Χρήστος

Διακριθέντα Μέλη
 • Δημοσιευσεις

  9.630
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  20

Χρήστος last won the day on March 9

Χρήστος had the most liked content!

Community Reputation

825 Excellent

Σχετικά με το μέλος Χρήστος

 • Γενέθλια 01/12/1968

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Πλέον μόνο ένα 60Χ50Χ30
 • Τοποθεσία
  Κρηνίδες Καβάλας
 • Interests
  Πάρα πολλά αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα

Previous Fields

 • Ομάδα Aquazone
  Διακεκριμένο μέλος
 • Νομός
  Καβάλας
 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

Πρόσφατοι επισκέπτες

1.488 εμφανίσεις προφίλ
 1. το ενυδρείο ήταν σε κλειστό χώρο υποθέτω ότι το χειμώνα έπιανε γύρω στους 16 βαθμούς, αύριο θα μάθω αν το ψάρι επέζησε το σοκ απο την τεράστια αλλαγή νερού ή όχι. Πάντως και εγώ πιστεύω πως τα ψάρια ψοφούν απο της απότομες αλλαγές νερού ή συνθηκών γενικά. Το διαπίστωσα παλιότερα σε δικό μου ενυδρείο, έκαμνα μια μικρή αλλαγή νερού κάθε 2-3 μήνες και το ενυδρείο πήγαινε καλά ώσπου αποφάσισα να κάμνω εβδομαδιαίες αλλαγές νερού και στην τρίτη εβδομάδα άρχισα να χάνω ψάρια χωρίς εμφανή αίτια, και να γεμίζω άλγη, το ψιλιάστηκα και σταμάτησα της αλλαγές και το ενυδρείο ισορρόπησε ξανά. Με τα παραπάνω δεν θέλω να προωθήσω κάποιον στο να αγνοεί της αλλαγές νερού αντιθέτως και ιδιαίτερα για τους αρχάριους οι εβδομαδιαίες αλλαγές νερού είναι ότι καλύτερο. Για τους προχωρημένους δεν υπάρχουν κανόνες.
 2. είπαμε να φιλοξενήσουμε ψάρια όχι τον Διογένη
 3. αυτά τα παιχνιδάκια είναι για μικρά ενυδρεία κρατούν τα πολύ χοντρά το νερό που βγαίνει απο πίσω είναι γενικά θολό. Δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται τέτοιες σκούπες βυθού, απλά όποτε κάνεις αλλαγή νερού την κάνεις βάζοντας σκούπα, έτσι διώχνεις τα ιζήματα 100% και αλλάζεις συνάμα και νερό. Στην αρχή όλοι μας το ψάξαμε και στο τέλος καταλήξαμε σε αυτό που σου περιγράφω.
 4. γίνονται πολλά ευτράπελα στα μαγαζιά αλλά δεν ξέρω να η όλοι καθυστέρηση οφείλετε στο ελληνικό κατάστημα ή στην αντιπροσωπία και στην τελική αφού ήθελαν να σου επιστρέψουν τα λεφτά γιατί δεν τα πείρες να ησυχάσεις και να πάρεις την Hydor απο αλλού. Από προσωπική εμπειρία θα σου πω πως πολλές ξένες εταιρίες εμάς του Έλληνες μας έχουν γραμμένους και καμιά φορά δεν φταίνε τα ελληνικά μαγαζιά, ότι τους λένε μας λένε.
 5. δεν είναι απο τα δύσκολα φυτά για να πούμε ότι δεν έχει πιθανότητες να συνέρθει, αλλά το χαλικάκι σου είναι λίγο χοντρόκοκκο για το συγκεκριμένο φυτό και θα δυσκολευτεί αρκετα, αυτα τα φυτά προτιμούν άμμο η λεπτόκκοκο χαλικη.
 6. πρώτα αύξησε τα νιτρικά να δεις πως θα πάνε τα φυτά 1-2 εβδομάδες και μετά βλέπουμε για λίπασμα, αν αυξήσεις τώρα το λίπασμα χωρίς να έχουν την βασική τροφή (ΝΟ3) θα κάνεις μια τρύπα στο νερό.
 7. εγώ δεν θα το έλεγα dutch αλλά φυτώριο
 8. Υπήρχε ένα ενυδρείο με 500 λίτρα νερό και αρκετά ψαράκια, κάτι συνέβη (άγνωστο τι) και τα ψάρια μας άφησαν χρόνους το ενυδρείο εγκαταλείφθηκε όπως ήταν με το νερό μέσα και με το καπάκι απο πάνω. Από τότε πέρασαν 2 χρόνια και λόγο του καπακιού το νερό δεν εξατμίστηκε αμέσως και έμεινε περίπου 10cm νερό. Πήγα λιπών με σκοπό να καθαρίσουμε το ενυδρείο ώστε να το ξανά στήσουμε απο την αρχή. Μέσα το μόνο που έβλεπα ήταν μια μαυρίλα απο καφέ πετσωμένη άλγη και καθόλου πράσινη. Έβαλα μέσα νερό καθαρίσαμε λιγάκι το ενυδρείο αλλά απελπιστήκαμαι γιατί έχει πάρα πολύ μπίχλα. Έτσι γεμίσαμε το ενυδρείο με νερό πάνω απο το μισό και το αφήσαμε για την επόμενη μέρα. Και το σοκ ήρθε την επόμενη μέρα, μέσα στο ενυδρείο κολυμπούσε ένας labeo bicolor 13cm!!! Δύο χρόνια το ενυδρείο είχε μόνο λίγο φυσικό φως και δεν δούλευε ούτε φίλτρο ούτε θέρμανση και φυσικά δεν έμπαινε μέσα ούτε φρέσκο νερό ούτε τροφή, το πως επέζησε το ψάρι ένας θεός ξέρει. Πιστεύω πως ο βυθός απέκτησε επαρκή βιολογία για ένα ψάρι και το ψάρι για δυο χρόνια τρεφόταν με καφέ άλγη, αν μπορεί κάποιος να δώσει μια άλλη εξήγηση είμαι όλος αυτιά.
 9. το τη πέτρες και τη χαλίκι θα βάλεις αυτό είναι ένα προσωπικό γούστο, πάντως ότι και να βάλεις δεν πρέπει να είναι ασβεστολιθικό. Αν βάλεις μόνο ανούμπιες δυο Τ5 αρκουν δεν θές παραπάνω φώς προσωπικά θα έβαζα λεπτόκοκκο καφέ χαλίκι λίγες πέτρες και περισσότερες ρίζες
 10. ανοησίες δεν λες καλά κάνεις και ρωτάς αλλά αυτό που θες να φτιάξεις με το σφουγγάρι δεν γίνεται γιατί ή δεν θα κρατήσει τα ιζήματα γιατί θα έχει μεγάλους πόρους, ή αν έχει μικρούς πόρους θα βουλόσουν μετα απο τα πρώτα λίτρα και δουλειά δεν θα κάνεις.
 11. πρώτα ανέβασε τα νιτρικά και μετα βλέπεις αν θέλεις παραπάνω φωτισμό κάτι που δεν πιστεύω γιατί δεν έχεις και τρελά φυτά που θέλουν πάρα πολύ φως, το πολύ πολύ να βάλεις ανακλαστήρες και είσαι οκ. Αν όντος δεν έχεις νιτρικα τότε ή αυξάνεις τον αριθμό των ψαριών σου, ή αν δεν θέλεις άλλα ψάρια ψάχνεσε για ΚΝΟ3 ή πέρνεις πχ το Flourish Nitrogen
 12. για το τεστ αρκεί ένα ξύλινο τελάρο από έξω αρκεί να εφαρμόζει καλά, η αν μπορείς να προσαρμόσεις κάποιον ιμάντα χωρίς ελαστικότητα από αυτούς που σφίγγουν, προσοχή όμως μην το παρακάνεις. Αν δεν είσαι σίγουρος για αυτά τότε καλύτερα είναι να κολλήσεις της κόντρες κανονικά και αν το ενυδρείο είναι οκ καλός αν όχι τσάπα ο κόπος. Με απλά λόγια θέλει λίγο να πιάνουν τα χέρια μας σε τέτοιου είδους κατασκευές και τεσταρίσματα.
 13. εγώ είχα χρησιμοποιήσει ενυδρείο αγέμιστο για 12 χρόνια και δεν είχα πρόβλημα, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο (μαστοριά) που κωλύθηκε το ενυδρείο, την ποιότητα της σιλικόνης, και της καιρικές συνθήκες, πχ αν στο υπόγειο υπήρχε μια σχετική υγρασία μπορεί να μην στέγνωσε η σιλικόνη. Με απλά λόγια αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις. Στην χειρότερη περίπτωση το καθαρίζεις και ξανά κολλάς το ενυδρείο.
 14. δεν είμαι αφρικάνος αλλά από όσο ξέρω τα ψάρια γενικά θέλουν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο με κρυψώνες ώστε να αισθάνονται άνετα, αν αυτό δεν συμβαίνει και το ψάρι αγχωθεί τότε μπορεί να απορρίψει των γόνο. Για το βαρελάκι το έγραψα χαριτολογόντας γιατί είναι το μόνο μέρος που φαίνεται στην φωτογραφία σαν μέρος διαφυγής αν το ψάρι αγχωθει. θέλω να πω πως δεν βλέπω τρύπες κρυψώνες κτλ. και σε συνδυασμό με το μικρό ενυδρείο (τουλάχιστον έτσι φαίνεται στην φωτογραφία).
 15. μην το λες αυτό ποτέ δεν ξέρεις αν έχεις μπαλκόνι γέμισε το νερό και παρατήρησε το καμιά εβδομάδα. ποιο μπροστά όμως πρέπει με κάποιο τρόπο να το ενισχύσεις για να μην ανοίξει έστω και πρόχειρα να κάνεις πάνω ένα ξύλινο τελάρο ίσα ίσα για το τεστάρεις.