Jump to content

chrism

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
 • Δημοσιευσεις

  21
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

Community Reputation

2 Neutral

Profile Information

 • Φύλο
  'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου
  Reef aquarium

Previous Fields

 • Χώρα
  Hellas
 1. chrism

  Χρήση RO

  Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Τα ''ζουμιά'' που θα βάζω στην όσμωση (ηλεκτρολύτες, minerals) μέσα στο βαρέλι προετοιμασίας νερού, να υπολογίζονται με βάση τα λίτρα του ενυδρείου ή τα λίτρα αλλαγής νερού;;
 2. chrism

  Αναβάθμιση Φωτισμου Σε Led

  Επειδή το θέμα είναι καλό και για να αλλάξουμε κλίμα, σας ενημερώνω πως αγόρασα σε αντικατάσταση των Τ8 φθορίου που είχα στο εργοστασaικό μου ενυδρείο (RENA - συλλεκτικό ειδικό για δίσκους-- για τους παλαιότερους) με νέες T8 Led από Arcadia. Μιλάμε για φοβερή ποιότητα φωτισμού, αδιάβροχες και δεν χρειάζεται καμία μετατροπή. Το μόνο που έκανα είναι να αφαιρέσω το starter. Διαθέτουν και daylight και grow plant που αναδεικνύει τα χρώματα των ψαριών. Επίσης υπάρχουν σε όλες τις γνωστές διαστάσεις.
 3. chrism

  Καρδια

  Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ο άνθρωπος ''δίσκος'' --- Jack Watley --- μετά από χρόνια κατέληξε πως η ανάπτυξη των δίσκων με ξηρά τροφή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη(άρθρο στο TFH) οπότε και σταμάτησε συγκεκριμένα την ''καρδιά''.
 4. chrism

  Χρήση RO

  Ευχαριστώ όλους σας. Το θέμα με το TDS λύθηκε. Μίλησα με τη γνωστή ελληνική εταιρεία και με συμβούλεψε να flushάρω 5 λεπτά και άλλα 5 να το αφήσω να τρέξει. Καμιά φορά συμβαίνει να δείξει πλασματικό TDS ακόμα και με διαφορά μέτρησης 1 λεπτού όπως μου είπαν. Αποτέλεσμα: TDS RO: 2 ppm. Όχι τίποτα γιατί η μεμβράνη είναι 3 μηνών. Εν τω μεταξύ χθες μέτρησα KH=1 στο ενυδρείο, οπότε βλέπω να αναμειγνύω λίγο βρύσης την επόμενη αλλαγή. Με την τροφή.... κατάλαβα. Τριπλή μερίδα !!!!!!!!!!!!!
 5. chrism

  Χρήση RO

  Καλησπέρα, Επειδή μετά από 25ετή ενασχόληση και 3ετή απουσία επανήλθα με τους δίσκους θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα συγκεντρωτικά για την χρήση της RO. Προσωπικά επειδή γενικώς υπάρχει παραπληροφόρηση, ήθελα να με βοηθήσετε στο εξής: Το ενυδρείο μου είναι 310lt καθαρό νερό και είναι 3 μηνών. Έχω 8 δίσκους μεγέθους 5-6 εκατοστών (σώμα). Οι πρόσφατες μετρήσεις μου είναι: pH -- 6,8 NO2 --- 0 ΝΟ3 -- 15 - 20 (προφανώς λόγω ταίσματος -- 3 φορές τη μέρα) ΚΗ -- 2 ΝΗ4 --- 0 TDS βρύσης --- 160 ppm TDS νερού από RO --- 20 ppm Κάνω 70lt εβδομαδιαίως αλλαγές μόνο με νερό από RO και προσθέτοντας τα γνωστά ιχνοστοιχεία. Τα υπόλοιπα ''ζουμιά'' όπως minerals και trace τα ρίχνω στο ενυδρείο εβδομαδιαίως. 1) Θεωρείτε πως κάνω ''λάθος'' που χρησιμοποιώ μόνο RO; 2) Θα μπορούσα να αλλάξω διαδικασία και να μην ρίχνω τα υπόλοιπα ''ζουμιά'' στο ενυδρείο αλλά να τα ρίχνω στο νερό προς αλλαγή (ανάλογα με τα lt που αλλάζω) ;
 6. chrism

  Φίλτρο άμμου και υπόστρωμα άμμου

  Ευχαριστώ παιδιά για τη βοήθεια. Όσον αφορά τα pleco, παλιά είχα ένα goldie μόνο του οπότε δεν πείραζε τους δίσκους. Τώρα μάλλον δεν θα το ξανακάνω γιατί μπορεί και να έτυχε (αν και σε ξένα forums ο goldie είναι επιλογή αν κάποιος θέλει με το ζόρι να βάλει). Τη σκούπα την έχω δουλέψει αρκετά, αλλά όχι σε άμμο ( στο reef ποτέ δεν τη χρησιμοποιούσα), οπότε από προσοχή άλλο τίποτα. Και πάλι thanks
 7. chrism

