Jump to content

Kanetidis

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Content Count

  185
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  1 Ενυδρείο 110lt φυτεμένο. Ψάρια: Fancy Guppies
  1 Ενυδρείο 45lt φυτεμένο. Ψάρια: 6 καρδινάλιοι, 6 νέον τέτρα
  1 Ενυδρείο 45lt φυτεμένο. Ψάρια: 1 μονομάχος
  1 Ενυδρείο 25lt με πολλές νεογέννητες κιχλίδες Aulonacara Nyasse.

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

Recent Profile Visitors

232 profile views
 1. Καλησπέρα Μαρία, πιστεύω ότι από την στιγμή που έχεις ήδη το ψάρι δεν μπορείς να ξεκινήσεις από την αρχή το στρώσιμο στο φίλτρο σου και να περιμένεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να στρωθεί σωστά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφικτό αν μπορείς να δώσεις σε κάποιον να φιλοξενήσει τον μονομάχο σου, για όσο διάστημα εσύ θα ασχολήσε με το στρώσιμο. Αλλά και αυτό προϋποθέτει, ότι αυτός που θα φιλοξενήσει το ψάρι έχει τις απαραίτητες συνθήκες και τον απαραίτητο χώρο. Αυτό που σου προτείνω είναι να βρεις κάποιον που μένει κοντά σουνα πάρεις από αυτόν έτοιμη βιολογία από το δικό του στρωμένο φίλτρο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσεις ένα φίλτρο σχεδόν έτοιμο για να φιλοξενήσει το ψάρι σου. Προσοχή βέβαια θα πρέπει να δώσεις και σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα η ποιότητα του νερού, η θερμοκρασία και άλλα. Οι γυάλες δεν ενδείκνυνται για τα ψάρια. Το καλύτερο είναι η αγορά ενός μικρού ενυδρείου, το οποίο θα έχει απαραίτητα καπάκι, διότι οι μονομάχοι είναι ψάρια με "εκρηκτικό" ταμπεραμέντο και αν δεν έχεις φροντίσεις από πριν, ώστε να είναι σκεπασμένο το ενυδρείο σου, μπορεί να τον βρεις κάποια στιγμή στο πάτωμα του σπιτιού σου. Εύχομαι καλή συνέχεια...
 2. Φίλε μου γιατί στρώνεις το ενυδρείο σου με ψάρια και τα ταλαιπωρείς. Δεν μπορείς να πάρεις έτοιμη βιολογία από κάποιον χομπίστα που μένει κοντά σου. Τώρα όσον αφορά το ΡΗ μπορείς να το κατεβάσεις με διάφορους τρόπους. Με τύρφη, με αντίστροφη όσμωση, με CO2 και με σκευάσματα ΡΗ Minus. Μαζί με τα γκάπυ ειλικρινά δεν σου συνιστώ να βάλεις και άλλα ψάρια. Ίσως κανένα μικρόσωμο καθαριστή, αν και προτιμώ τις γαρίδες. Αν θα βάλεις κοίτα να βάλεις ζωοτόκα και βάλε πολλά φυτά στο ενυδρείο σου. Βέβαια στο προφίλ σου βλέπω ότι έχεις ήδη χρυσόψαρα, γκάπυ, σκαλάρια, είδη που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Αποφάσισε τι θα κρατήσεις και δώσε τα υπόλοιπα. Καλή συνέχεια.
 3. φίλε μην πανικοβάλλεσαι με το co2. τελευταία κυκλοφορούν κιτ co2 που είναι εύκολα στην χρήση και είναι και οικονομικά. ένα από αυτά τα κιτ είναι της τέτρα, συγκεκριμένα το Tetra CO2 Optimat. Πρόκειται για μία μικρή φιάλη Co2 με ένα σωλήνα με μία διαπερατή μεμβράνη. Η χρήση του είναι πραγματικά πολύ απλή ενώ η τιμή του κυμαίνεται από 13 έως 25€. Αν θέλεις ψάξ' το λίγο στο ίντερνετ και θα δεις ότι πράγματι είναι κάτι απλό. Εύχομαι καλή συνέχεια.
