Χρήστος

Διακριθέντα Μέλη
 • Δημοσιευσεις

  9.682
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  20

Χρήστος last won the day on March 9

Χρήστος had the most liked content!

Community Reputation

912 Excellent

Σχετικά με το μέλος Χρήστος

 • Γενέθλια 01/12/1968

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Πλέον μόνο ένα 60Χ50Χ30
 • Τοποθεσία
  Κρηνίδες Καβάλας
 • Interests
  Πάρα πολλά αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα

Previous Fields

 • Ομάδα Aquazone
  Διακεκριμένο μέλος
 • Νομός
  Καβάλας
 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

Πρόσφατοι επισκέπτες

1.665 εμφανίσεις προφίλ
 1. ώρες θα μιλάτε άκρη δεν θα βγάλετε γιατί απλά το θέμα είναι πολλή γενικό για αυτό πρέπει να κατηγοριοποιηθεί. Στην Ελλάδα εκτός απο φυσικές καταστροφές η διακοπές του ρεύματος δεν κρατούν πάνω απο 12 ώρες, ας το λάβουμε αυτό υπόψιν. Τώρα άλλες ανάγκες έχει ένα ενυδρείο τύπου Αφρικής, άλλες το σκέτο φυτεμένο και άλλες το φυτεμένο με φιάλη CO2. Πάρτε τα ενυδρεία ένα ένα και θα βγάλετε άκρη. πχ φυτεμένο με co2 δεν βάζουμε σε διακοπή ρεύματος στο ups αεραντλία παρά μόνο το φίλτρο, αλλιώς μπορεί να δείτε τα ψαράκια ανάποδα.
 2. Νίκο για εσένα και κατά φάσης και για εμένα δεν είναι κόπος να κλαδέψω και να ασχοληθώ με το ενυδρείο.Σαφώς γνωρίζεις καλύτερα απο όλους πως το ενυδρείο έχει και αυτό την ρουτίνα συντηρήσεις του και αν την κρατούμε τότε όλα πάνε πάνω κάτω ρολόι. Πίστεψε με όμως στα τόσα χρόνια έχω δει, ακούσει και διαβάσει πολλά απο χομπίστες και δεν συμμερίζονται όλοι τον τρόπο συντήρησεις που εφαρμόζεις εσύ. Όχι ότι είναι λάθος αντίθετος μια χαρά είναι, αλλά πολλοί μα πάρα πολύ δεν διαθέτουν τον χρόνο που χρειάζεται το ενυδρείο στην δεδομένη στιγμή είτε λόγο δουλειάς ή λόγο βαρεμάρας ή για οποιαδήποτε άλλο λόγο. Για αυτό η πλειοψηφία έχει προβλήματα και για αυτό σκέφτωμε τρόπους ή λύσεις για αυτά τα άτομα ώστε όταν αποκτήσουν το πρόβλημα να μπορέσουν να απαλλαγούν σύντομα. Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που ασχολούμαι όμως με τα ενυδρεία χωρίς ρουτίνα συντήρησης και αυτός είναι καθαρά χομπιστικός η περιέργεια να μάθω πως αντιδρά ένα σύστημα υπο της χψ συνθήκες. Είδα έμαθα, έζεισα επί πολλά χρόνια τα ενυδρεία με ρουτίνα και τα χόρτασα και για αυτό ασχολούμαι και με τα ποιο χύμα ενυδρεία. Νομίζω πως ο λόγος της συζητήσεις αυτής μεταξύ των άλλων είναι να βγουν προς τα έξω κάποιες άγνωστες πτυχές του ενυδρείου, ειδάλλως η λύση είναι όντος απλή. Σταθερό φωτισμό Σταθερή φυτομάζα Σταθερή τροφοδοσία λίπανσης Σταθερή τροφοδοσία με μπουκάλα co2 Σταθερές ρουτίνες σηντήρισεις και καλή παρατηρήσει του ενυδρείου για τυχόν αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης των φυτών. Αν τα τηρούμε όλα αυτά δεν θα έχουμε προβλήματα, ή καλύτερα θα έλεγα σπανίως.
 3. ο κύκλος ζωής και η τελειώματα της φύσης στα δικά μας μάτια ή καλύτερα στα δικά μας ενυδρεία δεν την θέλουμε, θέλουμε ένα ατελές σταθερό σύστημα αλλά συνάμα και ένα ολοκληρωμένο σύστημα με πλήρες κύκλο. Παράδειγμα θέλουμε να παγώσουμε τον βιολογικό κύκλο της αλγης αλλά να ολοκληρωθεί ο βιολογικός κύκλος του αζώτου και ξεχνάμε πως αυτά είναι συνυφασμένα, συν το ότι έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε μικροοργανισμούς βακτήρια και μικρά ζώα που συντελούν στον βιολογικό κύκλο. Επειδή χειμώνα καλοκαίρι βουτώ σε ποτάμια και θάλασσες βλέπω πως υπάρχει μια συνεχείς αλλαγή, εκεί που πριν 2 μήνες ένα μεγάλο κομμάτι της θάλασσας ήταν καλυμμένο με ποσειδωνία σήμερα δεν υπάρχει. Σε ποτάμι με πολύ χαμηλή ροή μέσα σε ένα μήνα μια επιφάνεια 3 πλάτος και 4 χιλιόμετρα μήκος καλύφτηκε απο φακή στον ένα μήνα βούτηξα μέσα και δεν υπήρχε ζωή απο φυτά παρά έντομα και μερικά περαστικά κοκκινόπτερα και μεριάνες. 2,5 μήνες ήταν η φακή εκεί και μετά ξαφνικά σε μια εβδομάδα εξαφανίστηκε, αμέσους γέμισε το ποτάμι άλγη, παντού άλγη ούτε βυθός ούτε πέτρες έβλεπα. Σε 15-20 μέρες η αλγη έφυγε και η ζωή επανήρθε με τα φυτά να παίρνουν το πάνω χέρι, απο που ήρθαν πως επέζησαν, τη αποθέματα είχαν στο ριζικό τους σύστημα δεν ξέρω. Αυτός είναι ο κύκλος στην φύση κάτι που εμείς δεν το θέλουμε αλλά και δεν μπορούμε να το έχουμε. Για αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους όχι να μην εμφανιστεί η άλγη αλλά όταν εμφανιστεί να μην κάτσει πολύ παρά μόνο 1-2 εβδομάδες. Τέλος έχω να πω και άλλα για με αλγη κατά πόσο είναι συνενδεμένη με την αλληλοπάθεια, αλλά αυτά άλλη φορά όταν έχω χρόνο και στο ανάλογο θέμα.
 4. Νίκο δεν έχουν όμως όλοι την ''τρέλα'' και την υπομονή να κρατούν ένα ενυδρείο με όσο γίνετε σωστή ανάπτυξη των φυτών, με σχετικά σταθερή μάζα φυτών, και μελέτες και προσοχή στην δόση του λιπάσματος. Εσένα σου φαίνονται εύκολα γιατί το γουστάρεις και το κάνεις κέφι να ασχολείσαι με αυτά, τη γίνεται όμως με αυτούς που θέλουν να έχουν φυτά και να χαρούν το ενυδρείο χωρίς να το παίξουν επιστήμονες. Πως θα μπορέσουν αυτοί που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία να ελέγξουν την άλγη; Ένας που ξέρει πχ εσύ παρεμβαίνεις στον φυσικό κύκλο τον σπας και δεν αφήνεις ή τουλάχιστον προσπαθείς να μην ξανά ενωθεί και δημιούργειθούν αλγης. Αν παράδειγμα στο τελευταίο τέταρτο του βιολογικού κύκλου εμφανίζονται αλγης τότε προσπαθούμε να μην αφήσουμε το ενυδρείο να έρθει σε αυτό το τελευταίο τέταρτο και κρατάμε το ενυδρείο στα υπόλοιπα τρία τέταρτα. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο για ένα που δεν ξέρει πολλά και ίσος δεν θέλει κιόλας να μάθει τόσα πολλά. Το όλο στίχοιμα είναι πως με απλές, εύκολες και κατανοητές πράξεις να απαλλαγούμε σχετικά σύντομα απο της αλγης έως τη επόμενη εμφάνισή τους. Όταν ένας έχει αλγης και ζητά βοήθεια σπεύδουμε όλοι να κάνουμε της κλασικές ερωτήσεις δώσε Ph, co2, NH, NO,fe,mg....... φως, ανακλαστήρες, κελβιν, πόσα ψάρια πόση λίπανση.....κοκ Αφού τα μάθουμε όλα αυτά αρχίζουμε της αναλύσεις πάνω στις αναλύσεις και κάπου χάνεται η μπάλα και μέχρι να δώσουμε λύσει στο πρόβλημα η αλγες φεύγουν μόνες τους.
 5. Ωραία έχω κάνει και για αυτήν πολλές παρατηρήσεις και έχω να πω αρκετά. Μην ξεχνάς πως αλγες και αλληλοπάθεια ίσος και να έχουν μια σχέση αναμεταξύ τους, αλλοτε φιλική και άλλοτε εχθρική. Σχετικά υπάρχουν λίγα άρθρα απο σοβαρούς επιστήμονες για την αλληλοπάθεια στα υδρόβια φυτά.
 6. επειδή εγώ δεν καταλαβαίνω την γυναίκα μάλλον δεν θα καταλάβω και το φυτεμένο , σε πρώτη φάση θέλω να καταλάβω τη είναι αυτό που κάνει την άλγη να φεύγει μόνη της. Λέμε πολλές φορές πως θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει, αλλά, α) μερικές φορές ο κύκλος αυτός έχει μεγάλη ακτίνα και πολλά φυτά χάνονται και άλλοτε έχει μικρή ακτίνα και όπως ήρθε απλά έτσι έφυγε, β) πως μπορούμε να σηντομεύσουμε χρονικά αυτόν τον κύκλο; Πολλές φορές λέμε πως η καλύτερη αντιμετώπισή της αλγης είναι η πρόληψη, αυτό πίστευα και εγώ αλλά ότι και να έκανα η άλγη έρχονταν, όποτε άλλαξα τακτική και πλέον λέω πως η καλύτερη αντιμετώπιση δεν είναι η πρόληψη αλλά να επέμβουμε εγκαίρως και να μικρύνουμε την ακτίνα του κύκλου ζωής της όσο γίνεται περισσότερο δηλαδή αν είναι δυνατών να την εξαφανίσουμε την άλγη σε 1-2 εβδομάδες. Θα σας πω την δικιά μου εμπειρία, παρατήρησα πως αν αφήσουμε την άλγη να φύγει μόνη της χωρίς χημικά ζουμιά παρά μόνο με φροντίδα του ενυδρείου, το ενυδρείο αποκτά θα το έλεγα ένα είδος αντισώματα και για μεγάλο διάστημα η συγκεκριμένη άλγη δεν εμφανίζεται έως ότου σωθούν τα αντισώματα. Έτσι σκέφτηκα κάτι που είναι εχθρός στο ενυδρείο (η αλγη) και δεν μπορώ να νικήσω τότε θα προσπαθήσω να γίνω φίλος. Νομίζω πως θα ήταν ιδανικά να αποκτήσω μια φορά την αγλη να κάνει έναν σύντομο κύκλο και μετά για μεγάλο χρονικό διάστημα να έχω την ησυχία μου έως την επομένη φορά, έτσι και αυτή θα κάμνει τον σύντομο κύκλο της και εγώ θα είμαι απαλλαγμένος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μου είναι ποιο εύκολο απο το να είμαι συνέχεια πάνω απο το ενυδρείο και να προσέχω μην μου ξεφύγει η μάζα των φυτών, μην πέσει λιγότερο ή περισσότερο λίπασμα, μη μου ξεφύγουν τα νιτρικά, κοκ. Σκέφτομαι πως στην φύση δεν υπάρχουν σταθερές τιμές αλλά συνέχεια μεταβάλλονται παρόλο της μεταβολές αυτές η αλγες έχουν τον δικό τους σταθερό ρυθμό. Πλέον παλεύω όχι να εξαφανίσω την άλγη αλλά να συντομεύσω τον κύκλο της και αρκετές φορές το έχω κάνει αλλά δεν ξέρω πως το έκανα. Ίσως αν τα διάφορα τεστ ήταν φτηνά και είχα κάποια επιπρόσθετα εργαλεία να έβρισκα άκρη αλλά δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να κάνω αυτά τα έξοδα προς στιγμή. Μετά τα μνημόνια κάπου το 2060 βλέπουμε
 7. όσο ποιο πολλά μαθαίνουμε τόσο μικραίνουμε τα λάθη τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίζουμε την άλγη αυτό είναι ένα δεδομένο όπως και δεδομένο είναι ότι δεν θα απαλλαγούμε ποτέ. Για αυτό είμαι πάντοτε υπέρ στο να δημοσιεύεται κάθε εμπειρία και κάθε άρθρο γύρω απο την άλγη. ΥΓ τώρα με χάλασες που δεν με χάλασες το χατίρι... α και το χατίρι γράφεται με "ι" ... και δεν βλέπω οξιές άντε μη βρω και άλλα λάθη τώρα.
 8. Ρικάρδε έχω διαβάσει τα έντερα μου για της αλγες και μεταξύ αυτών και για την νηματοειδής, σίγουρα όλα βοηθούν για να καταλάβουμε καλύτερα την άλγη και σίγουρα η γνώσεις μα προστατεύουν απο το να κάνουμε χοντρά λάθη που να επιφέρουν την άλγη όχι μόνο αυτήν αλλά και άλλες. Αλλά και εκεί που έλεγα κατάλαβα την αγλη εκεί γίνονταν κάτι που δεν μπορούσα να καταλάβω και με ανέτρεπε όλα όσα διάβαζα για την αγλη. Σίγουρα αυτό που κάνει την άλγη να εμφανιστεί και μάλιστα μερικές φορές ραγδαία θα είναι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών παραμέτρων απο διαφορετικά μακρο-μικροστοιχεία και βακτήρια, κάτι που με τα πενιχράα μέσα που έχουμε δεν μπορούμε να τα αναλύσουμε, και δυστυχώς η περισσότερες μελέτες που έγιναν για την άλγη αυτή έγιναν στο φυσικό περιλάβον και όχι σε ενυδρείο όπου έχουμε μια τελείως διαφορετική ατελή βιολογία και τείνω να πιστεύω πως η κανόνες σε ένα τέτοιο περιβάλουν αλλάζουν, για αυτό αλλιώς μας τα λένε η βιολόγοι και αλλιώς τα ζούμε εμείς. Πλέον έπαψα να ψάχνω τα αίτια εμφανίσεις και όταν την αποκτήσω ή την αφήνω να φύγει μόνη της (κάνει κανένα δίμηνο) ή κάνω αλχημείες και αν μου κάτσει έκατσε.
 9. δύσκολα να αναγνωριστεί μόνο μακροσκοπικά θέλει και μικροσκόπιο αλλά ποντάρω σε κυανοβακτήριο και συγκεκριμένα σε κάποιο είδος Gomphosphaeria. Δύσκολα θα βρεις πληροφορίες για τα συγκεκριμένα κυάνο.
 10. Νίκο δεν λέω ότι το ada κρατά 6 μήνες το γράφω ποιο πάνω ότι κρατά 2-3 χρόνια απλά αναφέρω πως είναι ιδανικό και κάνει καλή δουλειά λόγο της αμεσότητας του σε ενυδρεία που αλλάζουν setup το πολύ στο εξάμηνο. Σε τέτοια ενυδρεία δεν προλαβαίνει κανένα diy υπόστρωμα να ανταπεξέρθει τόσο όσο το ada. Αλλά αν είναι να χρησιμοποιήσουμε το ada σε ένα setup σταθερό πάνω απο 6 μήνες τότε δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω απο ένα καλώ diy υπόστρωμα. Με λίγα λόγια τα diy υποστρώματα θέλουν απλά το χρόνο τους και την ησυχία τους για να πάρουν μπρος. Η εμπειρία σε αυτά τα υποστρώματα με δίδαξε ότι μπορείς να βάλεις ότι φυτά θέλεις και θα έχουν άρτια ανάπτυξη, με δεδομένο λιπών το ότι είχα άρτια ανάπτυξη με τα diy υποστρώματα βγάζω το συμπέρασμα ότι το ada είναι καλό μεν αλλά δεν προσφέρει κάτι που δεν μπορούμε να το έχουμε και με τα diy. Από όσο ξέρω εσένα σε αρέσει να αλλάζεις ταχτικά setup σου ή αν δεν το αλλάζεις τότε το συντηρείς με το να κλαδεύεις και να ξανά φυτεύεις τα φυτά εκ νέου. Πιστεύω πως εκτός ελάχιστων περιπτώσεων δεν θα έχουν τα φυτά σου μεγάλο ριζικό σύστημα και ο τρόπος που λειτουργείς το ενυδρείο σου δεν ενδείκνυται και πολύ για υπόστρωμα γιατί συνεχώς θα το ενοχλείς. Δεν λέω ότι αυτό που κάνεις είναι κακό απλά είναι μια άλλη πτυχή του χόμπι και αυτή είναι η μαγιά στο χόμπι μας έχει τόσες πολλές εναλλακτικές που δεν το χορταίνεις. Αυτά στην θεωρία φυσικά θα έχω χειροπιαστά αποτελέσματα όταν δοκιμάσω και εγώ το αμαζονια. Δυστυχώς η οικ. κρίση δεν μας επιτρέπει να κάνουμε πλέον πολλά και ακριβά πειράματα αλλά όλοι μαζί προσφέροντας ο κάθε ένας ένα λιθαράκι πιστεύω πως θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να πειραματιστούν πολύ γιατί με 2-3 άτομα η 2-3 πειράματα δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και αυτό γιατί θα πρέπει να αποκλείσουμε κάθε παράγοντα που οδηγεί σε εσφαλμένα αποτελέσματα πάνω στο ada vs diy, δεν μπορούμε να έχουμε σαφή αποτελέσματα γιατί δεν μπορούμε να αποκτήσουμε το φαινόμενο του χάους ίσος και του μορφοκλασματικού συνόλου. Το χόμπι μας κρύβει τόσα πολλά που μια ζωή δεν σου φτάνει να τα μάθεις και για αυτό και δεν το βαριέμαι. Ρικαρδε έθεσα πολλά θέματα όχι για να τα συζητήσουμε όλα μαζί απλά για να ψαχτούμε και να έχουμε υλικό για το μέλλον Θα ήθελα να γράψουν όσο γίνεται περισσότεροι ώστε να μην κάμνω μονόλογο, αλλιώς θα καθόμουν να γράψω κατεβατά απο άρθρα και να τα έστελνα προς ορθογραφικό και συντακτικό έλεγχο σε κάποιον που δεν μπορεί να βλέπει ανορθόγραφα άρθρα Ασε που τα άρθρα μετα απο κάποια χρόνια μπορεί να μην έχουν έγκυρες πληροφορίες. ΥΓ. όταν αποκτήσω λίγο ADA θα ψάξω να βρω το ποιο απαιτητικό φυτό σε ριζικό σύστημα, γιατί υπάρχουν και δύσκολα φυτά αλλά δεν θέλουν κάτι το ιδιαίτερο σε βυθό σε τέτοια φυτά δεν έχει κανένα νόημα το υπόστρωμα.
 11. καταρχήν για έναν που δεν γουστάρει τους πειραματισμούς και την μίξη διαφόρων υλικόν και θέλει άμεσα και καλά αποτελέσματα δεν το συζητώ θα πάει κατευθείαν στο αμαζονια. Ένας όμως που γουστάρει να κάνει κάτι μόνος του έτσι για το χόμπι μπορεί με της ανάλογες γνώσεις να φτιάξει παρόμοιο υπόστρωμα με το αμαζονια. Πλέον γνωρίζουμε απο τη αποτελείτε το αμαζονια και ξέρουμε τη θρεπτικά συστατικά έχει και σε τη ποσότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε το δικό μας υπόστρωμα. το αμαζόνια αποτελείτε απο μαύρο χώμα και καλά απο ένα ιδιαίτερο μέρος που έχει ιδιαίτερες ιδιότητες, στην ουσία πρόκυτε για μαύρο χώμα ανακατεμένο με ηφαιστειακό χώμα στο οποίο εγκλωβιζόνται διάφορα θρεπτικά συστατικά. η Κοκκομετρία του είναι τέτοια που να ευνοεί βραχυπρόθεσμα τις ρίζες των φυτών και τη ανάπτυξή τους. Το χαμηλό Ph είναι ένα απο τα ατού που έχει και κάνουν το υπόστρωμα να είναι ιδιαίτερο. αναλυτικά έχει. Ph 4,6 NO3-N 0,33 mg/100g NO3 1,46 mg/100g NH4-N 2,85 mg/100g NH4 2,21 mg/100g PO4 2,68 mg/100g Mg 5 mg/100g K2O 8 mg/100g K 6,64 mg/100g Fe 160 mg/kg Mn 36 mg/kg γνωρίζοντας αυτά και γνωρίζοντας της ιδιότητες κάποιον υλικόν μπορούμε αν το ψάξουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο υπόστρωμα και όπως είπαμε αυτός που βαριέται η δεν ξέρει παίρνει το αμαζονια και έχει το κεφάλι του ήσυχο. εκτός αυτού με το αμαζονια έχουμε καλά αποτελέσματα για ενυδρεία που έχουν σταθερό setup κάτω απ 6 μήνες. για ενυδρεία με setup πάνω απο 6 μήνες δεν είναι ότι δεν λειτουργεί αλλά χάνει αυτήν την ιδιαιτερότητα της άμεσης πηγής θρεπτικών συστατικών για τα φυτά και λειτουργεί πλέον ως ένα καλώ υπόστρωμα. Όλα αυτά στην θεωρία στην πράξει δεν το δοκίμασα το αμαζόνια αλλά θα το κάνω παράλληλα με άλλα δικά μου υποστρώματα και θα έχω ποιο χειροπιαστά αποτελέσματα. Έχω την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα με τα diy υποστρώματα θα είναι εξίσου καλά. Νίκο το ότι σε δυο μέρες κιόλας είδες θετικά αποτελέσματα στο φυτό οφείλετε καθαρά στο γεγονός ότι το αμαζονια παρέχει θρεπτικά συστατικά στα φυτά σχεδόν αμέσως κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε 100% και με αυτοσχέδια υποστρώματα.
 12. Επειδή ο τίτλος είναι αόριστος παρά την σαφή ερώτηση στο πρώτο ποστ νομίζω πως μπορούμε να ξεφύγουμε (είδη το κάναμε) από την αρχική ερώτηση και να εμβαθύνουμε το θέμα ακόμη ποιο πολύ γιατί έως τώρα γρατζουνάμε μόνο την επιφάνεια. Θα ήθελα να πει ο κάθε ένας την γνώμη του πάνω στην λίπανση και τα υποστρώματα στο ενυδρείο με βάση τα δυο είδη ενυδρείων. 1 ενυδρείο με μικρή διάρκεια σταθερού setup < 6 μηνών. 2 ενυδρείο με μεγάλη διάρκεια σταθερού setup > 6 μηνών. Θέτω και άλλες ερωτήσεις για να ψαχτείτε λιγάκι θέματα που σπάνια ακούστηκαν και συζητήθηκαν στα ελληνικά φόρουμ. Πόση έχουν ακούσει για την θεωρία του χάους στο ενυδρείο. Πόσοι έχουν ακούσει για την θεωρία του μορφόκλασματος το λεγόμενο στα ξένα fractal. Για πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να εφαρμόζουμε την μέθοδο Estimative Index Υπάρχει στην φύση σταθερότατα θρεπτικών συστατικών; Όλοι ξέρουμε ότι τα πολλά λίτρα είναι ποιο σταθερά από τα λίγα αλλά γιατί; Δοκίμασε κανείς να στήσει ενυδρείο κλειστού συστήματος, δηλαδή ότι κλαδεύετε να μην πετιέται αλλά να επανατοποθετείτε στο ενυδρείο προς αποσύνθεση χωρίς προσθήκη λιπασμάτων εκτός από την αρχική πρώτη δώσει. Πειραματίστηκε κανείς με την αλληλοπάθεια. Είχε κανείς ενυδρείο με μόνο ένα είδος φυτού και τη παρατήρησε. Αυτά για αρχή συν τα προηγούμενα ερωτήματα απο το πάνω ποστ νομίζω πως φτάνουν
 13. Νίκο θα απαντήσω αλλά πρώτα πες μας ποιο ada χρησιμοποίησες για να είμαι ποιο σωστός στις απαντήσεις μου. Έως ότου απαντήσεις θα θέσω απλα κάποια ερωτήματα αλλά και πληροφορίες να αιωρούνται 1. θέλουμε μια φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών ή μια ντοπαρισμένει. 2. γνωρίσουμε απο τη αποτελείτε το ada, τη ph κλτ έχει; 3. αναρωτηθήκαμε τη περιέχουν γενικά τα υποστρώματα και απο τη υλικά φτιάχνονται. 4. γνωρίζουμε ότι αλλά πράγματα και άλλη βιολογία έχει ένα ενυδρείο όπου συνεχώς φυτεύονται και ξεφυτεύονται φυτά απο ένα που η διαδικασία του φυτέματος και ξεφυτέματος είναι όσο γίνετε λιγότερη, ξέρουμε τη δημιουργήτε σε ένα τέτοιο βυθό. 5. γνωρίζουμε αν στο ενυδρείο μας έχουμε ή όχι μυκόριζα 6. ξέρουμε ότι αρκετά φυτά αν τα αφήσουμε να ριζώσουν πολύ δημιουργούν αποθέματα και αυτό τροφοδοτούνται εν μέρη. 7.πόσοι εφταξαν μίξεις υποστρωμάτων απο διαφορετικά υλικά πχ άμμο, χαλίκι, τύρφη, πηλό, μαύρη τύρφη, ίνες απο κοκοφοίνικα, ινες δέντρο φτέρης, ελαφρόπετρα, φυλόχωμα, μαύρο χώμα, υφαιστιακό χώμα, κάρβουνο, στάχτη. 8. γνωρίζουμε ότι το ada κρατά δυο χρόνια άντε στην καλύτερη περίπτωση 3 και μετά μετατρέπεται σε ένα κοινό υπόστρωμα. 9. γνωρίζουμε ότι φυτά που τα μεταφυτέυούμε ταχτικά θέλουν πλούσιο οξυγόνο στις ρίζες τους ενώ φυτά που ανέπτυξαν μεγάλο ριζικό σύστημα δεν θέλουν οξυγόνο.
 14. θα το συζητήσουμε άλλη φορά αυτό μιας και δεν έδωσα την πλήρη σύνθεση του αυτοσχέδιου υποστρώματος και το όλο θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση.
 15. δεν βλέπω να έχεις κάποιο φυτό που να έχει τρελές απαιτήσεις σε φως, είναι νορμάλ εφόσον έχεις και ανακλαστήρες να είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, και αν δεν πρόκειται να αλλάξεις την σύνθεση των φυτών δεν χρειάζεσαι και αλλαγή του φωτισμού.