Jump to content

Νάσος Αναγνώστου

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Ενυδρείο φυτεμένο 60 λίτρων φυτεμένο

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 1. Η λάμπα ανάβει 11 ώρες το 24ωρο. - Για το φυτό που ονομάζεις δράκαινα, μάλλον έχεις δίκιο. Θα το αντικαταστήσω σύντομα. - Το υπόστρωμα είναι μια λίγο μπερδεμένη ιστορία: Στο κάτω μέρος είναι υπόστρωμα της Τetra ενώ πάνω από αυτό έχω βάλει χάλίκι (δεν θυμάμαι το όνομα) το οποίο είναι κατάλληλο, απ' ότι θυμάμαι, για φυτά.
 2. Πρέπει να δώσω ορισμένες διευκρινήσεις: - Η λάμπα είναι της Arcadia. - Στο ενυδρείο λειτουγεί παροχή co2 (μίγμα: μαγιά - ζάχαρη - νερό) μέσω σκάλας. Έχω μια μικρή απορϊα: - Η bacopa μήπως ενοχλείται από το γεγονός ότι βρίσκεται σε περιοχή μεγάλης ανατάραξης λόγω του φίλτρου;
 3. Τόσο η αμμωνία όσο και τα νιτρώδη (ΝΟ2) είναι μηδέν σε ένα στρωμένο ενυδρείο.... Η τιμή της αμμωνίας που αναφέρεις είναι σχετικά μικρή. Θα πρέπει όμως να ελέγχεις καθημερινά τόσο τα επίπεδα της αμμωνίας όσο και αυτά των νιτρικών για να δεις αν έχουν αυξητικές τάσεις. Για την ώρα ... υπομονή.
 4. Έχω χάσει κι εγώ έναν ροδόστομο εδώ και 15 ημέρες αλλά δεν είδα καμιά αλλαγή στις παραμέτρους του νερόυ!
 5. Ώντας αρχάριος στο θέμα του ενυδρείου παραθέτω αρχικά ορισμένα "τεχνικά" χαρακτηριστικά του ενυδρείου: Χωρητικότητα ενυδρείου: <50 λτ. ph: 7 gh: 9 kh: 7 ΝΗ4, ΝΟ2=0 ΝΟ3=20 φωτισμός: 1 λάμπα της tropica των 15w κατάλληλη για φωτοσύνθεση (το φάσμα της ακτινοβολίας της παρουσιάζει μέγιστο προς το κόκκινο) αγνώστων βαθμών Κέλβιν. Λίπανση: Ταμπλέτες sera florenette (2 ταμπλέτες κάθε μήνα) Υγρή λίπανση sera florena (10 ml κάθε εβδομάδα). Χρόνος λειτουργίας: 6 μήνες. Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες για να βοηθήσω τους αναγνώστες του άρθρου: Τα φυτά που έχω έως τώρα αναγνωρίσει είναι τα εξής: Anubias barteri, Anubias nana, echinodorus tenellus, ceratophyllum demersum, bacopa ..... και τέλος! Θα παρακαλέσω τη βοήθεια καποιων έμπειρων για να αναγνωρίσω τα υπόλοιπα καθότι δεν μπόρεσα να βγάλω κάποια άκρη από την αναγνώριση φυτών της παρούσας ιστοσελίδας. Οι προβληματισμοί που έχω είναι δύο: Α) Το φυτό bacopa παρουσιάζει ασθενική ανάπτυξη με απογυμνωμένους μίσχους στα χαμηλώτερα μέρη γεγονός που υποδηλώνει ανεπάρκεια φωτισμού. Β) Το φυτό που βρίσκεται μπροστά στο φίλτρο (ο υπάλληλος του καταστήματος το χαρακτήρισε "ντοματιά") παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό ζαρωμένα φύλλα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω πως έχω ήδη μελετήσει το σχετικό άρθρο με τις ασθένειες των φυτών αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω κάποιο σαφές συμπέρασμα... γι' αυτό άλλωστε ζητώ και την βοήθειά σας.
 6. Μη διστάσεις να επιστρέψεις τα ψαράκια στο κατάστημα απ' όπου τα πήρες και να τα πάρεις πίσω όταν τελειώσει το στρώσιμο του ενυδρείου σου. Θα πρέπει επιτέλους κάποιοι "επαγγελματίες" να μάθουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!!!
 7. Προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να κάνεις αλλαγές νερού ΜΟΝΟ όταν είναι αναγκαίο! Μια αλλαγή νερού μπορεί μεν να καθαρίζει το ενυδρείο, δεν παύει όμως να είναι αιτία στρεσσαρίσματος των ψαριών. Θα πρέπει όμως να δώσεις ιδιαίτερη σημασία και στο εξής: Το ph και η γενική σκληρότητα του ενυδρείου σου δεν είναι ιδανικά για τους καρδινάλιους (πληροφορίες για καρδινάλιους θα βρείς εδώ), ενώ είναι τέλεια για τα guppies. Φοβάμαι πως θα πρέπει να επιλέξεις πια από τα ψάρια θα πρέπει να κρατήσεις στο ενυδρείο σου. Αν αυτά είναι οι καρδινάλιοι τότε θα πρέπει: Α) Να χαμηλώσεις το ph. Αυτό μπορείς να το επιτύχεις προσθέτοντας CO2. Β) Να μειώσεις τη σκληρότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με προσθήκη νερού από σύστημα αντίστροφης όσμωσης αναμεμειγμένο με νερό βρύσης σε τέτοια αναλογία ώστε το τελικό νερό που θα προστεθεί στο ενυδρείο να έχει σκληρότητα 5 έως 10 βαθμούς. Εννοείται πως η οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται ΣΤΑΔΙΑΚΑ. Μερικές φορές η ίδια η μεταβολή μπορεί να είναι μοιραία.
 8. Ένα πολύ καλό άρθρο για το στρώσιμο του ενυδρείου είναι αυτό:http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/Ammonia.htm ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι το στρώσιμο του ενυδρείου ξεκινά αφού μεταφερθούν τα ψαράκια κάπου αλλού!
 9. Mη διστάσεις σε καμία περίπτωση να επιστρέψεις όπως μπορείς και όπου μπορείς τα ψαράκια σου!!! Όσο για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνεις έπειτα.... θα συμφωνήσω με τους "προλαλήσαντες" : ΔΙΑΒΑΣΜΑ και ΥΠΟΜΟΝΗ! Η διαδικασία του στρωσήματος είναι σχετικά αργή (διαρκεί από 2 έως 4 εβδομάδες) Επίσης θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στο τι είδους ψάρια θα επιλέξεις για το ενυδρείο σου. Μια καλή συμβουλή είναι να επιλέξεις ψάρια που θα είναι "συμβατά" τόσο μεταξύ τους όσο και με τις παραμέτρους του νερού της περιοχής σου(ph, σκληρότητα). Μην παρασυρθείς από την ομορφιά κάποιου ψαριού πριν μάθεις αν μπορείς να του παρέχεις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στο ενυδρείο σου!
 10. H διαδικασία του στρωσίματος χρειάζεται υπομονή...... !!!.... και καλό είναι να γίνεται χωρίς ψάρια. Όσο για το άσπρο σύννεφο που αναφέρεις, πιθανόν να πρόκειται για μια όχι ανησυχητική παρενέργεια της χρήσης βακτηριδίων. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε το σύννεφο θα υποχωρήσει σε μια με δυο ημέρες.
 11. Αναρωτιέμαι αν πρέπει το φίλτρο να είναι τόσο "κολλημένο" στη γωνία του ενυδρείου! Καλό θα ήταν να απέχει 3-4 εκατοστά από το πλάι του ενυδρείου, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πιο άνετα το νερό μέσα από αυτό και να φιλτράρεται καλύτερα! Κάποιος πιο έμπειρος ίσως θα μπορέσει να μας διαφωτίσει καλύτερα σ¨ αυτό το θέμα!
 12. Έχω κι εγώ ένα παρόμοιο φίλτρο.... κι έχω πειραματιστεί αρκετά, τοποθετώντας το σε διάφορες θέσεις στο ενυδρείο, αλλά δεν έχω παρατηρήσει κάποια μεταβολή στο ph. Η ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ) δεν επηρρεάζεται από το φίλτρο. Όσο για το φάρμακο που λές οτι ρίχνεις, δεν επηρεάζει τις μετρήσεις σου.
 13. Δεν έχω άλλα ψαράκια βυθού. Έως τώρα του έδινα κάτι λιγότερο από μισή ταμπλέτα. Θα του δίνω λοιπόν περισσότερη. Κάπου αλλού στο forum διάβασα οτι η καταλληλότερη στιγμή για τάισμα είναι μισή ώρα μετά το κλείσιμο των φώτων. Αν αυτό αληθεύει τότε θα πρέπει να ξενυχτάω έως τις 02:00 κάθε βράδυ . Υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση;
 14. Πριν από λίγες ημέρες απέκτησα ένα πλεκόστομο αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει πόσο πως και πότε πρέπει να τον ταΐζω. Οι οδηγίες της τροφής που προμηθεύτηκα (sera wels chips) δεν είναι αρκετά διαφωτιστικές. Θα μπορούσε κάποιος να με διαφωτίσει;
 15. Το να φαγώθηκε το ψαράκι και να μην έχουνε μείνει υπολείματα είναι μάλλον δύσκολο! Όσο για τις υπόλοιπες απορίες: προσπάθησε να βγάλεις κάποια φωτογραφία για να σου απαντήσει κάποιος με μεγαλύτερη σιγουριά.
×
×
 • Create New...