 4. Μην ανησυχείς. Πάρε το μαγνήτη σου και καθάρισε το τζάμι. Αν είναι μικρά και πολύ διάφανα σαν το κεφάλι της καρφίτσας, πρόκειται για άλγη που αναπτύχθηκε και κολλάει αμέσως στο τζάμι. Υπάρχει ακόμη περίπτωση να καθαρίσεις το τζάμι και από πίσω να ξανακολλήσει. Προφανώς το νερό σου έχει πολλά οργανικά. Ελάττωσε λίγο το τάισμα σου ή καλύτερα μην ταΐζεις για δύο μέρες και το φαινόμενο θα ελαττωθεί. Καλή συνέχεια.
 5. με ένα δάχτυλο νερό δεν θα δεις αν υπάρχει διαρροή για δύο λόγους. Πρώτον μπορεί η στάθμη του νερού να είναι τώρα χαμηλότερα από το σημείο που χάνει και δεύτερον η πίεση που ασκεί ένα δάχτυλο νερό σίγουρα δεν είναι η ίδια με αυτήν που ασκείται όταν το ενυδρείο είναι γεμάτο ή μισό.
 6. Αφού λοιπόν χρησιμοποιείς ήδη λάμπα της SERA σου παραθέτω τα εξής: sera plant color Φως φυτών και ενίσχυσης χρωμάτων. 4900 Κέλβιν. Κόκκινο-μπλέ χρώμα φωτός για βέλτιστη ανάπτυξη φυτών. Ενισχύει τα φυσικά χρώματα των ψαριών και φυτών. για την ενίσχυση της φωτοσύνθεσης ή χρωματισμού. sera brilliant daylight Φυσικό χρώμα ημέρας. 6000 Κέλβιν. Προσομοιώνει τις συνθήκες φωτός σε τροπικές λίμνες και ποτάμια. Briliant daylight για κοινόβια ενυδρεία. Φυσικά χρώματα λόγω του ουδέτερου φάσματος. sera blue sky royal Έντονο λαμπερό μπλέ φώς ημέρας. 12000 Κέλβιν. Προσομοιάζει τις συνθήκες φωτός σε τροπικά ποτάμια και λίμνες. Λαμπερό όπως ο ουρανός μιας τροπικής λιακάδας! sera tropic sun Royal Ζεστό ηλιακό φως.4700 Κέλβιν, προσομοιάζει τις συνθήκες φωτός σε ρηχά τροπικά νερά. Τροπικό ηλιακό φώς για φυσικά χρώματα. Λαμπτήρας πλήρους φάσματος (μειωμένη ακτινοβολία UV) με δείκτη χρωματικής απόδοσης 1Α (πολύ καλό). Βέβαια υπάρχει πληθώρα για να διαλέξεις, τόσο σε μέγεθος όσο και σε εταιρεία. Επίσης ΟΙ ΛΕΠΤΕΣ ΛΑΜΠΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΕΘΗ που λέει ο KATSIK είναι μία πολύ καλή λύση.
 7. Μπορείς να μειώσεις το ΡΗ με χρήση CO2 καθώς και με την προσθήκη τύρφης στο νερό σου. Σαφώς είναι πιο οικονομική λύση. Βέβαια προτείνω ανεπιφύλακτα την αγορά αντίστροφης όσμωσης. (Σιγά - Σιγά). Δοκίμασε αρχικά με την τύρφη και βλέπεις.
 8. το θέμα είναι τι φυτά θέλεις να φιλοξενήσεις και τι φωτισμό χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Πάντως μπορείς να παίξεις από 25W μέχρι και 35W για ισχυρό φωτισμό. Επίσης ρόλο θα παίξει το είδος της λάμπας που θα χρησιμοποιήσεις.
 9. κοίτα αν τελικά το ενυδρείο χάνει νερό από κάποιο σημείο της σιλικόνης το μόνο που έχεις να κάνεις αφού δεν έχεις την απόδειξη, είναι να το αδειάσεις τελείως και μετά να περάσεις όλη την γωνία του ενυδρείου που έχει πρόβλημα με σιλικόνη ενυδρείου. Πρέπει να το κάνεις όμως προσεκτικά χωρίς να αφήσεις φυσαλίδες. Αν η σιλικόνη απλωθεί ομοιόμορφα και την περάσεις και με το δάχτυλο σου (για να απλώσει καλύτερα) τότε το πιθανότερο είναι να κλείσει η τρυπούλα που μπορεί να υπάρχει και όλα να πάνε κατ' ευχήν. Πάντως αν το ενυδρείο το είχες 3 μέρες γεμάτο με νερό και είχε διαρροή θα είχες σίγουρα πλημμυρίσει. Φαντάζομαι ότι κατά την μετακίνηση θα έπεσε λίγο νερό στο τζάμι και από εκεί θα έφτασε στον πάτο του ενυδρείου. Πάντως βάλε τις πετσέτες καλού κακού και βλέπεις αύριο.
 10. Με μια μηχανή αντίστροφης όσμωσης θα έχεις σίγουρα μείωση του PH. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο ΡΗ ΜΙΝUS για να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Το απιονισμένο νερό που ρίχνεις μπορεί να έχει υψηλό ΡΗ οπότε να μην μπορείς να το κατεβάσεις με αυτόν τον τρόπο. Το ίδιο θα συμβεί αν χρησιμοποιήσεις και εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού. Πρέπει να δεις τι ΡΗ έχει το νερό που χρησιμοποιείς γιατί από εταιρεία σε εταιρεία τα χαρακτηριστικά του νερού παίζουν. Επίσης το απιονισμένο νερό ουσιαστικά είναι νερό που έχει βράσει, έχει μαζευτεί ο ατμός και με ψύξη του ατμού ξανάγινε νερό. Το μόνο που αφαιρείται ουσιαστικά είναι η περιεκτικότητα του σε αλάτι. Γι' αυτό και έχεις μόνο αλλαγές στην σκληρότητα του νερού σου.
 11. Αν το ενυδρείο σου είναι κάποιας εταιρείας προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί βέβαια να έχεις κρατήσει την απόδειξη. Τα περισσότερα ενυδρεία για να μην πω όλα έχουν εγγύηση. Θα επιστρέψεις πίσω το ελαττωματικό και θα πάρεις καινούργιο. Το πρόβλημα είναι αν μέσα έχεις ψάρια, που ελπίζω να μην έχεις γιατί από ότι κατάλαβα τώρα το στρώνεις. Γενικά όμως να ξέρεις ότι το ενυδρείο δεν είναι κάτι που το μετακινούμε συνεχώς από την θέση του καθώς είναι πολύ εύκολο να πάθει κάποια ζημιά, λόγω όγκου και βάρους. Εύχομαι ειλικρινά να μην είναι τίποτα και η υγρασία να είναι από νερό που μπορεί να χύθηκε κατά την αφαίρεση του. Τοποθέτησε μερικές πετσέτες γύρω από το ενυδρείο, έτσι που σε περίπτωση υπάρχει διαρροή νερού να το συγκεντρώσουν αυτές και να μην πλημμυρίσεις. Εύχομαι το καλύτερο. Καλή συνέχεια
 12. Από το προφίλ σου βλέπω ότι έχεις ένα ενυδρείο 100 λίτρων κοινωνικό. Τι άλλα ψάρια έχεις μαζί με τα γκάπυ; Την θηλυκιά την βάζουμε στην γεννήστρα για να γεννήσει εκεί τα μικρά της και για να μην τα φάνε τόσο τα υπόλοιπα ψάρια όσο και και η ίδια. Βέβαια αυτό ως ένα σημείο είναι εφικτό. Τα νεογέννητα γκάπυ είναι πολύ μικρά και μπορούν πολύ εύκολα να περάσουν μέσα από τις σχισμές της γεννήστρας και να μπουν στο κυρίως ενυδρείο. Θα σου συνιστούσα να πάρεις φυτά και να δημιουργήσεις κρυψώνες για τα μικρά σου και να μην χρησιμοποιείς την γεννήστρα. Τώρα όσον αφορά την θηλυκιά πρέπει να είσαι σίγουρος ότι είναι έτοιμη να γεννήσει, γιατί αν την πάρεις νωρίτερα και την βάλεις στην γεννήστρα το πιθανότερο είναι να στρεσαριστεί, να ταλαιπωρηθεί και κατ' επέκταση να αρρωστήσει. Επιπλέον τα μικρά δεν τα κρατάμε στην γεννήστρα. Παίρνουμε την θηλυκιά μόλις τελειώσει με την γέννα και τα μικρά τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο ενυδρείο, όπου θα υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να μεγαλώσουν. Μέσα στην γεννήστρα θα αργήσουν πολύ να αναπτυχθούν. Βέβαια όλα αυτά παύουν να ισχύουν αν αποφασίσεις να βάλεις φυτά στο ενυδρείο σου και αφήνεις τις γέννες να αναπτύσσονται φυσιολογικά. Προτείνω για φυτά το κερατόφυλλο. Αν βάλεις φυτά να τα τοποθετήσεις σε διάφορα σημεία στο ενυδρείο δημιουργώντας συστάδες για να μπορούν να κρύβονται εύκολα. Επίσης παίζει ρόλο και τι άλλα ψάρια φιλοξενείς στο ενυδρείο σου. Για παράδειγμα τα πλάτυ κυνηγούν τα μικρά γκαπυ και πολλές φορές γευματίζουν με αυτά. Οπότε δεν συνιστώ την συγκατοίκηση.
 13. Αρχικά να σου πω καλώς όρισες στην παρέα μας. Θα σου προτείνω να ξεκινήσεις άμεσα το διάβασμα σχετικά με το στήσιμο ενός ενυδρείου, καθώς και με την δουλειά που χρειάζεται. Όσο για το ενυδρείο, υπάρχουν πάρα πολλά στην αγορά και σίγουρα θα βρεις. Εγώ σου προτείνω κάποιο record ή Lido της juwell για τις διαστάσεις που έχεις. Οι τιμές είναι κάτι σχετικό και μπορείς να βρεις από 150€ μέχρι και 200€. Μία έρευνα αγοράς σε διάφορα καταστήματα θα σε βοηθήσει. Υ.Γ. Σου προτείνω να ξεκινήσεις το διάβασμα, επειδή ξεκινάς τώρα και για μην κάνεις τα λάθη που κάναμε οι περισσότεροι στο δικό μας ξεκίνημα. Όσο πιο ενημερωμένος είσαι στο θέμα τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να κάνεις κάποιο λάθος. Και μια συμβουλή ακόμη, μην ακούς όλες τις συμβουλές από τα pet shop. Οι περισσότεροι είναι απλώς έμπορες και θέλουν να πουλήσουν. Όχι όλοι, για να μην παρεξηγηθώ, μα υπάρχουν πολλοί. Πριν κάνεις κάτι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος καλύτερα ρώτα στο forum. Καλή συνέχεια.
 14. Μην βιάζεσαι να ρίξεις αλάτι. Έχω το ενυδρείο με τα γκάπυ περίπου 10 μήνες και δεν είχα ποτέ παρόμοιο πρόβλημα. Οι αναπνοές στα ψάρια γίνονται γρήγορες σε περιπτώσεις άγχους, όταν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου ή υπάρχει κάποια ασθένεια. Το αλάτι είναι καλό να χρησιμοποιείται αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Η αλατότητα σκοτώνει τα εξωπαράσιτα που μπορεί να έχουν προσβάλει τα ψάρια μας. Τότε γίνεται χρήση του αλατιού δικαιολογημένα. Οι μετρήσεις που μας δίνεις είναι φυσιολογικές και μάλιστα σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Το γεγονός ότι όταν υπήρξε ανατάραξη της επιφάνειας τα πράγματα πήγαν καλύτερα, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτι τρέχει με το οξυγόνο. Μήπως έγινε λαθεμένη χρήση CO2; Τοποθέτησε την εισαγωγή από το σωλήνα του φίλτρου σου πιο ψηλά από την επιφάνεια του νερού σου για να δημιουργούνται φυσαλίδες κατά την πτώση. Βέβαια οι αλλαγές σου είναι συχνές και μάλιστα σε αρκετό ποσοστό νερού. Το μόνο που μπορώ να υποπτευτώ ειλικρινά είναι ότι στο νερό σου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση CO2. Μην κάνεις καθημερινές αλλαγές. Τοποθέτησε στο νερό σου μία αεραντλία αν έχεις για γρηγορότερα αποτελέσματα και κάνε μία αλλαγή της τάξης του 50%. Θα περιμένω νεότερα και εύχομαι να μην έχεις άλλες απώλειες.
×
×
 • Create New...