  Φίλτρο άμμου και υπόστρωμα άμμου

  Καλησπέρα σε όλους, Μετά από 25 χρόνια ενασχόλησης με τα ενυδρεία, και μία μικρή τριετή παύση λόγων υποχρεώσεων, ενεργοποιώ εκ νέου το ενυδρείο μου (320 lt ) για τους αγαπημένους μας δίσκους. Παλαιότερα ασχολήθηκα με επιτυχία 5 χρόνια αλλά με εκτροφής (6 υπέροχα δισκάκια). Αυτά που θα σας ρωτήσω αφορούν πράγματα που δεν είχα κάνει οπότε και θα ήθελα τις γνώμες σας. 1) Φίλτρο άμμου. Γενικά θεωρούνται τα καλύτερα. Οπότε και σκέφτομαι τώρα να βάλω κάποιο αλλά δεν βρίσκω (αφού δεν μπορούμε να φέρουμε από έξω). Γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρω; 2) Ως υπόστρωμα αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσω άμμο (εκτός του φυτικού υποστρώματος). Πιστεύετε ότι θα έχω θέμα με pleco λόγω του ψιλού κόκκου της άμμου;; (Παλαιότερα με τους δίκους συμβίωναν άψογα σε 6.2 ph) 3) Επίσης όσον αφορά το ''σκούπισμα'' με τη γνωστή και μη εξαιρετέα σκούπα της αγοράς, θα έχω θέμα με την άμμο; 4) Όσον αφορά το φιλτράρισμα σκέφτομαι ένα 2080 και ίσως ένα σαν το 2217 (ως μηχανικό - χημικό) πριν το φίλτρο άμμου. Έχει δοκιμάσει κανείς τέτοιο συνδυασμό;
 8. chrism

  Ξεκιναω Ενα Update Σιγα-Σιγα Για Το Nano

  Άμα ανάψουν τα άτιμα τα φώτα φαίνεται όλη η ομορφιά!!!!!!!!
 9. chrism

  Νεο Αιο Pico Reef 50Lit Υπο Κατασκευη

  Καλησπέρα και από εμένα και καλή επιτυχία σου εύχομαι. Και μόνο που ασχολείσαι με το hobby αυτό, ξέχνα τα μεγέθη και απόλαυσέ το. Έτσι όπως το βλέπω κάποια στιγμή βάζεις και κρεμαστό Skimmer. Επίσης θα σου πρότεινα όταν προχωρήσει το ενυδρείο φυσικά, να έχεις στο νου σου τις μετρήσεις ασβεστίου μήπως και χρειαστεί στην αναπλήρωση να συμπληρώνεις με Kalkwasser και όχι με σκέτη όσμωση. Επίσης καλό είναι όταν θα μπουν και ζωντανά, στο νερό της αναπλήρωσης να προσθέτεις και ηλεκτρολύτες έστι ώστε να έχεις πιο ισορροπημένη κατάσταση, γιατί το νερό της 'Οσμωσης είναι τελείως μηδενισμένο σε μετρήσεις. Καλή Αρχή και να θυμάσαι πως σε αυτό το hobby στις αναποδιές με επιμονή κερδίζουμε .
 10. chrism

  Ξεκινώντας 80Lt Με Φυσικό Θαλασσινό Νερό!!!!

  Ήθελα να σε ρωτήσω αν οι κυκλοφορητές που έχεις είναι δυνατοί, γιατί τα ακριανά κοράλλια όπως τα βλέπω έχουν ανοίξει τελείως.
 11. chrism

  Aquamediccubicus Vs Eheim Scubacube 165 For Reef

  Σε ευχαριστώ πολύ. Βασικά όπως κατάλαβες θα ασχοληθώ μεταξύ 130 και 165 λίτρων. όσον αφορά το sump , της Eheim το έχει έτοιμο αλλά της AquaMedic το έχει στην πλάτη και έχει και skimmer πάνω. Επίσης μία μικρή διαφορούλα είναι και ο φωτισμός όπου η Aqua Medic έχει LED και είναι πιο οικονομικές σε σχέση με τις T5 της Eheim. Άλλη μία παράμετρος που με απασχολεί είναι πως η Aqua Medic έχει μεγαλύτερη εμπειρία στα θαλασσινά από την Eheim.
 12. chrism

  Aquamediccubicus Vs Eheim Scubacube 165 For Reef

  Καλησπέρα σε όλους. Είμαι καινούριος στο forum αλλά παλιός στα ενυδρεία. Μετά από 25 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με τα Ενυδρεία (Κυρίως Δίσκους & reef) και κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα ενός έτους, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα μικρότερα. Θα ήθελα να με βοηθήσετε προβάλλοντας τις απόψεις σας στο δίλημμά μου . Επίσης στις διαστάσεις που θα ασχοληθώ (γιατί δεν έχω ασχοληθεί άλλη φορά με τόσο μικρά) θα χρησίμευαν το denitrate & η UV ή θα κάλυπτε η συχνή αλλαγή λόγω μεγέθους τις ανάγκες; Ευχαριστώ Χρήστος
 13. chrism

  Λάμπα UV

  Παιδιά θα ήθελα τη γνώμη σας για το θέμα με τη λάμπα UV στο REEF. Εδώ και περίπου 5 χρόνια που έχω το συγκεκριμένο ενυδρείο, ενώ αγοράζοντας στην αρχή όλα τα πράγματα, φορτώθηκα και τη λάμπα χωρίς όμως να την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ο λόγος είναι πως κάθε φορά που διάβαζα και κάποιο άρθρο για το θέμα όλο και διαφορετικές γνώμες διάβαζα ή άκουγα. Ακόμα και στο περιοδικό Tropical Fish συνάντησα μέχρι και 4 διαφορετικές γνώμες σε κάποιο αφιέρωμα. Ειλικρινά θα ήθελα τη γνώμη-συμβουλή σας.
 14. chrism

  Τα πρωτα βηματα ενος αρχαριου

  Καλώς ήρθες συνάδελφε ενυδρειανέ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 15. chrism

  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  Καλώς ήρθες και από τον νεώτερο. Εγώ την κόρη μου από μωρό την έβαζα με το καρότσι μπροστά στο ενυδρείο και όπως λένε και βιβλία ψυχολογίας γι αυτό το θέμα σε 10 λεπτά...... ύπνος. Μαγικά πράγματα.
×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης