Jump to content

Fish Tanker

Μέλος του Aquazone
 • Δημοσιευσεις

  3
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  120 lt Φυτεμένο

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas
 1. Fish Tanker

  Άρθρο στρωσίματος

  Παιδιά, για όποιον σέβεται τον εαυτό του και το χόμπι και δεν βλέπει τα ψάρια στο ενυδρείο ως αναλώσιμα, το στρώσιμο με ψάρια δεν υφίσταται. Τα ψάρια λειτουργούν ως παραγωγοί αμμωνίας (άμεσα και έμμεσα με τα απόβλητά τους) και κυριολεκτικά καίγονται από την αμμωνία μέχρι να στρώσει το φίλτρο. Η υγεία τους καταρρακώνεται και το προσδόκιμο επιβίωσής τους πέφτει δραματικά. Δεν βάζουμε ΠΟΤΕ ψάρια σε μη στρωμένο ενυδρείο αν είμαστε σοβαροί. Μένουν οι μέθοδοι με τροφή (έμμεσα) και με αμμωνία από το φαρμακείο - ή ζαχαροπλαστικής (άμεσα). Η μέθοδος με την τροφή σε έμπειρα χέρια μπορεί να δώσει αποτελέσματα, όμως εμπεριέχει κινδύνους που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Η αποσύνθεση της τροφής εκτός από αμμωνία δίνει και ένα σωρό παραπροϊόντα που είναι επιβλαβή. Και είναι πολύ συχνό να ακολουθείται από την εμφάνιση παρασίτων (σκώληκες, νηματώδη, πλανάρια, κύκλωπες, ύδρες, κλπ) που είναι επικίνδυνα σε μεγάλους αριθμούς και συχνά δύσκολο να εκριζωθούν. Εξάλλου τροφή από τροφή διαφέρει, και τα επίπεδα αμμωνίας δεν μπορούν να κρατηθούν σταθερά και σε συγκεντρώσεις επαρκείς. Η επαρκής και σε σταθερά επίπεδα συγκέντρωση αμμωνίας είναι βασική για την σωστή ανάπτυξη της βιολογίας στο φίλτρο. Η άμεση προσθήκη αμμωνίας είναι η πιο ασφαλής μέθοδος γιατί είναι η πιο ελεγχόμενη. Αρκεί μόνο να είμαστε ακριβείς στις μετρήσεις μας. Η φαρμακευτική αμμωνία (ειδικά η συσκευασμένη) έχει γνωστή συγκέντρωση (συνήθως γύρω στο 10%). Έχει βρεθεί ότι το ιδανικό είναι να τη διατηρείς στα 4 ppm για την ανάπτυξη της μικροβιακής χλωρίδας. Τώρα, αν παίξει στο 3 ή στο 5 δεν τράχει τίποτα, αλλά σαν σταθερά έχουμε το 4. Ούτε 8 ούτε 0,25. Έτσι, με δ/μα 10% χρειάζεται 4cc/100lt για επίτευξη 4mg/lt (ppm) - χημεία Δέσμης Γ Λυκείου, κεφάλαιο "διαλύματα". Αυτό θα το προσαρμόσουμε με μετρήσεις, γιατί πολλές φορές υπάρχουν αποκλίσεις στη συγκέντρωση του φαρμακευτικού διαλύματος, ειδικά αν πρόκειται για χύμα.
 2. Fish Tanker

  ΔΩΡΟ-ΕΝΥΔΡΕΙΟ? ! ? !

  Το στρώσιμο με αμμωνία είναι ο πιο ασφαλής τρόπος στρωσίματος ενός νέου ενυδρείου. Σαφώς, αν μπορείς να μπολιάσεις το φίλτρο σου με μπίχλα από άλλο στρωμένο - ΚΑΙ ΥΓΙΕΣ - ενυδρείο αυτό βοηθάει και επιταχυνει τη διαδικασια. Η προσθηκη τροφής ενέχει κινδύνους για έναν μη έμπειρο χομπίστα, καθώς η αποσύνθεση της τροφής εκτός από αμμωνία μπορεί να παράξει και άλλα επιβλαβή, που δεν θα τα ήθελες με τίποτα. Πχ. διάφορα παράσιτα που δεν ξεριζώνονται μετά εύκολα από το ενυδρείο (ύδρες, κύκλωπες, πλανάρια και άλλα σκουλήκια, κλπ). Έτσι και αλλιώς, προσθέτοντας τροφή το κάνεις πάλι για να έχεις αμμωνία. Η αμμωνία είναι το ζητούμενο τελικά, αυτή προάγει την ανάπτυξη των αποικιών των χρήσιμων βακτηρίων στο φίλτρο σου, είτε την βάζεις καθαρή (άμεσος τρόπος) είτε προσθέτεις τροφή (έμμεσος τρόπος προσθήκης αμμωνίας). Είναι πιο ασφαλές να έχεις λοιπόν καθαρή αμμωνία παρά συνοδευόμενη με ένα σωρό παραπροϊόντα της αποσύνθεσης. Το μυστικό είναι να διατηρείς σταθερά τα επίπεδα της αμμωνίας στο νερό, γύρω στα 4ppm (mg/lt), αναπληρώνοντας όση αμμωνία χρειάζεται κάθε 2 μέρες, μέχρι να μηδενιστούν τελείως τα επίπεδα αμμωνίας και νιτρωδών (ΝΟ2-). Αλήθεια, πώς μπορείς να ελέγξεις τη συγκέντρωση της αμμωνίας ρίχνοντας ...flakes; Θα εκπλαγείς αν δεις ότι σιγά σιγά, και μόνο με την αμμωνία, σιγά σιγά θα μετράς νιτρώδη, αργότερα και νιτρικά, και ότι η αμμωνία που έβαλες εχθές 4ppm σήμερα είναι στο 0. Πρόσεχε, γιατί ειδικά στους αρχάριους τα στραβοπατήματα είναι εύκολα και μετά... καλά ξεμπερδέματα. Σιγά σιγά θα αποκτήσεις κριτήριο ποιες γνώμες είναι σωστές και βασίζονται σε βιβλιογραφία, μελέτη, εμπειρία και γνώση και ποιες δίνονται στο πόδι, καλοπροαίρετα μεν αλλά χωρίς υπόβαθρο. Χημικά τεστ μην εμπιστεύεσαι τα στικς. Πιο αξιόπιστα είναι τα υγρά τεστ, και αν θες τη γνώμη μου ειδικά αυτά της ΑΡΙ, που τα εμπιστεύονται οι έμπειροι χομπίστες. Αλλά νομίζω ότι το θέμα του στρωσίματος μπαίνει σε άλλη κατηγορία και εδώ είμαστε λίγο offtopic.
 3. Fish Tanker

  ΔΩΡΟ-ΕΝΥΔΡΕΙΟ? ! ? !

  Φίλε Grimo καλή αρχή. Δυο συμβουλές για καλό ξεκίνημα και ακόμη καλύτερη συνέχεια. 1) Να ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ πάση θυσία κάθε πλαστικό & ψεύτικο διακοσμητικό (φυτά, ναυάγια, σεντούκια, κλπ). Τα ψάρια σου δεν χρειάζονται κιτς διακοσμητικά, αλλά ένα σωστό περιβάλλον για να ζήσουν. Τέτοια αντικείμενα με τον καιρό εκλύουν ουσίες που κάθε άλλο παρά καλό θα κάνουν στα ψαράκια σου. Προτίμησε φυτά χαμηλών απαιτήσεων και εύκολα στη συντήρησή τους. Θα βοηθήσουν από πολλές πλευρές το οικοσύστημά σου. 2) Το στρώσιμο του φίλτρου να το κάνεις ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΜΜΩΝΙΑ και ΧΩΡΙΣ ΨΑΡΙΑ. Και να μην βιαστείς σε καμμία περίπτωση να βάλεις ψάρια πριν μετρήσεις για κάποιες μέρες ΝΗ3=0 και ΝΟ2=0. Η αμμωνία και τα νιτρώδη (και λιγότερο τα νιτρικά) είναι δηλητήρια για τα ψάρια. Καλύτερα τεστ είναι τα υγρά της ΑΡΙ. Τα διάφορα ζουμιά με "έτοιμα βακτήρια" δεν βοηθάνε πολύ και μόνο επιβαρύνουν την τσέπη σου. 3) Μην ξεχνάς ότι το ενυδρείο δεν είναι διακοσμητικό, αλλά ζωντανό οικοσύστημα με ΖΩΝΤΑΝΑ πλάσματα για τα οποία φέρουμε ευθύνη. Πολλή μελέτη, αξιόπιστη ενημέρωση, υπομονή και παρατηρητικότητα είναι τα προσόντα του καλού χομπίστα ενυδρείων. Και οι κόποι πάντα ανταμοίβονται ανάλογα. 4) Για κάθε καινούριο βήμα, απορία ή δυσκολία μάθε χωρίς ντροπή να συμβουλεύεσαι παλιότερους χομπίστες μέσα από αυτό ή και άλλα σχετικά φόρουμ. Αρκεί η πηγή σου να είναι αξιόπιστη και να σεβεται το χόμπυ και τα ζωντανά του ενυδρείου. Και πάλι, καλή επιτυχία. ΥΓ: Έλεγξε τα προσωπικά σου μηνύματα
×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης