Jump to content

herpetofauna

Μέλος του Aquazone
 • Δημοσιευσεις

  3
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

1 Neutral

1 Ακόλουθος

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas
 1. herpetofauna

  Χελωνα Απο Τα Ιωαννινα

  Αγαπητή φίλη litsaki, το όνομά μου είναι Ηλίας Στραχίνης, είμαι μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας. Δυστυχώς η χελώνα που βρίσκεται στα χέρια σου είναι άγρια, πιασμένη παρανόμως από την ελληνική φύση. Είναι η Στικτή Νεροχελωνα, Emys orbicularis, ένα αυστηρώς προστατευόμενο ζώο. Επίσης δυστυχώς δεν μπορεί να αφεθεί σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αλλά πρέπει να επιστρέψει στην περιοχή των Ιωαννίνων εφόσον από εκεί αιχμαλωτίστηκε. Θα σε παρακαλούσα πολύ να μου στείλεις τα στοιχεία της ταβέρνας από την οποία πήρες την χελώνα και παρακαλώ όποιον άλλον γνωρίζει στοιχεία κάποιου μαγαζιού στη νησίδα που κρατά και διακινεί ελληνικά είδη να μου στείλει στοιχεία όπως οδό, όνομα της επιχείρησης και οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο για την καθοδήγηση των αρμόδιων αρχών για έλεγχο σε σχετική καταγγελία (καθώς και αποδεικτικά στοιχεία, όπως φωτογραφίες από τα ζώα, θα ήταν πολύ χρήσιμα). Μπορείτε να μου στείλετε τα στοιχεία στο [email protected] Litsaki θα σε παρακαλούσα να μην κάνεις καμία κίνηση απελευθέρωσης πριν επικοινωνήσεις μαζί μου στην παραπάνω διεύθυνση, είναι σημαντικό. Ευχαριστώ Ηλίας
 2. herpetofauna

  καινουριο μου ζωακι

  Σαφώς και δεν έχουν σχέση αυτά με τους Χαμαιλέοντες της Υεμένης, αλλά ειπώθηκαν οι παρακάτω ανακρίβειες γι'αυτό και έκανα την επέμβαση:
 3. herpetofauna

  καινουριο μου ζωακι

  Αν και λίγο καθυστερημένα θα ήθελα να επέμβω γιατί διάβασα πολλές ανακρίβειες. Φυσικά και είναι παράνομη η συλλογή, η αιχμαλωσία και η διακίνηση του Αφρικανικού Χαμαιλέοντα - Chamaeleo africanus και οποιαδήποτε παραπάνω πράξη διώκεται ποινικά. Παραθέτω απόσπασμα από την σελίδα της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας: "H εφαρμογή της Συνθήκης CITES στην Ελλάδα" "Για δεύτερη φορά έγινε κατάσχεση ατόμων του Αφρικανικού Χαμαιλέοντα Chamaeleo africanus από κατάστημα μικρών ζώων στην Αθήνα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εντοπίστηκαν από μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) 8 άτομα του είδους σε γνωστό, για την πώληση ερπετών και όχι μόνο, κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από καταγγελία της ΕΟΕ προς τη Δ/νση Δασών Περιφέρειας Αττικής, συγκεκριμένα προς την Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή CITES Αττικής και τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, τα ζώα κατασχέθηκαν και απελευθερώθηκαν στο μέρος από όπου είχαν συλλεχθεί. Το είδος αυτό, καθώς και όλα τα είδη του γένους Chamaeleo ανήκουν στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης CITES. Η διακίνηση οποιουδήποτε δείγματος είδους των Παραρτημάτων της Σύμβασης CITES επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο με χρήση των ειδικών πιστοποιητικών και αδειών που προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΚ) 865/2006. Η παράνομη κατοχή ή διακίνηση δειγμάτων ειδών της Σύμβασης CITES τιμωρείται σύμφωνα με την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία (Ν. 2637/1998). Περισσότερες πληροφορίες στο Ενημερωτικό δελτίο Νο 8" Σελίδα: http://www.elerpe.org/homegr.htm Όποιος λοιπόν αιχμαλωτίζει ή/και διακινεί άγριους Χαμαιλέοντες της χώρας μας είναι παράνομος και προκαλεί φοβερή ζημιά. Επίσης, λέγοντας "Χαμαιλέων ο κοινός" ή "Φρύνος ο κοινός" κτλ, ΔΕΝ εννοούμε ότι το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται σε αφθονία και ότι είναι πολύ κοινό, δηλαδή συνηθισμένο. Το "κοινός" σε αυτή την περίπτωση είναι ένας προσδιορισμός και μόνο, σαν να λέμε πχ: ο κλασικός Φρύνος και όχι ο Πράσινος. Οι Μεσογειακός Χαμαιλέων (Chamaeleo chamaeleon) δυστυχώς δεν αφθονεί, έχει εξαφανιστεί από την Χίο και την Κρήτη απ'όπου υπήρχαν παλιότερες καταγραφές και απαντά μόνο στην Σάμο αυτή τη στιγμή (Εξάπλωση στην Ελλάδα). Εκτός Ελλάδας κάποιοι πληθυσμοί απαντούν στην Νότια Ισπανία και Πορτογαλία, στην Κύπρο, την Μάλτα, τα ΝΔ παράλια της Τουρκίας και στην Β.Αφρική. Το ότι φαντάροι τους μαζεύουν για κατοικίδια θητείας, αλλά και ντόπιοι και τουρίστες, είναι κάτι για το οποίο παλεύουμε να σταματήσει γιατί απειλεί σοβαρά, μαζί με τα άλλα προβλήματα, τον τελευταίο ελληνικό πληθυσμό.
×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης