Jump to content

20VT

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  52
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

7 Followers

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  RENA 200lt με δίσκους & φυτά.
  JUWEL 120lt reef

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 1. Λίγο καθυστερημένα, … έως πολύ. Απαλλαγμένος πλέον από το μεγαλύτερο μέρος της άλγης, που με παίδεψε πάααααρα πολύ καιρό, μπορώ να πω και εγώ πλέον ότι έχω ένα μικρό reef και δείχνει ότι πάει καλά. Ας πούμε όμως για το πώς εγώ αντιμετώπισα το πρόβλημα. Θέλω να ευχαριστήσω όσους από εδώ μέσα με βοήθησαν με τις συμβουλές τους (ο θεός να φυλάει τα reef τους) Αφού πείστηκα τελικά πως μόνο οι μεγάλες αλλαγές θα με βοηθούσαν, το πήρα απόφαση. Το έψαξα και λίγο και κατέληξα στο προφανές : ΝΟ3=50 => αλλαγή νερού 90% => ΝΟ3=5 Επειδή όμως το 90 μου φάνηκε μεγάλο νούμερο έκανα το εξείς: ΝΟ3=50 => 1η αλλαγή νερού 70% => ΝΟ3=15 ΝΟ3=15 => 2η αλλαγή νερού 70% => ΝΟ3<5 Και όπως ακριβός λέει ο τύπος, έτσι και έγινε. Όχι πως περίμενα κάτι άλλο. Αυτό που με ανησυχούσε ήταν οι επιπτώσεις στα ζωντανά. Πόσο λάθος έκανα… Όλα πήγαν καλά. Μόνο λίγο κιτρινίλα η οποία έφυγε γρήγορα. Παράλληλα με τις αλλαγές έκανα και τα εξής: -Προσθήκη βακτηρίων, -Αύξηση φωτισμού στο sump, -Καλά υλικά φίλτρανσης + Purigen ρητίνη + Saeto, -Mythrax + Σαλιγκάρια (όχι του Σαρωνικού, τέλος πια με αυτά). Κάπως έτσι ήταν πριν και έτσι είναι σήμερα. Ευχαριστώ όσους με τις συμβουλές τους, μέσα από αυτό το forum, με βοήθησαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. (Σε λίγο κλείνει τα 3 έτη και θα ακολουθήσει παρουσίαση)
 2. Συμφωνώ απόλυτα. Ήθελα να αλλάξω και το setup του βράχου. Γίνεται αυτό??? Είμαι πλέον λίγο επιφυλακτικός στις δραστικές λύσεις. Τεσπα προχτές έκανα αλλαγή 40%, καθάρισα βιολογικό, έβαλα νέα saeto (με φως 10 ώρες/μέρα) και χτες άναψα τα φώτα για 1 ώρα. Παρατήρηση: οι ερημίτες του Σαρωνικού που έβαλα τελευταία δείχνουν να κάνουν πολύ καλή δουλειά σε σχέση με τους red leg, όπως επίσης και ο αστερίας ο οποίος είναι άμμου, κρατάει τον αραγωνίτη σε πολύ καλή κατάσταση. Οι μετρήσεις μου πριν την αλλαγή νερού: ΝΗ3: 0,25 ΝΟ2: 0-0,05 ΝΟ3: ~50 ΡΟ4: 0 Cl: 0 kH: 5 (πότε αρχίζω να το ρυθμίζω?) pH: 8.2 SAL: 1025 Κάθε πέντε μέρες θα ανάβω +1 ώρα τα φώτα και θα κάνω μετρήσεις και ανάλογα και αλλαγές νερού. Θα σας ενημερώνω για κάθε εξέλιξη. Σας ευχαριστώ για την βοήθεια.
 3. Ναι, είναι 2-3 cm. Με τι ρυθμό να ανάψω σταδιακά τα φώτα??? 1 ώρα κάθε βδομάδα είναι καλά?
 4. NO3: 50 Έχω 2 Clown, 1 Picasso, αρκετούς ερημίτες και 1 αστερία Σαρωνικού. Από κοράλλια τίποτα. ????????????
 5. Δηλαδή μου λέτε να βάλω saeto (υπάρχει χώρος με φως στο sumb), Να φρεσκάρω τα υλικά στο χημικό, Να ανάψω σταδιακά τα φώτα (Με τι ρυθμό?), Και να καθαρίζω κάθε άλγη που εμφανίζεται. Αλλαγές νερού? Οι μετρήσεις μου είναι: ΝΗ3:0,25 – ΝΟ2:0,05 – ΝΟ4: 50
 6. Καλημέρα σε όλους. Το πρόβλημα δεν είναι το κυανοβακτήριο πλέον. Η θεραπεία το εξαφάνισε τελείως, απλός το ανέφερα μήπως αυτό ή η το antired επιβάρυναν την κατάσταση. Ούτε άλγη έχω αυτή τη στιγμή μετά από το βούρτσισμα του βράχου και συσκότιση 1 μήνα. Με ανησυχούν όμως οι τιμές σε νιτρικά και αμμωνία και φοβάμαι πως αν ανάψω τα φώτα θα έχω τα ίδια. Πάντως να παραμένουν οι υψηλές τιμές στις μετρήσεις μετά από συσκότιση 1 μήνα χωρίς καμία αλλαγή δεν είναι λογικό. Κάτι φταίει. Χτες αφαίρεσα και τη saeto που φαινόταν χάλια μήπως φταίει και αυτή. Πιστέυετε πως πρέπει να την αντικαταστήσω ή δεν υπάρχει λόγος προς το παρόν? Να και μία τελευταία φωτό μετά το καθάρισμα και το νέο setup του βράχου, λίγο πριν τη συσκότιση. Αν προσέξετε κάτω δεξιά στο βράχο η άλγη εμφανίζεται σιγά σιγά και σε λίγες μέρες…
 7. Καλό χειμώνα (για όσους τυχερούς κατάφεραν να αποδράσουν από την καθημερινότητα, έστω και για λίγο). Πρόκειται για το reef που έχω ήδη παρουσιάσει http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=27515 Μετά από 16+ μήνες λειτουργίας και πολλά προβλήματα από άλγες αποφάσισα να βγάλω το βράχο και να τον καθαρίσω. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα νιτρικά και αμμωνία στα ύψη. Από απώλειες blue tang, mithrax και fox face. Ίσως φταίω και εγώ που ανακάτεψα λίγο το υπόστρωμα για να φτιάξω τη βάση του βράχου. Μετά από λίγες ημέρες η άλγη πάλι σιγά σιγά παρούσα, (πιθανών λόγο των νιτρικών). Οπότε προχώρησα στο επόμενο στάδιο: Απομάκρυνση κοραλλιών - ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ για 1 μήνα, ---μέχρι σήμερα Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές να παραμένουν υψηλές , η saeto δείχνει να σαπίζει, Και εγώ δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, γνωρίζοντας πως αν ανάψω τα φώτα, με αυτές τις τιμές, η π….. η άλγη είναι εκεί και με περιμένει. Να τονίσω πως πριν από όλα αυτά είχα κάνει και μια θεραπεία με ANTIRED για κυανοβακτήριο. Παρακαλώ βοήθεια
 8. Πολύ όμορφο, να το χαίρεσαι! Τελικά αναβάθμισες το φωτισμό σου? Φωτό από το sump?
 9. Τα περισσότερα φλοτέρ έχουν ηλεκτρικές επαφές οι οποίες κρίνονται ύποπτες για δυσλειτουργείες μετά από ένα χρονικό διάστημα. Εγώ δεν αντέγραψα κάποια κατασκευή, απλά έφτιαξα ένα φλοτέρ που να βασίζεται στην κίνηση, το οποίο δουλεύει μια χαρά ένα χρόνο. Τώρα από πιτσιλιές δεν νομίζω γιατί είναι έξω από το ενυδρείο.
 10. Σωστή η παρατήρηση. Γενικά ότι έχει να κάνει με κατασκευές και χημικά καλό είναι να γνωρίζουμε όσα περισσότερα μπορούμε (Safety Data Sheets) και να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Για την υπερχείλιση πέζουν ρόλο οι διαστάσεις. Η δικιά μου θέλει άδειασμα κάθε 10 μέρες. Την αδειάζω με τη βοήθεια του skimmer κάθε βδομάδα για σιγουριά. Η αυτόματη αναπλήρωση περιλαμβάνει 1 μηχανικό φλοτέρ, 1 φωτοκύτταρο με ανακλαστήρα και μία αντλία μέσα σε δοχείο με νερό. Το φ/κ πρέπει να είναι 220V και μικρού βεληνεκούς. Η «ουρά» του φλοτέρ παρεμβαίνει ανάμεσα σε φ/κ και ανακλαστήρα. Όταν η στάθμη του νερού στο ενυδρείο πέσει το φ/κ ενεργοποιεί την αντλία μέχρι το φλοτέρ να επιστρέψει στη θέση του. Καλό είναι να χρησιμοποιείται ένας χρονοδιακόπτης στο φ/κ και να το ενεργοποιεί 1-2 φορές την ημέρα, έτσι ώστε οι αναταράξεις της επιφάνειας του νερού να μην τρελάνουν φ/κ και αντλία.
 11. Τους διακόπτες τους έχω 6 μήνες στο ενυδρείο χωρίς πρόβλημα, και φυσικά έχω διασφαλίσει τη μόνωση τους. Φωτό πίσω από το πάνελ δυστυχώς δεν έχω. Μόλις μπορέσω θα βγάλω και θα ποστάρω. Το plexiglas το παίρνω έτοιμο κομμένο στις διαστάσεις και το κολλάω με χλωροφόρμιο.
 12. Καλημέρα Σας ευχαριστώ Πρέπει από ότι λέτε να ξεκινήσω μετρήσεις για Ca &Mg. Βέβαια τα κοράλλια που έχω είναι λίγα και χαμηλών απαιτήσεων. Φοβάμαι να επιβαρύνω το σύστημα με χημικά πρόσθετα τουλάχιστον μέχρι να απαλλαγώ από την άλγη. Μόλις τελείωσα τη θεραπεία από κυανοβακτηρίδιο. Για τις φωτογραφίες θα ξεκινήσω να τις ξαναποστάρω λίγες λίγες. Η υπερχείλιση αφορά έναν πύργο στην γωνία, όπως κάνουν συνήθως όσοι έχουν τρύπα στο κάτω μέρος. Εγώ απλά επειδή έχω το sump πίσω, έβαλα έναν αγωγό, όπως εξηγώ παραπάνω, ο οποίος φτάνει μέχρι τον πάτο του πύργου. Το sump έχει διαστάσεις 59*18*57 ύψος είναι κατασκευασμένο από γυαλί 3 χιλ. και χωρίζεται σε 3 διαμερίσματα. Στο πρώτο είναι ο αγωγός και το skimmer, το δεύτερο είναι το refugium και στο τρίτο χημικά και αντλία επιστροφής. Είναι από τις πρώτες μου κατασκευές και είναι πολύ απλό. Σκέφτομαι να το αντικαταστήσω με ένα νέο λίγο μεγαλύτερο από Plexiglas. Καμιά ιδέα για διάταξη? Ο πίνακας ελέγχου είναι ένα ολόκληρο ράφι πίσω από αυτό που βλέπεις με 14 πρίζες. Ο κάθε διακόπτης δίνει ρεύμα σε μια πρίζα. Έτσι μπορώ χωρίς να ψάχνω καλώδια και να βγάζω φις π.χ. να κλείνω το skimmer για να το καθαρίσω, να κλείνω τις αντλίες και το φλοτέρ στις αλλαγές νερού, να σβήνω τους ανεμιστήρες όταν ταΐζω flakes, κ.α. (Για οποιαδήποτε άλλη κατασκευή θέλετε λεπτομέρειες ή βοήθεια είμαι εδώ.) Δικό μου το λάθος, οι λάμπες είναι 4* Τ5 - 24W. Η βάση είναι για 6 λάμπες. Οπότε μπορώ να προσθέσω άλλες 2 αργότερα.
