Jump to content

steven1258

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  160
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

0 Neutral

1 Ακόλουθος

Σχετικά με το μέλος steven1258

 • Γενέθλια 16/05/1983

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  1) Juwel Rekord 160: guppies, apistogramma macmasteri
  Juwel Rekord 60 : καραντίνα
 • Τοποθεσία
  Βύρωνας
 • Interests
  Φοιτητής Βιολογίας<br />Αργεντίνικο Τάνγκο<br />Ταξίδια (27 χώρες μέχρι τώρα)<br />Tai Ji quan διαλογισμός.

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 1. steven1258

  Τι μπορεί να είναι?

  Ντίνο μια υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι πρόκειται για κάποια διαταραχή του μεταβολισμού των αμινοξέων. Υπάρχουν περίπου 200 συγγενείς διαταραχές μεταβολισμού στον άνθρωπο, πολλές από τις οποίες επηρεάζουν το χρώμα του δέρματος, τις ίριδας, κλπ. (αλφισμός, φαινυλκετονουρία...). Όσον αφορά τα ψάρια τώρα, μιας και η βιοχημεία τους δεν είναι τόσο διαφορετική από την δική μας, είναι πιθανό να πρόκειται για αδυναμία του συγκεκριμένου ψαριού να μεταβολίσει κάποια ουσία στα χρωματοφόρα του κύτταρα (ή και την ίδια την μελανίνη) λόγω έλλειψης του κατάλληλου ενζύμου. Βέβαια υπάρχει το εξής πρόβλημα στην υπόθεσή μου: Οι περισσότερες διαταραχές αυτού του τύπου κληρονομούνται με αυτοσωμικά υπολειπόμενα γονίδια (ή Χ-φυλοσύνδετα γονίδια), οπότε η πιθανότητα εμφάνισης μιας τέτοιας διαταραχής είναι λίγο έως πολύ σπάνια. Άλλο πρόβλημα που παρουσιάζει ο συλλογισμός μου έχει να κανει με την αιφνίδια και όχι εκ γενετής εμφάνιση.(ακόμα πιο σπάνια περίπτωση!) Μπορεί βέβαια να έχω δίκιο και να έπεσες σε μια πολύ - μα πάρα πολύ - σπάνια περίπτωση διαταραχής, κάτι που θα με κάνει περήφανο επειδή ο κόπος μου να ξεσκονίσω την Κλινική Χημεία (σε συνδυασμό με τις ελάχιστες γνώσεις μου περί Στατιστικής) δεν πήγε χαμένος! Όμως επειδή με βάση τις πιθανότητες, μάλλον κάποια πιο απλή εξήγηση υπάρχει, περιμένω και από κάποιον πιο έμπειρο να μας πει την γνώμη του.. Υπάρχει ένα άρθρο της Ασπασίας Στεριώτη από το οποίο παραθέτω: "Tα χρωματοφόρα (μελανοφόρα, ξανθοφόρα, ερυθροφόρα, λευκοφόρα, ιριδοφόρα, κυανοφόρα) δίδουν το χρώμα στο δέρμα των ψαριών. Eμπλέκονται στους δύο τύπους αλλαγής (μορφολογική, φυσιολογική) του χρώματος. H μορφολογική αλλαγή του χρώματος σχετίζεται με τη μορφή των κυττάρων και την πυκνότητα της χρωστικής, η φυσιολογική αλλαγή του χρώματος σχετίζεται με την μετακίνηση της χρωστικής και προκαλεί την γρήγορη απόκριση των χρωματοφόρων στα ερεθίσματα. H αλλαγή του χρώματος στα ψάρια ελέγχεται από ενδογενείς (νευρικό, ορμονικό σύστημα) και εξωγενείς (περιβάλλον) παράγοντες." και "Σκούρυνση του δέρματος, ως αποτέλεσμα της διασποράς της χρωστικής, ίδια με αυτή που παρατηρείται στα ενήλικα εκτρεφόμενα άτομα είναι εμφανής από την ηλικία των 75 ημερών, γεγονός το οποίο είναι, προς το παρόν άγνωστο, αν επηρεάζεται μόνο από διατροφικούς ή μόνο από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή από συνδυασμό και των δύο."
 2. Θέλεις να πεις πως δεν πρόσθεσες αντιχλώριο? ΜΗΝ το επαναλάβεις, η παρουσία χλωρίου στο νερό, στις συγκεντρώσεις που έχει το δίκτυο, βλάπτει τρομερά τα ψάρια. Μπορεί να μην είδες τώρα κάτι στραβό να συμβαίνει, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συμβεί. Βασανίζεις τα ψάρια σου με το να μην τους προετοιμάζεις σωστά το νερό τους.. Κάνε τον κόπο και διάβασε τα άρθρα που υπάρχουν στο φόρουμ για τους αρχάριους. Θα σου λυθούν πολλές απορίες.
 3. steven1258

  Παρουσίαση καινούριου ενυδρείου ζωοτόκων

  Χρήστο εσύ που δεν έχεις μεταφέρει τα ψάρια στο 180άρι ακόμη μπορείς να το κάνεις έτσι άνετα. Σε μένα που τα macmasterάκια μεγαλώνουν με ρυθμούς superman δεν με παίρνει να "πειραματιστώ"! Μην τα κατηγορώ άδικα τα μικρά μου, αλλά είναι πολύ περίεργα τα άτιμα και δεν φοβούνται καθόλου. Όσο φύτευα μου τσιμπάγαν το χέρι γιατί το έχουν συνδυάσει με φαγητό, καθώς τα ταίζω με πιπέτα στο στόμα! Και όσο πλησιάζει η ώρα του "απογαλακτισμού" τόσο πιο πολύ νιώθω ότι το μεγάλωμα νεογνών είναι ίσως η καλύτερη περίοδος. Μόλις μπουν στην εφηβεία... PS Ένα από τα 4 μωρά macmasteri από χθές κοπαδιάζει με τα guppies ανά διαστήματα! PPS Τα δύο μεγαλύτερα σε μέγεθος ξεκίνησαν να τσιμπάν σαλιγκάρια! Πιάστηκαν επ'αυτοφόρω την Τρίτη το μεσημέρι.. Εδώ και λίγες μέρες ο αριθμός των stagnalis στο πίσω τζάμι έχει μειωθεί αισθητά.
 4. steven1258

  Emersed καλλιέργεια

  Πριν λίγο ολοκληρώθηκε το στήσιμο της emersed καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα γυάλινο κυβικό δοχείο (που φιλοξενούσε βρύα!) διαστάσεων 17x17x17 cm. Προστέθηκαν : 650gr περίπου χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου - στρώμα πάχους περίπου 2cm 650gr περίπου χαλίκι γκρίζο 1-3mm - στρώμα πάχους περίπου 2cm 50gr περίπου τύρφη - ανακατεμένη με το χώμα 300ml περίπου νερό βρύσης Το δοχείο χωρίστηκε άτυπα σε τρεις περιοχές : Περιοχή 1 15 μικρές ρίζες Pogostemon helferi Περιοχή 2 κομμάτια από τάπητα 3x3cm Hemianthus callitrichoides ''Cuba'' Περιοχή 3 αρκετά κομματάκια Utricularia graminifolia Σε λίγες μέρες θα στηθεί και ένα ακόμη δοχείο γυάλινο διαστάσεων 50x50cm το οποίο θα είναι emersed καλλιέργεια κατά το 1/4 από Hemianthus micranthemoides και Glossostigma elatinoides (για πειραματισμό μόνο και πιθανώς μοίρασμα αργότερα). Στα υπόλοιπα 3/4 θα γίνει εντατική καλλιέργεια από Utricularia graminifolia . Ψάχνω να βρώ κάποια οικονομική λύση για να γίνεται αυτόματος ψεκασμός της καλλιέργειας μία φορά την μέρα, καθώς η ύπαρξη υγρασίας είναι ζωτική για την ανάπτυξη των φυτών. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι τα έτοιμα αυτόματα συστήματα ποτίσματος συνδέονται στην βρύση και ρίχνουν νερό, ενώ εγώ χρειάζομαι ψεκασμό και όχι ροή νερού. Έχω μια πιθανή λύση στο μυαλό μου αλλά θα περιμένω να την δώ και στην πράξη πρώτα πριν την αναφέρω. Φωτογραφίες από αύριο μιας και η μηχανή φορτίζει.
 5. steven1258

  Παρουσίαση καινούριου ενυδρείου ζωοτόκων

  Επίσης ξεκίνησε επιτέλους η emersed καλλιέργεια!!! Θα ανεβάσω σχετικό post στην κατηγορία φυτεμένο ενυδρείο..
 6. steven1258

  Παρουσίαση καινούριου ενυδρείου ζωοτόκων

  Σήμερα παρέλαβα τα εξής φυτά : pogostemon helferi και utricularia graminifolia , τα οποία προστέθηκαν στο ενυδρείο πριν λίγο. Η utricularia με ταλαιπώρησε πάνω από 2 ώρες μέχρι να βρώ τρόπο να την τοποθετήσω χωρίς να ανεβαίνει στην επιφάνεια. Μετά από πειραματισμό βρήκα τον εξής τρόπο : 1) Αφαίρεση του φυτού μαζί με τον πετροβάμβακα από το κάθε γλαστράκι. 2) Κόψιμο με ψαλίδι του κάτω μισού τμήματος του πετροβάμβακα. 3) Μοίρασμα της κάθε γλάστρας σε 16 μέρη (κύβοι πετροβάμβακα ~1x1cm στην κορυφή των οποίων υπάρχει ριζωμένο το φυτό) 4) Διάτρηση του κέντρου του κάθε κύβου με οδοντογλυφίδα και κάρφωμα όλου του συμπλέγματος στον βυθό. (Δυστυχώς η μηχανή φόρτιζε και δεν ρίσκαρα να περιμένω για φωτογραφίες.) Το pogostemon από την άλλη (εκτός του ότι το κομμάτι που πήρα ήταν εξαιρετικό ) ήταν πολύ καλά ανεπτυγμένο και γέμισε όλη την αριστερή μπροστινή πλευρά του ενυδρείου, ενώ περίσσεψαν και αρκετά κομματάκια.
 7. steven1258

  Απο που βγηκε το nick σας .....?

  Εμένα είναι λιγάκι πολύπλοκη η προέλευση. Η πρώην κοπέλα μου είναι Κινέζα και οι Κινέζοι έχουν ένα πρόβλημα στο να προφέρουν το "ρ" μετά το "β". (Το προφέρουν ως "λ"). Όποτε για να αποφύγει τα γέλια μου όταν με αποκαλούσε "Στάβλο" , το άλλαξε και μου έμεινε . Το 1258 είναι από το πρώτο μου email, και έμεινε αυτό.
 8. Αν το βρεις διάβασε το βιβλίο "Βιοποικιλότητα Υδάτινων Οικοσυστημάτων της Ελλάδας" της Dr Αριανούτσου Μ. Έχει πολλές πληροφορίες σχετικά με το θέμα των φραγμάτων και την αντικατάσταση, την βελτίωση της προσαρμοστικότητας, και την αναπαραγωγή των οργανισμών στα ενδιαιτήματα αυτά. Γενικά υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται αντικαταστάσεις ειδών, άλλες περιπτώσεις που κάποιο είδος επικρατεί άλλου συγγενικού του (διαειδικός ανταγωνισμός) και περιπτώσεις που είδη εξαφανίζονται από το ενδιαίτημα. Είναι πολύ μεγάλο και πολύπλοκο ζήτημα και δεν υπάρχει μία μόνο οδός εξέλιξης του οικοσυστήματος μετά την εισαγωγή ενός φράγματος. Βέβαια επειδή αναφέρεσαι στην Ελλάδα, ποτέ δεν υπήρξε επίσημο ενδιαφέρον να μελετηθεί η επίπτωση ενός φράγματος στην βιοποικιλότητα..
 9. steven1258

  Γιατί μας βασανίζετε?

  Μετά από μία περίπου εβδομάδα απουσίας από το φόρουμ λόγω υποχρεώσεων, κάθομαι επιτέλους σήμερα το βράδυ να διαβάσω τα τελευταία νέα. Και ρωτώ, είναι ιδέα μου ή φαινόμενα υποβάθμισης ορισμένων θεμάτων του φόρουμ εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τελευταία? Αφιέρωσα λοιπόν λίγο χρόνο σε ψάξιμο, και διαπίστωσα ότι όπου λίγο πολύ το επίπεδο πέφτει υπεύθυνοι είναι συνήθως τα ίδια άτομα. (Θα σκεφτείτε τώρα, δικαιολογημένα ίσως, καλά άλλη δουλειά δεν είχε ο τύπος να κανει και κάθησε 2 τα ξημερώματα να κάνει "έρευνα"! ) Γνωρίζω πως οι moderators, σε περιπτώσεις που το θέμα ξεφεύγει πολύ, επεμβαίνουν και καλοπροαίρετα "βάζουν στην θέση τους" τους παράτυπους. Έλα όμως που συχνά εμφανίζεται λίγο αργότερα καινούριο θέμα με ευφάνταστο τίτλο του στυλ " Πού είναι το ψάρι μου?" ή δημοσιεύσεις που γράφουν "να το βγάλω από το φίλτρο?" Και μαζεύεται κόσμος και κοσμάκης και κάνει ένα braintrust και όλοι μαζί προτείνουν μέρη και τοποθεσίες που μπορεί να έχει καταφύγει το άμοιρο το πλάσμα.. Σαν να μην έφθανε αυτό υπάρχουν και μέλη των οποίων η πλειοψηφία των δημοσιεύσεων είναι απαντήσεις του στυλ " " ή "Συμφωνώ με τον τάδε". (Μιλάω για το 70-80% των δημοσιεύσεων τους). Άλλοι πάλι απαντούν σε όλα τα θέματα όλων των κατηγοριών δηλώνοντας με σθένος ειδικοί σε όλα και γράφοντας πράγματα που είναι πέρα για πέρα λάθος. Εκεί το μόνον που μπορώ να υποθέσω είναι ότι αγωνίζονται σαν τρελοί να συμπληρώσουν δημοσιεύσεις για να γράφει κάτω από την προσωπική τους φωτογραφία "AQUAZONE POSTER" ή "AQUAZONE WRITER"! Ε βρε παιδιά, αν είναι έτσι να βρεθεί ένας moderator να σας το γράψει το ρημάδι μήπως και ησυχάσουμε οι υπόλοιποι, γιατί από το πολύ το rolling στο ποντίκι μας πιάνονται τα δάχτυλα όταν πάμε να διαβάσουμε κάποιο θέμα που μας ενδιαφέρει! Είναι δύσκολο για τον υπεύθυνο μιας κατηΓορίας να μπλοκάρει όπου χρειάζεται συγκεκριμένους χρήστες (ιδιαίτερα όταν δεν έχουν σταθερή ip) αλλά λίγο πολύ μετά το ban όταν επανεμφανίζονται με άλλο nick φανερώνουν την ταυτότητά τους μετά από λίγες μόλις δημοσιεύσεις. Δεν ξέρω τι μπορεί και αν μπορεί να γίνει κάτι αλλά επειδή σε προσωπικές μου συζητήσεις με άλλα παιδιά του φόρουμ, διαπιστώνω ότι δεν είμαι ο μόνος που τα σκέφτεται όλα αυτά, πήρα την πρωτοβουλία να τα εξωτερικεύσω μαζεμένα, μήπως και τα δουν οι υπαίτιοι και φιλοτιμηθούν..
 10. steven1258

  Nέος για φυτεμένο στα 180 lit

  Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Klaz. Τα guppies όταν κυνηγιούνται ή όταν πέφτει τροφή στο ενυδρείο είναι απίστευτο θέαμα! Δημήτρη το ενυδρείο σου ομορφαίνει μέρα με την μέρα! Φτου, φτου...
 11. steven1258

  Παρουσίαση καινούριου ενυδρείου ζωοτόκων

  Αφαιρέθηκε σήμερα το απόγευμα το μεγαλύτερο μέρος από το glossostigma elatinoides, και αύριο πρωί πριν την αλλαγή νερού θα αφαιρεθεί και το υπόλοιπο. Δυστυχώς προς το παρόν ο φωτισμός μου δεν είναι ικανός να το διατηρήσει υγιές. Την θέση του δίπλα στην cuba, θα πάρει η utricularia graminifolia (και όποιο πάει καλύτερα θα επικρατήσει στο κεντρικό μπροστινό μέρος), ενω στην αριστερή μπροστινή πλευρά "φυτεύτηκαν" λίγες ταμπλέτες (ιδιοκατασκευή του Μιχάλη), για να προετοιμάσουν το έδαφος για το pogostemon helferi που περιμένω! Μου χαρίστηκαν 4 κομμάτια pogostemon από τον Χρήστο (chrisb), έτσι για να έχω κάτι να χαζεύω μέχρι να έρθει η παραγγελία! Παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ για όλα!!! Και μιας και αναφέρομαι σε παραγγελίες, ένας ph controller ταξιδεύει αυτή τη στιγμή από Hong Kong, να κάνει παρέα στην μπουκάλα CO2 και στον temperature controller που αναμένεται να έρθουν κατά το τέλος του μήνα (δεν θα έχω λεφτά να φάω όπως πάει το πράγμα!) Η προσθήκη μιας Τ5 36W, με ψηφιακό dimmer θα αναγκαστεί να περιμένει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εκτός και βρεθεί καμιά καλή μετάφραση και την "τσιμπήσω" νωρίτερα ( κανείς εδώ εκδότης ? ). Τέλος, αυτή τη στιγμή, υπό το φώς του φεγγαριού, παρατηρώ τα 2 μικρότερα σε μέγεθος macmasterάκια να κυνηγιούνται στο μπροστινό τζάμι του ενυδρείου.. Και σκέφτομαι "Αρχίσανε οι τσαμπουκάδες νωρίς εφέτος..."
 12. steven1258

  Παρουσίαση καινούριου ενυδρείου ζωοτόκων

  Και άλλες 2..
 13. steven1258

  Παρουσίαση καινούριου ενυδρείου ζωοτόκων

  Την προηγούμενη Δευτέρα προστέθηκαν στο ενυδρείο 4 μωρά apistogramma macmasteri, ευγενική χορηγία του Μιχάλη (Neon). Αφού πέρασαν μια μέρα αρκετά ξαφνιασμένα από την μεταφορά τους από γεννήστρα σε ενυδρείο, ξεθάρρεψαν και πλέον κυκλοφορούν άβοφα. Δύο από τα τέσσερα έχουν αυξηθεί σε μέγεθος μέσα σε 5 μέρες κατά περίπου 1cm!! Ακόμα δεν τα έχω δει να τρώνε flakes ή pellets που ρίχνω και στα υπόλοιπα ψάρια, αλλά το γεγονός ότι είναι δραστήρια, τσιμπολογούν την java και "ενεργούνται" κανονικά, δείχνει ότι τροφή βρίσκουν.. Την Παρασκευή το πρωί προστέθηκαν και 10 red cherry shrimps, να κάνουν παρέα στις 4 Caridina japonica. Μέσα στην εβδομάδα είχα μια μικρή εμφάνιση άλγης (spot κυρίως) στο πίσω τζάμι και έτσι σταμάτησα προσωρινά την προσθήκη 1ml Flourish ανά 2 ημέρες που έκανα. Η άλγη καθαρίστηκε με μια μαλακή οδοντόβουρτσα στο μεγαλύτερο μέρος της και περιμένω να δώ αν η ελλάτωση θρεπτικών στο νερό θα αποτρέψει την επανεμφάνισή της. Τα σαλιγκάρια (stagnalis) αυξάνονται με τρομερούς ρυθμούς, και αναγκάζομαι να αφιαρώ περίπου 30-40 καθημερινά. Ελπίζω πως όταν τα Apistogramma μεγαλώσουν θα ελέγξουν τον πληθυσμό τους. Και τέλος οι φωτογραφίες..
 14. steven1258

  Υπαρχουν χειροτερα απο το συγκεκριμενο Pet-Shop

  Απαράδεκτος ο "Επαγγελματιάς" Στράτο και που να δεις στην Ελλάδα τι έχουν δει τα μάτια μου...
 15. steven1258

  Ειναι τα μωρα Platie πιο ευαισθητα

  Τα guppy είναι τρομερά ανθεκτικά ψαράκια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κακές συνθήκες ζωής τα κάνουν απρόσβλητα σε ασθένειες. Το γεγονός ότι στα καταστήματα χάνονται σωρηδόν οφείλεται στην πολιτική πολλών καταστημάτων να μην υπολογίζουν την ιχθυοφόρτιση, και τις κακές συνθήκες νερού στα ενυδρεία τους και να θεωρούν τα ψάρια "αναλώσιμα"... Προσωπικά τα μαγαζιά που θα εμπιστευόμουνα για να αγοράσω ψάρια είναι μετρημένα στο δάχτυλο (!) του ενός χεριού, όπως και τα μαγαζιά που θα αναζητούσα εξειδικευμένες συμβουλές για τις συνθήκες και την συμβατότητα. Σχετικά με τα molly balloοn, βρέθηκα με 2 αρσενικά στο ενυδρείο μου, γιατί δεν είχα ενημερωθεί για την γενετική τους προέλευση, όντας αρχάριος στην φιλοξενία τροπικών ψαριών. Πλέον, αναγνωρίζοντας μεν τα λάθη στην επιλογή αυτή, μου είναι αδύνατον να τα αποχωριστώ γιατί έχω δεθεί εξαιρετικά μαζί τους. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, ο segusm με κάλυψε πλήρως: Επαναδιαπραγμάτευση των ενυδρείων σου και σωστή επιλογή στα ψάρια που θα κρατήσεις τελικά.
×