Jump to content

Χρήστος

Διακριθέντα Μέλη
 • Δημοσιευσεις

  9.747
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  27

Χρήστος last won the day on July 21 2017

Χρήστος had the most liked content!

Community Reputation

1.021 Excellent

Σχετικά με το μέλος Χρήστος

 • Γενέθλια 01/12/1968

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  ριζική αλλαγή θα επανέλθω το 2018
 • Τοποθεσία
  Κρηνίδες Καβάλας
 • Interests
  Πάρα πολλά αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα

Previous Fields

 • Ομάδα Aquazone
  Διακεκριμένο μέλος
 • Νομός
  Καβάλας
 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

Πρόσφατοι επισκέπτες

1.972 εμφανίσεις προφίλ
 1. Μπορουμε να φυτεψουμε φυτα σε αμμο? Ναι η οχι?

  όπως γράφω ποιο πάνω η ανάπτυξη των φυτών εξαρτάτε απο πολλούς παράγοντες, αναρωτιέμαι σε τη θα βοηθούσε αν η πληροφορίες των φωτογραφιών συνοδεύονταν με αναλυτική παρουσίαση αυτόν που αναφέρεις, αφού είτε είναι χοντρή η άμμος είτε ψηλή αν έχουμε άριστες συνθήκες στη στήλη νερού τότε αυτοί παράγοντες δεν αφορούν μόνο την άμμο αλλά και το χαλίκι. Αν το ενυδρείο έχει άσχημες συνθήκες τότε, είτε είναι σε χαλίκι είτε σε άμμο τα φυτά το ίδιο χάλια θα πάνε και το αντίστροφο. 'Ολες η εταιρίες παραγωγής φυτών θέλουν να έχουν όμορφα φυτά και συνάμα να μεγαλώνουν γρήγορα. Όλες, δεν χρησιμοποιούν ούτε άμμο, ούτε χαλίκι, ούτε κάποιο άλλο μαγικό υπόστρωμα, αλλά μόνο υδροπονία είτε ελεύθερα στην στήλη του νερού είτε στον νεκρό και ουδέτερο πετροβαμβακα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα φυτά δεν τα καίει καρφί το υπόστρωμα. Το υπόστρωμα παίζει μεγάλο ρόλο μόνο στα φυτά που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλων το γιατί αυτό είναι άλλη ιστορία. Αν θέλουμε να μιλήσου με επιστημονική ορολογία τότε με βάση το ISO 14688 η άμμος έχει μια κοκκομετρια έως 2mm. Συνεπώς όποτε λέμε ότι έχουμε χαλικάκι απο 1-3mm στην ουσία μιλάμε για αμμοχάλικο, και όσοι έχετε βάλει στο ενυδρείο σας διάφορα υποστρώματα και απο πάνω χαλίκι θα παρατηρήσατε ότι όλα έχουν μια διάμετρο κάτω απο 2mm, στην ουσία είναι μια εμπλουτισμένη άμμο, και τέλος άμμος δεν είναι μόνο η χαλαζιακή αλλά οτιδήποτε υλικό έχει την κοκομετρία που ανέφερα. Η συνήθεις άμμο που πωλείτε για τα ενυδρεία έχει μια κοκκομετρία μεταξύ 0,1-0,5mm. Τώρα αν αναρωτιέστε αν παίζει σημαντικό ρόλο για τα φυτά η κοκκομετρία της άμμου μπορώ να πω πως όχι έως ίσος σε κάποια πολύ πολύ λίγα φυτά. Αν η μικρή κοκκομετρία ήταν κάτι το αποτρεπτικό για τα ενυδρεία και κατ΄ επέκταση για τα φυτά τότε δεν θα αναπτύσοταν κανένα φυτό στον πηλό που έχει μια κοκκομετρία κάτω απο 0,002mm με βάση το ISO 14688, και ενυδρεία με πηλό υπάρχουν εξίσου πολλά, το τη γίνεται κατά το ξεφύτεμα είναι άλλη πονεμένη ιστορία. Για αυτούς που που πέρασε στο μυαλό τους η σκέψη ότι νεμεν τα φυτά δεν τα ενδιαφέρει η κοκκομετρία αλλά η πολύ λεπτή άμμο προκαλεί ανοξινες σηνθήκες και μπωρεί να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών είναι ένας αλλος μύθος που δεν στεκη καθόλου, αλλα αυτο είνα ένα αλλο μεγάλο θέμα και δεν έιναι του παρόντος. Τέλος πολύ θεωρία ειπώθηκε πολλά είπαμε, η ουσία είναι ότι στην άμμο μπορούμε να έχουμε εξίσου όμορφα και υγιή φυτά οποιασδήποτε κοκκοκετρίας εφόσον η συνθήκες στην στήλη του νερού είναι οκ όπως και ο φωτισμός.
 2. Μπορουμε να φυτεψουμε φυτα σε αμμο? Ναι η οχι?

  @Antonis K το ερώτημα που θέτεις είναι άλλο θέμα σίγουρα ο αρχάριος θα προτιμούσε κάποιο εύκολο υλικό μέχρι να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία και σίγουρα αυτός που βιάζεται να δει να μεγαλώνουν τα φυτά θα επιλέξει χαλίκι με υπόστρωμα γιατί και το σκέτο χαλίκι και η σκέτη άμμο είναι νεκρά υλικά και για να ζωντανέψουν θέλουν τον χρόνο τους και η άμμο ακόμη περισσότερο. Το ερώτημα που θέτει ο Κώστας δεν είναι αν το α' υλικό είναι ποιο εύκολο απο το β΄ αλλά αν και στα δυο μπορούμε να έχουμε εξίσου όμορφα ενυδρεία.
 3. Μπορουμε να φυτεψουμε φυτα σε αμμο? Ναι η οχι?

  καταρχήν η φωτογραφείς είναι απλά ένα αποδεκτό στοιχείο ότι φυτά μπορούν να μεγαλώσουν και στην άμμο, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και δεν το συζητώ γιατί απλά θα ήταν σπατάλη χρόνου, είναι σαν να αμφισβητούμε ότι η γη είναι στρογγυλή Αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι αν τα φυτά γίνονται καλύτερα στο χαλίκι, στο χαλίκι με υπόστρωμα και στην άμμο. και εδώ η φωτογραφίες απλά δεν παίζουν κανένα μα κανένα ρόλο γιατί 1 το 90% των χομπιστων διορθώνει χρωματικά της φωτογραφίες 2 η κάθε φωτογραφική μηχανή βγάζει διαφορετικά χρώματα 3 ακόμη και με την ίδια μηχανή να βγουν δυο φωτογραφίες θα είναι διαφορετικές 4 πονηρά τρικάκια, πχ τα φυτά που είναι κοντά στην επιφάνεια είναι ποιο κόκκινα λόγο έντονου φως, κάποιοι κόβουν της κορυφές της ξανά φυτεύουν και βγάζουν άμεσα φωτογραφία με αποτέλεσμα όλο το φυτό να φαίνεται κατακόκκινο. 5 η ανάπτυξη των φυτών σε ότι αφορά το σχήμα, το χρώμα, το ύψος, το μέγεθος των φύλων, πέρα απο τον βυθό επηρεάζεται απο την α) ποσότητα λιπασμάτων β) αναλογία λιπασμάτων γ) ποσότητα CO2 δ) ένταση φωτώς ε) κέλβιν ζ) Kh, Gh, Ph στ) ύψος ενυδρείου η) συνύπαρξη διαφορετικών φυτών θ) παλαιότητα του ενυδρείου - βυθού ι) θερμοκρασία ενυδρείου κ) αλγες) λ) μικροοργανισμοί - πρωτόζωα - βακτήρια - μύκητες -ψάρια μ) τανίνες χουμικά οξέα ιζήματα ν) αλλαγές νερού Οι φωτογραφίες δεν μου λένε όλες της παραπάνω πληροφορίες άμεσα αλλά κάποιες απο αυτές έμμεσα. Εγώ να ρωτήσω ανάποδα για την αμμο. Γιατί δεν μπορούμε να φυτέψουμε στην άμμο απαιτητικά φυτά Γιατί στο χαλίκι μεγαλώνουν καλύτερα από ότι στην άμμο. πως επηρεάζει ο βυθός το χρώμα των φυτών ποιες η ιδιότητες των διαφορετικών βυθόν πως επηρεάζονται τα φυτά πως μπορούμε να αποδείξουμε την επιτυχία ή αποτυχία ενός φυτού ότι οφείλετε στο είδος του βυθού και όχι σε κάποιους απο τους παράγοντες που αναφέρω ποιο πάνω. Αν πούμε να αναλύσουμε όλα αυτά που αναφέρω θα θέλουμε να γράψουμε σεντόνια για να καταλήξουμε στο τέλος ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΥΤΌ ΜΠΩΡΕΊ ΕΞΙΣΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗ Η ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΥΘΟ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΣ ΕΊΝΑΙ ΑΜΜΟ ΕΙΤΕ ΧΑΛΙΚΙ. Σας απαλλάσσω απο τα υπεραναλυτικά σεντόνια και ποστ και σας αναφέρω με βεβαιότητα ότι στα τόσα χρόνια που έστησα ενυδρεία και στα τόσα χρόνια που είδα στυμμένα ενυδρεία μπορώ να πως με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτά που έγραψα με κεφαλαία ισχύουν 100% με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν ελάχιστα φυτά τα οποία κάποια αναπτύσσονται καλύτερα σε άμμο και κάποια σε χαλίκι.
 4. Καινούριο ενυδρείο 60lt

  Αν νομίζεις πως σε/σας μπέρδεψα με τα γραφόμενα μου τότε μάλλον δεν ξέρω να γράφω και μάλλον είμαι εκτός της φιλοσοφίας αυτού του φόρουμ και των μελών του. Επειδή παρόμοιες παρεξηγήσεις έχουν γίνει αρκετές φορές στο παρελθων και πλέον έχω κουραστεί να προσπαθώ να αποδειξω τα αυτονόητα και για αυτό πλέον.... ΣΤΑΜΑΤΏ ΕΔΩ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΤ ΠΟΥ ΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΕΥΡΗΘΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΩ.
 5. Καινούριο ενυδρείο 60lt

  Είσαι εριστική και απο ότι βλέπω ή γνώσεις σου μάλλον είναι καθαρά θεωρητικές όχι πρακτικές και όχι απο εμπειρία, και αν θες μπορώ να ευλογήσω τα γένια μου. 35 χρόνια εμπειρία στα φυτεμένα ενυδρεία και έχω φυτέψει φυτά σε όλα τα είδη βυθού, και έχω κάνει αμέτρητα πειράματα και συνεχίζω, σου έστειλα και φωτογραφίες απο ενυδρεία, απο φυτά, και απο την φύση. Δεν μιλώ λοιπόν μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά με αποδείξεις, και ίσος δεν γνωρίζεις αλλά δεν αποτελώ εξαίρεση αλλά πάρα μα πάρα πολύ συντήρησαν και συντηρούν ενυδρεία με φυτά σε άμμο σε φυλλόχωμα σε πηλό ή αλλιώς άργυλο. Όλους τους παραπάνω χομπιστες που αναφέρεις που ο ένας εξ αυτών πέθανε και δεν μπορώ να τον ρωτήσω άρχισαν την καριέρα τους ως χομπιστες και την τελείωσαν ή την τελειώνουν ως επαγγελματίες και είναι άκρος λογικό να πρεσβεύουν και να προωθούν τα προϊόντα τους ώς σχεδόν μονόδρομο για ένα επιτυχημένο ενυδρείο. Εκτός αυτού το κάθε υλικό έχει την χρήση του οι scapers που αναφέρεις στήνουν ενυδρεία και ξεστήνουν ενυδρεία για φωτογραφίσεις, για demo, και για διαγωνισμούς, και για αυτό χρειάζονται πρακτικά υποστρώματα, κάτι που με απλό χαλίκι ή άμμο δεν είναι εφικτό. Και κάτι ακόμη 16 εκατοστά άμμο έβαλα σε ενυδρείο και το redox μετρημένο με μηχάνημα δεν έπεσε κάτω απο 120 και για να δημιουργηθεί το σουλφίδιο του υδρογόνου θέλει ένα redox κάτω απο 300. Γενικά δεν έχω πρόβλημα με το να μην συμφωνεί κάποιος ή να θεωρεί αυτά που γράφω βλακείες αλλά δεν μπορείς να πετάς αόριστες θεωρίες χωρίς να της τεκμηριώνεις και να παραβλέπεις κάποια βασικά πράγματα. Δεν μπορείς να λες απλά δεν γίνονται φυτά σε άμμο χωρίς να μου πεις το γιατί, και δεν γίνεται να μου φέρνεις παραδείγματα ανθρώπων που ποτέ δεν ισχυρίστηκαν κάτι το αντίθετο για την άμμο, αλλά απλά προωθούν τα προϊόντα τους. Πέρα απο τους κορυφέους scapers υπάρχουν και κορυφαίοι συγγραφής επιστημονικού περιεχομένου, ψάξε και λίγο απο αυτούς, ως γνώστρια θα πρέπει να τους γνωρίζεις.
 6. Καινούριο ενυδρείο 60lt

  @natateo δεν ξέρω απο που αντλείς της πληροφορίες σου και της γνώσεις σου αλλά για την άμμο σε δασκάλεψαν λάθος. Θα αναφέρω συνοπτικά τα παρακάτω και είμαι διαθέσιμος να τα αναλύσω έως την μοριακή δομή αν θες. 1. Ποιοτική άμμο όσο ψιλή και να είναι δεν πετρώνει και δεν δημιουργούνται αναερόβιες περιοχές. 2. Η άμμο θα πετρώσει μόνο όταν έχει διαφορετική κοκκομετρια απο πολύ ψιλή έως πολύ χοντρή αναμειγμένη με οργανική ύλη. 3. Και να δημιουργηθούν αναερόβιες περιοχές δεν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί Σουλφίδιο υδρογόνου με το πάχος άμμου που έχουμε στα ενυδρεία μας. 4. Η αναερόβιες περιοχές της λέμε έτσι στην χομπιστική ορολογία γιατί έχουν ελάχιστο οξυγόνο αλλά δεν είναι πραγματικά αναερόβιες. 5. Η ρίζες αναπτύσσονται εξίσου καλά μην πω και καλύτερα σε ''αναερόβιες'' περιοχές. Αν δεν ήταν έτσι τότε κανένα φυτό δεν θα αναπτυσσόταν σε ενυδρεία που έχουν αρκετή χομπιστες με άργυλο (ο αργυλός είναι πολύ ποιο λεπτός απο την άμμο) 6. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτωχιά θα μιλήσουν η παρακάτω φωτογραφίες. φυτεμένο με άμμο εχινοδορη σε άμμο πίσω και μπροστά ο εχινοδορος που μεγάλωσε σε άμμο κριπτοκορινα που σε άμμο φυτά απο την φύση που μεγαλώνουν σε άμμο λοτος σε άμμο και άλλα φυτά
 7. απλά μια διευκρίνηση στο ποστ #37 για τα λουμεν που αναφέρω ''παράδειγμα τα 3000 λούμεν στα 550 νανόμετρα ο άνθρωπος τα αισθάνεται πολύ έντονα ενώ στα 600 νανόμετρα τα ίδια λούμεν τα αισθάνεται κατά 50% λιγότερα ενώ τα λούμεν δεν αλλάζουν. Σαφώς τα λούμεν αλλάζουν αφού αλλάζει και η αντίληψη απλά το έγραψα επίτηδες εσφαλμένα για να εμπεδώσω το τη είναι τα λούμεν σε σχέση με την αντίληψή, ήθελα να πω πως η ισχύς και η ένταση σαν φως δεν αλλάζει αλλά η αντίληψη. δεν έχω χρόνο τώρα να το αναλύσω αλλά θέλω να πιστεύω πως καταλάβατε τη γράφω.
 8. όταν διαβάζουμε ένα πρόβλημα ενός χομπιστα το πρώτο που κάνουμε είναι να δούμε τη φταίει. Για να δούμε τη φταίει ψάχνουμε να δούμε τη άλλαξε. Από τα στοιχεία που μας δίνει ο φίλος μας λέει ότι δυο φυτά έχουν πρόβλημα. Το ένα το πήρε χάλια μετά πήγαινε καλά και μετά πάλι χάλια, αυτό μας φανερώνει ότι κάτι άλλαξε στο ενυδρείο. Από τα γραφόμενα του φαίνεται πως στην λίπανση δεν άλλαξε κάτι, στο φωτισμό δεν άλλαξε κάτι, ούτε έκανε κάποια άλλοι παρέμβαση. Αυτό που άλλαξε είναι το ΝΟ3. Σε πρώτη φάση θα ανεβάσει το ΝΟ3 στο 10 γιατί αυτό είναι το ποιο λογικό. Δεν μπορείς να λες ότι τα 5 ΝΟ3 είναι αρκετά για τα συγκεκριμένα φυτά, αφού και τα δυο και η alternanthera cardinalis και η Alternathera Reinickii θέλουν ΝΟ3 10 και καμιά φορά και παραπάνω. Ισος δεν μπορείς να φανταστείς πως μια μικρή αλλαγή μπορεί να φέρει τα επιθυμητά θετικά αποτελέσματα στο ενυδρείο Σίγουρα εσύ μπορείς να επιμένεις στα 5 ΝΟ3 και εγώ στα 10 ΝΟ3, ο σκοπός όμως δεν είναι να γεμίσουμε σελίδες αλλά να βρούμε μια γρήγορη και άμεση λύση πατώντας πάνω στις πληροφορίες και στην λογική και όχι στις εξαιρέσεις του τύπου ''φίλος μου είχε ενυδρείο με μηδέν νιτρικά και πήγαινε μια χαρά'' ούτε στις αλχημείες των έμπειρων που εκεί ξέρουν πολύ καλά τη κάνουν τη βάζουν. Στην περίπτωση που δεν πάνε καλά τα φυτά με την αύξηση του ΝΟ3 έχουμε αποκλήση το ένα πρόβλημα και πάμε στο αμέσως μετα λογικό που είναι η αύξηση της φυτομαζας σε σχέση με την σταθερή δόση του λιπάσματος και σε τρίτη φάση πάμε στον φωτισμό πχ παλιές λάμπες όπου μετατοπίστηκε το φάσμα ή χάσανε σε ένταση. Τέλος πουθενά δεν αναφέρω ότι ένας που ασχολείται με τα φυτεμένα δεν πρέπει να μάθει όλα τα σχετικά απλά πολλές φορές (μιλώ γενικά) παρασυρόμενη απο τον ενθουσιασμό των γνώσεών μας θέλουμε να τα γράψουμε όλα και αυτή η πληθώρα των πληροφοριών σε λάθος στιγμή και λάθος θέμα και με λάθος τρόπο είναι αποτρεπτικό σε αρκετούς να σχολιασθούν με το χψ θέμα. Αυτά και είδη έγραψα παααααρα πολλά.
 9. Τα παρ είναι ότι χρειάζεται ένας χομπιστας για φυτεμένα, αλλά για πολλούς χομπιστες είναι ασύμφορο να πάρει ένα παρομετρο. Ο παλιός κανόνας βατ ανα λίτρα ήταν ένας καλός μπούσουλας μια και παλιότερες Τ8 είχαν μικρές διαφορές αναμεταξύ τους. Ήρθαν μετά οι Τ5 όπου η αναμεταξύ τους διαφορές ήταν μεγαλύτερες σε διαφορετικά κελβιν, αυτόματος ο κανόνας βατ ανα λίτρο έχασε ένα κομμάτι σε αξιοπιστία. Ήρθαν και η λεδ και το κανόνας βατα ανα λίτρο είναι πλέον άχρηστος. Το αμέσως επόμενο μέτρο που μπορούμε σαν χομπιστες να χρησιμοποιήσουμε είναι τα λούμεν δεν έχουμε άλλοι επιλογή χωρίς να προβούμε σε κάποια αγορά για να έχουμε ένα μπούσουλα. Τα λούμεν αφορούν το ορατό φως 380 - 780 και σίγουρα άλλοι αντίληψη έχει ο άνθρωπος στα διαφορετικά νανόμετρα, παράδειγμα τα 3000 λούμεν στα 550 νανόμετρα ο άνθρωπος τα αισθάνεται πολύ έντονα ενώ στα 600 νανόμετρα τα ίδια λούμεν τα αισθάνεται κατά 50% λιγότερα ενώ τα λούμεν δεν αλλάζουν. Αυτά στην θεωρία, στην πράξει όμως ο κανόνας λουμεν ανα βατ σε ότι αφορά τα ενυδρεία μας έχει πολύ καλή εφαρμογή. Επειδή και τα φυτά αντιδρούν διαφορετικά σε διαφορετικά κελβιν δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτη στα λούμεν για αυτό λέμε πχ 30-50 Lumen/Lt Μέτριος ως υψηλός φωτισμός. Θεωρητικά αν απορρίψουμε τα βάτ ανά λίτρο και τα λόυμεν ανά λίτρα τότε δεν θα έχουμε κάποιο μπουσουλά ώστε να μπορούμε να δώσουμε συμβουλές σε έναν χομπιστα που θέλει να στίσει ένα φυτεμένο ενυδρείο. Έως ότου τα παρομετρα είναι ακριβά θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε έναν απο τους δυο παραπάνω κανόνες ώστε να έχουμε μια βάση. Προσωπικά έχω ένα λουξομετρο που στην ουσία είναι μια άλλοι μορφή των λούμεν απλά το καλό με το λουξόμετρο είναι ότι είναι πλέον σχετικά φτηνό και μπορείς να δεις την ένταση του φωτός σε διαφορετικά μέρη του ενυδρείου και σε διαφορετικό βάθος.
 10. ένας αρχάριος όλα αυτά που λες θέλει να τα μάθει και πρέπει να τα μάθει αλλά έτσι όπως παρουσιάζονται καμιά φορά είναι αποτρεπτικές η γνώσεις και αποθαρρύνουν αρκετά άτομα απο το να ασχοληθούν με τα φυτά. Εκτός αυτού πολλά απο αυτά που ειπώθηκαν ειπώθηκαν χωρίς περαιτέρω διευκρίνησης και αφήνουν εσφαλμένα υπονοούμενα χωρίς φυσικά να είναι στην πρόθεση του καθενός που τα γράφει, δεν θα κάτσω να τα αναλύσω όλα αλλά ένα παράδειγμα θα πω. Άλλο 3000 λούμεν σε ένα ενυδρείο χωρίς ανακλαστήρες άλλο με ανακλαστήρες, άλλο με ύψος 60 εκατοστά άλλο με ύψος 30 εκατοστά, άλλο ένα ενυδρείο με πολλά φυτά και ρίζες που δημιουργούν σκιές και άλλο ένα απλό και λυτό χωρίς πολλές η και καθόλου σκιές. άλλο με λάμπες 3000κ και άλλο μ 9000Κ άλλο με σωστή παροχή co2 και άλλο χωρίς άλλο με 8 φωτισμό και άλλο με 12 ώρες άλλο με χ΄ φυτά και άλλο με ψ΄ φυτά άλλο με λίγο λίπασμα και άλλο με πολύ. Στο πρώτο ποστ γράφει Νιτρικά 5, αυτό είναι τελείωσε πρώτα ανεβάζει τα νιτρικά βλέπει πως πάνε τα φυτά και αν δεν πάνε καλά τότε προχωράμε παρακάτω. Αν κάτσει και ανεβάσει νιτρικά, αλλάξει το λίπασμα, αλλάξει το φωτισμό, ένταση κελβιν, και και και... τότε το να τουμπάρει το ενυδρείο δεν είναι καθόλου απίθανο και στο τέλος δεν θα ξέρει τη έφταιξε. Πάντοτε κάνουμε ένα ένα βήμα για να μην μπουρδουκλουθούμε.
 11. Ειπώθηκαν πολλά και διαβάζοντας τα εγώ αντί να ξεδιαλύνουν το τοπίο το θόλωσαν περισσότερο. Έχει λίγο, πολύ, η νορμάλ φως. Έχει λίγο, πολύ, η νορμάλ λίπασμα. Έχει λίγο, πολύ, η νορμάλ CO2. θέλω φως πάνω απο 6400Κ πόσες ώρες να φωτίζεται το ενυδρείο 8,10,12. Υπάρχει τελικά έλλειψη του ΝΟ3 και τα σηναφή ή όχι Πόσο αντέχει το υπόστρωμα Τα βατ ξεπερασμένα, τα λούμεν ξεπερασμένα πως θα καταλάβω αν έχω επαρκή ή όχι φωτισμό χωρίς να αγοράσω πανάκριβα μηχανήματα. Τη Ph έχει η ΑΟ και πόσο CO2. Να μπει ή να μην μπει 3 λάμπα. να έχει ή όχι καλή ροή και που παίζει ρόλο. Το λίπασμα δεν δημιουργεί της αλγης τότε γιατί έρχονται. Τελικά τη πρόβλημα έχουν τα φυτά; Νομίζω πως πέρα απο την διεξοδική ανάλυση των δεδομένων για το πως και τη συμβαίνει στο ενυδρείο πρέπει με απλά λόγια να ειπωθεί το πρόβλημα που έχουν τα φυτά ώστε να γίνει κατανοητό και απο τους μη ειδήμονες ή λάτρες τη χημείας. Αν ήμουν φρεσκούδι και ήθελα να ασχοληθώ με φυτά και διάβαζα τα παραπάνω ποστ θα με απέτρεπαν να βάλω αληθινά φυτά και θα αγόραζα πλαστικά φυτά να είχα το κεφάλι μου ήσηχο. Λίγοι θα ήταν αυτοί που θα ενθουσιάζονταν για περαιτέρω γνώσεις.
 12. Νεο φυτεμενο-Επιλογη εξοπλισμου

  Μόνο osram T5 3000K, ή μόνο osram T5 6500K, ή συνδυασμό των δυο, γούστα είναι αυτά σε όλες της περιπτώσεις τα φυτά πάνε μια χαρά. Βασικά πριν απο δυο χρόνια βρήκα σε έκτωση της λάμπες με 1,49 και πείρα οχτώ 6500Κ και και οχτώ 3000Κ μαζί με τα μεταφορικά έδωσα 28 ευρώ και έχω το κεφάλι μου ήσυχο για χρόνια της αλλάζω μόνο όταν δω ότι τα φυτά δεν πάνε καλά.
 13. Νεο φυτεμενο-Επιλογη εξοπλισμου

  @Fred13 θα στο πω ελαφρώς αναλυτικά το κόστος απο της Τ5 είναι μικρό (2 ευρώ) αντίθετος λίγο ακριβότερο (5-6 ευρώ) είναι τα ηλεκτρονικά μπαλαστ. Ο προσωπικός μου δικός μου κανόνας έχεις ως οξείς 2 λάμπες σε ένα μπαλάστ και οι άλλες δυο σε δυο διαφορετικά μπαλαστ έτσι μπορώ να κάνω παιχνίδι και να επιλέγω τα κελβιν για να δώσω το χρώμα που θέλω και να επιλέξω πόσες λάμπες θα ανάβουν επί πόση ώρα. Έτσι το ενυδρείο είναι παροπλισμένο για το μέλλον και είναι έτυμο για αλλαγές απο το να δεχτεί μόνο ανούμπιες έως τα ποιο απαιτητικά φυτά. Βασική προϋπόθεση να πιάνουν τα χέρια στις κατασκευές.
 14. Νεο φυτεμενο-Επιλογη εξοπλισμου

  Κάποτε απο το πολύ διάβασμα είχα γίνει γκουρού στην θεωρία, όταν αποφάσισα να εφαρμόσω την θεωρία έγινα ζύμη κουρου Έχω μεγαλώσει απο τα ποιο απλά έως τα ποιο δύσκολα φυτά με λάμπες πανάκριβες και με λάμπες των 2 ευρώ και η διαφορά ήταν θα έλεγα αμελητέα και δεν ξέρω καν αν οφείλονταν στις λάμπες. Πλέον δεν ασχολούμαι με κελβιν, με λούμεν, με παρ, με βατ και τα συναφή. αλλά έφτιαξα μια δικιά μου απλή μπακαλίστικη θεωρία που έως τώρα λειτουργεί άψογα. Αφορά μόνο της λάμπες Τ5 και ενυδρεία έως 60 εκατοστά ύψος. έχεις εύκολα φυτά (σε ότι αφορά τον φωτισμό) βάζεις 2 Τ5 στο ενυδρείο, έχεις μέτρια φυτά βάζεις 3 Τ5 και αν έχεις απαιτητικά φυτά 4 Τ5. και φυσικά όλες με ανακλαστήρες τους πιο ξεφτίλα. led θα βάλω στο ενυδρείο όταν η τιμές τους πέσουν στις τιμές των ποιο φτηνών Τ5 και βγάζουν τον ίδιο ή περισσότερο φωτισμό. Δεν μειώνω την θεωρεία ούτε της γνώσεις γράφτηκαν εδώ όλα καλά είναι και ευπρόσδεκτα.
 15. Προνυμφες αλλά τι προνυμφες?

  Προνύμφη σκνίπας
×