Jump to content

neon

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  1,340
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Φυτεμένο 120 lit.........
  Μερικά emersed .....
  Cherry shrimp breeder 20 lit
 • Location
  Χολαργός

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

Recent Profile Visitors

519 profile views
 1. Η Rotala rotundilfolia σε emersed έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και νομίζω την είχες δεί όταν ήρθες. Οι κρυπτοκορύνες όμως είναι άλλη φάση ειδικά όταν θα σου βγάλουν και τα πρώτα λουλούδια όπως εμένα. Όσο για το ενυδρείο χωρίς νερό μην το γελάς καθόλου έχει πολλές εφαρμογές
 2. Φαίνεται να πηγαίνει μια χαρά και να λύθηκαν και τα προβλήματα με τη bga. Η Rotala επίσης έχει όμορφο και διακριτικό ροζ χρώμα. Για την άλγη στη moss νομίζω θα βοηθούσαν μερικοί οτόκυκλοι καθώς αυτή η άλγη είναι η αγαπημένη τους. Αυτό που μένει τώρα είναι να γεμίσει σιγά σιγά o βυθός με το cuba και να το διαμορφώσεις με το κατάλληλο κλάδεμα στη Rotala και το micranthemoides.
 3. Μια χαρά πάνε οι καλλιέργειές σου βλέπω. Είδες και εσύ ότι και τα δύο είδη Hemianthus αναπτύσσονται ταχύτατα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Από τη στιγμή που είναι ήδη προσαρμοσμένα μπορείς να "παίξεις" και με την υγρασία του αέρα χωρίς καθόλου ψέκασμα και να τη διατηρείς σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά να επισημάνω ότι τα δικά μου είχα 2-3 μήνες να τα ψεκάσω. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως τα πράγματα άλλαξαν με την άνοδο της θερμοκρασίας (καφέ και μαραμένα φύλλα) με τον ήλιο να τα χτυπάει τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα οπότε και θα αναζητήσω κάποια λύση για τη σκίαση τους. Αντε προσεχώς και κρυπτοκορίνες...Καλή συνέχεια!
 4. Διάβασα λίγο και το ημερολόγιο σου το οποίο στο μέλλον θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Αυτό που επιμένω και πιστεύω ότι πρέπει να δώσεις περισσότερη προσοχή είναι το CO2. 17 φυσ/λεπτό είναι απλά μια μέτρηση δηλαδή ένας μπούσουλας αλλά δεν πρόκειται για μια απόλυτη τιμή την οποία εύκολα μπορείς να αξιοποιήσεις και τι εννοώ με αυτό: Τα στοιχεία που έχεις είναι ότι η διάχυση γίνεται μέσω της σκάλας, ότι οι φυσαλίδες είναι τόσες ( ~17) και με μέτρηση των pH, KH μπορείς να πάρεις μια ιδέα για τη θεωρητική συγκέντρωση του CO2 στο νερό. Πρέπει όμως να συνυπολογίσεις και άλλους παράγοντες, όπως τον αερισμό του ενυδρείου (με κλειστό καπάκι είναι περιορισμένος), την ανατάραξη στην επιφάνεια (όσο μεγαλύτερη ανατάραξη τόσο μεγαλύτερη η ανταλλαγή αερίων και το CO2 φεύγει από την επιφάνεια), τις ανάγκες και την κατανάλωση από τα φυτά κλπ. Νομίζω τελικά ότι αυτό που πρέπει να επικεντρωθείς είναι η εικόνα των φυτών και όταν παρατηρείς προβλήματα να κάνεις τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις για να ανακάμψουν, δηλαδή αύξηση ή μείωση λιπασμάτων, αλλαγές νερού, ωράριο φωτισμού κλπ. Καλό είναι να ρίχνεις 1-2 ml flourish καθημερινά, δεν θα έχεις πρόβλημα, οι συγκεντρώσεις του σε N,P είναι πολύ χαμηλές. Για τη bga τα είπαμε, κάνε μια δοκιμή με οξυζενέ με ή χωρίς συσκότιση και αν δεις ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα δοκίμασε την ερυθρομυκίνη που έχει δουλέψει σε πολύ κόσμο. Παράλληλα φρόντισε να έχεις καθαρό φίλτρο και ενυδρείο και να μαζεύεις με τις αλλαγές οτιδήποτε νεκρώνεται και σαπίσει και δημιουργεί οργανικό φορτίο.
 5. Καλημέρα Σε χαμηλές συγκεντρώσεις η αμμωνιακή μορφή του αζώτου δεν θα σου δημιουργήσει προβλήματα. Αντίθετα θα βοηθήσει τα φυτά να προσλάβουν ταχύτερα άζωτο σε μορφή που προτιμούν σε περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν αρκετό από τα προιόντα μεταβολισμού των ψαριών. Πρόσθεσες περίπου 3 ppm με το Nitrogen και αλλά η αξιοπιστία και ακρίβεια των τεστ των 10 ευρώ είναι αμφιλεγόμενη ιδιαίτερα όταν μιλάμε για χαμηλές συγκεντρώσεις. Θα πρότεινα μια σταθερή δοσολογία περίπου 1ppm καθημερινά. Ακόμα και να σου ξεφύγει λίγο η δοσολογία, έχεις το στρωμένο φίλτρο που θα το μεταβολίσει γρήγορα σε νιτρικά. Αν αυτά βλέπεις ότι ξεφεύγουν από τα 25-30mg/lit μπορείς εύκολα ρίξεις με κάποια αλλαγή νερού. Οπως σου είπα και από κοντά, τους τελευταίους μήνες η καθημερινή μου δοσολογία είναι περίπου 0,33 mg/lit urea και 1 mg/lit NO3 και στο ενυδρείο ζουν cherry και amano shrimp. Για την bga κοίταξε λίγο το θέμα της κυκλοφορίας ενώ για την αργή ανάπτυξη κατά τη γνώμη μου το διοξείδιο του άνθρακα είναι καθοριστικό.
 6. Αν το ενυδρείο είναι 26 πόντοι ύψος, νομίζω ότι είναι λίγο κοντό και οι φυσαλίδες δεν θα διαλύονται μέχρι να φτάσουν στην επιφάνεια. Αυτό που τελικά θα προσπαθήσεις να επιτύχεις δεν είναι να διαλύονται οι φυσαλίδες αλλά να έρχονται σε επαφή με τα φύλλα και έτσι να προσλαμβάνεται από τα φυτά το CO2. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ καλή κυκλοφορία από το φίλτρο/αντλία που έχεις. Το ενοχλητικό ορισμένες φορές είναι ότι το ενυδρείο θα γεμίσει φυσαλίδες. Αν οι φυσαλίδες είναι πολλές δεν θα ξέρεις πλέον ποιες προέρχονται από τη φωτοσύνθεση και ποιες από το CO2. Παρόλα αυτά ο κεραμικός διαχυτήρας είναι πολύ διακριτικός, εύκολος στη συντήρηση και δεν πιάνει χώρο όπως η σκάλα που σε μικρά ενυδρεία δεν κρύβεται εύκολα. Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη διάχυση γίνεται μέσω του εξωτερικού φίλτρου ή με κάποιο μεγάλο εξωτερικό διαχυτήρα (π.χ. της aquamedic) που δεν ξέρω αν ενδείκνυται για το ενυδρείο σου.
 7. Τα φύλλα εκτός από κίτρινα φαίνονται και αρκετά αδύναμα. ΝΟ3 μετράς τελικά ή όχι;
 8. Μπορεί και έλλειψη αζώτου. Πόσο καιρό είναι στημένο το ενυδρείο, πόσα γκαπακια έχεις μέσα (ένα φαίνεται) και ΝΟ3 πόσο έχεις;
 9. Γιώργο δεν είχα παρακολουθήσει το θέμα, αλλά με ενημέρωσες σχετικά στη συνάντηση μας προχθές οπότε ας κάνω μερικές προτάσεις. Το μπέρδεμα χαλικιού άμμου είναι αναπόφευκτό. Δεν ξέρω αν έχεις τη διάθεση τώρα πριν να το φυτέψεις να κάνεις κάποια παρέμβαση προκειμένου να το περιορίσεις. Προτείνω να βάλεις διαφανές πλαστικό για να χωρίσεις τις περιοχές. Δες την παρακάτω φωτογραφία θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ. Επίσης άποψή μου είναι η ρίζα καθότι ογκωδέστατη, να μπει δεξιά για να κρύψει κατά το δυνατόν και το εσωτερικό φίλτρο γιατί αυτά τα δύο μαζί (ριζα και φίλτρο) μειώνουν πάρα πολύ τον διαθέσιμο χώρο και οπτικά γεμίζουν το ενυδρείο. Αν το κάνεις αυτό θα έχεις πλέον στα αριστερά αρκετό ελεύθερο χώρο για να αναπτυχθούν τα φυτάκια που θα βάλεις στο βυθό και το θαμνάκι που σχεδιάζεις να βάλεις. Καλή συνέχεια!
 10. Σίγουρα δεν καλλιεργούνται με σπόρους. Καλλιεργούνται πάνω σε πετροβάμβακα για να ελέγχεται η λίπανση και η παραγωγή. Προσπάθησε να τα βγάλεις προσεκτικά και να τα φυτέψεις ένα-ένα ή σε μικρά ματσάκια. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καλύτερο. Αν θέλεις άλλο γκαζόν υπάρχουν διάφορα να δοκιμάσεις (glosso, cuba, tenellus, marsilea) αλλά εξαρτάται από τις συνθήκες που θα παρέχεις.
 11. Γνώμη μου είναι ότι τα φυτά σου είναι ελάχιστα και ο φωτισμός πάει χαμένος. Στην περίπτωση του ενυδρείου σου η άλγη βρίσκει αρκετό αδρανές έδαφος να αναπτυχθεί, κυρίως πάνω στα ξύλα. Πάνω σε υγιή φυτά δύσκολα αναπτύσεται η άλγη. Αν δεν θέλεις να αυξήσεις τον αριθμό των φυτών τότε κόψε το φωτισμό στο 1/3 ή στο μισό και γύρνα το σε βιοτοπικό. Αν πάλι θέλεις μπορείς να βάλεις περισσότερα φυτά και φυσικά ακολούθησε τις συμβουλές των παραπάνω. Θεωρώ ότι με τα ψάρια που έχεις (και το σχετικό τάισμα) δεν είναι απαραίτητη άμεσα η προσθήκη KNO3 ή PO4. 5-10 ppm και έως 1 ppm αντίστοιχα (αν μετράς τόσο) είναι μια χαρά. Αύξησε τα ιχνοστοιχεία και το CO2. Χρειάζεσαι απλά λίγη δουλειά με καλό καθάρισμα και μάζεμα της άλγης. Αυτά σε περίπτωση φυσικά που σε ενδιαφέρει η ανάπτυξη των φυτών σε ένα δισκοενυδρείο. Αν όχι επιστρέφεις στο σχέδιο Α (βιοτοπικό) με χαμηλό φωτισμό και ασχολείσαι μόνο με τους δίσκους σου.
 12. Ειναι συνηθισμένη συμπεριφορά του φυτού και αφού αναπτύσσεται ικανοποιητικά δεν πρέπει να ανησυχείς. Αν σε ενοχλούν οι ρίζες μπορείς να τις κόβεις τραβώντας τες απαλά. Καλύτερα βέβαια να τοποθετήσεις κάποιο άλλο κοντό φυτό μπροστά απλά για να μην φαίνονται. Δοκίμασε και κάποια ταμπλέτα λίπανσης στις ρίζες, θα βοηθήσει αρκετά. Με τον επιπλέον φωτισμό θα δεις πιο κόκκινες τις Alternanthera σου.
 13. Δεν ειναι τυχαίο, όντως καταστρέφει κάποια φυτά όπως αυτά που ανέφερες όπως επίσης και τη riccia. Η Vallisneria nana πάντως σε μένα αντέχει την καθημερινή δόση Χ 2.
 14. Δοκίμασε από τα γένη Hemianthus, Ludwigia, Hydrocotyle, Cryptocoryne, Echinodorus, Hygrophila, Lobelia, Micranthemum που είναι αμφίβια και σε γενικές γραμμές εύκολα στην προσαρμογή φυτά.
 15. Μόνο η A. reineckii είναι αμφίβιο φυτό αλλά είναι λίγο δύσκολο να το προσαρμόσεις. Τα υπόλοιπα είναι υδρόβια φυτά και δεν μπορείς να τα καλλιεργήσεις εκτός νερού.
×
×
 • Create New...