Jump to content

CHDAR

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  80
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  300LT με δίσκους

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 1. CHDAR

  Αναγκαιότητα Εξωτερικού Φίλτρου

  Αν και τώρα είμαστε εκτός θέματος του thread, δηλαδή σύνολο 4 λάμπες των 15w στα 6500Κ? το ενυδρειο είναι 54 λτ. με ύψος 33cm. Έχεις υπόψη σου καποιο άλλο φυτό για τη dry start το οποίο να μην έχει τέτοιες απαιτήσεις σε φωτισμό και CO2 και να αντέχει σε 28C. Πόσο θα πρέπει να είναι το πάχος του aqua soil?
 2. CHDAR

  Αναγκαιότητα Εξωτερικού Φίλτρου

  CO2 δεν έχω. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, διάβαζα ότι μετά φύτευση κλείνεις το ενυδρείο με σελοφάν και το ανοίγεις για λίγο μία φορά την εβδομαδα. Αυτό ίσως να γίνεται για το CO2. Στη μέθοδο αναφέρεται ότι δεν χρειάζεται CO2. Η λάμπά του ενυδρείου είναι μία sylvania standard daylight 15W 54-765. Δεν ξέρω αν επαρκεί. Εσύ τί προτείνεις για φωτισμό? Πόσες ώρες την ημέρα? Υπάρχει θέμα για δημιουργεία άλγης?
 3. CHDAR

  Αναγκαιότητα Εξωτερικού Φίλτρου

  Κατ'αρχ'ην σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας. Είχα γράψει και προηγουμένως ότι μπορεί κανείς να στήσει ένα θαλασσινό fish only μικρό ενυδρείο χωρίς φίλτρο και skimmer αλλά μόνο με ζωντανή άμμο, βράχο σύστημα DSB κλπ. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει επιπλέον βιολογικό φίλτρο. Η ερώτηση λοιπόν, όπως είπα και πριν, είναι εάν είναι εφικτό να υπάρχουν αποικίες βακτηριδίων στο υπόσρωμα, στο χαλίκι, στα βράχια και στα ξύλα του ενυδρείου γλυκού νερού οι οποίες θα αναλάβουν τη διασπαση των αποβλήτων των ψαριών (έστω και λίγων). Τα φύτά θα αναλάβουν τα nitrate ενώ τα υπολύματα των τροφών, σάπια φύλλα κλπ θα μπορούσαν να αποτέλέσουν και λίπασμα για τα φυτά. Και βέβαια θα υπάρχει κάποιος μικρός κυκλοφορητής και αλλαγές νερού. Αυτό είναι το project. Ένα ενυδρειο με τα λιγότερα δυνατά μηχανήματα και παρέμβαση δική μας. Σέφτομαι να ακολουθήσω τη μέθοδο όπως ακριβώς περιγράφεται στο άρθρο, δηλαδή ada aqua soil amazonia powder και hc για φυτά. Προς το παρόν δεν έχω εντοπίσει προμηθευτή στην Ελλαδα για το aqua soil. Στο δισκοενυδρείο που είχα, είχα βάλει ένα φυτό ταχείας ανάπτυξης το οποίο μου το έδωσαν σαν "γκι". Μήπως το ξέρει κανείς? Αυτο αν το βρώ θα ήθελα να το βάλω στη συνέχεια.
 4. CHDAR

  Αναγκαιότητα Εξωτερικού Φίλτρου

  θέλω να δοκιμάσω την dry start σε ένα ενυδρείο 54λτ. Σκεφτόμουνα λοιπόν στη συνέχεια με αρκετά φυτά και αλλαγές νερού να δώ εάν μπορεί το ενυδρείο να αντιμετωπίσει μόνο του τη διάσπαση των αποβλήτων αυξάνοντας το βιοφορτίο σιγά σιγά χωρίς τη χρήση εξωτερικού φίλτρου. Η Ειρήνη όμως μας είπε ότι το δοκίμασε χωρίς επιτυχία. Βέβαια δεν ξέρω εάν είχε εφαρμοσει την dry start και εάν τα αρχικά βακτηρίδια ήταν αρκετά. Νομίζω ότι είναι θέμα ισσοροπίας βιοφορτίου και αποικίας βακτηριδίων.
 5. CHDAR

  Αναγκαιότητα Εξωτερικού Φίλτρου

  Είσαι πολύ σαφής και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
 6. CHDAR

  Αριθμός Δίσκων

  Είχα 4 δίσκους μήκους περίπου 12cm, καρδηνάλιους και έαν pleco L190. Λόγω χώρου αναγκάστηκα και το έδωσα.
 7. CHDAR

  Αναγκαιότητα Εξωτερικού Φίλτρου

  οκ. θέλω να δώ εάν τα βακτηρίδια αυτά που δημιουργήθηκαν μπορούν να "αναλάβουν" τα απόβλητα πχ 15 καρδηνάλιων χωρίς να είναι απαραίτητο επιπλέον βιολογικό φίλτρο ή τελικά πόσων ζωντανών οργανισμών.
 8. CHDAR

  Αναγκαιότητα Εξωτερικού Φίλτρου

  Αφού τα απαραίτητα βακτηρίδια έχουν δημιουργηθεί και ήδη φιλοξενηθεί στο υπόστρωμα (έχει γίνει ο κύκλος της αμμωνίας) έτοιμα να αποσυνθέσουν τα απόβλητα των ψαριων που θα μπουν μεσα σε τι χρησιμεύει το φίλτρο?
 9. CHDAR

  Αναγκαιότητα Εξωτερικού Φίλτρου

  Fish olny θα μπορουσε να στηθεί και μόνο με ζωντανη άμμο. Το θέμα είναι ότι η ζωντανή άμμος του θαλασσινόύ πρέπει να έχει άλλες ιδιότητες από την άμμο του γλυκού νερού. Η ερώτηση είναι γιατι μπορούν να αναπτυχθούν βακτηρίδια στην άμμο του θαλασσινού ενυδρείου και δεν μπορούν στο υπόστρωμα και στα χαλίκια του γλυκού νερού. Ή απορία δημιουργήθηκε γιατί διαβάζοντας το άρθρο του Dry Start στο τέλος έχει στρωμένο ενυδρείο με έτοιμα βακτηρίδια στο υπόστρωμα και χωρίς εξωτερικό φίλτρο.
 10. CHDAR

  Αριθμός Δίσκων

  Σας ευχαριστώ πολύ. Απλά σε ένα κατάστημα με αρκετους δίσκους μου είπαν ότι όχι μόνο μπορώ αλλα πρέπει να είναι και κοπάδι. Τι να πώ.
 11. CHDAR

  Αριθμός Δίσκων

  Μιλάω για μηκος περίπου 6cm μόνιμους κάτοικους του ενυδρείου
 12. CHDAR

  Αριθμός Δίσκων

  Μπορεί κανείς να βάλει μικρούς δίσκους σε ενυδρείο 54λτ? Και αν ναι πόσους γιατί από όσο ξέρω δεν πρέπει να είναι μόνοι τους.
 13. CHDAR

  Αναγκαιότητα Εξωτερικού Φίλτρου

  Καλησπέρα, στην περίπτωση σωστού στρωσίματος του ενυδρείου με dry start, γιατί δεν είναι ικανα τα βακτηρίδια που έχουν αναπτυχθεί να "αναλάβουν" τη διάσπαση των αποβλήτων των ψαριών με τη χρήση ενός εσωτερικού κυκλοφορητή (όπως στο θαλασσινό ενυδρείο) και απαιτείται η χρήση εξωτερικού φίλτρου?
 14. CHDAR

  Ιδανικό Υπόστρωμα Ενυδρείου

  στο ενυδρείο 300λτ με δίκους είχα βάλει μόνο flurite. ¨Ολα καλά με τα φυτά και την εμφάνιση αλλά η καφέ σκόνη που πήγαινε πάνω στα φυτά και στο φίλτρο ήταν απίστευτα άσχημο και ποτέ δεν καθάρισε. Εάν μπεί στο μικρό ενυδρείο πχ μόνο JBL manado υπάρχει περίπτωση να υπάρχει τέτοια "βρωμιά" μέσα στο ενυδρείο? Με το manado μπορει να μπεί γρασίδι? Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για dry start?
 15. CHDAR

  Ιδανικό Υπόστρωμα Ενυδρείου

  Καλησπέρα σε όλους, Ποιο είναι το ιδανικό πάχος υποστρώματος? Θα μπορούσαμε να μη βάλουμε υπόστρωμα και να βάζουμε μόνο ταμπλέτες? Πάνω από το υπόστρωμα πόσο θα πρέπει να είναι το πάχος του χαλικιού? Ποια είναι η ιδανική διάμετρος χαλικιού? Υπάρχει περίπτωση τα ψάρια να ανκατέψουν τόσο πολυ το χαλίκι να φτάσουν στο υπόστρωμα? πχ. τι γίνεται με το υπόστρωμα εαν έχει κανείς ένα pleco ή clown στο ενυδρείο? Στη δική μου περίπτωση για παράδειγμα θέλω να στήσω ένα (54lt) και να βάλω ένα κοπάδι καρδηνάλιους, εάν πλεκο L190 , κάποια ξύλα και όσα φυτά μπορώ.
×