Jump to content

adlib

Διακριθέντα Μέλη
 • Content Count

  5,316
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

adlib last won the day on April 4

adlib had the most liked content!

Community Reputation

502 Excellent

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας

Previous Fields

 • Νομός
  Εκτός Ελλάδας
 • Χώρα
  United Kingdom

Recent Profile Visitors

3,571 profile views
 1. adlib

  Scottish Matter vol.2

  Και μια ακόμα τώρα που ψιλοκαθαρισε το νερό.. Το sump ακόμα δεν μπήκε σε λειτουργία. Περιμένω το tank connector. Τις επόμενες μέρες θα φύγω ταξίδι για μια βδομάδα οπότε θα το βάλω σε λειτουργία τότε, για να μην έχουμε τίποτα απρόοπτα. Τα Altos είναι λίγο φοβησμενα, δειλά δειλά εξερευνούν το ενυδρείο. Με την προσθήκη συγκατοικων θα ξεθαρεψουν.
 2. adlib

  Scottish Matter vol.2

  Έπρεπε να πάνε σε μεγαλύτερο, δεν ήταν άνετα 2 είδη σε τόσο μικρό ενυδρείο. Ακόμα είμαι σε σκέψεις για την σύνθεση φίλε.. Θα δείξει, τώρα που άλλαξα ενυδρείο δεν βιάζομαι.
 3. adlib

  Scottish Matter vol.2

  Το πρώτο στήσιμο έγινε.. Στο ενυδρείο μπήκαν μόνο τα Altolamprologus shell και τα μικρά Julidochromis κρατήθηκαν ξέχωρα για να δοθούν. Μέχρι να φτιάξω το θέμα της υπερχείλισης το ενυδρείο θα τρέχει χωρίς sump, με 2 εσωτερικά φίλτρα και όλο τον εξοπλισμό μέσα στο ενυδρείο.
 4. adlib

  Scottish Matter vol.2

  Οι σκέψεις πάρα πολλές Γιανναρε..
 5. adlib

  Scottish Matter vol.2

  Έχω ενα θεμα με τη σωλήνα επιστροφής, σε ένα σημείο είναι λίγο ραγισμένη και ρίχνει την απόδοση της αντλίας, οπότε λέω να την αλλάξω όλη, από την αντλία μέχρι την έξοδο. Και επειδή το ανταλλακτικό μέσω της εταιρίας είναι 70 λίρες λέω να πάω σε ένα κατάστημα με υδραυλικά είδη και να φτιάξω δική μου επιστροφή. Ήδη έχουν έρθει αλλά 70 αδεια σαλιγκάρια, 25κιλα αραγονιτης 1MM και 4 κιλά σιποραξ. Αύριο πάω για τις πέτρες και σιγά σιγά το χτίζουμε..
 6. adlib

  Scottish Matter vol.2

  Έπρεπε να γίνει.. Ήταν ευκαιρία.. 400 λίτρα αναβάθμιση. Aquareef 400 και φυσικά αυτό σημαίνει sump. Καθαρισμός εξαρτημάτων overflow αφού είχαν ΠΟΛΎ αλάτι! Το φιλαράκι μου καθαρίζει το sump υπό το βλέμμα των Red Rainbows Και αφού φτάσαμε 12 το βράδυ πάμε σπίτι γιατί το πρωί δεν θα ξυπνάμε με τίποτα.. Η συνέχεια τις επόμενες μέρες..
 7. Μιλαω για όγκο.. Και αν μπορούσα να βάλω και τρίτο φίλτρο θα το έκανα. (για αυτό πάντα γούσταρα τα sump, γιατί σου δείχνουν την δυνατότητα να τιγκαρεις υλικά) Πάντα λέμε να κάνουμε over filtering στα ενυδρεία μας. Ο λόγος φυσικά είναι για να κρατάμε το νερό μας όσο γίνεται πιο καθαρό, αλλά κυρίως για να γλυτώσουμε τέτοιες καταστάσεις όπως η δική μου, που τα νιτρικά θα έπρεπε να ήταν στο Θεό με ένα ψάρι μέσα να σαπίζει τόσες μέρες. Η ροή είναι σχετική και ανάλογη με το τι ψάρια έχεις. Άλλο κομμάτι η ροή και άλλο η δύναμη(όγκος) φιλτρανσης. Για ροή σκέψου ότι έχω 2 fluval fx6 με 2100λ/ω το καθένα και ένα wave maker στα 15000λ/ω. Οπότε αν ρωτάς την γνώμη μου μη τυχόν και βγάλεις το 2ο φίλτρο.
 8. Ένα από τα μικρά βρέθηκε νεκρό.. Να τονίσω ότι είναι φυσιολογικό με τα Tropheus μεγαλώνοντας να υπάρξουν απώλειες από τις αψιμαχίες όντας ευαίσθητα ψαρια. Το συγκεκριμένο ήταν και από τα πιο αδύνατα. Περίπου για 2 βδιμαδες το ψαράκι ήταν νεκρό ανάμεσα από τις πέτρες χωρίς να έχω πάρει χαμπάρι. Αφού έμεινε σχεδόν το μισό ψάρι σαπιζοντας, η κυκλοφορία το έβγαλε από τις πέτρες και έτσι το είδα. Τρομαγμένος για τα νιτρικά μου αφού ήμουν χωρίς αλλαγή νερού για 6 μέρες λόγο ταξιδιού, έτρεξα να κάνω αλλαγή αλλά σκέφτηκα να κάνω μια μέτρηση πρώτα από περιέργεια(γενικά δεν κάνω ποτέ μετρήσεις πέρα από τότε που το ενυδρείο στρώνει). Παρακάτω θα δείτε τα οφέλη του να φιλτράρεις το ενυδρείο σου "υπερβολικά". Φυσικά μετά την 50% αλλαγη όλα επανήλθαν στα φυσιολογικά..
 9. Κατά τη γνώμη μου μια χαρά είσαι. Σαν καθημερινή θα έλεγα την ocean nutrition, σπιρουλινα 1-2 φορές την εβδομάδα. Με τη θαλασσινή δεν πιστεύω να έχεις θέμα, απλά να είναι κυρίως με ζωικές πρωτεΐνες. Επίσης αρτεμια θα μπορούσες από κατεψυγμένες μια στο τόσο.
 10. Είναι στη φύση τους να έχουν τσαμπουκάδες.. Πιστεύω ειναι ακόμα πολύ νωρίς να βγάλεις ψάρια.. Θα αποκτήσουν μια ιεραρχία σιγά σιγά και θα δεις όταν και αν δεν πάει άλλο, τότε θα βγάλεις ψάρι.
 11. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν θέματα δυστυχώς
 12. Τα λίτρα σου είναι οριακά ως προς λίγα για 2 ζευγάρια.. Θα έλεγα να δοκιμάσεις πολλά φυτά, με κλαδιά και πέτρες για κρυψώνες και αν δεις ότι δεν γίνεται τίποτα, τότε βγάζεις το ένα ζευγάρι.
 13. Ακριβώς αυτό!! Τα ψαράκια σου πάντως φαίνονται λίγο στρεσαρισμενα και είναι πολύ λογικό και φυσιολογικό.. Δωσ τα χρόνο και μην φοβάσαι τίποτα.. Από ότι μπορεί να κατάλαβες στο Scottish Matter vol2 πάω να κάνω κάτι πολύ σχετικό με το δικό σου project, οπότε είναι πολύ καλή ευκαιρία να παρατηρήσουμε διάφορες και ομοιότητες.
 14. Δώσε χρόνο στους Κάλβους.. Είναι πολύ μικροί ακόμα. Πιστεύω όταν μπουν και άλλα ψάρια να τους βοηθήσουν γιατί γενικά τους αρέσει να βλέπουν και άλλα ψάρια να κολυμπάνε μαζί τους. Ειδικά από πάνω τους, λόγο της φύσης τους σαν αρπακτικά. Ότι ψάρι και να βάλεις θα συμφωνήσω με τον Γιάννη να βάλεις 5αδα, εκτός αν βρεις ζευγάρι.
×