Jump to content

dimtsok

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  855
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

dimtsok last won the day on November 1 2019

dimtsok had the most liked content!

Community Reputation

832 Excellent

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Pico reef tank 15l
 • Location
  Athens

Previous Fields

 • Νομός
  Αττικής
 • Χώρα
  Hellas

Recent Profile Visitors

1,460 profile views
 1. Καλή χρονιά σε όλους! Χρόνια πολλά και καλά!!
 2. Έτσι είναι....συμβαίνουν και όσοι ασχολούμαστε με αυτό το χόμπι είμαστε διατεθιμένοι να πάρουμε αυτό το ρίσκο των απωλειών ( οικονομικό και ψυχολογικό...). Το βασικό τώρα είναι ψυχραιμία, αναδιοργάνωση και το βασικότερο... KEEP REEFING!!!
 3. Και για να κλείσει "ωραία" ο χρόνος, να σας πω ότι δυστυχώς έχασα ΟΛΕΣ τις εφίλιες...(εκτός από μία που δόθηκε σε φίλο). Η αιτία πραγματικά παραμένει άγνωστη. Τα flatworms που είχα βρει; Μία αστερίνα τέρας που βρήκα αφού βγήκαν οι εφίλιες; Δεν τους άρεσαν τα 30 λίτρα μου; Τι να πω, δε ξέρω...πάντως ότι και να ήταν, ήταν εκλεκτικό συγκεκριμένα μόνο με τις εφίλιες, καθώς όλα τα άλλα κοράλια έμειναν ανεπηρέαστα. Συνεχίζουμε λοιπόν, με προσθήκες από το νέο χρόνο και σίγουρα όχι με εφίλιες! Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους!!!!
 4. Welcome και από μένα στην αλατισμένη πλευρά! Μια χαρά φαίνεται το ενυδρείο, εγώ δεν θα το πείραζα άλλο. Μη ξεχνάς ότι θα μπουν κοράλια και θα αλλάξει εντελώς τότε σε όψη. Η οδοντόβουρτσα δεν θα είναι αρκετή για κάποιες άλγες που θα πιάσεις στο τζάμι (π.χ. κοραλίνη), οπότε άσε κενό να περνάει ξύστρα. Εύχομαι να το δεις όπως το ονειρεύεσαι!
 5. Επειδή μάλλον πάνε να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις χωρίς λόγο, τα πράγματα είναι απλά. Μια δουλειά μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ο στόχος είναι να γίνει όσο σωστότερα γίνεται και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αστοχίας. Στο κόλλημα των ενυδρείων αυτό σημαίνει χρήση ρονταρισμένου τζαμιού. Σαφώς και μπορείς να κολλήσεις και αροντάριστα έχοντας όμως στο μυαλό σου ότι έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάει κάτι στραβά. Διαλέγεις και παίρνεις.
 6. Έχω κάτι κενά ρε φίλε ακόμα...ξέρεις εσύ!
 7. Άσε Διονύση....δε προλαβαίνω να σπάω αλάτι!
 8. Χααχαχαχαχα.....λες μπας και βγάλουμε και κανένα φράγκο; 🙂 Πάντως πέρα από τη πλάκα, τα hob macroalgae reactors και refugiums κυκλοφορούν αρκετά τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι πολύ δημοφιλή,ειδικά τα πρώτα. Τώρα, για να σου πω την αλήθεια, οι ανησυχίες μου δεν έχουν περάσει! Το project αυτό φτιάχτηκε με πράγματα και υλικά που είχα στο σπίτι και ήδη σκέφτομαι πως θα μπορούσα να το επεκτείνω...σκέφτομαι ένα refugium από ακρυλικό, προσαρμοσμένο στη πλάτη. Κάτι σαν αυτό.... Φτιάχνεται σχετικά εύκολα, μεγάλη χωρητικότητα για μακροάλγες ( και επιπλέον βράχο ίσως) και λίγα ακόμα λίτρα νερού που πάντα είναι χρήσιμα! Όταν οργανωθεί η δουλειά, θα σας ενημερώσω!😉
 9. Euphylias only
 10. Καλή αρχή και από μένα Βαγγέλη. Ο λόγος για να μπει σε αυτή τη διασικασία είναι διότι ο νεκρός βράχος έχει απορροφήσει οτιδήποτε "βλαβερό" από τους (μικρο)οργανισμούς που έχουν πεθάνει κατά τη νέκρωση του. Συνηθίζεται λοιπόν να γίνεται μια προεργασία , πριν αυτός ο βράχος μπει τελικά στο ενυδρείο. @gifil, δεν διαφωνώ μαζι σου ότι θα μπορούσες να ξεκινήσεις και απευθείας, χωρίς καμία προετοιμασία, όμως αυτό έχει ένα βαθμό ρίσκου στο τι θα βγάλει ο βράχος μετέπειτα. Εγώ προσωπικά είμαι οπαδός του ζωντανού, γνωρίζοντας βεβαίως και τους κινδύνους. Θεωρώ όμως ότι τα παράσιτα που μπορεί να σου βγάλει, με ελαχιστες εξαιρέσεις, μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. Τώρα όσο αφορά ποια προετοιμασία νεκρού βράχου θα προτιμούσα , μάλλον το cooking (συσκοτιση, αλλαγές κτλ.). Σίγουρα πιο αργός αλλά πιο "φυσικός" τρόπος για να αποβάλλει ο βράχος ότι έχει πάνω του και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι πρώτες αποικίες βακτηρίων.
 11. Είναι ένας πιθανός τρόπος για να ξεκινήσεις αλλά με αυτό τον τρόπο πρέπει να είσαι έτοιμος να περιμένεις αρκετούς μήνες μέχρι να φτιάξεις βιολογία και πραγματικά δεν ξέρω τελικά κατά πόσο οι χημικές μέθοδοι "στραγγίζουν" το βράχο από τα ανεπιθύμητα οργανικά. Δεν σκέφτεσαι καθόλου το ζωντανό βράχο; Άνοιξε καλύτερα ένα νέο topic με τον προβληματισμό σου, να το συζητήσουμε, να μας πουν και άλλοι τη γνώμη τους και τις εμπειρίες τους. Μην ανακατεύουμε και το θέμα του Δημήτρη!
 12. Όχι, είναι η διαδικασία που περιέγραψα εν συντομία πιο πάνω. Ψάξε λίγο στο google τον όρο 'cooking dead reef rock' και θα βρεις αρκετά άρθρα να διαβάσεις. Μιας και πιάσαμε αυτή τη κουβέντα, πληροφοριακά να αναφέρω ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, όπως το "μπάνιο σε βιτριόλι" (muriatic acid bath), μπάνιο σε χλωρίνη, συνδυασμός και των δύο ή και άλλων χημικών ουσιών. Προσωπικά αν ήθελα απλά να προσθέσω λίγα κιλά βράχου επιπλέον δεν θα έκανα τίποτα από όλα αυτά. Θα τον "έστρωνα" σε ένα κουβά και τέλος. Να επισημάνω και αυτό που σωστά είπε ο Νίκος πιο πάνω περί "ξεράσματος" στο νερό ανεπιθύμητων οργανικών ουσιών.
 13. Η προτεινόμενη μέθοδος για να μπει πρώην ζωντανός βράχος ξανά στο ενυδρείο είναι το λεγόμενο "cooking", δηλαδή διατήρηση του βράχου σε νερό με πλήρη συσκότιση, συχνές αλλαγές νερού 100% και σκιμάρισμα. Είναι μια διαδικασία σχετικά χρονοβόρα (προτείνεται τουλάχιστον επί τριμήνου) και μάλλον δεν αξίζει το κόπο να το κάνεις. Το βράσιμο του βράχου δεν θα σου προσφέρει τίποτα.
 14. Ο τίτλος τα λέει όλα...east coast reef. Περιμένουμε με ανυπομονησία την εξέλιξη αυτού του ενυδρείου!
 15. Με ρολό και πλαστικό χρώμα θα κάνεις μια χαρά δουλειά. Όλα μου τα ενυδρεία έτσι τα έχω κάνει.
×
×
 • Create New...