλα είδη: σαλιγκαρια Malaysian Trumpet SnailΔιακοσμητικά υλικάΦόντο: Μαυρο χαρτόνι Πέτρες: γκρι μη ασβεστολιθικεςΞύλα: ριζεςΆλλα διακοσμητικά :Υπόστρωμα: Βυθός: μαυρο λεπτοκοκο χαλικιΦωτισμόςΠηγές φωτισμού: 1 λαμπα pl 6000 kelvinΔιάρκεια φωτισμού: 8 ωρεςΥποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση: 450λιτρα/ωρα φιλτρο καπακιουΘέρμανση/ Ψύξη: 12αρης ανεμιστήρας Λίπανση:Παροχή CO2:Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:Διατροφή:ΠαράμετροιpH: 7Γενική σκληρότητα (GH):Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):Αμμωνία (ΝΗ3):Νιτρώδη (ΝΟ2):Νιτρικά (ΝΟ3): Φωσφορικά (PΟ4):Μέση Θερμοκρασία (°C): 26-27ΣυντήρησηΑλλαγές νερού: εβδομαδιαία 10 λιτραΠροετοιμασία νερού/πρόσθετα: Νερο απο Α/ΟΆλλες ρουτίνες συντήρησης:Φωτογραφίες:
 21. 14 points
  Όπως λέει ο τίτλος το θέμα αφορά των κύκλο του αζώτου και κατ΄ επέκταση το στρώσιμο του ενυδρείου βλέποντας το από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Όποια μέθοδο στρωσίματος και να επιλέξουμε ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τον κύκλο του αζώτου. Πολλοί αυτόν τον κύκλο τον ονομάζουν ως πρώτη φάση του στρωσίματος, κάτι που συμβαίνει στην φύση αλλά όχι στα ενυδρεία μας. Απλά και λυτά στα ενυδρεία μας δεν έχουμε κύκλο αζώτου.- Σχεδόν όλα όμως τα φόρουμ ελληνικά και ξένα μιλούν για τον κύκλο του αζώτου και αυτό είναι εσφαλμένο επιστημονικά αποδεκτό δε χομπιστικα και πρακτικά. Στο ενυδρείο μας δεν επιτελείτε η τελευταία φάση του κύκλου, δηλαδή η απονιτροποίηση και έχουμε μια συνεχή συσσώρευση του ΝΟ3, ιδιαίτερα σε ενυδρεία χωρίς φυτά η με λίγα φυτά βλέπουμε πολύ έντονα την συσσώρευση του ΝΟ3. Σε αυτά τα ενυδρεία δεν έχουμε κύκλο αζώτου αλλά συσσώρευση αζώτου και μιλάμε εσφαλμένα για τον κύκλο του αζώτου. Ποιο απλά δεν γίνεται να το πω. Για ενυδρεία με πολλά φυτά όπου το άζωτο καταναλώνεται από τα φυτά εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε μια παραγωγή και ταυτόχρονή κατανάλωση αζώτου. Επειδή σε αυτού του τύπου τα ενυδρεία επιτελείτε ένα μέρος του κύκλου του αζώτου θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε ημιτελή ή ελλιπή κύκλο αζώτου αφού ένα τμήμα του αζώτου καταναλώνεται από τα φυτά και μας λείπη το τμήμα της απονιτροποίησης από τα βακτήρια, ακόμη και όλα τα νιτρικά να καταναλώνονται στο ενυδρείο μας και πρακτικά να φαίνεται ότι γίνετε ο κύκλος του αζώτου επιστημονικά δεν στέκι γιατί λείπουν όπως είπαμε τα απονιτροποιητικά βακτήρια. Πολύ λίγα ενυδρεία παγκοσμίως έχουν ολοκληρωμένο κύκλο αζώτου και μιλώ για αυτά που έχουν φίλτρο απονιτροποίησης. Παρόλο αυτά έχει παγιωθεί τόσο πολύ η πρόταση ‘’ο κύκλος του αζώτου’’ που μας είναι αδιανόητο να αντικαταστήσουμε αυτήν την πρόταση με κάτι ποιο ορθό και αν κάποτε αυτό συμβεί θα συμβεί πρώτα στα ξένα φόρουμ και μετά θα το εισάγουμε εμείς (έχουμε τέτοια κουσούρια). Εξάλλου γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να μιμηθούμε την φύση για αυτό και συμβιβαζόμαστε με αυτόν τον κύκλο του αζώτου τον ενυδρειακό κύκλο. Πλέον μάθαμε πως ο κύκλος του αζώτου είναι ένας από τους πολλούς κύκλους που θα έπρεπε να επιτελούνται στο ενυδρείο μας και γνωρίζομαι πως για να στρώση ουσιαστικά ένα ενυδρείο θέλει να περάσει ένας εύλογος χρόνος κατά κάποιους 3 μήνες κατ’ άλλους 6 μήνες. Επίσης πολύ τον αποκαλούν ως αρχικό κύκλο όπου αυτός μας επιτρέπει να βάλουμε μέσα στο ενυδρείο μας ψάρια. Στην πραγματικότητα όμως εξ αρχής σε ένα νέο ενυδρείο θα έπρεπε να επιτελούνται και άλλοι βιογεωυδροχημικοί κύκλοι και ανάλογα με το τύπο του ενυδρείου (θαλασσινό, γλυκό, γλυκό με φυτά) έχουν διαφορετική βαρύτατα. Πολλοί μιλάμε αόριστα για τους άλλους κύκλους, ξέρουμε ότι υπάρχουν ξέρουμε ότι σταθεροποιούν το σύστημά μας και όταν μας ρωτούν ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι κύκλοι απαντούμε συνήθως αόριστα. Δεν γνωρίζουμε ή καλύτερα δεν γνωρίζω προσκοπικά όλους του κύκλους, από όσο έψαξα εδώ και χρόνια έχω βρει εως τώρα καμιά 20 διαφορετικούς κύκλους και όσο ψάχνω νομίζω πως θα βρω και άλλους, (άσε που κάποιοι είναι τόσο περίπλοκοι που είδη τους ξέχασα η δεν τους πολύ κατάλαβα ). Ευτυχώς οι σημαντικότεροι κύκλοι που αφορούν εμάς είναι σχετικά πολύ λίγοι, όπως κύκλος του φωσφόρου, του άνθρακα, του πυριτίου, του αζώτου, του οξυγόνου, ο γενικός κύκλος των βακτήριων, και ο γενικός κύκλος των πρωτόζωων. Αυτή είναι πολύ σημαντική κύκλοι και για να τους αναλύσουμε θέλουμε ένα ξεχωριστώ θέμα όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει γενικά στο ιντερνετ. Με λίγα λόγια το ενυδρείο είναι ένας πολυσύνθετος ‘’οργανισμός’’ με πολλούς κύκλος και με κύκλους μέσα στους κύκλους. Στην φύση όπου υπάρχουν ψάρια υπάρχουν η φυτά η αλγες η και τα δυο όπου συντελούν άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο στον κύκλο του αζώτου άλλα και στους άλλους κύκλούς. Ακόμη και στα φαινομενικά χωρίς φυτά μαύρα νερά βάζουν το χεράκι τους τα φυτά με την μορφή των emers φυτών. Όποτε αν έχουμε ενυδρεία χωρίς αγλες ή φυτά η ρίζες που να μπαίνουν στο νερό του ενυδρείου μας είμαστε ακόμη ποιο μακριά από ένα φυσικό περιβάλλον. Αν αναρωτιέστε γιατί τα έγραψα όλα αυτά θα καταλάβατε παρακάτω. Ο Παρακέλσος είχε πει πως όλα είναι δηλητήριο και το δηλητήριο υπάρχει παντού η συγκέντρωση όμως είναι αυτό που κάνει ένα πράγμα να είναι ή όχι δηλητήριο. Αυτό είναι σήμερα γενικά αποδεκτό από την επιστήμη. Άρα η αμμωνία που υπάρχει σε ένα φυσικό περιβάλλον και δεν προκαλεί τοξικές βλάβες στα ψάρια γιατί είναι σε μικρές ποσότητες δεν είναι δηλητήριο, αλλά και αντίστροφα, η αμμωνία σε μεγάλες συγκεντρώσεις απλά είναι δηλητήριο. Οπότε έχουν άδικο αυτοί που εμμένουν και λένε πως η αμμωνία είναι δηλητήριο και αυτή που λένε ότι δεν είναι, όλα είναι θέμα συγκέντρωσης. Το στρώσιμο με αμμωνία απαιτεί μεγάλες ποσότητες αμμωνίας οπότε τα πράγματα είναι απλά, στρώσιμο με αμμωνία είναι στρώσιμο με δηλητήριο που ευνοεί μόνο μια μικρή ομάδα βακτήριων και όλοι η άλλοι κύκλοι χτυπούν πολύ πίσω η δεν εμφανίζονται καν γιατί η συγκέντρωση της αμμωνίας είναι πολύ πέραν του φυσιολογικού και θανατώνει κάποια βακτήρια και μικροοργανισμούς που θα έβαζαν προς τους άλλους κύκλους. Με το στρώσιμο αυτό έχουμε μια τρελή συσσώρευση βακτήριων που δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ γιατί ποτέ στο ενυδρείο μας δεν θα έχουμε τιμές αμμωνίας μεταξύ 3-5. Με το που θα βάλουμε μέσα τα ψάρια και δεν θα προσθέτουμε άλλο αμμωνία η συντριπτική πλειοψηφία των βακτήριων θα πεθάνει λόγο ασιτίας. Πως θα πεθάνει όμως ένα βακτήριο από ασιτία; Δεν είναι ότι κάποια βακτήρια ξαφνικά θα αφήσουν να τρώνε τα άλλα και θα θυσιαστούν χάρη των λίγων. Η έλλειψη τροφής θα είναι για όλα τα βακτήρια ίδια και θα πεινάσουν όλα μαζί. ξαφνικά τα βακτήρια θα πάθουν ένα σοκ και θα μειώσουν τον μεταβολισμό τους και ίσος να φτάσουν στα όρια τις κοκκοποίησης, σε αυτήν την φάση αυτά που θα βρίσκονται σε ποιο ευνοϊκή θέση θα επιβιώσουν και τα άλλα θα νεκρωθούν και όταν θα νεκρωθούν τα άλλα τότε θα έχουν επάρκεια τροφής αυτά που επέζησαν. Σε αυτήν την φάση η αμμωνία θα είναι σε πολύ χαμηλά μη μετρήσιμα επίπεδα και μη επικίνδυνα για τα ψάρια απότε πλέον δεν μιλάμε για δηλητήριο. Έχουμε όμως ένα στείρο και σχεδόν νεκρό ενυδρείο απο άλλα βακτήρια και πρωτόζωα με πολύ μεγάλη αστάθεια. εκτός αυτού αν δεν βάλουμε τα ψάρια στην κατάλληλη χρονική στιγμή τότε υπάρχει ο κίνδυνος να νεκρωθεί μεγαλύτερος αριθμός βακτήριων με αποτέλεσμα να μην επαρκούν η επιζήσαντες αποικίες στις εκκρίσεις των ψαριών αν αυτά είναι πολά. Σε ότι αφορά την στειρότητα του ενυδρείου μας, αν κάνουμε αλλαγή νερού απο την βρύση θα στρώσουμε κάπως την κατάσταση, αν κάνουμε αλλαγή απο ΑΟ τότε το ενυδρείο θα παραμείνει στείρο. Έχει περάσει περίπου ένας μήνας και έχουμε ένα ενυδρείο με μια μικρή ποικιλία βακτήριον που δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο απο το ΝΗ και το ΝΟ2, όλοι η άλλοι κύκλοι που σταθεροποιούν το σύστημα είναι σχεδόν στο μηδέν. Επειδή ασχολήθηκα ακρετά χρόνια και με την φροντίδα των ενυδρείων έχω διαπιστώσει πολλά πράγματα που τα καταγράφω εδώ λίγο μονολεκτικά σε ότι αφορά το στρώσιμο με αμμωνία. αυτά που θα γράψω δεν είναι απόλυτα αλλά συγκριτικά. Ενυδρεία που στρώσανε με αμμωνία και η αλλαγές νερού έγιναν με ΑΟ είχαν προβλήματά σταθερότητας και κάποια ψάρια ήταν νωχελικά εξασθενημένα ή άρρωστα ενυδρεία με αλλαγές νερού απο το δίκτυο ήταν σε καλύτερη μύρα αλλά όχι απροβληματιστα. ενυδρεία που προστέθηκαν ψάρια μετά απο 3 μέρες και πάνω είχαν έντονα προβλήματα (προφανώς πέθανε μεγαλύτερος αριθμός βακτήριον λόγο ασιτίας) ενυδρεία που είχαν έντονες και μεγάλες αλλαγές νερού είχαν λίγα προβλήματα η σχεδόν καθόλου. ενυδρεία που είχαν και φυτά μέσα τα πράγματα δεν ήταν διαφορετικά ούτε προς το θετικό ούτε προς το αρνητικό, ήταν σαν να μην υπήρχαν. Βλέπουμε πως με την αμμωνία στην αρχή στρώνουμε με δηλητήριο, μετα αφαιρείτε το δηλητήριο απο τα βακτήρια και μετά προσπαθούμε να επαναφέρουμε τη φυσιολογική ζωή στο ενυδρείο μας. Όσο ποιο έντονες η αλλαγές νερού με ''ζωντανό'' νερό τόσο ποιο σταθερό και απροβλημάτιστο είναι το ενυδρείο και όσο λιγότερα ψάρια βάλουμε τόσο καλύτερα είναι. εδώ σταματώ για σήμερα και θα επανέλθω με τους άλλους τρόπους στρωσίματος και στο τέλος θα κάνω μια σύγκριση των διαφορετικών τρόπον στρωσίματος και ίσος βρεθούμε προ εκπλήξεων.
 22. 14 points
  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ 2017 Αγαπητοί φίλοι-φίλες συνχομπίστες. Στείλτε μας τις φωτογραφίες από τα μονομαχοενυδρεία σας, για να συμμετάσχετε στον φωτογραφικό διαγωνισμό του Aquazone ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ 2017. Τα ενυδρεία του διαγωνισμού θα πρέπει να είναι απαραίτητα από 15 έως 60 λίτρα. Οι όροι του διαγωνισμού είναι να συμπληρώσετε πλήρως την φόρμα που δίνεται παρακάτω, καθώς και να αποστείλετε τρεις φωτογραφίες από το ενυδρείο σας, ως εξής: Η πρώτη να είναι μια γενική φωτογραφία του ενυδρείου που να δίνει μια συνολική εικόνα του στησίματος του. Η δεύτερη μια φωτογραφία κοντινή <<πορτραίτο>> του μονομάχου, και μια τρίτη φωτογραφία δική σας επιλογής από το ενυδρείο. Δεν θα γίνουν δεκτές φωτογραφίες που απεικονίζουν ψάρια μέσα σε γυάλα. Επίσης επειδή ο διαγωνισμός θα ήθελε να αναδείξει την φυσική ομορφιά των ενυδρείων μας, καλό θα ήταν να αποφευχθούν φωτογραφίες με ψεύτικα ντεκόρ, δύτες, ναυάγια, θησαυρούς κλπ. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο καθαρές, και να επεξεργαστούν, πριν αποσταλούν, σε ανάλυση 800 Χ 600 pixels. Η φόρμα που πρέπει να συμπληρωθεί είναι η παρακάτω: Λίτρα ενυδρείου: Χρόνος λειτουργίας ενυδρείου: Φίλτρανση: Φωτοπερίοδος: Φυτά: Συγκάτοικοι: Επιπλέον παρατηρήσεις (προαιρετικό): Κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει με παραπάνω από ένα ενυδρείο που φυσικά θα φιλοξενεί μονομάχο και θα θεωρείται ξεχωριστή συμμετοχή. Στο διαγωνισμό αυτό επίσης θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εκτός συναγωνισμού και μέλη της συντονιστικής ομάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση οι φωτογραφίες να μην έχουν δημοσιευθεί ξανά στο παρών φόρουμ, είτε σε αντίστοιχο άλλο. Δικαίωμα συμμετοχής επίσης έχουν και όλα τα νέα μέλη που θα εγγραφούν στο forum, μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού. Έγκυρες συμμετοχές θα θεωρούνται αυτές που έχουν καταχωρηθεί στο παρόν θεματικό μέχρι τα μεσάνυχτα της 30/06/2017 Περιμένουμε με χαρά τη συμμετοχή όλων όσων διαθέτουν ενυδρείο με τα πανέμορφα αυτά ψάρια, ή και όσων ανταποκριθούν στην πρόκληση να στήσουν με αφορμή αυτόν τον διαγωνισμό ένα ανάλογα σωστό ενυδρείο, που να πληρεί τις προϋποθέσεις του. Κριτική επιτροπή διαγωνισμού - ψηφοφορία - ανάδειξη νικητή. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ 2017, θα αποτελείται από όλη τη συντονιστική ομάδα του γλυκού νερού. Στο τέλος της ψηφοφορίας που θα γίνει στις 05/07/2017 το ενυδρείο-συμμετοχή που θα έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους θα αναδειχθεί σε νικητή. Τα μέλη μπορούν να δηλώσουν την προτίμηση τους ψηφίζοντας τη συμμετοχή που τους αρέσει, στο νέο θέμα που θα δημιουργηθεί από 2/07/2017, και μέχρι τη λήξη της ψηφοφορίας 5/7/2017 και ώρα 24:00μμ. Σε περίπτωση που μετά την ψηφοφορία της συντονιστικής ομάδας, ισοψηφήσουν στην πρώτη θέση δύο η περισσότερες συμμετοχές, νικητής θα αναδειχθεί το ενυδρείο που θα έχει λάβει τα περισσότερες ψήφους από τα μέλη. Νικητής διαγωνισμού - δώρο. Το δώρο για τον πρώτο νικητή του διαγωνισμού θα είναι ένα εξωτερικό φίλτρο Fluval 106. Για τους τρεις πρώτους νικητές, θα υπάρχουν αναμνηστικά μπλουζάκια aquazone. Η επιτυχία του διαγωνισμού εξαρτάται από όλους εμάς, είτε συμμετέχοντας ενεργά ως διαγωνιζόμενοι, είτε ως μέλη που δίνουμε προτίμηση με την ψήφο μας στις πραγματικά καλύτερες συμμετοχές. Καλή επιτυχία σε όλους.
 23. 14 points
  Προκειται για μια anubia barteri την οποια εχω στην κατοχη μου σχεδον 2,5 χρονια,στις ιδιες παραμετρους με σταθερη εναλαγη θερμοκρασια μεταξυ εποχων απο 24,5 εως 28,5 βαθμους.Φετος λοιπον αφου ανεβηκε η θερμοκρασια στις 6 του μηνα στους 25,8 βαθμους εμφανιστηκε ο ανθος μεσα σε μια ημερα.Οι δυο φωτογραφιες που παραθετω ειναι η μια στις 6/4 και η αλλη στις 26/4. Παρατηρησα επισης τρομερη μειωση νιτρικων και φοσφωρικων κατα τις ημερες ανθοφοριας.Αυτο με τρομαζει λιγο για το αν θα πρεπει να αφαιρεθει ο ανθος στος τελος ανθοφοριας ή αν απλα θα το αφησω μεσα στο ενυδρειο να διαλυθει..
 24. 14 points
  Οπως ειχα πει,εγινε και η μεταφορα των μικρων στο ενυδρειο. Αισθανομαι οτι εχω ενα κοπαδι απο κιτρινους καρδιναλιους Περα απο την πλακα,βλεπετε την αναγκη που εχουν για ομαδα οταν ειναι μικρα. Ζητω συγνωμη γιατι το βιντεο θολωνει λογο εστιασης απο το τα μικρα στα μεγαλα.Ειναι απο κινητο και δεν το κατεχω και πολυ.
 25. 14 points
  Μερικές φωτο από το κινητό με χαμηλή ανάλυση για εύκολο και γρήγορο ανέβασμα!! Αρκετά καινούρια κοραλια lps, κυρίως acanthastrea, μια καινούρια γοργόνια άσπρη με ροζ πολυποδες και ένα πορτοκαλί σφουγγάρι stylissa carteri
 26. 14 points
  Γενικές Πληροφορίες Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 40x 40 x 45 Συνολικά Λίτρα:72L Sump (λίτρα):- Οργανισμοί Φυτά: Monte Carlo,Cryptocoryne Nevelli,Stringy moss, marimo moss ball Ψάρια:- Άλλα είδη:- Διακοσμητικά υλικά Φόντο:- Πέτρες: , Ryuoh stones Ξύλα:Bonsai wood Άλλα διακοσμητικά : Υπόστρωμα: Prodibio AquaGrowth soil Βυθός: Φωτισμός Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): HQL 6.500K Διάρκεια φωτισμού: 5ώρες Υποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση: Eheim 2217 Θέρμανση/ Ψύξη: 100w Λίπανση: Seachem potassium, nitrogen,phosforus,flourish Παροχή CO2: 30φυσ./λεπτό Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: Διατροφή: Παράμετροι pH: 6.00-6.5 Γενική σκληρότητα (GH): Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):4 Αμμωνία (ΝΗ3):0 Νιτρώδη (ΝΟ2):0 Νιτρικά (ΝΟ3):15 Φωσφορικά (PΟ4):0,3 Μέση Θερμοκρασία (°C):25 Συντήρηση Αλλαγές νερού:κάθε εβδομάδα 40% Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Φωτογραφίες:
 27. 14 points
  Τις επόμενες ημέρες όπως όλοι ξέρουμε περιμένουμε πολύ κρύο. Φροντίστε να προστατεύσετε τα συστήματα Αντίστροφης Οσμωσης που βρίσκονται σε μπαλκόνια. Θα πάθουν ζημιά αν παγώσει το νερό που έχουν μέσα. Αν δεν μπορείτε να τα προφυλάξετε αφήστε τα να δουλεύουν στο ελάχιστο για να μην παγώσουν. Χιονιάς είναι θα περάσει.
 28. 14 points
  Καλησπέρα σύντροφοι...... Όποιος μπορεί κάνει like στην φωτό και like στην σελίδα (αλλιώς δέν είναι έγκυρη η ψύφος) σε έναν διαγωνισμό που συμμετέχει η γυναίκα στο φατσοβιβλίο! Εδώ και η φωτό/σελίδα: Σας παρακαλώ ψηφίστε γιατί άν κερδίσει θα με αφήσει να βάλω ένα ακόμα ενυδρείο.....ψηφίστε και από εμένα ότι θέλετε.....ψηφίστε να φτιάξω και εγώ ένα φυτεμένο ενυδρείο που το έχω άχτι......
 29. 14 points
  ...πόστ! Να είστε όλοι καλά και σας ευχαριστούμε από καρδιάς μιάς και όλοι εσείς έχετε κάνει το Aquazone την μεγαλύτερη ενυδρειακή κοινότητα....Άντε με το καλό το επόμενο εκατομμύριο...Οι μηχανές "έχουν πάρει μπροστά" πάντως...όπως τότε, στην αρχή....μιά μεγάλη παρέα με στόχο την βοήθεια σε όλους τους χομπίστες και διαδίδοντας το χόμπι μας παντού!!!
 30. 13 points
  Σαν σημερα, 30 χρόνια πριν, η Εθνική Ελλαδας κατακτούσε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ , ανοίγοντας τον δρομο για τεράστιες επιτυχίες στο Μπάσκετ, τόσο σε εθνικό, όσο και σε συλλογικό επιπεδο, στα επόμενα χρόνια. Έβγαλε αθλητές παγκόσμιας εμβέλειας και έκανε μια γενιά να μεγαλώσει με μια πορτοκαλί μπάλα στα χέρια.
 31. 13 points
  νεες προσθηκες....!
 32. 13 points
  Νεες προσθηκες
 33. 13 points
  Ο τυπας ειναι απο τα πιο ομορφα ζωντανα που εχω δει.. Τον εχω καμμια δεκαρια μερες και τρωει ασταματητα γιαυτο μια στο τοσο επανατροφοδοτω τον βραχο με κοπηποδα.. Μαζι προσθεσα και δυο γαριδουλες peppermint... Ψαχνω να βρω ενα συγκεκριμενο ειδος σαλιαρας που δεν γινεται μεγαλη και ειναι φοβερη αλγοφαγος και το ενυδρειο θα "κλειδωσει" οταν βρω την καταλληλη ανεμωνη..
 34. 13 points
  Να και τα δικά μου λοιπον. Ενα ζευγαρι cocatoides που μπήκαν ατο ενυδρείο την Τριτη. Πιστεύω έχουν ακόμη πολλά να δείξουν. Το αρσενικότο θηλυκό.
 35. 13 points
  Πια φιλοξενεί Σκαλάρια και Αρλεκίνους σας βάση, μπήκαν όπως έπρεπε οι ρίζες και τα φυτά και είπα να σας το παρουσιάσω... Ελπίζω να σας αρέσει...
 36. 13 points
  Θα θέλαμε να ευχηθούμε και φέτος καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους σας και στις οικογένειες σας!!! Να περάσετε όμορφα όπου κι αν πάτε και προσοχή στους δρόμους! Χρόνια πολλά σε όλους από την ομάδα του Aquazone.
 37. 13 points
  Ας δούμε λοιπόν από που προέρχονται ετυμολογικά τα ονόματα των κοραλλιών που έχουμε στα ενυδρεία μας..... Acropora Από το Ελληνικό ‘άκρον’ και το Λατινικό ‘porus – πόρος’ Montipora Από το Λατιν. ‘mons – βουνό’ και το Λατιν. ‘porus – πόρος’ Pocillopora Από το Λατιν. ‘pocillum – κούπα, ποτήρι’ και το Λατιν. ‘porus – πόρος’ Seriatopora Από το Λατιν. ‘seriatus – διατεταγμένα σε σειρά’ και το Λατιν. ‘porus – πόρος’ Stylophora Από το Ελλην. ‘στύλος’ και το Ελλην. ‘φέρω’ Euphylia Από το Ελλην. ‘ευ – καλός’ και το Ελλην. ‘φύλλο’ Catalaphyllia Από τον ‘R.Catala’, πρωτοπόρο βιολόγο στην έρευνα και μελέτη των κοραλλιών την δεκαετία του ’60 και το Ελλην. ‘φύλλο’ Plerogyra Από το Ελλην. ‘πλήρης’ και το Ελλην. ‘γύρος’ Dendrogyra Από το Ελλην. ‘δένδρο’ και το Ελλην. ‘γύρος’ Pavona Από το Λατιν. ‘pavo’ που σημαίνει παγώνι Fungia Από το Λατιν. ‘fungus’ που σημαίνει μανιτάρι, μύκητας Heliofungia Από το Ελλην. ‘ήλιος’ και το Λατιν. ‘fungus’ - μανιτάρι, μύκητας Echinophyllia Από το Ελλην. ‘εχίνος- σκαντζόχοιρος’ και το Ελλην. ‘φύλλο’ Pectinia Από το Λατιν. ‘pecten’ που σημαίνει χτένα Turbinaria Από το Λατιν. ‘turbinatus – κωνοειδούς σχήματος’ και τη Λατιν. κατάληξη ‘-aria’ που δηλώνει ομοιότητα Duncanopsammia Άγνωστης προέλευσης το πρώτο συνθετικό και το Ελλην. ‘ψάμμος – άμμος’ Tubastraea Από το Λατιν. ‘tubus – σωλήνας’ και το Ελλην. ‘αστήρ – άστρο’ Dendrophyllia Από το Ελλην. ‘δένδρο’ και το Ελλην. ‘φύλλο’ Blastomussa Από το Ελλην. ‘βλαστός’ και το Λατιν. ‘mus – ποντίκι’ Acanthastrea Από το Ελλην. ‘άκανθα’ και το Ελλην. ‘αστήρ – άστρο’ Lobophyllia Από το Ελλην. ‘λοβός’ και το Ελλην. ‘φύλλο’ Symphyllia Από το Ελλην. ‘συν – μαζί’ και το Ελλην. ‘φύλλο’ Cynarina Από το Λατιν. ‘cynara – αγκινάρα’ και την Λατιν. κατάληξη ‘-ina’ που δηλώνει ομοιότητα Scolymia Από το Ελλην. ‘σκόλυμος’ που στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει αγκινάρα Caulastrea Από το Λατιν. ‘caulis – βλαστός, κοτσάνι’ και το Ελλην. ‘αστήρ – άστρο’ Favia Από το Λατιν. ‘favus’ που σημαίνει κηρήθρα Platygyra Από το Ελλην. ‘πλατύς’ και το Ελλην. ‘γύρος’
 38. 13 points
  Δεν συνηθίζω να παρουσιάζω ενυδρεία αλλά είπα και εγώ να το κάνω μια και με έχει τρελάνει ο macropodus opercularis με την συμπεριφορά του. Λίγα λόγια για το ενυδρείο έχει εξωτερική θέρμανση και παροχή διοξειδίου, ένα φίλτρο με πολύ πολύ χαμηλή ροή και διάφορα φυτάκια αρκετά σαλιγκάρια που λόγο Ph δεν μπορούν να πάρουν ποτέ το πάνω χέρι. Δεν μπορώ να βάλω μεγάλα φυτά γιατί το καθαρό ύψος του ενυδρείου είναι 25 εκατοστά γενικά το ενυδρείο είναι 60Χ50Χ40. αν και έχω μεγάλο βάθος και θα μπορούσα να το αξιοποιήσω για aquascape δεν το έκανα προκειμένου δώσω πίσω μπόλικο χώρο για κρυψώνες ώστε να αισθάνονται τα ψάρια άνετα. Στο προσεχές μέλλον σκοπεύω να βάλω και μερικά κιλι φις Από ψάρια έχω πλέον 3 macropodus opercularis με τελικό σκοπό να μήνη ένα ζευγάρι, επίσης φιλοξενώ και 5 καρδινάλιους (απομεινάρια από μια διάλυση ενυδρείου) το ένα έχει στραβιά σπονδυλική στήλη, στο προσεχές μέλλον σκοπεύω να βάλω και μερικά κιλι φις. Νερό απο ΑΟ, Ph 6,5 Kh 3 είναι τα μόνα που μετρώ όλα τα αλλά νιτρικά κτλ δεν ξέρω τη μου γίνεται πάντως για να πάνε καλά τα φυτά είναι καλά Λίπασμα ρίχνω πολύ λίγο και αυτό φτιαχτό δικό μου για της ανάγκες του συγκεκριμένου ενυδρείου, άλγες δεν έχω εκτός από κάτι λίγα πρασινίσματα στις πέτρες που θα ήθελα να είναι ποιο έντονα. αλλαγές νερού όποτε με κατέβει από μια φορά την εβδομάδα έως μια φορά το τρίμινο. Σε αυτά που δίνω μεγάλη σημασία λόγο τρέλας είναι να μην φαίνεται τίποτα από τεχνολογία στο ενυδρείο ούτε η έξοδος του φίλτρου με χαλάει την αισθητική και δεν με αρέσει να αναπαριστάνω υπαίθρια φύση, θέλω το περιβάλλων να μοιάζει και να είναι υποβρύχιο.
 39. 13 points
  ωρα για ενημέρωση κατ αρχας το σκιμερ ανέβηκε στη πλάτη του main. Δυστυχώς οπως ειναι ο χώρος στο ντουλάπι δεν ειναι καθόλου λειτουργικό συν το οτι απο την ωρα που ανέβηκε εχω την εντύπωση οτι δουλεύει πιο καλα 2 αλλαγη ..μετα απο 7 μηνες bare bottom στο ενυδρειο ξαναμπήκε αραγωνιτης δε λεω, βολικοτατο το bare bottom αλλα οπτικά ο αραγωνιτης ειναι αλλο πραγμα. Ενας ακόμη λόγος που με εκανε να βάλω παλι αραγωνιτη ειναι οτι στο zeovit συνίστανται να υπάρχει οποτε έπεσε μια στρώση 1-2 εκατοστά Η όλη επιχείρηση έγινε σημερα και διήρκησε 4+ ωρες μαζι με αλλαγη 50λιτρα. Οι φωτο ειναι 2 ωρες μετα το πέρας της διαδικασίας voilà Και μερικές κοντινές Ωρα για λιγο αραγμα στο καναπέ
 40. 13 points
  Ακόμα ζωντανοί ρεεεεεεεεεεεέέέέέέ
 41. 13 points
  Αρκετές φορές εντυπωσιαζόμαστε από όμορφα υποβρύχια τοπία του Αμαζονίου ή άλλων τροπικών ποταμών, νομίζω όμως πως και οι ελληνική ποταμοί εντυπωσιάσουν. Απολαύστε ένα βίντεο με όμορφα φυτά και λίγα ψάρια.
 42. 13 points
  Και μενα απο την αλλαγη στο "μεγαλο"...
 43. 13 points
  Άντε σας βάζω και ένα 'teaser' από το πολύ υλικό που θα ακολουθήσει (δείτε το σε HD)...... Αφιερωμένο σε όλο τα παιδιά του φόρουμ!
 44. 12 points
  Και μερικές σημερινές σε ώρα ταίσματος και όρεξη για focussss!
 45. 12 points
  Ποσοι γνωριζουμε την χονδροϊτινη;; Ειναι ενας ειδος "ζαχαρης" που υπαρχει στον οργανισμο των ψαριων και "απελευθερωνεται" κατα τον τραυματισμο του ψαριου.. Η συγκεκριμενη ερευνα λυνει ενα μυστηριο 70 περιπου χρονων για το πως τα ψαρια "βαρανε συναγερμο" οταν καποιο ειναι τραυματισμενο... Ενα απο τα αρκετα επιστημονικα αθρα που κυκλοφορουν στο διαδυκτιο... https://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120223133004.htm
 46. 12 points
  Σημερα με την βοηθεια ( δηλαδη τα εκανε ολα μονος του εγω καφε κλασικα ) του φιλου @sersev έγινε καθαρισμος του σαμπ και αλαγη περιπου 150 lt το αποτέλεσμα εμφανή Ενα μικρο φώτο ρεπορτάζ
 47. 12 points
  Κολληθηκε και η γιαλα με την βοηθεια της γυναικας.... Βεβαια για να μην παιρνω φορα μου ειπε:"Μην μου ζητησεις τπτ για καμμια βδομαδα τουλαχιστον"... Χαμογελασα ψιλοαμηχανα στην αρχη και μετα εκανα πως δεν καταλαβα.......
 48. 12 points
  Η γυάλα περίσσευε..........(από εδώ Ο απαραίτητος περίπατος για τη συλλογή των υλικών έγινε, και γρήγορα γρήγορα στήθηκε αυτό το μικρό (ας το πούμε) τεράριουμ.
 49. 12 points
  Μιάς και τα πέτυχα σε όμορφη στάση είπα να σας μοιραστώ τη χαρά μου.
 50. 12 points
  Επιτέλους αξιώθηκα να τηρήσω την υπόσχεσή μου. Τα ψάρια μεγάλωσαν, το ενυδρείο μίκρυνε....Έχουμε και λέμε λοιπόν, καλλιτεχνική επιμέλεια του @avraamp, στο ρόλο του κοινού ο @stathis spithas, και στο ρόλο της Kρίστα (στο 2:00), ο υποφαινόμενος.
×