Jump to content

Άγγελος Βλότσος

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  57
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

2 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Ένα ενυδρείο 17lt περίπου. Φυτεμένο με Anubias. Φιλτρο Elite 125. Θερμοστάτης 25W. Ψάρια: 9 Paracheirodon innesi και ένα πλακώστομο.
 • Location
  Θεσσαλονίκη

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 1. Έχετε δίκιο παιδιά... ! Θα κοιτάξω το θέμα όσο πιο σύντομα γίνεται!
 2. Καλησπέρα... Έχω στην κατοχή μου ένα ενυδρειάκι 17 λίτρων εδώ και 2 χρόνια. Από αυτό έχουν περάσει διάφορα είδη ψαριών: από μονομάχους, μέχρι νέον και corydoras. Πριν από κανένα 20ήμερο λοιπόν αποφάσισα να προχωρήσω στην αλλαγή ψαριών για πολλοστή φορά. Το τελευταίο εξάμηνο ξεκίνησα την μελέτη των αφρικάνικων κιχλίδων. Έτσι από τα μικροσκοπικά corydoras panda που φιλοξενούσα μέχρι προ 20 ημερών (αφού τα έδωσα στο τοπικό pet shop), μου μπήκαν στο μάτι τα kribensis...αφού πέρασα 3 ώρες σε internet cafe διαβάζοντας τα σχετικά για τα ψάρια αυτά, προχώρησα στην αγορά ενός ζευγαριού. Για να είμαι ειλικρινής ήλπιζα και σε κάποια αναπαραγωγή μιας και 2 χρόνια τώρα που ασχολούμαι με το χόμπυ δεν έχω καταφέρει να κάνω κάποια αναπαραγωγή με κανένα είδος ψαριού! Ωστόσο πουθενά δεν διάβασα kribensis να έχουν αναπαραχθεί σε ενυδρείο μικρότερο των 40-50 λίτρων...γι'αυτό και οι ελπίδες μου ήταν περιορισμένες. Ωστόσο, χθες το βράδυ, μία ώρα πριν σβήσουν τα φώτα παρατήρησα ασυνήθιστη κινητικότητα μέσα στο πυθαράκι που έχω στο ενυδρείο, ενώ την τελευταία βδομάδα το Otocinclus (το άλλο ψάρι που ζει στο ενυδρείο) δεχόταν επίθεση από τα kribensis. Τέλοσπάντων....αποκλείεται λέω! Όταν όμως πήρα ένα μικρό φακό για να φωτίσω μέσα στο πυθαράκι, ήρθα αντιμέτωπος με καμιά 80αριά αυγά!!! Πέθανα απ'την χαρά μου!! Μέσα στις επόμενες 3 μέρες περιμένω την εκκόλαψη των αυγών!! Λίγα στοιχεία για το ενυδρείο: Όγκος: 17 λίτρα Φωτισμός: φθορίου 8W 8 ώρες Φυτά: 2 Anubias Φίλτρανση: Eheim 2006 Βυθός: λεπτό γαιώδες χαλίκι Διακόσμηση: Ξύλο στο κέντρο, ένα πυθαράκι κάτω αριστερά Θερμ/της: 25W Χημεία νερού: ΝΗ4=0 ΝΟ2=0 ΝΟ3~40-50 ph=7.5, GH~14, KH~10 Θερμοκρασία: 26-27C Αλλαγές νερού κάθε 3 μέρες. Στις φωτό βλέπετε το ενυδρείο, το θηλυκό, το αρσενικό και τα αυγά.. Το θέμα είναι τί γίνεται με το θέμα χώρου αργότερα....δεν έχω άλλο ενυδρείο!! Συμβουλές???
 3. Όχι..τίποτα απολύτως! Και από μετρήσεις νερού όλα φυσιολογικά! Μήπως υπάρχει κάποιο πιο αποτελεσματικό αντιπαρασιτικό φάρμακο που δεν γνωρίζω???
 4. Έχω 3 Cory panda σε ένα ενυδρειάκι 17 λίτρων από τον περασμένο Απρίλιο! Από φυτά έχω 2 Anubias, φωτισμό 1 λάμπα 8W- 12 ώρες τη μέρα, φίλτρο Eheim (μοντέλο μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή) με ελάχιστη ροή 50lt/h...το πρόβλημά μου είναι οτι εδώ και μήνες (σχεδόν από τότε που τα πήρα) ταλαιπωρούνται από παράσιτα και ξύνονται συνεχώς στο βυθό και τη διακόσμηση! Έχω προσπαθήσει σχεδόν τα πάντα μετάξύ των οποίων θεραπεία με αλάτι και θεραπεία με Sterazin της Waterlife, αλλά όλα απέτυχαν! Τί άλλο να κάνω ρε παιδιά??????
 5. Καλησπέρα! Τελικά έπειτα από μία μικρή έρευνα στην αγορά μου φαίνεται οτι θα πρέπει να επιμείνω στα 120 λίτρα..κυρίως λόγω των εξόδων! Οπότε, ρωτάω τα εξής: α) Πού μπορώ να βρώ ασβεστολιθικές πέτρες (μεγάλες και να διαθέτουν τρύπες) Στη θάλασσα ίσως?? β) Διάβασα οτι χρειάζεται φελιζόλ και κάτω από το υπόστρωμα. Είναι κάποιο ειδικό? Το βάζω έτσι απλά ή χρειάζεται να τυλιχτεί σε κάτι? Και επίσης ποιός ο ρόλος του φελιζόλ κάτω από το υπόστρωμα?? γ) Λογικά το ενυδρείο θα είναι mbuna tank..για αυτό σκάφτομαι 4-5 Pseudotropheus socolofi και 4-5 Labidochromis caeruleus. Θα μπορούσε να ισχύει σαν ιδέα δεδομένου οτι υπάρχουν πολλές πέτρες και κρυψώνες??? Ευχαριστώ για τις πάντα πολύτιμες συμβουλές σας!
 6. Καλησπέρα! Είμαι εντελώς άσχετος με τις αφρικανικές κιχλίδες..σκεφτόμουν να ενασχοληθώ με τους δίσκους, ψάρια για τα οποία γνωρίζω αρκετά περισσότερα! Ωστόσο, μια βόλτα στο pet shop που ψωνίζω με έφερε αντιμέτωπο με ένα ενυδρείο 120lt που βρίσκεται προς πώληση...έπεσα και πάνω σε κάτι πανέμορφα αφρικάνικα ψάρια και το ομολογώ τα ερωτεύτηκα! Ερωτώ: τί επιλογές ψαριών έχω στα 120-125lt περίπου?? Ευχαριστώ!
 7. Ευχαριστώ παιδιά! Να προσθέσω όμως οτι εδώ και 3 μέρες (από τότε δηλ. που ξαναμπήκαν τα ψάρια στο ενυδρείο) χρησιμοποιώ προληπτικά Myxazin της Waterlife. Θα περιμένω κανά 2 μέρες ακόμη και εαν το προβλημα ενταθεί ή δεν υποχωρήσει, τότε θα χρησιμοποιήσω Melafix. Θα σας κρατήσω ενήμερους! Ευχαριστώ ξανά!
 8. Καλησπέρα! Εσώ και 10 μέρες είχα τα 4 cory panda μου σε ένα κουβά όπου και προχώρησα με επιτυχία σε θεραπεία με Sterazin της Waterlife. Ωστόσο όταν τα ξαναέβαλα στο ενυδρείο, το οποίο είχα αλλάξει κατά πολύ(το έπλυνα, πέταξα την άμμο, έβρασα το ξύλο με μαγειρικό αλάτι και πήρα 2 καινούρια φυτά, 1 Anubia και 1 Valisneria Spiralis), ένα από αυτά μου παρουσίασε μία ελαφρά εξοφθαλμίαση, ενώ παραμένει την περισσότερη ώρα στο βυθό και που και που ανεβαίνει για αέρα. Επίσης, έχω την εντύπωση οτι δεν τρώει...τί προτείνετε να κάνω???? ΝΟ4=0 ΝΟ2=0 ΝΟ3~20 ΚΗ~15 GH>14 pH=7.5 Ευχαριστώ..
 9. GIN με συγχωρείς! Λοιπόν, τα γατοψαράκια είναι εδώ και 5 μέρες σε ένα πλαστικό κουβά με θεραπεία Sterazin. Την Κυριακή θα ξαναφτιάξω το ενυδρειάκι τους. Το συγκεκριμένο ξύλο το είχα ξαναχρησιμοποιήσει, χωρίς όμως παρόμοια προβλήματα! Τώρα το έβρασα σε μία κατσαρόλα προσθέτοντας μαγειρικό αλάτι..ελπίζω να κάνει καλό! Το ίδιο έκανα και για το πήλινο! Την άμμο την πέταξα!
 10. Παιδιά άδειασα το ενυδρείο! Τα ψάρια τα μετέφερα σε έναν πλαστικό κουβά όπου θα παραμείνουν για 10 μέρες, όσο κρατάει και η θεραπεία με Sterazin που έχω αρχίσει εδώ και 3 μέρες! Η άμμος θα πεταχτεί και θα αντικατασταθεί από λεπτόκοκκο γαιώδες χαλίκι..το ενυδρείο θα καθαριστεί και θα πλυθεί αρκετές φορές με ζεστό νερό. Το ξύλο και το πήλινο θα τα βράσω με μία κουταλιά μαγειρικού αλατιού. Παράλληλα θα γίνουν και κάποιες αλλαγές στη διάταξη του ενυδρείου...εκτός από τη java moss θα προστεθούν και άλλα 2 είδη φυτών, πιθανώς κάποιο ψηλό cryptocoryne και κάποιο νούφαρο ή Anubias, με σκοπό να κρύψω κάπως τον εξοπλισμό και να παρέχω στα γατοψαράκια περισσότερες κρυψώνες και συνεπώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης...παράλληλα έγινε και καθαρισμός του φίλτρου..και τί δεν είχε αυτό το πράγμα μέσα! Anyway, αυτά ελπίζω να βαδίζω σωστά....
 11. Και μία άλλη ερώτηση! Εαν κάποια στιγμή αποφασίσω να προχωρήσω σε κατασκευή DIY CO2 θα χρειαστώ κυκλοφορητή???? Αυτή ήταν η απάντηση που πήρα όταν έθεσα στο petshop μου την ερώτηση: Μα καλά, πώς θα έρχεται μόνο του το CO2 απ'την μπουκάλα στο ενυδρείο?? Δεν θέλει κάποιο μέσο προώθησης??
 12. Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Το διάλυμα χλωρίνης-νερού??? Πόσο χλωρίνη δηλαδή?? Και στα πόσα λίτρα νερού?? Αυτό το cryptocoryne αντέχει χωρίς διοξείδιο??
 13. Χαίρετε! Έχω ένα 15άλιτρο ενυδρειάκι στο οποίο φιλοξενώ 4 corydoras panda τα οποία προορίζονται για αναπαραγωγή. Από φυτά προς το παρόν έχω μόνο java moss και σκέφτομαι να την δέσω κατα μήκος του θερμοστάτη. Στη μέση του ενυδρείου υπάρχει ένα μακρύ ξύλο. Ωστόσο θέλω να κρύψω και το φίλτρο με κάποιο ψιλό φυτό..χωρίς όμως τη χρήση διοξ. άνθρακα! Σκεφτόμουν κάποιο Valisneria spiralis, Anubias ή νούφαρο! Μπορούν αυτά να ζήσουν χωρίς διοξείδιο??? Και επίσης, ποιά είναι η διαδικασία απολύμανσης των φυτών πριν μπουν στο ενυδρείο?? Φωτισμός: 1 Τ5 Sunglo 8W στα 4200Κ. Φιλτρο: Elite Stingray. Ψάρια: 4 corydoras panda. Μετρήσεις: Αμμωνία=0, ΝΟ2=0, ΝΟ3~30, ΚΗ~15, GH>14 και pH=7.5 Ευχαριστώ!
 14. Τελικά παιδιά το αποφάσισα! Θα κάνω αυτό που είπε ο φίλος GIN! Θα βάλω τα ψαράκια σε ένα κουβαδάκι νερό του ενυδρείου, το φίλτρο, το θερμοστάτη και την αεραντλία και εκεί θα προχωρήσω σε θεραπεία με Sterazin για το ξύσιμο. Παράλληλα, θα αδειάσω το ενυδρείο, θα πετάξω την άμμο και θα βράσω το ξύλο με μία κουταλιά μαγειρικό αλάτι, ενώ θα πλύνω αρκετά καλά και το πήλινο! Το ενυδρείο θα το πλύνω πολλές φορές με ζεστό νερό! Τώρα όσον αφορά το φυτό (Java moss) πως μπορώ να το απολυμάνω??? 'Εχω ακούσει κάτι για διάλυμα χλωρίνης..Γενικώς συμφωνείτε με τη γενικότερη απόφασή μου???
 15. Λοιπόν, από φωτισμό έχω μία λάμπα Τ5 Sun-glo sta 8W. Από αντιχλώριο φυσικά και χρησιμοποιώ! Αλλαγές νερού κάνω μέρα παρά μέρα το 20%. Παλιά σο ενυδρείο αυτό φιλοξενούσα νέον, αλλά αφού τα έχασα, το άδειασα, το έπλυνα και το απολύμανα και προχώρησα σε στρώσιμο του νερού με αμμωνία. Έπειτα εισήγαγα Java moss και μετά τα γατοψαράκια! Περίπου 3-4 μερες μετά την εισαγωγή τους άρχισαν να ξύνονται, χωρίς όμως κάποια άλλα σημάδια! Γύρω στο 10ήμερο μετά την εισαγωγή τους εμφανίστηκαν αποικίες μυκήτων λόγω της κακής οξυγόνωσης του νερού. Αμέσως προμηθεύτηκα αεραντλία, γεγονός που εκτίμησαν τα ψάρια και προχώρησα σε ανεπιτυχή θεραπεία με το AntiParasite 3 μέρες! Έπειτα με τις αλλαγές νερού να συνεχίζονται όπως και προηγουμένως, έκανα προληπτική απολύμανση με Myxazin, προσθέτοντας και αλάτι, χωρίς να βοηθήσει και αυτή! Το ξύσιμο συνεχίζεται! Από εδώ και πέρα: α) έχουν περάσει 3 μέρες από τη θεραπεία με Myxazin και το αλάτι, έχω κάνει καθημερινά αλλαγές κατά 20 % για να φύγει το αλάτι β) σήμερα Τετάρτη 22/03 αρχίζω θεραπεία με Sterazin της Waterllife για να απαλαχτούν τα ψάρια από το ξύσιμο, ενώ γ) θα αρχίσω και την χρήση Blackwater Extract της Tetra για μείωση του στρες. δ) πριν ρίξω το φάρμακο, θα κάνω μία αλλαγή νερού κατά 30% και θα προσπαθήσω να απομακρύνω με το χέρι όσους μύκητες μπορώ.. Αυτά! Μία απορία: Το Sterazin προβλέπει θεραπεία για 10 μέρες και εφαρμογή την 1η, 3η, 6η, 8η, και 10η μέρα! Την 5η μέρα σκοπεύω να κάνω αλλαγή νερού κατα 20% (3 λίτρα). Πόσο φάρμακο πρέπει να προσθέσω για να μην αποδυναμωθεί η θεραπεία??? Αααα, και όσον αφορά το τάισμα, ταίζω 2 φορές τη μέρα πρωι-βράδυ..ελπίζω να σας διαφώτισα!
×
×
 • Create New...