Χρήστος

Διακριθέντα Μέλη
 • Δημοσιευσεις

  9.655
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  20

Χρήστος last won the day on March 9

Χρήστος had the most liked content!

Community Reputation

884 Excellent

Σχετικά με το μέλος Χρήστος

 • Γενέθλια 01/12/1968

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Πλέον μόνο ένα 60Χ50Χ30
 • Τοποθεσία
  Κρηνίδες Καβάλας
 • Interests
  Πάρα πολλά αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα

Previous Fields

 • Ομάδα Aquazone
  Διακεκριμένο μέλος
 • Νομός
  Καβάλας
 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

Πρόσφατοι επισκέπτες

1.602 εμφανίσεις προφίλ
 1. σε κλωσομηχανή μόνο όχι σε ενυδρείο δούλευε κανονικά βέβαια δουλεύει για 23 μέρες το χρόνο, οπότε δεν γνωρίζω την διάρκεια ζωής του υπο συνθήκες μακράς λειτουργίας.
 2. Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση http://www.a-store.gr/index.php?route=product/product&product_id=1039
 3. Όπως λέει και ο τίτλος θα ήθελα να πω κάποια πράγματα για τους παλιούς και για τους ανερχόμενους παλιούς, αλλά συνάμα και για εμένα. Αρκετά παλιά και έμπειρα μέλη έχουν εξαφανιστεί και πλέον δεν γράφουν άλλο. Αυτό με λυπεί για δυο λόγους γιατί χάνει το χόμπι και γιατί χάνουν και η ίδιοι. Αν εξαιρέσουμε κάποιους που έχουν δικαιολογημένα αίτια απουσίας οι περισσότεροι έμπειροι δεν γράφουν για λόγους εγωισμού, αυτό λέει ο λογισμός μου. Δυστυχώς οι περισσότεροι ότι προσέφεραν το πρόσφεραν για αυτοπροβολή και για τουπέ και μόλις κάτι πήγε στραβά και στράβισαν θίχτηκε ο εγωισμός και εξαφανίστηκαν έτσι απλά. Γνωρίζω πως λίγο πολύ όλοι μας έχουμε έναν εγωισμό αυτό είναι αναπόφευκτο, το θέμα είναι όμως να κυριαρχούμε τον εγωισμό μας και την αυτοπροβολή μας ώστε να μην πάρει το πάνω χέρι. Θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν πως δεν υπήρξαν στιγμές που δεν βρέθηκα σε έπαρση από κάποιο εξαιρετικό (κατ’ εμε) ποστ ή δεν θέλησα να αυτοπροβληθώ, η δεν θίχτηκε ο εγωισμός μου, και πιστευτώ ακράδαντα πως και από εσάς δεν θα υπήρξε στιγμή που να μην νιώσατε αυτά τα αισθήματα γενικά στην ζωή σας, και αν λέτε όχι λέτε ψέματα στον εαυτό σας ή άθελα σας εθελοτυφλείτε. Θα ήθελα όλοι οι παλιοί να αφήσουν των εγωισμό τους κατά μέρος και σιγά σιγά να μοιράσουν τις γνώσεις τους, μιας και προσπαθώ να είμαι ένας σωστός ΧΟ δεν ξεχνώ την παραβολή με το τάλαντο όλοι μας έχουμε δώρο ένα τάλαντο και ο σκοπός του δεν είναι να το θάψουμε αλλά να το πολλαπλασιάσουμε και να το μοιράσουμε ως δώρο αφού το εκλάβαμε ως δώρο. Δεν είμαι αλάνθαστος ούτε είμαι κάποιος άγιος που έχω πολεμήσει και νικήσει των εγωισμό αλλά το παλεύω ώστε να τον κυριαρχώ και να τον δαμάζω ώστε ποτέ να μην πάρει το πάνω χέρι και μια καλή σφαλιάρα για τον εγωισμό είναι η ουσιαστική συγνώμη. Για αυτό ζητώ συγνώμη για τις απρεπής προτάσεις, λέξης, και ότι άλλο έχω γράψει κατά καιρούς. Για τους ανερχόμενους παλιούς που θα αποκτήσουν ή έχουν εμπειρία έχω να πω τα εξής: Μην διακόπτετε την προσφορά όποια και να είναι αυτή από διάφορες μελλοντικές καταστάσεις που θα συναντήσετε μέσα στο φόρουμ. Σίγουρα θα έρθουν στιγμές που αυτός ο ριμαδις εγωισμός σας θα θιχτεί και θα σας θέση σαν δικαιολογία ότι και καλά θίχτηκε η αξιοπρέπεια σας και για αυτό αποχωρείτε. Μην του κάνετε το χατίρι και παλέψτε το συνεχίζοντας την προφορά. Καλή σας μέρα.
 4. Ρικάρδε δεν περιμένω θαύματα και όταν γράφω κάτι που φαίνεται εξτρέμ δεν το αναφέρω απλά αλλά προσπαθώ όσο μπορώ με αναλύσεις και με αποδείξεις που προέρχονται απο τον χώρο της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας να το πιστοποιήσω αλλά πάλι εκλαμβάνω ένα ''χμ.... δεν ξέρω''. Κολλάμε αρκετές φορές σε λεπτομέρειες και αναλύουμε θέματα που δεν έχουν βαρύτητα στο χόμπι μα και ουσιαστική διαφορά (όχι ότι είναι κακό αυτό). Αντιθέτως θέματα που θα μπορούσαμε να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας πάνω στο χόμπι τα προσπερνάμε. Εν πάση περίπτωση όσο έχω ακόμη κέφι και υπομονή θα το παλεύω...., στο μέλλον βλέπουμε. Ότι είχα να πω πάνω σε αυτό το θέμα το είπα τέλος. Συγνώμη ρε φίλε που το θέμα σου το κάναμε αχταρμά και φύγαμε απο την ουσία του με της φιλοσοφικές μας σκέψης.
 5. @Rik σίγουρα ο Νίκος δεν εννοεί ακραίες περιπτώσεις αλλά εμείς εδώ (Ελλάδα) έχουμε το εξής προνόμιο, κολλάμε σε ανούσιες λεπτομέρειες και καμιά φορά ''τρωγόμαστε'', και της ουσιώδες λεπτομέρειες της προσπερνούμε και τις αγνοούμε ως περιττές γνώσεις.
 6. Δουλεία σου είναι να αφαιρείς τα απρεπή ποστ όταν κρίνεις ότι δεν κάνει να διαβαστεί. Παλιότερα ήμουν μέσα στην ευγένεια και είχα τους ίδιους φίλους και τους ίδιους εχθρούς τώρα δεν μου βγαίνει η ευγένεια ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑ απο την ημιμάθεια μας και δεν ξέρω τη άλλο μας δέρνει. Ξέρω ότι δεν είναι σωστό και δεν δικαιολογούμε, τουλάχιστον όμως τα λέω καθαρά και όχι σε κάποια καφέ και σε κάποιες συναντήσεις και γενικά όλα αυτά που λέγονται απο τους δε για τους μέν. Χαζός δεν είμαι και ούτε οι υπόλοιποι είναι χαζή και δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλο μας. Η τυπική ευγένεια εδώ έχει αξία όταν υπάρχει και η ανάλογη εκτός φόρουμ. Παρόλο αυτά ζητώ συγνώμη αν νομίζεται ότι κάποιοι θίγονται ή θίχτηκαν αλλά μετά απο 10+ χρόνια στο φόρουμ έχω πλέον κουραστεί να γράφω τα ίδια και τα ίδια αυτά ως προς πρώτο σκέλος. όσο για το φίλτρο και το βαμβάκι ο κάθε ένας έχει τα πιστεύω του και ο κάθε ένας εναποθέτει τις απόψεις τις εμπειρίες και τις πράξεις του και οι υπόλοιποι κρίνουν και πράττουν. Το σκεπτικό μου είναι ότι γιατί να αφήσω τον αρχάριο να παιδεύεται να μάθει κάτι μόνος του και να μην του το πω απο την αρχής. Με αυτήν την λογική τότε σε όλους τους αρχάριους θα πρέπει να λέμε ότι δεν κάνει να πειράξουν το φίλτρο τους τα υλικά την σειρά κτλ έως ότου αποκτήσουν εμπειρία και μετά να βάλουν της ελαφρόπετρες κτλ. εγω κατέθεσα την εμπειρία μου στα τόσα χρόνια που είχα και έχω φίλτρα και την εμπειρία μου απο την συντήρηση που κάνω σε κάποια άλλα ενυδρεία με φίλτρα απο άλλες εταιρίες. Ο λόγος που έκοψα το βαμβάκι είναι αυτός που αναφέρεις είχα βαρεθεί να ανοίγω τρις και λίγο το ενυδρείο μόνο και μόνο γιατί βούλωνε το βαμβάκι.
 7. Εγώ θα σας λύσω το πρόβλημα χρόνια τώρα έχω ενυδρεία και το νερό είναι κρύσταλλο, η βιολογία άψογη,και η φροντίδα του φίλτρου πολύ περιστασιακή μια φορά στους 8-10 μήνες καμιά φορά και ποιο αργά. Το μυστικό είναι ότι 30 χρόνια τώρα δεν χρησιμοποιώ ''βαμβάκι'' ή άλλου είδους υλικό που κάνει την δουλειά του ''βαμβακιού''. Τσάμπα τρώγεστε για το βαμβάκι. Και τέλος θα αναφέρω τα εξής, εκτός ενυδρείων τα οποία περιέχουν ψάρια που λερώνουν πολύ το νερό στα περισσότερα ενυδρεία τα υλικά που έχουμε είναι υπερβολικά πολλά. Ρωτήστε και λίγο τους παλιούς που όταν ήμασταν φτωχούλιδες συντηρούσαμε μεγάλα και μικρά ενυδρεία με λίγα ή πολλά φυτά και καμιά φορά και καθόλου φυτά με ένα απλό ταπεινό φίλτρο Αμβούργου. Δηλαδή αυτό πως τα έβγαζε πέρα χωρίς σπιροβλαξ και τα συναφή υλικά που γουστάρουμε να τα αγοράζουμε κατά κόρον. Το γνωρίζετε πως με αρέσουν η εκ βαθέων συζητήσεις αλλά πέρα απο αυτά κάποια πράγματα είναι πολύ πολύ ποιο απλά απο ότι τα περιπλέκουμε. Φίλη μου πρώτα απο όλα θα πρέπει να μάθουμε να κρατάμε το σωστό αριθμό ψαριών στο ενυδρείο μας και μετά μας κάνει δουλειά και το ποιο ταπεινό φίλτρο με τα ποιο ταπεινά και απλά υλικά. Αλλά ο εγωισμός μας και το αχόρταγο μάτι μας θέλει ενυδρεία κονσέρβες και για αυτό φλομώνουμε τα φίλτρα με χίλια μύρια καλούδια. Υ.Γ. για τους περίεργους. Όπως πείρα το φίλτρο JBL προτού την φτερωτή είχε το βαμβάκι δηλαδή, έμπαινε το νερό περνούσε όλα τα υλικά και σαν τελευταίο υλικό προτού την έξοδο ήταν το βαμβάκι --> φτερωτή.
 8. Νομίζω πως κάνουμε τα απλά δύσκολα αλλά δεν με ξαφνιάζει αυτό πάντα έτσι ήταν και δυστυχώς μάλλον έτσι θα είναι γιατί απλά δεν βάζουμε μυαλό. Προσωπικά κουράστηκα να γράφω τα ίδια και τα ίδια, κουράστηκα να εξηγώ, να δίνω εμπειρικά στοιχεία, βιολογικά στοιχεία, φυσικά στοιχειά να έχω κάνει μαθηματικές αναλύσεις να έχω γράψει πως τρέφετε το κάθε βακτήριο να να να.... και όχι μόνο εγώ κι άλλοι πολλοί και στο τέλος τα ίδια Παντελάκι μου τα ίδια Παντελή μου. Μεταξύ των δυο γλουτέων βρίσκετε πρωκτικός σωλήνας ο οποίος μάλλον έχει ανάγκη απο Cucumis sativus, άλλοι εξήγηση δεν έχω
 9. φάσκεις και αντιφάσκεις Στο πρώτο κείμενο σου αφού μηδενιστούν όλα τότε κάνουμε αλλαγή νερού έως 40% για να μην έχουν τάση να ανέβουν η τιμές, απο που; Από το μηδέν αφού δεν έχουμε μέσα άλλο αμμωνία και ΝΟ2 είναι όλα μηδέν. !!! Στο δεύτερο κείμενο λες ότι το νερό δικτύου έχει τόση αμμωνία που στρώνει ένα ενυδρείο έτυμο για να δεχτεί ψάρια. Άρα αν κάνω αλλαγή νερού 40% όπως προτείνεις τότε θα προσθέσω αμμωνία στο ενυδρείο μου !!! Δηλαδή αν δεν προσθέσω αμμωνία θα ανέβει η αμμωνία και αν προσθέσω δεν θα ανέβει;
 10. Ρε παιδιά μπερδεμένα τα λέτε λίγο ό ένας λέει έτσι και ό άλλος αλλιώς. 1. Αν δεν έχουμε ψάρια δεν αλλάζουμε νερό θέλουμε τα ΝΗ και τα ΝΟ για να έχουν φαγάκι τα βακτήρια. 2. Ο αποικισμός εξαρτάτε πάντοτε απο την προσφορά τροφής απο το τίποτα δεν γίνετε τίποτα, ή ποιο ορθά θα αναπτυχθεί ένας πολύ πολύ μικρός αποικισμός που δεν επαρκή στην τελική. 3. Μην κάνουμε αχταρμά τους διάφορους τρόπους στρωσίματος εκτός και αν έχουμε μεγάλη εμπειρία και μπορούμε να κάνουμε τους δικούς μας προσωπικούς συνδυασμούς. 4. Μπορούμε να στρώσουμε και με τροφή ενυδρείο αλλά θέλει μια χ διαδικασία όχι κουτουρού μπλούμ μέσα τροφή. 5. Αν αποφασίσαμε να βάλουμε έτυμα βακτήρια τότε καλό είναι να τηρήσουμε αυτά που μας λέει η εταιρία αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό και μετά θα λέμε ότι φταίνε τα βακτήρια απο την χψ εταιρία. 6 Η αμμωνία που έχει το δίκτυο (αν έχει) είναι τόση που ισχύει η δεύτερη πρόταση απο το 2. εν ολίγης τα βακτήρια θέλουν μαμ είτε απο τροφή είτε απο ψάρια είτε απο ΄΄ξερή΄΄ αμμωνία.
 11. μην ξαφνιαστείς αν σήμερα αύριο δεις να λείπουν τα ψαράκια κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να τα κολλήσουν πάνω στην ρίζα.
 12. Εδώ εμείς η άνθρωποι έχουμε της παραξενιές μας τα ψάρια δεν θα έχουν. Πάντως γενικά αποφεύγουμε την αλλαγή περιβάλλοντος και αλλαγή τοποθέτησες των αυγών ακόμη και μέσα στο ίδιο ενυδρείο έχει ως αποτέλεσμα ένα από τα ψάρια και καμιά φορά και τα δυο να μην αναγνωρίζουν αμέσως τα ίδια τους αυγά ως δικά τους με αποτέλεσμα το ένα να θέλει να τα φάει και το άλλο όχι, ή και καμιά φορά τα τρώνε και τα δυο. Μετά από ώρα όμως μπορεί να στρώσουν μπορεί και όχι τα πράγματα και να ξανά αναγνωρίσουν τα ψάρια τα αυγά τους. Σε άλλη περίπτωση το αρσενικό με την αγλαή του περιβάλλοντος εξιτάρετε και θέλει να ξανά ζευγαρώσει, αυτό το κάνουν συχνά αλλά συνήθως γίνεται αφού σκάσουν τα αυγά και ψιλοκολυμπούν τα ψάρια. Γενικά η αλλαγή δεν τα έκανε καλό, την επόμενη φορά που θα δεις ότι το ζευγάρι είναι έτυμο να γεννήσει τότε να τα μεταφέρεις στην γεννήστρα.
 13. συγχαρητήρια με για την προσπάθεια σου εύχομαι όλα να πάνε καλά. Αν κατάλαβα καλά αλλού γέννησαν τα ψάρια και αλλού μετά τα μετέφερες τα αυγά με τα ψάρια;
 14. Για αυτό έγραψα ποιο πάνω... τα φίλτρα είναι μελετημένα απο της εταιρίες μπορείς να αλλάξεις την ποιότητα του βιολογικού υλικού αλλά όχι να αυξήσεις ή να μειώσεις την ποσότητα, πάνω ή κάτω απο αυτά που είναι καθορισμένα για το κάθε φίλτρο (εγχειρίδιο χρήσεις,)... Με απλά λόγια κάνουμαι αλλαγές στα φίλτρα μέσα στα πλαίσια που πρωτίνει η εκάστοτε εταιρία για το φίλτρο της.
 15. τα φίλτρα είναι μελετημένα απο της εταιρίες μπορείς να αλλάξεις την ποιότητα του βιολογικού υλικού αλλά όχι να αυξήσεις ή να μειώσεις την ποσότητα, πάνω ή κάτω απο αυτά που είναι καθορισμένα για το κάθε φίλτρο (εγχειρίδιο χρήσεις,) είναι μελετημένα έτσι ώστε να υπάρχει η επιθυμητή ροή μέσα στο φίλτρο ώστε να γίνει η σωστότερη κατά αυτούς φίλτρανση (μηχανική και βιολογική). Με το που αλλάζουμε την σειρά ή την ποσότητα των υλικών αλλάζουμε την ροή του νερού μέσα απο το φίλτρο με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η φίλτρανση. Τώρα αν έχεις φυτεμένο κατά 30-40% δεν χρειάζεται να αλλάξεις στο φίλτρο απολύτως τίποτα, αν έχεις νταμάρι ίσος και ανάλογα με την ιχθιοφορτηση να χρειαστεί να βάλεις ποιο ποιοτικά υλικά φίλτρανσης. Για το άν χρειαστεί να κάνεις παρέμβαση στο φίλτρο σου αυτό θα σου το πει το ΝΟ2, ΝΟ3, αυθαίρετες αλλαγές χωρίς μελέτη κάνουν κακό στο πορτοφόλι και καμιά φορά και στο ενυδρείο.