 13. Καλησπέρα σε όλους. Μετά από 14 μήνες λειτουργίας, πολλές προσπάθειες και πολλά λάθη, παρουσιάζω και εγώ το εγχείρημα μου στα αλάτια. Πρόκειται, όπως είχα αναφέρει και στις αρχές, για ένα Juwel Lido 120. Όλα τα υπόλοιπα όπως βάση, φωτιστικό, Sump, υπερχείλιση - συγκοινωνούντα, φλοτέρ - πλήρωση, κ.ά. είναι DIY. Η βιολογία στηρίζεται σε 13 κιλά βράχο και αραγωνίτη (5-8 εκ.) Το sump 50 λίτρων βρίσκεται στο πίσω μέρος του ενυδρείου και φιλοξενεί το skimmer (H&S 110-F2000), χημικά, ένα χώρο φωτιζόμενο με saeto, και την αντλία επιστροφής (EHEIM 1000L). Την κυκλοφορία μέσα στο ενυδρείο έχουν αναλάβει δύο Coralia 1, ένας μικρός κυκλοφοριτής πίσω από τα βράχια και η αντλία επιστροφής . Έχει κατασκευαστεί υπερχείλιση μέσα στο ενυδρείο. Μέσα εκεί φιλοξενείται ο αγωγός για τα συγκοινωνούντα δοχεία (ενυδρείο – sump), ο οποίος έγινε από διαφανές Plexiglas για να φαίνεται αν υπάρχει αέρας. Το φωτιστικό έχει αλλαχτεί με ένα μεγαλύτερο DIY από μαύρο Plexiglas, με 4 λάμπες Juwel 18W (3 άσπρες και 1 μπλε). Για την ψύξη υπάρχουν 2 ανεμιστήρες, (ένας στο ενυδρείο και ένας στο sump) οι οποίοι ενεργοποιούνται από έναν ηλεκτρονικό θερμοστάτη Eliwel. Για την εξάτμιση υπάρχει DIY φλοτέρ με φωτοκύτταρο που ενεργοποιεί μια αντλία που βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο 40 λίτρων μέσα στη βάση το οποίο γεμίζει με νερό από RO + DI. Εκεί προετοιμάζεται και το νερό για τις αλλαγές. Η βάση φτιάχτηκε τώρα τελευταία και είναι μεγαλύτερη για να χωράει όλα τα απαραίτητα και ίσως ίσως αργότερα ένα μεγαλύτερο reef. Από ψαράκια υπάρχουν 1 clown, 1 blue tang, 1 picasso και μερικά σαλιγκάρια. Τώρα τελευταία επιστρατεύτηκαν 1 κάβουρας mithrax, 2 ερημίτες red leg και 1 foxface για την άλγη (η άτιμη με έχει κουράσει). Από κοράλλια λίγα πράγματα ακόμη… Και μερικές φωτογραφίες: Γενική Το φωτιστικό Ο αγωγός για τα συγκοινωνούντα δοχεία Οι ανεμιστήρες Το φλοτέρ και το φωτοκύτταρο Το φωτιστικό του sump με τη βάση του και τη βάση του ανεμιστήρα Η βάση και ο πίνακας ελέγχου Και άλλες Από μετρήσεις: Αλατότητα: 1024-5 kH: 8-10 pH: 8+ Αμμωνία: 0 Νιτρικά: κάτι ψιλά (0.05 & 10) (##@@Άλγη@@##) Ca & Mg Δεν έχω μετρήσει – συμπληρώσει ακόμα. (Κάνω καλά?) Οι φωτογραφίες έγιναν μικρές για να χωράνε. Ευχαριστώ για την υπομονή σας. Περιμένω τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις σας.
×
×
 • Create New...