Jump to content

Aliens

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  459
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Aliens last won the day on August 23 2015

Aliens had the most liked content!

Community Reputation

139 Excellent

2 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  4.000.lt - Λίμνη
 • Location
  Βριλήσσια

Previous Fields

 • Νομός
  Αττικής
 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Recent Profile Visitors

687 profile views
 1. Ναι. Μέτρα ανά βαθμίδα και πρόσθεσε. Αν τελικά σου βγεί 5 κυβικά θα είναι μια χαρά για κοι. Η δικιά μου είναι 4 κυβικά. Την UV άφησε την τελευταία. Δες πως πάει το σύστημα και μετά αγοράζεις (αν θα αγοράσεις). Όντως, δεν έχω bd. Είναι ποιο ακριβή η κατασκευή και έλει αρκετή μελέτη για να δουλέψει σωστά. π.χ. τα φίλτρα πρέπει να είναι πολύ χαμηλά. Στο ύψος της λίμνης και να επικοινωνούν σαν συγκινονουντα δοχεία με την λίμνη. Μετά όμως για να τα αδειάσεις και να τα καθαρίσεις θέλεις μια αποχέτευση αρκετά ποιο κάτω από τα φίλτρα. Αν μπορούσα θα έβαζα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χωρίς bd δεν μπορείς να έχεις μια υπέροχη λίμνη.
 2. Καλή αρχή και πάλι. Εδώ ήμαστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Καταρχάς τι σκέφτεσαι να βάλεις από ψάρια ? Αν σκέφτεσαι για ΚΟΙ θα χρειαστείς σίγουρα φίλτρα σαν τα δικά μου, αν όχι και καλύτερα. Η αεραντλία επιβάλλεται σε σύστημα με ΚΟΙ. Αν βάλεις χρυσόψαρα μπορείς να κάνει κάτι ποιο απλό από θέμα φίλτρανσης. Από θέμα ηλιοφάνειας έχω και εγώ "πρόβλημα". Την βλέπει ο ήλιος περισσότερες ώρες από ότι την δικιά σου. Δεν χρησιμοποιώ κάποια σκίαση, αλλά κάθε χρόνο με προβληματίζει και σκέφτομαι να βάλω. Ίσως, να έχεις θέμα με την αιωρούμενη άλγη. Με μια λάμπα UV ή με καλή φίλτρανη μπορείς να το λύσεις το πρόβλημα. Τα φυτά που θα βάλεις θα βοηθήσουν στο να έχεις κάποια μέρη με σκιά. Καλό είναι να ξέρεις από πριν πόσα λίτρα να είναι, για να μπορείς να πάρεις και την αντίστοιχη αντλία. Για τα λίτρα τις λίμνης πολλαπλασίασε πλάτος x μήκος x βάθος ξεχωριστά για κάθε σκαλοπάτι. π.χ. δ) 4.10 x 2.50 x 0.20 = 2.05lt γ) 3(?) χ 2 (?) χ 0.30 = 1.8lt κτλ 2.05 + 1.8 + ..... ~ γύρο στα 5 κυβικά ?
 3. Καλώς ήρθες στην παρέα μας @Leny Zafeiropoulou και καλή αρχή με την λίμνης σου. Δεν έχω εξωτερική αντλία οπότε δεν μπορώ να ξέρω πόσο θόρυβος δημιουργείται. Πάντως τέτοιες χρησιμοποιούν αρκετοί που έχουν λίμνες. Είναι ένας σταθερός θόρυβος και δεν έχει τύχει να ακούσω κάποιο σχόλιο. Το μεγαλύτερο θόρυβο τον έχω από τον καταρράκτη Η ιαπωνική ψάθα κάνει πάρα πολύ καλή δουλεία. Σαν εναλλακτική μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόδιχτο με αραιή πλέξη. Δες αναλυτικά τι έχω κάνει εδώ. Αυτή την στιγμή ετοιμάζω άλλο ένα φίλτρο (μπλε βαρέλι 90λτ). Θα το παρουσιάσω σύντομα.
 4. Ο καταρράκτης δεν έχει προχωρήσει. Είναι ακόμα χωρίς φυτά. Αποφάσισα να βάλω το παλιό φυτό που είχα εκεί. Έχω παραγγείλει το "Hydrocotyle verticillata" που είχα παλιότερα και ακόμα το περιμένω. Αγόρασα και το Limnobium. Μοιάζει με φακή αλλά είμαι ποιο μεγάλο. Την τοποθέτησα στην προ λίμνη με τις γλάστρες. Το έχω παγιδεύσει με ένα καφάσι για να μην πέσει στον καταρράκτη και την λίμνη. Είδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Φοβάμαι μήπως δεν τα καταφέρει τον χειμώνα. Το προ φίλτρο μου το καθαρίζω περίπου ανά 2 εβδομάδες. Είναι γεμάτο με ακαθαρσίες σε σημείο που ξεκινάει να γίνεται λάσπη. Ακόμα και ανά 1 εβδομάδα αν το καθαρίσω βγαίνει μπόλικο πράγμα. Ιδικά τώρα το καλοκαίρι που τα +50cm KOI καταβροχθίζουν ότι βρουν. Θέλω με κάποιο τρόπο να μειώσω αυτές τις ακαθαρσίες προσθέτοντας άλλα ένα φίλτρο πριν την μηχανική μου φίλτρανση. Έχω δει το RDF (rotary drum filter) που έχουν γίνει της μόδας. Σκεπτόμουν να πάω σε κάτι ποιο απλό όπως το sieve filter. Τελικά, αποφάσισα να δοκιμάσω μια ακόμα ποιο απλή και οικονομική λύση. Τις κάλτσες. Υπάρχουν 2 είδη από ότι κατάλαβα. Οι felt filter socks και οι nylon filter socks. Διαστάσεις βρήκα 200, 150 και 100 microns. Αποφάσισα να πάρω τις μεγάλες 200 microns για να μην στουμπώνουν γρήγορα. Ξεκίνησα με την felt sock. Πλήρη απογοήτευση. Βούλωνε κατευθείαν. Πολύ δύσκολες στο καθάρισμα. Γενικώς δύσχρηστη για λίμνες. Μου ήρθε και η nylon sock. Μέχρι τώρα είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Για αρχή είναι μόνο Μέτα το σκιμμερ και μαζεύει πράγμα. Είναι ακόμα υπό παρακολούθηση. Τώρα την καθαρίζω ανά 2-3 μέρες. Σιγά σιγά θα την καθαρίζω ποιο αραιά. Μέχρι στιγμής φαίνεται να κάνει την δουλεία που θέλω. Σε κάνα μήνα θα έχω μια καλύτερη εικόνα. Η κάλτσα που αγόρασα έχει διαστάσεις 7" χ 18" (18cm χ 46cm).
 5. Καιρό είχα να ποστάρω, να πω τα νέα μου. Τον Απρίλη ήρθε ο συνονόματος Παναγιώτης με το μικροσκόπιο του. Η λίμνη φαινόταν μια χαρά. Τα ψάρια ΟΚ. Είχαν όμως κάποιους ψευτο τραυματισμούς που καλό ήταν να ελεγχθούν και να γίνει κάποια φροντίδα. Είχα και ένα kohaku που άρχιζε να βγάζει σε κάποια σημεία μαύρο χρώμα. Δεν ήμουν σίγουρος αν είχε πρόβλημα ή το ψάρι αλλάζει το χρώμα και να γίνεται κάτι σαν Sanke ή Showa. Τελικά, το μικροσκόπιο μου έλυσε όλες τις απορίες !!! Πήραμε δείγμα από φίλτρα, λίμνη και από μερικά ΚΟΙ (βλέννα, βράγχια κτλ). Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τους μικροοργανισμούς να κινούνται μέσα στα δείγματα. Ευτυχώς, με καθησύχασε ο συνονόματος ότι δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό σε όλα τα δείγματά μας. Ένα σχετικό άρθρο που έγραψε στο Blog του είναι εδώ. https://koihellas.blogspot.com/2019/04/2.html Μια φωτογραφία από το "εργαστήριο". Δυστυχώς, δεν κατάφερα να πάρω και άλλες φωτογραφίες σε ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα. Τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία αυξήθηκε και η λίμνη άρχισε να θολώνει. Έδωσα 3 μεγάλα ψάρια και τα μισά μου γεννητούρια. Σε 3-4 εβδομάδες η λίμνη ξεθόλωσε πάλι χωρίς την παραμικρή αιωρούμενη άλγη. Αν και οι μερίσεις που κάνω με τα υγρά τεστ είναι μια χαρά θα κάνω μια αναβάθμιση στα φίλτρα μου. Τα ΚΟΙ έχουν γιγαντωθεί και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν.
 6. Aliens

  καθαρισμος λιμνης κηπου

  Ωραία κατασκευή. Ελπίζω να την χαρείς την λίμνη σου και να περνάς ξέγνοιαστα κοντά της. Η 1η μου λίμνη ήταν στα ίδια κυβικά με την δικιά σου. Εγώ την είχα με μια αντλία 3.000λτ/ώρα και για φίλτρο ένα δοχείο ~50λτ. Σίγουρα έχεις μικρή αντλία, αλλά το ποιο σίγουρο είναι ότι το φίλτρο σου είναι πάρα πολύ μικρό. Θα σου πρότεινα να μην πας σε αγορά έτοιμου φίλτρου. Συνήθως οι κατασκευαστές προτείνουν μικρά φίλτρα. Με τα ίδια λεφτά θα μπορέσεις να φτιάξεις κάτι μεγαλύτερο. Πρόσεχε με τα σφουγγάρια λεπτών πόρων. Αυτά συνήθως στομώνουν εύκολα και καθαρίζουν δύσκολα. Η λίμνη μαζεύει περισσότερες ακαθαρσίες από ότι ένα ενυδρείο. Να τα παρακολουθείς μήπως χρειαστούν γρήγορα καθάρισμα ή αλλαγή σε κάποια με μεγαλύτερους πόρους. Το φίλτρο όπως το έχεις μέσα στην λίμνη θα σε δυσκολέψει στον καθαρισμό. Καλύτερα να το τοποθετήσεις πίσω από το κιούπι σου. Να φτιάξεις μια βάνα στον πυθμένα του φίλτρου σου για να μπορείς να την ανοίγεις και να αδειάζεις εύκολα όλο το νερό του φίλτρου σου. Η λίμνη σου είναι ακόμα στην αρχή. Ακόμα και με μια καλή φίλτρανση θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα για αν στρώσει. Καλή αρχή. Αν μπορείς βάλε και άλλες φωτογραφίες από τα στάδια κατασκευής της λίμνης σου.
 7. Αυτά τα μαύρα γρανάζια μοιάζουν με Κ1, Κ2 ή Κ3 βιολογικό φίλτρο. Δεν είναι άνθρακας. Μπορείς να τα αφήσεις στο φίλτρο σου. Να έχεις τον νου σου σε αυτά τα μπλέ σφουγγάρια. Μπορεί να στομωσουν και να μην αφήνουν να περνάει νερό. Το βλέπεις στην πορεία. Τι μέγεθος έχει το φίλτρο? Συνήθως τα έτοιμα φίλτρα για λίμνες είναι πολύ μικρά. Εγώ προσπαθώ να φτιάχνω φίλτρα στο 10% της λίμνης. Δηλαδή αν φτιάξεις 500λτ λίμνη να έχεις 50λτ φίλτρο. Έχεις πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που σου επηρεάζουν την λίμνη, οπότε ένα μεγάλο φίλτρο είναι αναγκαίο.
 8. Περίπου 4C. Στους μείον θα είχαν πρόβλημα. Και το νερό θα είχε πρόβλημα
 9. Όχι, δεν έχει παγώσει και ξέχασα να κοιτάξω θερμοκρασία λίμνης. Πρέπει να ήταν ~4C
 10. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Επιτέλους είδαμε μια άσπρη μέρα Η φώτο είναι το πρωί από τον 1ο όροφο Η επόμενη είναι το μεσημέρι από το ισόγειο.
 11. Ωραία πράγματα, ωραία ΚΟΙ. Μπορείς να πεις 2 λόγια για το παράθυρο με το τζάμι? Το βλέπω σε ποιο βόρειες λίμνες στο εξωτερικό. Εμείς που έχουμε περισσότερη ζέστη και μεγαλύτερη ηλιοφάνεια έχουμε "θέμα"? Πιάνει άλγη? Χρειάζεται συχνά καθάρισμα(π.χ. ανα 1 εβδομάδα το καλοκαίρι , ανα 1 μήνα τον χειμώνα)? Έχεις παρατηρήσει κάποιο μειονέκτημα? Σκέπτομαι να βάλω στην επόμενη αναβάθμιση της λίμνης μου και κοιτάζω μα βρω τι πρέπει να προσέξω.
 12. Ο καταρράκτης έχει μείνει πίσω. Προτεραιότητα δόθηκε στην φίλτρανση. Εδώ και καιρό υπολειτουργούσε. Με την μεταφορά των φίλτρων η λίμνη έπαθε ένα σοκ. Έκανε κάποιες αλλαγές στο ένα βαρέλι προσθέτοντας βάνα και κάποιες άλλες συνδέσει. Πλέον τοποθετήθηκαν στην τελική τους θέση. Η λίμνη άρχισε να δουλεύει σωστά. Το λειτουργικό κομμάτι έχει τελειώσει. Το αισθητικό κομμάτι έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης. 1)Ο άσπρος σωλήνας που βγάζει νερό τοποθετήθηκε δοκιμαστικά. Εύκολα μπαινοβγαίνει. Το νερό των φίλτρων μπορεί να προσπεράσει την προλίμνη και τον καταρράκτη. Έτσι μπορώ να κλαδεύω/μεταφυτεύω/ ρίχνω τσιμέντα στον καταρράκτη κτλ χωρίς να χρειαστεί να κλείσω το όλο σύστημα. Επίσης κάθε φορά που έριχνα αλάτι τα φυτά την άκουγαν και αργούσαν να συνέλθουν. Τώρα απλώς θα βάζω τον σωλήνα. Ακόμα ψάχνω πέτρες για τον καταρράκτη. 2)Τα βαρέλια παλιότερα ήταν θαμμένα στο χώμα. Τώρα είναι ακάλυπτα. Το ποιο εύκολο και τεμπέλικο πράγμα που σκέπτομαι είναι να τα τυλίξω και τα δύο μαζί με ένα πράσινο ελαιόδυχτο. Το δεύτερο είναι να τοποθετήσω όρθιες δυο ξύλινες παλέτες και να φτιάξω ένα ξύλινο κιβώτιο.
 13. Ξέρω πως να πολλαπλασιάζω τον πάπυρο. Απλώς έχω 2 γλάστρες με πάπυρο και έχουν εξαπλωθεί για τα καλά. Τώρα στην μετακόμιση πέταξα τα δυο τρίτα από τον πάπυρο για να ξελαφρώσω κάπως τις γλάστρες. Αυτή την στιγμή από φυτά έχω 2 πάπυρους, 2 τυφια/ψαθιά, 1 θάλεια, 2 κάτι άλλο που δεν ξέρω όνομα. Είχα και 3 φυτά στον καταρράκτη. Δυστυχώ ο πάπυρος τα κάλυψε όλα και στον καταρράκτη ούτε ο ήλιος δεν έφτανε. Τώρα δεν βρίσκω κανένα από αυτά τα φυτά που είχα εκεί. Τον καταρράκτη τον έκανα όπως είπες. Πρώτα λινερ. Από πάνω πέτρες. Τα κενά λέω να τα καλύψω με τσιμέντο (λευκό τσιμέντο + μαρμαρόσκονη). Το νερό θέλω να περνάει πάνω από τις πέτρες και να μην χάνεται στα κενά. Θέλω να βάλω πάλι φυτά όπως το είχα παλιά. Ιδικά το Hydrocotyle verticillata που είχα έκανε τρομερή εξάπλωση Υ.Γ. Πίσω από τα μονομπλοκ είναι ουσιαστικά το πίσω μέρος της λίμνης. Εκεί θα κρυφτούν τα φίλτρα και οτιδήποτε άλλες ατασθαλίες
 14. Επειδή κάποια φυτά ξεπερνούν τα 2 μέτρα ύψος, έχω πρόβλημα με τον αέρα. Πολλές φορές έβρισκα τις γλάστρες πεσμένες. Στο τέλος τις έδεσα σε κάτι μεγάλες πέτρες. Στο καινούργιο σχέδιο έπρεπε να βρω κάποια παρόμοια λύση. Κάρφωσα κάτι τάβλες σε σχήμα ορθογωνίου. Στην μέση ένωσα ένα χοντρό δοκάρι. Εκεί πάνω δέθηκαν οι γλάστρες. Στην 1η φωτογραφία είναι ήδη μέσα στην προ-λίμνη 5 γλάστρες. Ο χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι φαντάστηκα. Προσωρινά τοποθέτησα κάποια καφάσια για αν καλύψω τα κενά. Την άνοιξη θα πάω στον Γρύλλη να αγοράσω υδρόβια φυτά και να αντικαταστήσω τα καφάσια. Αυτή την φορά θα βάλω χαμηλά φυτά που να βγάζουν όμορφα άνθη. Ο καταρράκτης θέλει φτιάξιμο από την αρχή. Είναι καλυμμένος με λινερ.. Σκέφτομαι να τον κάνω με τσιμέντο....
 15. Τοποθετήθηκε επένδυση στα τοιχώματα / πυθμένα. Μπήκε γεωύφασμα και λινερ. Ένα τεράστιο τσέρκι αγκάλιασε όλη την κατασκευή για να μην έχω φόβο να ανοίξει κάπου.
×